上一頁下一頁
發新話題

大摩馬房討論區第六章

收藏  |  訂閱
2.0k  433.5k

引用:
原帖由 sunmaru 於 2016-12-14 08:51 PM 發表 查看引用來源
果然勝一籌增程win,摩韋配又惦
起孖 !!韋達搵路費

海翡翠 頭2段45.98, 番黎easy win, 不得了...

今天趕不切買,走寶,不得不信數據

今天講下共創更好,外地叫Hattori Hanson. Michael Kent 訓練,依位練馬師功力一般,可以期望未谷盡匹馬。父缐Sebring 配種短但我認為遺傳父母率係3/7比。粟色馬較多短途,否则多跟母缐。共創更好母缐也非突出但多有些耐力。從澳洲片見贏Phar Lap Stakes G2 出腳唔好,加上増程Tullock Stakes 2000證明未夠耐力,所以馬主肯放售,估計不會太貴大约AUD5-700K左右。共創更好在澳洲所撃敗對手沒一匹之後可勝级際赛。

在香港操練正常,三度試閘普普通通。但大摩安排楊啟棠操,教出腳加上祈普敦落力教,出腳明顯冇在澳時向外移多。先不計祈骑功怎樣,但出自Ron Quinton的操馬多數好,白德民和潘頓也是出自Ron.  依㸃也是我對莫雷拉操馬極反感原因(他博馬ok的),操馬在慢速中係要考功夫令馬接受指令,要唔搶囗出正腳唔易做到。楊啟棠學白德民已有些功架了。

大摩近季風格,如果馬有長力而一出1400或以上,成功率遠比出1000/1200高。剛再看1200出賽,馬出腳已完全較正,布文係冇誠意去博,只當一課閘吧,但問題係大摩太多馬要出1400/1600,可能冇正選出。如果冇賽程可以試下轉谷草。

個人認為馬係比在澳洲進步了,但不能期望係另一匹共創未來,二班夠的。

引用:
原帖由 octagonal25 於 2016-12-15 01:29 AM 發表 查看引用來源
今天講下共創更好,外地叫Hattori Hanson. Michael Kent 訓練,依位練馬師功力一般,可以期望未谷盡匹馬。父缐Sebring 配種短但我認為遺傳父母率係3/7比。粟色馬較多短途,否则多跟母缐。共創更好 ...
八角兄好少打咁多字😀
支持詳盡分析,希望陸續講埋其他馬!

引用:
原帖由 octagonal25 於 2016-12-15 01:29 AM 發表 查看引用來源
今天講下共創更好,外地叫Hattori Hanson. Michael Kent 訓練,依位練馬師功力一般,可以期望未谷盡匹馬。父缐Sebring 配種短但我認為遺傳父母率係3/7比。粟色馬較多短途,否则多跟母缐。共創更好 ...
多謝八角兄詳盡分析,有時間可否分析埋其他大摩新馬,謝謝

引用:
謝謝八角兄詳細分析,如有時間希望八兄能簡介一下大摩另外幾匹PP,特別係新力威及明月青天,謝謝

A110:勝利專家(蕭家)

原來勝一籌馬主係大摩打高爾夫球既波友,唔怪得唔係摩仔經手都肯收。Hinchinbrook呢個種似乎幾適合香港,幾隻已經出賽既,就算未贏都有好走勢。

附件

引用:
原帖由 ablewin 於 2016-12-15 11:14 AM 發表 查看引用來源

謝謝八角兄詳細分析,如有時間希望八兄能簡介一下大摩另外幾匹PP,特別係新力威及明月青天,謝謝
新力威星期六跑尾場三班千六。

星期六初步看活力歡騰、美麗寶寶及宇宙車神皆預計為頭馬,其他新馬則未知數。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆