上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#12 --- <青蔥歲月續> [email protected] - 更新26/3 p.167

收藏  |  訂閱
3.0k  34.6k

引用:
原帖由 vanvannesasa 於 2017-3-9 03:45 PM 發表 查看引用來源

係呀,以前想叫佢按下都難,更加唔會按到去咸濕位,哈哈
恭喜

引用:
原帖由 型爸 於 2017-3-9 03:48 PM 發表 查看引用來源

最少都行注目禮。Salute!
小心掛住望⋯撞埋玻璃、牆呀

引用:
原帖由 vanvannesasa 於 2017-3-9 03:43 PM 發表 查看引用來源

最近睇得新聞多都驚呀,怕太嚴會有反效果,但太鬆又難教.... 努力學習中

師兄參與度非常高,好好呀!我老公專責係陪玩,所以兩個一見到爸爸就開心。
受到既,嚴d都無所謂啦!
不過我覺得最重要係尊重佢地既要求,自己唔好食言。
我同個仔做功課都係半玩半做。

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2017-3-9 03:47 PM 發表 查看引用來源

真係好好既進步!!
可能佢被動啦,都要我做多d主動去改善關係先,但佢肯接收又肯配合已非常好

引用:
原帖由 doubling 於 2017-3-9 03:48 PM 發表 查看引用來源

我反而認為太多呢d新聞所以令到小朋友依家有咩就諗埋一邊走上不歸路

其實只要唔係太過份⋯溫習中間有下break比佢做自己既野⋯我覺得小朋友又ok
雖然中間會經歷好多拉扯
呢樣我都認同,傳媒過分的渲染會令人有樣學樣。

引用:
原帖由 doubling 於 2017-3-9 03:51 PM 發表 查看引用來源

小心掛住望⋯撞埋玻璃、牆呀
你真係關心我。我驚我愛上你……
為左你,我唔望其他女仔……對燈啦

真係行開陣,都上10頁,大家講呢樣野,無辦法我摩打咀唔加把口嘞.

講按摩,小弟都有D心得,HAHA.....皆因小弟有去開按摩.正所謂熟讀咸詩300首,你鐘意吟時又可以偷.所以我間唔使都會同另一半按下.講真,我就正經按既,因為按時......我小朋友係側邊睇住,按唔夠一陣佢地就會一齊埋黎按.而最新一招係踩背.我扶起佢地而佢地就同我另一半踩背.埸面都幾搞笑既.

至於小朋友讀書,呢樣野都係幾唔簡單既事,話說小弟去左做義工家長,真係超爆攰,佢地可以好鬼多野問.有時對住小朋友,真係小D精力都唔掂.

引用:
原帖由 vanvannesasa 於 2017-3-9 03:54 PM 發表 查看引用來源

可能佢被動啦,都要我做多d主動去改善關係先,但佢肯接收又肯配合已非常好
我果個都好被動,曾經有段好長既時間(其實到而家都仲有)我係到諗,我對佢仲有冇吸引力,我對佢仲係咪sex appealing呢?
所以你老公肯配合就真係好大步既改變,佢都好肯珍惜呢個家庭

引用:
原帖由 型爸 於 2017-3-9 03:30 PM 發表 查看引用來源

我只能說,因材施教。有d孩子能夠坐得定,受谷既,咪谷。有d孩子喜歡活動學習既,咪俾佢從體驗中學習。

但你會反思,我覺得態度十分值得嘉許。

教仔我有少少心得,老婆辛苦,兩個細路d屎尿屁玩讀書我都有點心 ...
型爸keep fit又吹得,教仔又吹得
10項全能咁,呢度d師姐會暈晒大浪ga
(我第一個暈先,唔該接住我)

引用:
原帖由 doubling 於 2017-3-9 03:48 PM 發表 查看引用來源

我反而認為太多呢d新聞所以令到小朋友依家有咩就諗埋一邊走上不歸路

其實只要唔係太過份⋯溫習中間有下break比佢做自己既野⋯我覺得小朋友又ok
雖然中間會經歷好多拉扯
小朋友現在可以說都很聰明.我總感覺父母的教育方式很重要.
記得有晚,我同小朋友食完飯一行幾人返屋企時,突然路邊彈出米奇走過,我另一半忍不住驚呼了,而我2位小朋友呢?異常冷靜,我就順勢同佢地傾起米奇,佢地又問米奇走得好快,就往渠口不見了.全程都沒有什麼大驚小怪,其實佢地見到小強,米奇,係好冷靜的.
我亦同另一半講,唔好將大人怕既野,由佢地覺得平平無奇都搞到好似好得人驚,又或好不得了.
佢地睇既世界,做既事情,往往比大人更大人,更有自己主意.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆