上一頁下一頁
發新話題

《再也不禁欲了》聊天吹水站😜

收藏  |  訂閱
4.9k  161.9k

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-11-8 13:42 發表 查看引用來源

除左我自己果個suggest, 英文老師後來加入, 佢用呢一個角度講服到校長,
個劇情都好有啟發
這句看不明白 可以解釋一下?

還有 真的看到冒了一把冷汗呢

1. 如果沒有英文老師幫忙 真的記了大過 妳的人生可能從此變得很不一樣! 我那個時候學校好像也有類似的制度 缺點過了一段時間是可以自動消除的 除非是三個還是五個缺點累積成一個小過 然後小過和大過就是永久記錄在案 有了這種案底 以後升學非常不利

2. 一百下打手掌... 太太太恐怖了吧 讀到我掌心都覺得隱約在痛! 就是男孩子也覺得嚇人啦 妳是怎麼挺過去的

3. 妳居然還跟那個女孩做了朋友!! 我想到唯一一個根據妳的性格 合理解釋只能是打架當天不是單純的爭執 而是妳也對她做了什麼過火的事 才會因那件事受了那麼嚴重的懲罰也毫不介意?

引用:
原帖由 小Koey 於 2023-11-8 16:48 發表 查看引用來源
我跟姐姐是完全相反的性格,呵呵
我是不会打架的,因为我打架一定会输,我反而是那种劝别人不要打架的
不过其实我蛮欣赏姐姐的性格的,我也好想这样玩玩,肯定有很多很多的美好回忆 ...
嘻嘻koey 妹妹說中了我一直以來所想的事

跟著那蛇蠍美人嘛 有時候實在有一種當小公主被寵 甚至一點點類似"戀愛"的感覺   
和男人在一起 再怎麼樣也需要伺候他 就是他對女士的照顧 多少也總會帶點目的性
影視中也看到不少了 比如是在追求那個女生 在增加她對自己的好感 哄她跟自己上床等等
而蛇蛇那種則是毫無目的 像是與生俱來就是想保護妳的感覺 很微小很微小的事都能感覺到她對妳的著緊
超複雜超複雜的一個人 既有女性的狐媚性感 也有男性都望塵莫及的剛毅堅強

矛盾的是 既想當蛇蛇的童年玩伴 有一個像她一樣的"大哥哥" 但又怕學得跟她一樣壞 天天被父母狠揍

引用:
原帖由 katieW 於 2023-11-9 06:40 發表 查看引用來源

嘻嘻koey 妹妹說中了我一直以來所想的事

跟著那蛇蠍美人嘛 有時候實在有一種當小公主被寵 甚至一點點類似"戀愛"的感覺   
和男人在一起 再怎麼樣也需要伺候他 就是他對女士的照顧 多少也總會帶點目 ...
真係令人又愛又怕,不過不用擔心,有事他會爲你承擔,他不景是個女中漢子!😊

引用:
原帖由 licklickson 於 2023-11-9 07:09 發表 查看引用來源
真係令人又愛又怕,不過不用擔心,有事他會爲你承擔,他不景是個女中漢子!😊
那肯定不可以! 要另一個人為自己犯的錯受罰 難道你不心痛嗎

引用:
原帖由 katieW 於 2023-11-9 07:57 發表 查看引用來源

那肯定不可以! 要另一個人為自己犯的錯受罰 難道你不心痛嗎
咁又係!😉

引用:
原帖由 katieW 於 2023-11-9 06:11 發表 查看引用來源

這句看不明白 可以解釋一下?
係談判技巧
就以果件事為例, 假設發生o係你身上而你想達到o既目的都係一樣, 你可以有幾多個唔同o既做法?
係咁say sorry? 係咁話唔好啦, 求你唔好記我大過啦咁樣? 係咁話我真係知錯, 我保證唔會再犯?
我果陣唯一諗到o既, 只係被免去受罰幾乎係冇可能, 懲罰係必須要受, 問題只係罰我d 乜
學校俾得出o既責罰離不開都係果幾樣, 罰企罰留堂罰抄見家長記過同埋體罰
前幾項太輕, 應該唔適用於果件案, 見家長係必然, 自己再提都不過係廢話, 記過我唔想,
體罰佢自己講o左, 怕痛係人o既天性, 我只能夠從呢個方向入手, 用接受更嚴重o既體罰o黎換取唔駛記過
但我思維亦只係停留左在對方作為施罰者呢個身份/ 角度去睇件事

然而訓育訓育, 係教訓同教育, 我冇諗到第二part, 即係英文老師提出o既果個角度
套用o係商業/ 工作環境一場談判中, 又或者係見工面試, 想人地請你, 淨係一味話我可以點點點係唔夠嘛
仲要講得出我呢d 點點點, 在你公司角度係可以如何受益, 亦即係好多人會問 "我公司點解要請你" 呢個問題o既答案

咁講明唔明?

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-11-9 08:18 發表 查看引用來源

係談判技巧
就以果件事為例, 假設發生o係你身上而你想達到o既目的都係一樣, 你可以有幾多個唔同o既做法?
係咁say sorry? 係咁話唔好啦, 求你唔好記我大過啦咁樣? 係咁話我真係知錯, 我保證唔會再犯?
我果陣唯一諗 ...
咁細個已經識咁諗,真係好勁!😉

引用:
原帖由 katieW 於 2023-11-9 06:11 發表 查看引用來源
1. 如果沒有英文老師幫忙 真的記了大過 妳的人生可能從此變得很不一樣! 我那個時候學校好像也有類似的制度 缺點過了一段時間是可以自動消除的 除非是三個還是五個缺點累積成一個小過 然後小過和大過就是永久記錄在案 有了這種案底 以後升學非常不利

2. 一百下打手掌... 太太太恐怖了吧 讀到我掌心都覺得隱約在痛! 就是男孩子也覺得嚇人啦 妳是怎麼挺過去的

3. 妳居然還跟那個女孩做了朋友!! 我想到唯一一個根據妳的性格 合理解釋只能是打架當天不是單純的爭執 而是妳也對她做了什麼過火的事 才會因那件事受了那麼嚴重的懲罰也毫不介意?
1. 一d 都冇錯, 前途係一件事, 被公告仲貼埋相出o黎勁丟架嘛! 你可以殺o左我, 但唔可以令我受辱

2. 勉強可以啦, 分左5 日同埋兩隻手黎打, 即係每次每邊手掌打十籐..
學校用o既係雞毛掃, 買果陣可以掩人耳目卦 支野好粗, 好痛而且打完熱辣辣咁, 但比幼籐條打屁股果陣入骨o既刺痛易忍少少

3. 小朋友打交一般都係推推撞撞, 如果係咁o既話的確未必會搞到咁大件事o既
你講得o岩, 我係一時唔知做乜火遮眼, 重重咁掌摑左人地一巴 果個掌印嘛.... 可能一路上惹來左唔少奇異目光, 所以對方咁嬲囉
本宮份人冇錯係好易發脾四, 但亦好快煙消雲散 捱籐條同雞毛掃雖然好痛但好快冇事, 扣一個月零用亦傷唔到我筋骨因為有儲落d 錢, 唔駛記過已經係萬幸, 加上人地塊面受左我一巴都冇野照樣同我傾計囉, what more can i ask for 呢?

引用:
原帖由 licklickson 於 2023-11-9 08:23 發表 查看引用來源
咁細個已經識咁諗,真係好勁!😉
細細個老豆已經當我係仔咁養!

果d 咩一人做事一人當, 做錯事就要主動d 承擔責任等等小學時候已經係咁向我灌輸
佢好少會同我講話 "你身為女仔要 xxx", 只會話 "你係最年長 (o係表兄弟姊妹之中) 所以你應該 xxx"

就連娛樂消遣, 睇太多娛樂八卦新聞/ 綜藝節目都會俾佢屌,
佢係冇皇上咁 hardcore 要我讀兵書啦 不過會話 "你睇d 有建設性d 既野得唔得"

引用:
原帖由 蛇貴妃 於 2023-11-9 09:26 發表 查看引用來源

細細個老豆已經當我係仔咁養!

果d 咩一人做事一人當, 做錯事就要主動d 承擔責任等等小學時候已經係咁向我灌輸
佢好少會同我講話 "你身為女仔要 xxx", 只會話 "你係最年長 (o係表兄弟姊妹之中) 所以你應該 xxx"
...
原來幼𠄘庭訓!😉

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆