上一頁下一頁
發新話題

Del。緣滅

收藏  |  訂閱
2.8k  73.5k

早晨呀!各位。今日又熱又侷又濕呢!最怕呢d天氣呢!

引用:
原帖由 Bob_Lennon 於 2020-4-20 08:52 發表 查看引用來源
早晨呀!各位。今日又熱又侷又濕呢!最怕呢d天氣呢!
矛錯。。。。好熱呀

引用:
原帖由 剛勁的倉務員 於 2020-4-20 08:00 發表 查看引用來源
千年修得同枕眠,緣份也好因果也好,激情就像煙花咁,可能你想追求一剎那精彩燦爛,過後始終要回歸平談。人面對道德呢條線好矛盾,心之所向我覺得喜歡多過一人不是錯事,只要心能容下,事不是只有對錯兩面,以上是小弟愚見。 ...
agreed !!  有自己底線宗旨,咁大個人,綁不住,只在規範下,尋找點樂。

引用:
原帖由 Bob_Lennon 於 2020-4-20 08:36 發表 查看引用來源

咁我都唔算係超級學友迷嘅!當然他的歌陪伴著我成長,每當有新的派台歌我捕在收音機旁錄音,同學之間會互相交換自己的歌單,而每次有新專輯推出時,會第一時間衝去唱片舖買錄音帶。(當然要死慳死抵去儲錢喇!) 不過又未至於瘋狂 ...
好鐘意你果句捕收音機旁錄音!我都試過!!!
讀書時花一分一毫都諗過度過,真係學會對物質既珍惜。

引用:
原帖由 Bob_Lennon 於 2020-4-20 08:43 發表 查看引用來源

唔怕生壞命,最怕改壞名。改一個好嘅名字,會給人信心安的感覺呢!
我好抗拒揾相士改名,我陀佢10月,我連幫佢改個名都無權?真係諷刺!不過,我改完都有問另一半,問朋友,問講國語朋友,上網check 下有冇問題既!最緊要冇伏,費事佢大個畀人笑嘛

引用:
原帖由 Bob_Lennon 於 2020-4-20 08:50 發表 查看引用來源

寫得很好,完全同意剛勁兄嘅見解。

不過如果自己所做嘅事會傷害到其他人,咁就要仔細考慮清楚喇!無謂將自己嘅快樂建築喺人哋嘅痛苦身上喇! ...
一個情字又點樣用理性去控制,成年人嘛,雖然話三思而後行,我覺得人係有私心,話就話唔想傷害別人,但是決定了前因,就要去接受/承擔個結果,呢個係做人的基本。選擇做了又唔想另一半受傷,就係睇呢個秘密帶唔帶到落黃土。

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-20 09:03 發表 查看引用來源

agreed !!  有自己底線宗旨,咁大個人,綁不住,只在規範下,尋找點樂。
生命中不能說的秘密,危險但刺激。

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-20 09:06 發表 查看引用來源

好鐘意你果句捕收音機旁錄音!我都試過!!!
讀書時花一分一毫都諗過度過,真係學會對物質既珍惜。
其實最正係抄歌詞,一係聽住首歌逐個字慢慢寫番出嚟,一係就會問鄰居借本歌詞合集抄歌詞。(有時還會互相借對方嘅歌詞集抄寫呢!)

如果讀書有咁積極就好了!

引用:
原帖由 剛勁的倉務員 於 2020-4-20 09:40 發表 查看引用來源
一個情字又點樣用理性去控制,成年人嘛,雖然話三思而後行,我覺得人係有私心,話就話唔想傷害別人,但是決定了前因,就要去接受/承擔個結果,呢個係做人的基本。選擇做了又唔想另一半受傷,就係睇呢個秘密帶唔帶到落黃土。 ...
你既回覆好有水準喎buddy!

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-20 09:09 發表 查看引用來源

我好抗拒揾相士改名,我陀佢10月,我連幫佢改個名都無權?真係諷刺!不過,我改完都有問另一半,問朋友,問講國語朋友,上網check 下有冇問題既!最緊要冇伏,費事佢大個畀人笑嘛 ...
而家d名係唔會識讀,連寫都未必識呢!我個名就係父母自己改,當然會參考傳統族譜改喇!我都好喜歡自己的名字,完全是父母教我做人應有的態度。不過每次要罰抄自己個姓名真係會媽媽聲囉!XDDDDDD

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆