上一頁下一頁
發新話題

Del。緣滅

收藏  |  訂閱
2.8k  73.5k

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-19 02:58 發表 查看引用來源
其實,大家有冇留意貓姐好鐘意寫字架,抒情尤甚。

受西方文化影響,好多人會改英文名,而呢個英文名,運用於工作,學業上,跟著你在生活裡,其實是方便別人對你的稱呼,但不代表獨特的你。
老實說,貓姐都在初中隨意改左個平凡不過的英 ...
喜歡用文字抒發情緒是比較感性的。相信貓姐絕對是性情中人。

其實我自己一直都冇改英文名,Bob Lennon都只係方便在網絡世界遊走的網名吧!所以身邊的人、朋友、客戶都會叫我的中文名呢!哈哈!(不過初初出嚟做嘢時我都有為自己改過一個英文名,不過就從來都冇用過囉!嗰陣我好喜歡葛民輝)

早晨!祝大家有個愉快嘅週日。

引用:
原帖由 ERUOSTEPBACK3 於 2020-4-19 07:18 發表 查看引用來源
[Applied at marriage],有機會會想聽下你既故事。哈哈。
我父母冇咩文化,改名都好求其,我自己改英文名都係用單音,目的只係等人容易記。
曾經都覺得自己會係好特別既一個,認識多左唔同既人,先發覺自己平庸。 ...
其實我婚姻,都係如好多人咁。。。。平淡如水。不過,我和他由朋友開始到結婚,所以激情,更加係從來沒有。算是我報答佢對我既付出而結婚。

引用:
原帖由 Bob_Lennon 於 2020-4-19 11:21 發表 查看引用來源

都啱㗎!起碼大家喜歡學友嘅歌吖!雖然我最最最最喜愛他的大碟是「有個人」。(這張大碟是他寶麗金的最後一張大碟)

其實我有一段時間都離棄了聽音樂,嗰陣好少聽音樂,或者係大專注於工作吧!我記得再次拉番我聽音樂是Eason嘅 ...
我唔算係非常學友迷,只有後期先有比較鐘意。佢d 歌越聽越有味道。

我早幾年全職湊仔,更加係與世隔絕,我稱之為消失的3年。與電影,音樂,人生斷絕了!這一年來不斷地探索呢3年的好歌好電影,重拾以前的興趣,做返自己。

引用:
原帖由 ERUOSTEPBACK3 於 2020-4-19 07:18 發表 查看引用來源
[Applied at marriage],有機會會想聽下你既故事。哈哈。
我父母冇咩文化,改名都好求其,我自己改英文名都係用單音,目的只係等人容易記。
曾經都覺得自己會係好特別既一個,認識多左唔同既人,先發覺自己平庸。 ...
單音好記丫,我仔的中/英文名都係我改!(強權!)
我都幫佢改單音!

不過,為左尊重佢,英文名無落佢出世紙,到佢换兒童證會再3問佢願意嗎?如佢鐘意先會落。so far,  我90%時間叫佢英文名,佢自己嗌自己中文名多。。。

引用:
原帖由 Bob_Lennon 於 2020-4-19 11:28 發表 查看引用來源

喜歡用文字抒發情緒是比較感性的。相信貓姐絕對是性情中人。

其實我自己一直都冇改英文名,Bob Lennon都只係方便在網絡世界遊走的網名吧!所以身邊的人、朋友、客戶都會叫我的中文名呢!哈哈!(不過初初出嚟做嘢時我都有為 ...
Haha.... 都係稱呼一個。我自己傻,18歲可以自己話事就落身份證就一世了。第一份工,老細問我咩英文名,我都話嗌中文名好了,佢話唔pro.  咁咪用英文名囉。

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-19 23:51 發表 查看引用來源

其實我婚姻,都係如好多人咁。。。。平淡如水。不過,我和他由朋友開始到結婚,所以激情,更加係從來沒有。算是我報答佢對我既付出而結婚。
千年修得同枕眠,緣份也好因果也好,激情就像煙花咁,可能你想追求一剎那精彩燦爛,過後始終要回歸平談。人面對道德呢條線好矛盾,心之所向我覺得喜歡多過一人不是錯事,只要心能容下,事不是只有對錯兩面,以上是小弟愚見。

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-19 23:55 發表 查看引用來源

我唔算係非常學友迷,只有後期先有比較鐘意。佢d 歌越聽越有味道。

我早幾年全職湊仔,更加係與世隔絕,我稱之為消失的3年。與電影,音樂,人生斷絕了!這一年來不斷地探索呢3年的好歌好電影,重拾以前的興趣,做返自己。 ...
咁我都唔算係超級學友迷嘅!當然他的歌陪伴著我成長,每當有新的派台歌我捕在收音機旁錄音,同學之間會互相交換自己的歌單,而每次有新專輯推出時,會第一時間衝去唱片舖買錄音帶。(當然要死慳死抵去儲錢喇!) 不過又未至於瘋狂到去追星。XDDDD

反而前幾年有幸遇上兒時的偶像,都叫做無刻意地追過一排星,實現年青時候冇試過嘅瘋狂。哈哈!

引用:
原帖由 meow_917 於 2020-4-20 00:03 發表 查看引用來源

Haha.... 都係稱呼一個。我自己傻,18歲可以自己話事就落身份證就一世了。第一份工,老細問我咩英文名,我都話嗌中文名好了,佢話唔pro.  咁咪用英文名囉。 ...
唔怕生壞命,最怕改壞名。改一個好嘅名字,會給人信心安的感覺呢!

引用:
原帖由 剛勁的倉務員 於 2020-4-20 08:00 發表 查看引用來源
千年修得同枕眠,緣份也好因果也好,激情就像煙花咁,可能你想追求一剎那精彩燦爛,過後始終要回歸平談。人面對道德呢條線好矛盾,心之所向我覺得喜歡多過一人不是錯事,只要心能容下,事不是只有對錯兩面,以上是小弟愚見。 ...
寫得很好,完全同意剛勁兄嘅見解。

不過如果自己所做嘅事會傷害到其他人,咁就要仔細考慮清楚喇!無謂將自己嘅快樂建築喺人哋嘅痛苦身上喇!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆