上一頁下一頁
發新話題

劍氣山飄、 狼形虎嘯! 《6》新加入老劍馬經!

收藏  |  訂閱
1.9k  108.0k

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-5-15 09:53 AM 發表 查看引用來源
老舉馬經係免費, 無收費, 意在秉承地球老祖在世上萬物放下一代傳一代的程式, 在討論區分享些少心得, 希望初哥入門有些少啟示, 唔洗被人帶著遊花園.  討論區不是甚麼英雄地, 各師有各法, 最重要係有心分享心得, 不為名 ...
老舉馬經之一

超越界限, 能跳出框架夠生動 ㄧ 咁有創意如宝藏

聞其言而知其人, 聞其味而知會死人 ㄧ 死都要有君子精神

老氣横秋, 寒飛傷養在豬場 ㄧ 氣宇軒昂、甚為霸道

害人之馬不可逃,防人之心不可無 ㄧ 跌左落海遇浪濤

3海之濤
4霸氣
6君子精神
10創意寶

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-5-16 12:32 AM 發表 查看引用來源

老舉馬經之一

超越界限, 能跳出框架夠生動 ㄧ 咁有創意如宝藏

聞其言而知其人, 聞其味而知會死人 ㄧ 死都要有君子精神

老氣横秋, 寒飛傷養在豬場 ㄧ 氣宇軒昂、甚為霸道

害人之馬不可逃,防人之心 ...
全對.
只有創意才能超越界限, 跳出框架. 創意寶(如阿爺一帶一路夠創意, 各國從中共贏, 始終係中共贏)
聞其言, 言即蘇偉言, 君子精神係無死錯人
寒飛即韓非, 傷養即商鞅, 兩人都主張霸道, 有霸氣, 豬場因馬主係養豬之人
馬可即海之濤

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-5-15 10:45 AM 發表 查看引用來源
老舉馬經之二

八仙前傳, 呂癌堅心求道, 終能成仙(係港幣)
月上柳梢頭, 狂歡通宵到達旦, 天跌當被冚
思量無計翻身出,事到頭來惹事非, 自有黃昏背才來
一指神通闖西環, 西控兩制心不通

1天胆 2心 ...
老舉馬經之二

八仙前傳, 呂癌堅心求道, 終能成仙(係港幣) ㄧ 仙劍奇俠、當然無敵

月上柳梢頭, 狂歡通宵到達旦, 天跌當被冚 ㄧ 比个天你做胆都吾怕

思量無計翻身出,事到頭來惹事非, 自有黃昏背才來 ㄧ 貝才即財、常常都旺

一指神通闖西環, 西控兩制心不通 ㄧ 一心即一㸃通

1天胆
2心有靈犀
7常旺財
9無敵劍俠

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-5-15 01:09 PM 發表 查看引用來源
老舉馬經之三

曹丕稱帝. 志氣功業在朝朝,今將酒色不勝饒
卓越決策的一帶一路, 長驅直進絲繡之路
喬遷之喜安居樂業, 拜得神多自有神庇佑

1英明神駒 2海利多 3康樂神駒 4劍聶風5 勝利仔 6勁有波幅 7愛美麗 8精 ...
老舉馬經之三

曹丕稱帝. 志氣功業在朝朝,今將酒色不勝饒 ㄧ 丕乃曹操个仔、勝利才稱王

卓越決策的一帶一路, 長驅直進絲繡之路 ㄧ 振英哥明白如神駒直上

喬遷之喜安居樂業, 拜得神多自有神庇佑 ㄧ心安自然健康快樂有神助

1英明神駒
3康樂神駒
5勝利仔

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-5-16 06:53 AM 發表 查看引用來源

老舉馬經之二

八仙前傳, 呂癌堅心求道, 終能成仙(係港幣) ㄧ 仙劍奇俠、當然無敵

月上柳梢頭, 狂歡通宵到達旦, 天跌當被冚 ㄧ 比个天你做胆都吾怕

思量無計翻身出,事到頭來惹事非, 自有黃昏 ...
又中!
八仙前傳係指劍俠, 馬拉倉龜公於豆皮佬其中一位馬主同無敵會有關.
達旦即天光, 即天胆.
黃昏即日王(旺), 常旺財
一指神通, 即靈犀一指心有靈犀

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-5-16 06:59 AM 發表 查看引用來源

老舉馬經之三

曹丕稱帝. 志氣功業在朝朝,今將酒色不勝饒 ㄧ 丕乃曹操个仔、勝利才稱王

卓越決策的一帶一路, 長驅直進絲繡之路 ㄧ 振英哥明白如神駒直上

喬遷之喜安居樂業, 拜得神多自有神庇佑 ㄧ心安自 ...
全中!
曹操之子(人子-仔)勝利稱帝, 不重酒色重暖飽, 即勝利仔
卓越決策係阿爺英明的決策, 如神駒直進絲繡之路, 即英明神駒
有神庇佑才可安居(駒)又樂業, 安樂神駒

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-5-15 04:05 PM 發表 查看引用來源
老舉馬經之六

唔係結他, 係Hilter, 我唔係果汁, 唔好係拉唔係又拉.
求學升班極唔易, 跳班難上更加難, 豆皮佢一定會知
凍飲Punch係尚品, 除褲大讌見身痕
鍾情縮短無問題, 三難新郎真異事, 一間秀氣世間無
1快 ...
師奶: 小妹, 妳周三好似好掂喎! 有隻馬妳覺得佢掂唔掂呢!
小妹: 其他馬妳可以問妳老友太太, 呢隻就唔講得架!
師奶: 我都知, 不過係隨便問吓之嗎! 不過我昨日求到一枝61簽蘇小妹難夫, 咁啱好似幾夾妳隻馬, 解簽佬話: 蘇東坡個小妹, 才高八斗, 洞房前要出三難新郎對詩才肯上床, 東坡想縮程就幫助妹夫解困, 等小妹可以快啲上床. 小妹似講妳, 東坡即是東哥, 縮短時間即縮程, 好似幾夾架!
小妺: 阿姐, 洞房就無咁快, 棟高床板點樣揾多啲好馬上就係真.

附件

作者都唔知有無搞錯, 唔好以為白雪公主良婆係有份, 只不過係何老處有份, 白雪公主係另有其人. 所以心好事成都可以拉倉到泥王處.

亞嬸: 碎屍, 妳老公要唔要加班?
碎屍: 睇下點, 有親戚會黎!
水手: 阿姐, 那條老作是否誤會左那位白雪公主係妳, 唔係老曾個契女.

唔知拉丁Man下季會否調職到泥王處.

附件

作者話老霍今季成績好多得有個副練, 唔好忘記最幫得手唔係條褲係華哥. 無左華哥入股, 成績應係麻麻, 應唔關條褲事.

附件

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆