上一頁下一頁
發新話題

沉船記2

收藏  |  訂閱
213  14.0k

回覆 104# 的帖子

沒有........
只是每當遇有男孩子追求......都會對你很好....
完全看不出他是真心還是假意.....所以有點疑惑.....(我覺得如果個男仔,,係有心厄你,,就算點試佢,,,,都好難試到)

為什麼人會選擇結婚.....為什麼他們選擇了結婚.....又不遵守結婚的承諾???難道他們在結婚前沒有想清楚自己是否能遵守這承諾嗎????(只是部份人係會比較多心,,,,而且偷情個種刺激,,,,真係好吸引)

為什麼身邊會有女孩子會以嫁個有錢人為目標?????這個有錢人是怎樣....人品如何....對她好不好.....好像全不重要.......她們當自己是什麼?????(因為大家追求既生活唔同,,有 d 人會比較重物質...有 d 人會選擇同自己愛既人一齊)
為什麼結婚是要看條件....彼此計算???而不是希望跟眼前這個人共渡下半生.......互相扶持.....互為依賴......
不明白....也不知道......半懂不懂.....
好像問的問題太多了...........希望你們唔好睇到暈0下暈0下.....

引用:
原帖由 foresthill 於 2008-12-19 08:52 PM 發表 查看引用來源

Welcome on board. 有無睇 part 1 呀? 都好多野睇架.
追返黎睇 真係好多頁:smile_13: 頭都暈:smile_27: 不過領悟到好多野 支持下先

引用:
原帖由 Meiiy 於 2008-12-20 10:19 AM 發表 查看引用來源

以我婚後認知既佢野講 (may be it's the problem of over 40') - 佢平時都好收埋自己, 日常我都會同佢嘻嘻哈哈, 但佢唔會講心底說話, 知心朋友唔多. 就算之前我地有問題, 佢都永遠唔會去唸辨法解決, 只係唔出聲, ...
只覺你老公充滿矛盾, 職業係行街, 但又不善表達自己,行為古肅, ...... 如你所講係事實的大部份, 你好難再同佢相處, 因要佢改變的野太多, 基本上係第二個人, 無乜可能.

當然你自己都有責任, 睇你形容佢,婚前知得少少,同婚後幾大分別? 你犯了大部份港女的通病 :" 拍拖時既佢係超就我, 好多野都對我好好."  就係以𤔡佢就我就係愛我, 但原來這只是雄性動物為求得到你而作出的短期犧牲, 其實愈就你就愈危險先真, 因佢係無原則, 男人無原則, 你自己諗啦.   

引用:
原帖由 Meiiy 於 2008-12-19 07:08 PM 發表 查看引用來源

哈哈哈!  睇完山林兄既POST, 個心真係會笑出黎. 尤其係話佢要睇精神料...  完全講出佢而家既狀況, 有時見佢真係好似好慘咁.  但...  我始終都放唔低呢個心魔.

本佛教與人生差唔多睇完喇, 但須要多點時間消化. ...
睇完本書重要記得去應用先得, 不用急, 佢唔係基督教, 順我者生,逆我者死的. 只需慢慢將佢嘅道理溶入人生中, 自然會對事看得通透全面, 減少執着.

而家我一邊聽藤田惠美嘅英文歌, 在懶洋洋嘅星期天早上都幾舒服.

引用:
原帖由 bbvicky 於 2008-12-20 08:18 PM 發表 查看引用來源

追返黎睇 真係好多頁:smile_13: 頭都暈:smile_27: 不過領悟到好多野 支持下先
係呀, 如果有人將part 1 輯錄精華就正啦, 唔知有無人肯做義工呢 ?

[quote]原帖由 yoyo96 於 2008-12-20 12:35 AM 發表 查看引用來源

沒有........
完全看不出他是真心還是假意.....所以有點疑惑......

如果你只是focus 喺你兩個一起的時間, 就會好似circleling 講, 唔易架. 因為壞男人會不擇手段至得到你為止, 要幾就你都得,忍呀, 瞞呀,例如已婚男人會有2nd home 扮單身, 去偷盡少女心. 如果你諗住拍散拖就無所謂, 咪enjoy 吓班狗公奉承囉, 但若你想認真的話, 在投入前要小心觀察(唔係只聽佢講)佢點對事同其他人. 要認識佢D老友, 所謂物以類聚, 佢喺你面前扮野易, 但在其他情況會容易露出馬腳的. 問題係要提自己夠客觀去判斷先得.

不明白.....
為什麼人會選擇結婚.....為什麼他們選擇了結婚.....又不遵守結婚的承諾???難道他們在結婚前沒有想清楚自己是否能遵守這承諾嗎????

理由有: 個個結咪結囉, 想有小孩, 奉子成婚.........
除去結婚一兩年已经出問題的cases, 其實一生一世的婚姻制度本身就係問題多多,唔係青年人睇得咁理想化. 試想想將兩個本來九唔搭八嘅人關在一起, 唔係一年半載, 係一世, 甚麽是一世? 七年又七年, 七個七年是甚麽? 當中大家可以有幾大變化?大圍環境, 個人際遇等等, 唔係大家唔想keep 個promise, 亦唔係無想清楚, 係根本我哋無能力make 呢個offer, 因為都唔知係乜, 但唔講又結唔到婚, 只有被迫開期票, 但到時户口有無錢俾就唔知啦.

為什麼身邊會有女孩子會以嫁個有錢人為目標?????這個有錢人是怎樣....人品如何....對她好不好.....好像全不重要.......她們當自己是什麼?????

此乃個人價值觀同取向,只要雙方清楚, 無欺騙成份就得啦.

為什麼結婚是要看條件....彼此計算???而不是希望跟眼前這個人共渡下半生.......互相扶持.....互為依賴......
不明白....也不知道......半懂不懂....

有甚麽問題? 就係想共渡下半生先要計, 唔通一個博士同個小學畢業嘅能輕易溝通嗎 ? 你可能太愛看童話故事了.

好像問的問題太多了...........希望你們唔好睇到暈0下暈0下.....

引用:
原帖由 CIRCLELING 於 2008-12-20 03:08 PM 發表 查看引用來源
為什麼人會選擇結婚.....為什麼他們選擇了結婚.....又不遵守結婚的承諾???難道他們在結婚前沒有想清楚自己是否能遵守這承諾嗎????(只是部份人係會比較多心,,,,而且偷情個種刺激,,,,真係好吸引
我承認偷情確實好吸引......只係係我心目中......結婚的promise凌駕這份誘惑之上...........

引用:
原帖由 foresthill 於 2008-12-21 10:58 AM 發表 查看引用來源
[quote]原帖由 yoyo96 於 2008-12-20 12:35 AM 發表 查看引用來源

沒有........
完全看不出他是真心還是假意.....所以有 ...
你結婚時有否疑慮你和伴侶是否做得到這promise??????(請撇除生孩子的因素)
我始終覺得,
錢........還是自己賺多少就花多少的好......要我睇人地有幾多身家先考慮......活像貼一個價錢在自己身上....
不知道.....可能我還未過一人擔起頭家....不知錢的可貴.....
anyway.....呢0的都唔關我事........

樓主師兄
我好明白你當時既感受
都好欣賞你抽身既能力
好多謝你既分享

引用:
原帖由 yoyo96 於 2008-12-21 09:03 PM 發表 查看引用來源

你結婚時有否疑慮你和伴侶是否做得到這promise??????(請撇除生孩子的因素)
我始終覺得,
錢........還是自己賺多少就花多少的好......要我睇人地有幾多身家先考慮......活像貼一個價錢在自己身上....
不知道 ...
我自己當時都希望一妻到尾,但亦知道甚麽一生一世實很遙遠,只想着盡力去做.

你知嗎, 一半嘅婚姻係以離婚作終結, 無離嗰一半之中, 你估有幾多係跟隨宣誓時嘅promise 生活幾十年? 答案係極少,如果有的話 . 無法執行的大道理, 就不要執着, 想想點樣從實際角度去處理吧.

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆