上一頁下一頁
發新話題

@@@ 成人派對 Swinger Bliss Club Group Sex Party @@@ [第一版]

收藏  |  訂閱
5.0k  267.9k

引用:
原帖由 六吋半 於 2008-12-4 11:40 發表

果然係高人高見 ........不過 ...想問....[物先腐,而後生蟲].....同.....[物先腐,而後重生]....邊句先岩呢  :092:
應該係 [物先腐,而後蟲生]......

引用:
原帖由 開心HAPPY 於 2008-12-4 02:19 AM 發表 查看引用來源

........
早晨,好無奈?

引用:
原帖由 六吋半 於 2008-12-4 11:40 AM 發表 查看引用來源

果然係高人高見 ........不過 ...想問....[物先腐,而後生蟲].....同.....[物先腐,而後重生]....邊句先岩呢  :092:
兩句都岩,但意思好唔同,
第一句解事物本身變了質,方會被外力入侵形成問題,衰敗主因非由外物引起。
第二句卻是置之死地而後生的意思,或鼓勵困苦當中的人,帶有[黎明前的黑暗]或[濃冬而至,春天還會遠嗎?]的意味。

引用:
原帖由 長毛毛 於 2008-12-4 12:09 PM 發表 查看引用來源

應該係
你都岩,不過唔知係暗差陽錯定係有另外的出處和用法,[物先腐,而後蟲生(生蟲)]和[物先腐,而後重生]都有人寫。

做乜變左文學討論既?哈哈哈:096:

我就係想"物先付, 而後比錢":071:

wow~~竟然有d咁刺激既野~~~

引用:
原帖由 Kururu@SBC 於 2008-12-5 03:13 AM 發表 查看引用來源
咁請問乜野係"物先付"呢...?:096:

引用:
原帖由 開心HAPPY 於 2008-12-5 04:02 AM 發表 查看引用來源

咁請問乜野係"物先付"呢...?:096:
即係好似碌咭咁囉,不過息貴同易爆喎。

引用:
原帖由 Kururu@SBC 於 2008-12-5 03:13 發表 查看引用來源
好似係 ..[錢先付 ....而後物才送]:096:

又浦吓頭先

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆