上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.4k

其實係馬塲都係世界大同, 國有國法, 家有家規, 幫有幫規, 會有會章, 人有人事. 萬變不離其中.

馬場內永不談馬, 係要談人, 難怪內! 唔識評馬之人, 只有評人, 因為評人容易評馬難, 輸錢容易贏錢難, 只有白道長除外.

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-20 11:29 AM 發表 查看引用來源
呢隻野補得出, 又係同二手有關, 同主馬有陳東與關華有關, 又可同全馬場最老那住策騎員有關. 又有可能同白道長有關.

老劍馬經  1-2

R1

古人崔夢熊得第

時至運來,春風意盎然,名利成就,占者主動作如意,努力堅心。「名成利就、馬到功成」

鐵弓開滿,山東人喪膽,志氣鎮蠻邦,凡事有始有終,方成大吉。「做事有始有終、你與我心安定」

時風吹送終成笑,好自筵前進幾觴。「高山風吹笑聲來、威風龍泉送十觴」

月老冰人說合成,紅絲繫就不勞心,百年伉儷成偕老,瓜瓞綿綿啟後昌。「月老達人有心思、抱抱大人兩心知」

4泡泡達人
5名馬
7高山威龍
9你同我定

R2

古人孔明求壽

月落星沉,風生雨至,只要龍虎不相爭,方可如時利。「化干戈為玉帛、寶藏也可共挖」

孔明求壽,卻被魏延踢翻壽星燈,凡事不吉之兆。「紅旗落下兇兆現、飛龍猛將要避戰」

路不通,門閉塞,謹慎提防,雲藏月黑,桃李謝春風。「贏不盡、借春風、快逃遁」

西飛又復東,家中無意緒,船在波濤中。「自由自在任飛翔、橫跨西東大西洋」

1戈寶
3贏盡
4自由飛翔
6紅旗飛將

所以無賠率前唔好以為勝利威係主力, 掌握以為係冷門. 一定唔係啦! 學野啦! 袑哥係本帖可以學到唔少野. 所以有咁多人唔滿意本帖, 因為佢哋係唔識賭馬常規同定律, 一味只談往績, 晨操, 走勢, 係無姿勢, 又唔夠實際.

本帖平均每天都有感激率有2千幾點, 係山仔算高, 唔同友台分分鐘每日都有幾千點.

新馬車會所前身係澳門馬車會, 即係濠江友, 周晚大紅人上濠江友有三匹馬, 照比例係受聘於濠江友.
所以肥胡那隻係頭圍, 食得出自然收工中環會所慶祝一番.

附件

其實早在肥佬胡在位時, 二手已經同咪久哥係老朋, 所以連帶賴仔都有機會上咪久馬, 大眼唔在講, 因走佬謝關係.
條二手大眼Q小弟食到應, 係睇漏眼無預埋何老良.

附件

蒸蒜退、蒸蒜去!
無敵補、無敵去!

老妖: 亞滇, 今場小心肥仔隻四腳, 揾到白朗鬚刨上馬, 如果今次無派彩, 堅叔一定唔高興架! 你洗定個屁股都得啦!

附件

矮大師,請問濠江友三匹馬分别是那三隻,謝。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆