上一頁下一頁
發新話題

《老劍馬經》@ 暑期藏寳馬

收藏  |  訂閱
3.3k  158.2k

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-2 11:28 PM 發表 查看引用來源

其實解乩文、尋典故、加描述、動腦筋、一樂也、吾中好正常、縂好過得馬名、中左度身訂造解返轉頭、吾中咪自己心知!:096::096::071::071:
又無真飛, 又係打字飛, 胡亂安個馬名就當中, 事先無聲明, 事後又孔明. 友台班友又喜歡評人唔係認真去評馬.

老劍, 你咁認真去解乩文, 反而被人笑, 有些人連花時間都無認真去解讀, 就話係有緣人才會領會. 都唔知佢同邊條友仔有緣.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-2 11:44 PM 發表 查看引用來源

又無真飛, 又係打字飛, 胡亂安個馬名就當中, 事先無聲明, 事後又孔明. 友台班友又喜歡評人唔係認真去評馬.

老劍, 你咁認真去解乩文, 反而被人笑, 有些人連花時間都無認真去解讀, 就話係有緣人才會領會. 都唔 ...
笑都好、証明有人都睇埋一份!幇山仔拉多D客過來、原本互不相干、我行我素!:096::096:

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-3 12:02 AM 發表 查看引用來源

笑都好、証明有人都睇埋一份!幇山仔拉多D客過來、原本互不相干、我行我素!:096::096:
我都有買入700隻股架! 周不時有人入本帖睇料.

好似友台有位青年人, 阿二論馬, 係非常之長進青年, 不怕被別人踏都在賽前照樣論馬, 佢都係佢行佢素, 又肯認錯, 永無駁咀, 你有你指指點點, 佢有佢講, 都引來唔少馬友互動, 只係有條友仔, 永不論馬只會論人, 周不時單一兩句就鬆人, 自己都唔知自己講嘜, 因為佢主持個帖, 來來去去都等幾丁人, 互相吹捧, 認真笑壞人. 不過許多人都唔知係賽馬天地自己既定位是甚麼. 認真笑壞人不自知.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-3 12:14 AM 發表 查看引用來源

我都有買入700隻股架! 周不時有人入本帖睇料.

好似友台有位青年人, 阿二論馬, 係非常之長進青年, 不怕被別人踏都在賽前照樣論馬, 佢都係佢行佢素, 又肯認錯, 永無駁咀, 你有你指指點點, 佢有佢講, 都引來唔少 ...
可能佢真系吾識睇馬、狗噏當祕笈:071::096:

引用:
原帖由 劍山白 於 2017-6-3 12:42 AM 發表 查看引用來源

可能佢真系吾識睇馬、狗噏當祕笈:071::096:
老劍, 係討論區, 就算你無得罪別人, 只要你的貼士準到無倫, 就會惹來有些人眼都紅, 好似友台有條友仔, 面皮薄, 自尊心又重, 又唔懂馬性, 永遠賽前無馬論, 永遠只識評人, 佢有一點好處就係永不敢得罪友台其他樓主, 怕被別人圍歐. 等我得閒踩上荷李道問下社長識唔識得呢個人? 人又老, 口氣又大. 等我認識一下佢既真人面目先.

進馬橋坐揾小毛今次不俗!

美麗威威退出!

其實賭馬高與低就係要睇有無人讚, 有無人彈, 有無真飛, 唔係打字飛, 唔係自己讚自己, 自己吹捧自己, 又係要有人肯入帖互動, 交流才算不枉有平台出現.  馬評天地可以說係一個馬迷天地樂園, 唔係評人天地, 評人根本上唔需要甚麼經驗, 學識, 只不過講粗口時都要係正統, 唔係半桶水既粗口. 有人覺得別人凌駕佢頭上時, 就會心心不忿, 好似被人踢正佢個春袋一樣, 痛到要出口評人. 所以呢啲人開帖後係無人問津, 來來去去都係自己友自我吹捧, 但係都係談別人的故事, 連馬屎一啲都無提.

如人常常唔滿意別人的話, 本身一定有難言之隠, 所以才周不時評論別人, 尤其時有比較高與低時, 更加突出自己的弱點, 就係春袋好痛.

你永遠得不到你想要的結果, 因為有賽果後都唔明日甚麼是賽馬結果, 更談不上學做人的道理. 學道者係導世人向善, 唔係常常唔滿意別人的一舉一動.

有老友寫左以下幾句要我認真去學習:

智者一切求自己,愚者一切求他人
找一位對手來跟. 跟住他,並且超越他
納諫不忘其師,言身不失其友
納諫求賢, 有容乃大;
激濁揚清, 無欲則剛
.

引用:
原帖由 矮佬 於 2017-6-3 10:54 AM 發表 查看引用來源
有老友寫左以下幾句要我認真去學習:

智者一切求自己,愚者一切求他人
找一位對手來跟. 跟住他,並且超越他
納諫不忘其師,言身不失其友
納諫求賢, 有容乃大;
激濁揚清, 無欲則剛.
我即時回覆他, 及多謝他的教訓:

打飛機一定要靠自己, 含恨一定要靠他人
找一位對手來上床, 上了她, 並且擄掠她
鑽窿不忘徇私, 延伸不問長短
炒蛋求鹽, 有蔥要大
自瀆揚聲, 無限上崗