上一頁下一頁
發新話題

終於試左文錦渡快線

收藏  |  訂閱
129  7.9k

終於試左文錦渡快線

財財上星期終於試坐左文錦渡快線到深圳!

財財坐六點果班車由北角出發, 沿途停左葵興地鐵站, 荃灣賽馬會公園, 上水翠麗花園, 到達文錦渡出埋關剛剛用左個半鐘! 車票$40, 都算平! 最重要就係唔駛轉車, 舒舒服服訓一覺就到文錦渡! 大家有機會不妨試試!

過左關有冇接駁車呀:smile_38: :smile_38: :smile_38:

引用:
原帖由 濟癲 於 2008-10-27 09:59 AM 發表 查看引用來源
過左關有冇接駁車呀:smile_38: :smile_38: :smile_38:  
財財一過關就坐的士! 但好似有免費接駁車去東門, 但唔知係比上水果條線用定係北角線都可以一齊用!

財財 係咪 north point 開出架 :smile_35:
支持下財財 report :smile_15:

引用:
原帖由 魔鬼財財 於 2008-10-27 10:02 AM 發表 查看引用來源

財財一過關就坐的士! 但好似有免費接駁車去東門, 但唔知係比上水果條線用定係北角線都可以一齊用!  
多謝財神爺報料:smile_40:

引用:
原帖由 pccw123 於 2008-10-27 10:03 AM 發表 查看引用來源
財財 係咪 north point 開出架 :smile_35:
支持下財財 report :smile_15:
係呀盈科兄!

師兄!半個鐘得晤得呀!:smile_41:

引用:
原帖由 瀏覽器 於 2008-10-27 10:06 AM 發表 查看引用來源
師兄!半個鐘得晤得呀!:smile_41:
係個半鐘呀師兄:smile_38: :smile_38: :smile_38:

引用:
原帖由 濟癲 於 2008-10-27 10:11 AM 發表 查看引用來源
係個半鐘呀師兄:smile_38: :smile_38: :smile_38:  
無錯, 係個半鐘! 差d以為我自己寫錯添! :smile_13: :smile_13:

我上星期二都坐過, 中午12:00北角開出往CP
仲要係成部車由北角至CP都係得我1個人, 變相包車, :smile_30: :smile_30:
去程
車費: $60.00
12:00北角開車(經西隧)
12:25到葵興
12:35到荃灣
13:15到上水(冇停粉嶺)
13:25到香港文關(跟住過關出門口等返部車)
13:30到大陸文關
13:40文關開車(要換車, 不過換咗架2+1商務客車, 位好闊, 好舒服, 勁正)
14:45到達CP華泰酒店總站
註:由於架車得我1個客, 司機開車前問我邊度落, 我話常平, 於是架車唔入塘廈, 亦唔係黃江出, 改係下一個出口轉入常虎高速入CP, 慳咗半粒鐘
全程: 2HR & 45MIN

回程, 第二日坐18:00車返北角
車費: 都係60.00 (不過係人仔)
18:00華泰閞車 (今次係普通2+2車, 不過都係MAN巴)
18:15到黃江太子附近唔知叫乜名酒店
跟住再停塘廈(新都會後面)及樟木頭(聽住MP3, 唔記得幾點到)
然後經龍林高速返梅林二線關入深圳
20:05到大陸文關
20:10過完關
又要轉車, 今次仲PK, 要等車,
20:15有車到, 點知剩係去行上水 -粉嶺 - 荃灣 - 葵興, 去北角仲要等
20:30終於有北角車, 唔停上水, 不過因為有荃灣,葵興客, 所以照停
21:20到北角
全程:3HR & 20MIN (坐到幾乎生痔瘡)
CP-NP 車費60人仔=69港幣
如果由新世紀坐返皇崗, 車費35人仔=40.00港幣+ 30.00跨境到佐敦 + 11.20MTR
比多12.00港幣到, 不過可慳成個鍾交通時間

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆