想問如果是舊GAME,唔知可唔可以在VISTA玩

收藏  |  訂閱
11  1.5k

想問如果是舊GAME,唔知可唔可以在VISTA玩

系統需求
作業系統 Windows 98SE/ME/2000/XP
CPU Pentium III 1GHz以上
記憶體 256MB 以上
硬碟空間 1.5GB 以上
光碟機 4X 或以上DVD光碟機
顯示卡 支援 DirectX 9.0 的 128MB 以上顯示卡
音效卡 支援 DirectX 9.0 的相容音效卡
下載後解壓為ISO檔請依序掛載安裝即可

我想問這種GAME在我的VISTA機能不能玩?
還有VISTA是否已經內有DIRECTX10, 唔駛再DOWNLOAd過?

引用:
原帖由 jerryhytang 於 2009-7-31 06:55 PM 發表 查看引用來源
系統需求
作業系統 Windows 98SE/ME/2000/XP
CPU Pentium III 1GHz以上
記憶體 256MB 以上
硬碟空間 1.5GB 以上
光碟機 4X 或以上DVD光碟機
顯示卡 支援 DirectX 9.0 的 128MB 以上顯示卡
音效卡 支援 Direct ...
試下以XP的相容性模式運行

VISTA已安裝有DirectX10,正常不可以再裝DirectX9

請問什麼是"試下以XP的相容性模式運行"

引用:
原帖由 jerryhytang 於 2009-8-1 09:35 AM 發表 查看引用來源
請問什麼是"試下以XP的相容性模式運行"
我係用XP,只能告訴你XP的相容性使用方法

VISTA方面都有相同的......如果你唔知.....請到VISTA專區問相容性使用方法
http://www.188channel.com/forumdisplay.php?fid=405&page=1

但係個係FIREFOX內容?
FIREFOX不是INTERNET的野的嗎?

引用:
原帖由 jerryhytang 於 2009-8-1 12:28 PM 發表 查看引用來源
但係個係FIREFOX內容?
FIREFOX不是INTERNET的野的嗎?
呢個只係示範........:smile_o08: :smile_o08: :smile_o08:

任何執行檔都可以使用相容性運行,成功或失敗要看你是否使用正確

例如:

一個程式或遊戲明明可在XP上運行(無需使用相容性運行),但就用98相容性運行,當然可能會失敗

那遊戲SOFEWARE的應該在什麼地方位置去改變相容性?

引用:
原帖由 jerryhytang 於 2009-8-1 01:36 PM 發表 查看引用來源
那遊戲SOFEWARE的應該在什麼地方位置去改變相容性?
執行檔,即係XXX.exe

雖然你講左咁多,謝謝﹗
但係都幫唔到我,我到而家都唔知點搞。

引用:
原帖由 jerryhytang 於 2009-8-1 02:17 PM 發表 查看引用來源
雖然你講左咁多,謝謝﹗
但係都幫唔到我,我到而家都唔知點搞。
可能是我𪆒不好.....令你唔明

我用另一種方式再𪆒一次,希望你明白

你可以右鍵單擊快捷方式或EXE,然後應用「相容性」選項卡中的WindowsXPSP2相容性模式。大多數情況下,這樣做應該可以使應用程式如同在WindowsXP上一樣工作,而無需對應用程式做任何更改。

前往最後回覆