反對婚前性行為是不切實際

收藏  |  訂閱
6  788

反對婚前性行為是不切實際

反對婚前性行為係30年前岩,20年前都岩,但係,而家今時今日就唔係好適合,y?
第1,以前d人早婚,十零廿歲就結左,但而家女性有能力出嚟賺,唔駛靠男的....
第2,資訊流通,以前邊有internet,接觸的機會少,而家得到資訊好易
第3,好多人選擇同居/大量離婚收場例子,而家係我地心目中,婚姻地位降低了,容易離婚;不少有真愛的例子但唔結,主要係對婚姻證書的不信任

近10-20年社會價值觀變左好多,但係性教育內容卻變化不大,變得落後同脫節.....

歡迎各方人士理性討論

十分同意樓主的說法
我個人覺得這套標準比較適用於18歲以下

引用:
原帖由 車道士 於 2009-7-3 11:18 PM 發表 查看引用來源
第3,好多人選擇同居/大量離婚收場例子,而家係我地心目中,婚姻地位降低了,容易離婚;不少有真愛的例子但唔結,主要係對婚姻證書的不信任
唔係對婚姻證書唔信任
而係佢地未認真了解就已經過分親密
由拖手起
刺激感會愈來愈少
就要追求新刺激 , 慢慢覺得親密係理所當然
最後有埋性
點知係身體上親密 , 心靈上都唔夠親密
有左之後生埋喇 , 先至發覺對方唔係自己最愛

男o既害女o既一生 , 亦害左個BB一生 , 令佢個價值觀同對戀愛態度唔同曬
就係因為太早搞 , 身體成熟心智未成熟
結果就係有咁多單親媽媽 , 咁多離婚再婚
周而復始.

結婚唔係唔可信
而係更多人想睇定d
唔信結婚o既人 大多數自己 / 身邊經歷過婚姻失敗

如果真係感情穩定 , 結唔結都無所謂
我保守D咁講
係應該結婚o既
一黎俾個名分對方 , 唔似D x街仔 係又叫老婆唔係又叫老婆
結左婚果個先真真正正係我老婆

二黎係俾安全感對方

因為「女友」即使生埋BB , 都可以隨時「唔要」
結婚要搞離婚 , 未離婚而去勾佬 去 搞女人 , 係通姦
張證書 起碼有心理上同法律上 cool 住到個男人
咁安全感方面對女性係會好D

婚前性行為我唔反對
但要搞之前要先確定真係會愛佢一世
中國社會上女人第一次係好重要
唔止女人,男人都睇得好重
唔係真心睇定曬想同佢一齊唔好害人
俾你係男 , 你都唔想個老婆同過N人搞過下wa... ?
真係完完全全唔介意果d , 只有係四處搞女人o既果d男人

係愛對方何必急於一時性趣起就要搞?
來日方長呢
人同其他動物唔同 就係人有智慧 , 可以控制
情慾一到就要搞 ,「唔理結果搞左先算」 , 咁同豬狗有咩分別?

一係唔好應承
承諾過就要做
愛唔係得把口講
係要行動做出黎

唔係保守到完全唔可以性
只係同伴侶有左穩定o既感情基礎先好有性.

一夜情果d 我唔講 , 自由身o既 你情我願無野講
但有女友 or 男友 而出去咁玩o既我就接受唔到

或者你覺得我似乎係三四十歲以上果d老野
事實上我今年只有18
同年 or 年齡同我差唔多果d人話我係恐龍  [食古不化果種]
大過我果d人 [22-3x] 就話我係另一種恐龍 [罕見]

其實 , 有自己原則唔ARM咩 , 有堅定原則唔係一件好事咩?

引用:
原帖由 蒼月之淚 於 2009-7-4 05:43 AM 發表 查看引用來源

唔係對婚姻證書唔信任
而係佢地未認真了解就已經過分親密
由拖手起
刺激感會愈來愈少
就要追求新刺激 , 慢慢覺得親密係理所當然
最後有埋性
點知係身體上親密 , 心靈上都唔夠親密
有左之後生埋喇 , 先至發覺 ...
當然,最好有左深入了解先好咩la....

做左=/=有bb,做足安全措施就唔會有3輸局面....

結嚟未必好有用,因為剩係簽名就ok,可以結左就離,離完又結....

人係可以忍,不過人唔係機器,到某一程度始終都有爆發的時候,物極必反,何況咁多人遲婚,可以忍到結婚就難上加難.....
我認自己會有條刺度,但係只為人地的第1次而結婚就....愛亦是包容和互相,每個人都有缺點,如女的以前做運動穿左,男的唔信,心都會有條刺,結果又係離...
所以冇諗住生就唔好結
引用:

一係唔好應承
承諾過就要做
愛唔係得把口講
係要行動做出黎

唔係保守到完全唔可以性
只係同伴侶有左穩定o既感情基礎先好有性.

一夜情果d 我唔講 , 自由身o既 你情我願無野講
但有女友 or 男友 而出去咁玩o既我就接受唔到
認同.....但如果男女是旦一方唔得ge,又可以點....

有原則係好事,但社會價值觀會不斷變,底線亦會隨價值觀改變,唔係點會有新約,舊約聖經??
同埋人的價值觀個個都唔同,如教派分裂正正係每人的價值觀唔同所致,
又好似50年前d人仲係認為女的唔駛讀咁多書,但50年後社會出現好多女強人亦一樣...
人係要變通,因此死守原則未必好,你的心裏都會受影響而不斷爭鬥.....

e+社會好少有你呢類咁負責的人,難得...

個人認為……依家堅持既人真係愈來愈少,係香港講真係有d不切實際

我覺得…其實不論男女都要諗下
萬一係冇左第一次既情況下先遇到自己既真命天子/女
你一定會後悔……
第一次畀唔到佢真係遺憾
唔好理佢介唔介意先
到時你會怪自己以前一時衝動
對男仔來說,不能說是冇所謂…
不過就算介意都冇計,因為不接受既話只會令自己既選擇減少…
依家又真係有既多個18歲仲係處?

對我自己來說,
第一次是神聖的,
要畀一個肯定愛自己既人,
其實依家係香港搵女仔,
知道好多都唔係處……(男仔都唔好得去邊)
唔知各位遇到自己愛既人,知道佢唔係之後
你會心痛………係人都唔想自己既愛人畀n人玩過!
依家d女仔/男仔
只要唔係第一次就好似乜都冇所謂咁
真係好唔得

婚前性行為唔係唔得,
但一定要sure…:smile_45:

引用:
原帖由 david1234567 於 2009-7-4 07:27 PM 發表 查看引用來源
個人認為……依家堅持既人真係愈來愈少,係香港講真係有d不切實際

我覺得…其實不論男女都要諗下
萬一係冇左第一次既情況下先遇到自己既真命天子/女
你一定會後悔……
第一次畀唔到佢真係遺憾
唔好理佢介唔介 ...
認同....人心難測,睇定d好......

d人能夠忍到18歲以下唔進行性行為都難lu...
婚前直頭難x10000

前往最後回覆