45 12345
上一頁下一頁
發新話題

火車盲坐火車去樟木頭意然.... (轉載)

收藏  |  訂閱
44  5.2k

取消高亮

火車盲坐火車去樟木頭意然.... (轉載)

星期五, 因為要還債給一個貌似朋友舊女友的囡囡, 所以快加鞭到達火車站.. 一個火車白痴即將誕生.
因為快馬加鞭的關係, 未夠六點四十多分己經成功買到七點十分到樟木頭的車票, 心滿歡喜~
然後聽到上車的廣播, 為甚麼跟車票的號碼差一個字呢? 奇怪.. 看到有人進閘上車, 也理不了這麼多.. 便跟著上車.
再看看車站上的電子告示牌, 怎麼是七點開車的. 不過那時心想, 早開車也好~ 早點到達, 反正大陸的車經常早開晚來...
上到車找好座位便坐下來...
車子開動...
車行走了約二十分鐘, 理應差不多到達樟木頭, 怎麼一點減速的感覺也沒有, 再看看窗外.. 竟然見到康城的銀色水會, 私房菜的招牌.
心想不妙, 坐錯車了... 但這車看似連常平也不停... 會否直達廣州或中途停石龍.
如果直達廣州就真的笨到無可再笨了..
回想也是, 火車站內不會同時出現兩個錯誤: 錯車號 及 錯時間. 錯也是我太心急所以上錯車.
還好到達石龍便停了車.. 看準機會, 便由入閘口返回候車室.. 等待下一班去樟木頭的火車.
總算有驚無險, 捐失了時間.... 唉~

引用:
原帖由 深圳胡姬花花 於 2009-2-18 12:06 AM 發表 查看引用來源
星期五, 因為要還債給一個貌似朋友舊女友的囡囡, 所以快加鞭到達火車站.. 一個火車白痴即將誕生.
因為快馬加鞭的關係, 未夠六點四十多分己經成功買到七點十分到樟木頭的車票, 心滿歡喜~
然後聽到上車的廣播, 為甚 ...
你都會坐錯車?

阿婆都會索k:smile_27:

哈, 你真係當人哋冇搭過 '禾鞋號' 頂啦, 入車廂前有個票務靚女把關嫁, 唔會俾人搭錯車嫁花花:smile_30:

是否轉載:smile_27: :smile_27:

引用:
原帖由 douglastcm 於 2009-2-18 12:08 AM 發表 查看引用來源

你都會坐錯車?

阿婆都會索k
:smile_27:
sorry 打漏了轉載
唔怪得知你話

引用:
原帖由 jimjim888 於 2009-2-18 12:21 AM 發表 查看引用來源
是否轉載:smile_27: :smile_27:
yes 之前打漏了轉載:smile_42:

引用:
原帖由 TommyZZ 於 2009-2-18 12:13 AM 發表 查看引用來源
哈, 你真係當人哋冇搭過 '禾鞋號' 頂啦, 入車廂前有個票務靚女把關嫁, 唔會俾人搭錯車嫁花花:smile_30:
我只是轉戴
我點我禁易搭錯車:smile_34:

回覆 3# 的帖子

個靚女見到花花口葷咗

引用:
原帖由 深圳胡姬花花 於 2009-2-18 12:29 AM 發表 查看引用來源

sorry 打漏了轉載
唔怪得知你話
原本想吹水:smile_30:
給踢爆就說轉載:smile_30:
我有無錯ar中國通先生:smile_44:

引用:
原帖由 深圳胡姬花花 於 2009-2-18 12:30 AM 發表 查看引用來源

我只是轉戴
我點我禁易搭錯車:smile_34:
中國通你禁夜總5訓:smile_41:

45 12345
上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆