上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#49 - 未婚夫日誌

收藏  |  訂閱
3.0k  51.5k

人夫人妻日誌#49 - 未婚夫日誌

未婚夫日誌

我係一個乖仔,旁人標準一切的好我也在努力,努力讀書,做個乖乖仔,不做錯事,不做多餘事,努力工作,工作上取得滿足感了,和女朋友呢?拍拖多年了,如無意外,將來也是和她走進教堂,開心一起。計劃是生個小孩,既然做了好男友,當然接下來就是好老公、好爸爸了,一切都理所當然,一切都應該,旁人覺得應該,連自己也覺得應該,人生的劇本,大部份都是這樣寫,都應該是這樣走……..但是……真的是應該這樣嗎?一切變化,源於潛藏下的心野,心野的開始,卻來得不是時候:

人妻篇
您好,哦?妳已結婚多年?我?我未結啊……
其實結婚耐左,係會咁樣?
下屬篇
你好,我是你上司Dragon,妳是新來的吧?OK,跟住落黎因為要趕份Catalogue,都幾多野整,唔明就問Amanda啦……
哦,咁夜仲未收工既妳?
啤酒妹妹篇
你好,請問藍妹係咪妳阿妹?妳可能係最好既?即係嘉士伯啦,我有無估錯?Sorry,我知老土左少少…..
我唔似出黎玩?乜有樣睇架咩?

香港大部份人既工作同消遣模式,可能都會係一星期工作、周末就和另一半輕鬆渡過,睇戲、行街、食飯、買野、仲有時間嘛,可能報個course進修,找自己興趣,去做個運動。因為女朋友忙,性生活不算密,那麼一年中安排去既旅行,就會使我份外期待。
          我?我係邊個?我係Dragon,非常大食,非常咸濕,仲好壞,只係………而家既我仲未清楚另一個自己先遮。係旅行後,和女友鬧得不愉快,因為性生活上,我地非常之不咬弦,當時既我,會責怪自己,為什麼令唔到她更愛我,我係唔係真係太大食,我係唔係唔吸引唔夠魅力,性方面我應該點做先好?好多好多問題,我都搵唔到答案,直到上網睇左篇文章後,我發現,原來網上可以有好多野都會搵到我想知我需要既答案,分別在於…….有無答錯。
          同女朋友有唔開心,唔出奇,慢慢磨合嘛。她始終是我將來打算一起既人,其實,結左婚會係點既呢?關係同感情應該會更好嗎?如果唔係,咁點算呢?一個人時,特別鐘意問埋d白痴問題,而家唔夾既性生活,日後先解決,定而家就要諗定呢?
某天……係網上看了一份討論,大概傾既就係講緊2個感情好好既人,結左婚,先發現性生活好唔協調,慢慢更影響感情,相處。文中樓主並不活躍,反而當中討論既人就相當啜核抵死,真係咩野都講得出。做咩埋單前唔試清楚件貨、功能不符,QC把關不力、樓主唔係7天,係幾年試用期都未搞清,怪不得人等等。講真,當中有些講中我的要害,令我份外留意各人的意見,其中有部份,提出既更開始令我懷疑自己,所以,開始左我留言既第一步。

我:
耐左,真係會淡而唔想行埋嗎?
點樣知道對方無興趣?
如果我想,對方唔想,可以點做?
其實點為之……. 有技巧?真係可以令到對方想搞野呢?
咁家陣究竟太快唔好,定太耐唔好啊?

太多太多白痴既問題,由於網上唔見樣,大家又唔識,反而令我更肆無忌憚地發問,直到問:
如果感情係好,但性方面真係唔夾,好想一齊應該點做,唔好講咩戒口或分手,有無實際意見呢?       當問題提出後,大家都無點玩野,都會提出意見,而Cherry,更會反問好多野,令我去反省同埋檢討。Cherry,後生人妻,有一個小朋友,大型連鎖店度做Sales,我所知佢既事不多,只知佢比我見多識廣,好後生就結婚。及後我發現佢字裡行間,原來同老公亦鬧不和。我點知?因為係佢身上,我發現我仲有好多唔了解既兩性問題可以問到,所以決定同佢email來往,係,係email,Oh…….sorry,呢件回憶,係發生係……..智能電話還未有的年代、亦即遠古之時…………… 當年,溝通其實係勁唔方便,但係無比較下,其實感覺又OK喎。

由於大家會PM同email,一開始既對話,好多時一來一往成粒鐘先果幾句,大致開場白都係:
您好,哦?妳已結婚多年?我?我未結啊……
其實結婚耐左,係會咁樣? ( 講緊既係,Cherry同佢老公耐左,咩都變得例行公事,而家更慘既係,佢老公原來有左第2個。 )

我地既網上傾談,維持左一段頗長時間,直到一個問題,
我: 妳成日講我無問題,但有咩方法,可以令我更有吸引力,令佢有釘一聲既新鮮感呢?
Cherry: 都唔係無方法既,如果你真係想知,就要睇你肯唔肯。
我: 唔好賣關子啦,妳知我一定肯架?定你想講,要去健身變大隻先?
Cherry: 無聊,我意思係,如果你真係想知,我地約出黎見啊。
我: 哦?妳OK?
Cherry:Why not?

以下呢段,係我等左好耐想打,但一直都無機會打既對白。我同Cherry,最初只係朋友傾,無諗其他野,無諗住有機會,完全只係朋友為出發點,試問又點會知,係佢身上,令我學到咁多野呢……….

第一~

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:
原帖由 dragonbone 於 2019-8-13 08:58 AM 發表 查看引用來源
未婚夫日誌 
  我係一個乖仔,旁人標準一切的好我也在努力,努力讀書,做個乖乖仔,不做錯事,不做多餘事,努力工作,工作上取得滿足感了,後來還認識了女朋友,拍拖多年後,如無意外,也是和她走進教堂,開心一起,生小孩,既然做了好男友,當然接下來就是好老公、好爸爸了,一切都理所當然,一切都應該,旁人覺得應該,連自己也覺得應該,人生的劇本,大部份都是這樣寫,都應該是這樣走……..但是……真的是應該這樣嗎? ...
支持
但d內容呢?!

引用:
原帖由 dragonbone 於 2019-8-13 08:58 AM 發表 查看引用來源
未婚夫日誌 
  我係一個乖仔,旁人標準一切的好我也在努力,努力讀書,做個乖乖仔,不做錯事,不做多餘事,努力工作,工作上取得滿足感了,後來還認識了女朋友,拍拖多年後,如無意外,也是和她走進教堂,開心一起,生小孩,既然做了好男友,當然接下來就是好老公、好爸爸了,一切都理所當然,一切都應該,旁人覺得應該,連自己也覺得應該,人生的劇本,大部份都是這樣寫,都應該是這樣走……..但是……真的是應該這樣嗎? ...
你係一個__仔🙄

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2019-8-13 09:51 AM 發表 查看引用來源

支持
但d內容呢?!
佢不嬲都冇乜內容

由古代開始講起,可能要講30年先講得晒

下! 我睇咗啲乜嘢

引用:
原帖由 我不是灰姑娘 於 2019-8-13 10:05 AM 發表 查看引用來源
由古代開始講起,可能要講30年先講得晒
明白既,咁以後俾佢做樓主啦

引用:
原帖由 cococaobrownie 於 2019-8-13 10:27 AM 發表 查看引用來源

明白既,咁以後俾佢做樓主啦
講到我50歲都未完

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆