上一頁下一頁
發新話題

人生其實真係好無聊。。。

收藏  |  訂閱
60  1.9k

引用:
原帖由 crazyman1515111 於 28/5/2021 08:44 發表 查看引用來源
其實真係冇。真係一直都冇咩想做。冇"我的志願"。
查實阿星都冇志願,做咗咁耐人依家先揾到人生目標。

咁掉轉問:有啲咩係唔想做,或者有咩係見到人哋做覺得好易做,你都可以做?

回覆 11# star_platina 的帖子

咁又未至於有咩唔想做,只係個人冇咩目標,有時唔知追求緊咩。人到中年可能都係咁。

引用:
原帖由 crazyman1515111 於 28/5/2021 08:55 發表 查看引用來源
咁又未至於有咩唔想做,只係個人冇咩目標,有時唔知追求緊咩。人到中年可能都係咁。
係呀師兄,阿星都經歷過,37到44呢段時間好困擾,有工作有家庭但冇目標冇動力,每日返工放工唔知為咗乜。

不過講返轉頭,意義好多時在於自己想點樣賦予俾自己,喺日常生活入面揾到自己主場。有冇聽過萬物轉變週期(Universal Cycle of Change)?自唔知自己喺週期入面咩位置?睇得到,揾到位置,可能就會知道自己下一步想點。

附件

回覆 13# star_platina 的帖子

嘩,師兄好博學喎。
研究下先。
不過通常我呢啲冇咩想法既人,都好少會突然覺醒架喇。

引用:
原帖由 crazyman1515111 於 2021-5-27 08:11 發表 查看引用來源你地其實有冇目標? 為咩而活?
為生活、為每日過得開心、為養家、為傳宗接代😆

引用:
原帖由 crazyman1515111 於 28/5/2021 09:58 發表 查看引用來源
嘩,師兄好博學喎。
研究下先。
不過通常我呢啲冇咩想法既人,都好少會突然覺醒架喇。
師兄客氣,分享下啫,正所謂家家有求,相信師兄本身已經係想有啲突破現時嘅環境先有呢個想法,開始諗,已經係好難,但係師兄都已經開始咗,阿星尊敬師兄肯踏出第一步,第一步都已經踏出,逹到目標就已經好接近。

如果師兄有興趣呢個話題,隨時歡迎😬

回覆 15# Sweetbabechu 的帖子

呢個都係事實黎!一直都係咁。

回覆 16# star_platina 的帖子

多謝晒你既鼓勵。我都相信人生係不斷爭扎.........

引用:
原帖由 crazyman1515111 於 2021-5-28 08:44 AM 發表 查看引用來源
呢個問題真係問左自己好耐。咁多年都冇答案。
基本上。。。係唔知為咩!

回覆 19# 安琪冰 的帖子

真係為生活囉,開心就最好,唔開心都係咁。之後就係等死。

其實你同星哥真係算呢度好活躍既分子。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆