上一頁下一頁
發新話題

深圳消費貴左好多

收藏  |  訂閱
104  18.1k

引用:
原帖由 desperado11 於 2017-9-7 02:41 PM 發表 查看引用來源

5 年前深圳 2Q 400, 90 min, 全部18-22, 呢度每週有位食神出菜單, 裡面大部份菜企埋去選妃好難會被選中, 要坐冷板, 好在當年我成日開餐, 無錯過大好時光, 肉價是升得快過人工, 樓價升得仲勁, 無謂埋怨, 錯過就 ...
5,6年前東莞7百至9百玩莞式,當時主要去常平,龍華快仔3百可以陪去酒店過夜,不過冇服務,而家去完口爆再去正骨6至7百人仔玩1日,口爆3百幾,其實唔貴,正骨2至3百消磨半日時間對香港人來講係好平,我有朋友食餐飯幾連睇戲2百港幣都話貴,呢種人收入唔高1個月只能去深圳1次正骨或口爆一次。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

依家嘅深圳同80年代嘅深圳相比實在進步咗好多,物價貴咗,自然消費都貴咗,大勢所趨。

引用:
原帖由 Shanks520 於 2017-9-7 09:37 PM 發表 查看引用來源
依家嘅深圳同80年代嘅深圳相比實在進步咗好多,物價貴咗,自然消費都貴咗,大勢所趨。
更有一樣大家忽略了,以前貧困農村現在也算小康,女孩也不須賣肉養全家,貨源小左供求失衡,也造成價位上漲,兼且地產蓬勃,製造了一群土豪,.消費指數唔升有鬼哪.

引用:
原帖由 andy_2008 於 2017-9-6 11:39 PM 發表 查看引用來源

那個年代,應是2000年:')
it was 198X - 199x

我住上水, 以前個個星期六日都係深圳玩, 而家深圳開大成千蚊, 口爆場要RMB290-330, 今年仲要查得緊衫都只能除一半或完全唔除。我而家都香港玩返一樓一算, HKD350-400可以環保吹再搞埋, 性價比嬴晒, 又唔駛提心吊膽

深圳環保好啲都338,即係400港紙,仲有來回車費時間,絕對冇性價比,不如去元朗玩

番大6玩主要係因為想玩lan妹

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆