上一頁下一頁
發新話題

[文迪作品] 古裝武俠有味巨著 - 鐵血丹飛 (全文共二十章完)

收藏  |  訂閱
130  20.4k

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-3-17 08:04 PM 發表 查看引用來源

abs 兄,即係咁,你太認真了,況且,而家先至係開始,之後,我估,你會睇到嘔血,香煙已經係事小,下一章我仲出埋怪獸添,之後仲有 google 百鴿,跟住仲有……,都係果句,你當我亂黎又好,當我唔識野都好,我 ...
小弟歷史本科生 , E+留名 , 睇完慢慢同你吹

引用:
原帖由 abs_ch2005 於 2017-3-17 07:02 PM 發表 查看引用來源
文迪兄都係寫番現代啦,何必掂不熟悉的環境。
歷史不正確不要緊,但不應有現代的東西出現古代,例如香煙、現代呎吋的身材描述。
太子是承繼皇位者,此太子稱號只會得一人,不會有十八太子之可能,應叫十八皇子才對 ...
呢個可以的 ... A兄講晒自然無錯 , 但係民間就用得無咁嚴謹

好似金朝滅北宋的主力元顏宗望  岳飛一生的對手元顏宗弼(金兀朮)
佢地分別係金太祖元顏阿骨打的次子  四子 , 兩位都未被封為太子
但係民間 , 就慣於稱呼他們為 "二太子" "四太子" ...
唔少學者認為 , 咁係同係宋人百姓眼中 , 佢地二人就係金軍既象徵
所以有此說法

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-3-14 03:12 PM 發表 查看引用來源

第一章

秦朝年代, 青島市沿海一帶, 正值太平盛世, 人民豐衣足食 ...
多口講下 , 唔好介意 : 秦朝係姓嬴 , 唔係姓秦既 ...

不過岩岩睇完第一節 , 知文兄原來係玩奇幻風 , 咁問題唔大拉 ,
不過希望文兄唔好介意 ... 小弟讀史既 ,
其實平時唔係咁多地方可以認叻 , 所以之後可能都會不時
補充下歷史資料 ... 你咪當我係<三國演義>前面 ,
果套<馮兩努講三國>羅 , HEHE~~

先按豬再慢慢睇

文迪作品必屬佳品

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2017-3-17 08:32 AM 發表 查看引用來源
而好明顯, 此船上嘅眾人就已經再無資格可以繼續前進上京赴考。

震丸鏢局所屬嘅船上甲板之處, 幾件奇珍異獸般嘅怪異高手, 正紛紛陸續響船邊跳左落海度, 無幾耐之後, 再有幾艘木船之上再陸續傳黎女子破處嘅啛 ...
第一次睇文兄大作 , 又真係幾頂癮喎 !!!
(我進度有點慢 , 只睇到第二章)

唔知有無點一 "定穴" , 然後曳曳既情節 ,
小弟細過睇武俠片 , 就幻想緊呢樣野架拉~~
:smile_47::smile_47::smile_47::smile_47:

竟然寫武俠甜故

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆