上一頁下一頁
發新話題

分享一部你認為畫功超卓, 劇情亦引人入勝的卡通片or動畫

收藏  |  訂閱
138  13.5k

卡通片沒有。
動畫的話倒是有一些。

交響詩篇 艾蕾卡7

巖窟王

最終流放

創聖的大天使

夜勤病棟

七武士

強殖裝甲GUYVER

甲賀忍法帖

鋼之鍊金術師

聖槍修女

伊里野的天空、UFO的夏天

驚爆危機(全金屬狂潮)

Blood+ 血戰

好多都好好
風之谷,甲賀忍法帖,攻殼機動隊,EVA等等
我比較鐘意寫實型既畫
Eureka Seven 開頭幾好。可惜後來畫功欠佳…

冇人講最終兵器被女 ge?
劇情就真係唔錯...不過ending就唔好...
其他ge上面都講左好多...無謂再講了..

"卡通"冇心水。

但動話就首推呢部。但睇左咁多人既留言,竟然冇人揀呢套?.....:022:

天空之城

漫畫就...
dead note
火鳳燎原
ARMS 都好特別...(唔知有冇人睇..)

入樽故事正,但初期畫功麻麻,係未先畫得好d...

我自己最鍾意"刃牙",我諗冇乜人睇,因為d畫真係唔算靚,故事之係打打殺殺,但我又幾buy。追左差唔多10年,去到第三部了....

http://en.wikipedia.org/wiki/Anime
"Anime is an abbreviation of the English word 'animation'"
"Within Japan, the term anime is used to refer to all forms of animation from around the world."
http://en.wikipedia.org/wiki/Cartoon
"Because of the stylistic similarities between comic strips and early animated movies, "cartoon" came to refer to animation, and this is the sense in which "cartoon" is most commonly used today."

卡通:
Peanuts
Dilbert
Tom & Jerry
Spiderman
Batman
Superman
X-men
Finding Nemo
各大小Walt Disney制作
各大小Warner Bros制作
日本出既實在太多,未能盡數。近期最欣賞ZEGAPAIN既故事。

只計畫質的話,首推0083
(完全是變態的說……)

餘下的也是畫面劇情階上乘
Eva
Gunbuster
PlanetES
Diebuster

<雲之彼端,約束之地>, 劇情頗有深度, 而且畫功,取影,配樂超一絕。

引用:
原帖由 v20 於 2006-10-9 04:04 PM 發表
<雲之彼端,約柬之地>, 劇情頗有深度, 而且畫功,取影,配樂超一絕。
未聽過
可唔可以俾d介紹

引用:
原帖由 czkey 於 2006-10-9 04:00 PM 發表
只計畫質的話,首推0083
(完全是變態的話……)

餘下的也是畫面劇情階上乘
Eva
Gunbuster
PlanetES
Diebuster
0083 d畫質真係好靚 08小隊都係差唔多 再對比之前一兩年既gundam真係差勁遠

eva+eureks seven(look my head)

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆