上一頁下一頁
發新話題

2023年, 可去內地吃喝玩樂、旅行、與內地家人及好友一聚

收藏  |  訂閱
4.8k  451.7k

引用:
原帖由 ngtungsee 於 2020-8-24 12:56 發表 查看引用來源

手機wallet  放張國內銀行卞 或有union pay 功能嘅香港銀行卡,唔通呢啲就係央行數碼電子錢包app?
我諗起當年有套港產片"大咸濕", 裡面有句金句, "埋單死都要用現金"

係國內用現金一樣查到你係邊個啦。 度度都係保安鏡頭。

可能鄭文傑一樣係用上世紀的智慧現金找數架。

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-8-24 13:18 發表 查看引用來源

師兄, 每次去玩女, 我先比現金班滾友, 叫佢地幫我埋單. 我出入都戴太陽眼鏡+帽.

引用:
原帖由 hkg369 於 2020-8-24 13:24 發表 查看引用來源
師兄, 每次去玩女, 我先比現金班滾友, 叫佢地幫我埋單. 我出入都戴太陽眼鏡+帽.
而家會所要登記,咁你唔入去?

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-8-24 13:18 發表 查看引用來源

唱完K係班囡囡面前用現金買單夠豪喎.成疊一百蚊紙拎出來數七,八拾張找數又幾過引.以前有個朋友就鍾意咁做.

現金會被偷,或假的。 所以現在都唔鍾意用現金

引用:
原帖由 ngtungsee 於 2020-8-24 12:41 發表 查看引用來源

央行數碼電子錢包app?  你條廢柴學埋爛生果一味老作

人行都話咗在進行交易時,DCEP與一般電子錢包的使用方式沒有太大分別,同樣是通過手機應用程式(App)完成交易。另一項特點是採取雙離線支付模式,即使交易雙方都處於離 ...
你真系可鳩憐,連國家進行DC/EP測試緊都未知?!
人行都話咗在進行交易時,DCEP與一般電子錢包的使用方式沒有太大分別,同樣是通過手機應用程式(App)完成交易。答你:沒有太大分別,米即系有其他app囉!
另一項特點是採取雙離線支付模式,即使交易雙方都處於離線狀態,沒有網絡覆蓋,仍然可以進行交易,答你:乜Ⅴ7豬腐煲可以離缐交易架咩?
只要雙方用手機互相一拍即可完成交易。答你:佢系講緊雙方手機要有DC/EP app呀!柒頭!
打開你個手機搜吓有冇央行數碼電子錢包app先講啦!答你:測試進行中,系你D柒碌可以搵到架咩!

https://news.sina.cn/2020-08-24/detail-iivhuipp0284808.d.html?from=wap
DC/EP数字钱包,相比于支付宝、微信需要绑定银行卡,数字货币无需绑定任何银行账户,无需网络。在穆长春描绘的使用场景中,只要两部具有DC/EP数字钱包的手机互相碰一碰,就能完成支付。

引用:
原帖由 ngtungsee 於 2020-8-24 13:09 發表 查看引用來源

電子貨幣都要經過電子平台去做交收. 隻死曱甴知咩係電子平台.成日話用電子錢包app
DC/EP数字钱包,相比于支付宝、微信需要绑定银行卡,数字货币无需绑定任何银行账户,无需网络。在穆长春描绘的使用场景中,只要两部具有DC/EP数字钱包的手机互相碰一碰,就能完成支付。

認矮仔啦,認自己乜七都吾識,無鳩用正廢柴,吾知真系有其他app可以用,我考慮下,吾再恥笑你咁少啦!😂😂😂
https://news.sina.cn/2020-08-24/detail-iivhuipp0284808.d.html?from=wap

個問題係回到國內會比你交易完又追查唔到你?

引用:
原帖由 唯真唯善 於 2020-8-24 12:48 發表 查看引用來源
睇下上面最多人用邊兩個支付程式先啦。 銀行發箇d程式咪又要實名。 入會所登記咪又實名。 通行碼健康碼實名,曱甴想隱藏自己做過乜野,好撚難囉。。

我不是鄭文傑呀 ...
多人用又點呀?!
央行一出數字錢包,你可以吾用咩?
系呀!你犯法叫雞打飛機都隱藏不鳥

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆