上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.3k

Got 兄/各位師兄好
仲有2日 wk11
不過唔知係咪肚痾/返發
刻意减少飲水試下回復以前生活習慣.
除女友及手外冇任何性接觸
不過呢2日去多咗厠所同埋恥骨/會陰 Ung住 ung 住
去咗驗精,唔知應否睇埋泌尿科呢?

上網睇過D資料,同埋係呢度追post,知道HSV2係經皮膚接觸傳染,有冇案例或呢度的師兄咁不幸只係被打飛機都中?
咁問係因為既然共用性玩具係已知的間接傳染方法,同樣地如果女方摸完個西再幫男方打飛機時掂到割左包皮的龜頭,咁咪入到mucous membrane囉。我上medhelp睇,個醫生堅持冇可能,但其他外國網又話有,大陸D網又有人自稱因打飛機中招。

引用:
原帖由 試完先怕 於 2017-10-7 01:00 PM 發表 查看引用來源
GOT  師兄...我發現呢2日 我的精液 都係黃黃地 同小小啫喱狀
上網睇 話可以係衣原體 但係我小便又無痛 又無熱

同埋話可能係 前列腺炎

我可以點做????

師兄  今日第13 日...有D發燒  有D怕
如果 ...
如果師兄超過一個星期冇射精,跟住精液變得結或者黃,其實都係正常嘅症狀。
除非其他時間你都有分泌物(黃綠色或者乳白色),咁就有機會係非淋嗰啲,但而家似乎不是。
尿道性病宜家都夠時間去驗,師兄大可以去衛生科做一次。
發燒你諗多咗了,不是急性HIV發燒。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-10-9 11:12 PM 發表 查看引用來源
Got 兄/各位師兄好
仲有2日 wk11
不過唔知係咪肚痾/返發
刻意减少飲水試下回復以前生活習慣.
除女友及手外冇任何性接觸
不過呢2日去多咗厠所同埋恥骨/會陰 Ung住 ung 住
去咗驗精,唔知應否睇埋泌 ...
師兄擔心前列腺炎?如果問題持續,可以搵泌尿科,做一個簡單嘅肛門指檢,之後再決定驗唔驗精。

引用:
原帖由 求贖罪 於 2017-10-10 09:18 PM 發表 查看引用來源
上網睇過D資料,同埋係呢度追post,知道HSV2係經皮膚接觸傳染,有冇案例或呢度的師兄咁不幸只係被打飛機都中?
咁問係因為既然共用性玩具係已知的間接傳染方法,同樣地如果女方摸完個西再幫男方打飛機時掂到割左包皮 ...
個人意見:
HSV(1、2)係 skin to skin contact 嘅病毒。

大家擔心嘅HSV2,最主要中招嘅源頭在於插入式性行為,例如陰道交同肛交。
感染位置極大部分係生殖器附近,屁股、大腿內側都係其中一個地方,只不過係較少。
感染HSV2需要緊密嘅skin to skin contact,即係性行為中嘅抽插過程,破損嘅生殖器皮膚或者無安全套保護嘅龜頭、包皮黏膜與病毒源頭緊密接觸,足夠接觸時間下,就構成感染風險。
呢到嘅skin係指較薄弱嘅皮膚,而不是手腳呢啲比較厚實嘅皮膚,呢到嘅skin多數係指boxer covered area(著孖煙通所包含嘅地方)。
→HSV2有喜好嘅特定地方。

手部、腳部理論上都可以感染HSV2,但條件係你有破損(非普通表面劃傷)嘅皮膚,再與病毒直接接觸而中招。
但呢種情況係屬於極少見,而且亦不是有效傳染途徑。
→不是有效途徑。

如果真係達到一個常見嘅感染途徑,那麼現實生活上,大家觸摸啲交通工具、握手等都會造成感染,長年累月,因為咁樣而感染嘅人就會增加到大數字。但現實上呢個情況冇發生。
→不符合實際嘅感染數字。

所以你話有師兄話因為手交而感染HSV2,咁就要做更深入嘅調查,例如佢地是否都係未曾有性行為?包括自己女友、老婆同埋性工作者?
多年前曾經有性行為,今日手交,下個星期有HSV2症狀都不能就100%歸咎手交,反而會更加相信係復發症狀,即係多年前已經感染過。

→難以去100%清晰知道呢啲特別個案嘅背景治療。據我所知,接著過感染HSV2嘅師兄,100%都係都係曾經有插入式性行為。

關於共用性玩具和互相手交嘅情況,理論風險係比上面所講嘅手→生殖器嘅風險高,但實際上不是高出幾多,因為都係不是直接接觸源頭。
想像下,差電話嘅時侯,您直接插入差電線3分鐘嘅電量較多?還是插2秒再拔出,隔10秒再插入2秒差電、重複10次嘅電量較多?
→而且性病病毒一旦離開人體就會become less active, 從而減低咗感染對方嘅力量。

反而上面嘅情況,性病細菌問題相對比較多機會中招。

師兄所講嘅情況,理論上有HSV2風險,但實際上如果因為咁而擔心甚至去做測試,似乎係過分憂慮。

PS.網上有好多資訊,但係好多都係東南西北去合併而來而且無進一步解釋,而medhelp 當年有開放醫生問答嘅時候嘅資料遠遠比前者更有參考價值。
兩位醫生 Dr HHH ,Dr Edward 係性病資歷、研究與直接接觸病人嘅臨床經驗,我諗香港暫時都幾難搵到類似嘅醫生。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-10-10 09:19 PM 發表 查看引用來源

如果師兄超過一個星期冇射精,跟住精液變得結或者黃,其實都係正常嘅症狀。
除非其他時間你都有分泌物(黃綠色或者乳白色),咁就有機會係非淋嗰啲,但而家似乎不是。
尿道性病宜家都夠時間去驗,師 ...
我特登連續2日 check D精既 色
但係都係黃同有D啫喱狀
同埋睪丸有小小好似扯住扯住咁
摸落去 右邊既 唔知輸精管定咩 係比左邊好似腫左小小 唔係幾舒服 陰D陰D咁痛
我怕唔知係咪有D咩菌入左去.....又唔想亂食藥

BTW 今日去左社衛 無淋同非淋

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-10-11 12:23 AM 發表 查看引用來源

個人意見:
HSV(1、2)係 skin to skin contact 嘅病毒。

大家擔心嘅HSV2,最主要中招嘅源頭在於插入式性行為,例如陰道交同肛交。
感染位置極大部分係生殖器附近,屁股、大腿內側都係其中一個地方,只不過係 ...
多謝Got兄咁詳細回覆,再多問一句點解有帶套的插入式性行為會中HSV2? 唔通係個套包唔住陰囊,而抽插過程中導致陰囊的皮膚受損,D病毒入到mucous membrane?但照計要插到損都應該唔平常架

Got師兄,咁多位師兄,之前我去左2480,今日打左上去問結果,all neg!除左hpv結果未番!
好多謝咁多位師兄既幫助,幫我舒緩壓力,令我冇亂諗!
希望咁多位師兄以後生性,要對得住自己,身邊所有人,生命冇得重來!就算玩都要玩得安全!而我就一定唔會再出去玩!!
呢段日子好煎熬,身心都受創,所以咁多位師兄,真係唔好做啲唔安全既事,令自己難受,呢段日子都係一個好重要既教訓!
最後,祝咁多位師兄身體健康!:lDD_003::lDD_012:

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-10-10 09:20 PM 發表 查看引用來源

師兄擔心前列腺炎?如果問題持續,可以搵泌尿科,做一個簡單嘅肛門指檢,之後再決定驗唔驗精。
冇做到指檢,因有幾日便秘.但尿道炙熱感多咗,反而恥骨不適感少咗
驗咗精+ 種菌..睇下點

引用:
原帖由 etchoy 於 2017-10-11 02:45 PM 發表 查看引用來源
Got師兄,咁多位師兄,之前我去左2480,今日打左上去問結果,all neg!除左hpv結果未番!
好多謝咁多位師兄既幫助,幫我舒緩壓力,令我冇亂諗!
希望咁多位師兄以後生性,要對得住自己,身邊所有人,生命冇得重來!就 ...
恭喜師兄完美畢業,最緊要係明白身體健康的重要和珍惜身邊人!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆