上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.3k

Got 兄:
      你好,潛在這貼已有一段時間,但一直只當塘邊鶴。
小弟最近也因去招妓,懷疑中招,曾因擔心受怕,人也消瘦了不少。情況是這樣的:
      小弟在今年六月底和七月初招了兩次妓。第一次吹沒有帶套,而陰道交有帶套;第二次就全程帶套。之後的十幾日內都沒有任何徵狀,但約二十天後,我開始發現大腿部有兩粒紅點,又有莫名的胆瀉多天,又有輕微發燒,手臂上又有好幾粒紅點,當時嚇得我茶飯不思,很擔心中了愛滋。之後的十幾日我不停胡思亂想,身體一出現任何徵狀,一定就想到愛滋,我因此也大哭了好幾次。後來鼓起勇氣找網上一些提供免費的快速血液測試。我八月中去進行快速測試,約距最後一次性招妓四十天左右。測試是用一類似美術刀的尖刀片刺破食指尖,用一小管吸血,然後就把血塗在兩張測試紙上(一張是測愛滋,另一張是測梅毒)。當時等結果的約十分鐘中,我差點停止呼吸,很驚自己會中,結果好好彩,兩者試紙都是只有一條紅線,那測試員說是陰性。由於我是在空窗期中進行,那測試員要我九月二十八日再回去進行第二次測試。當時他對我說,他的試紙是很敏感的,準確率達七成五以上,如果當時測到是陰性,應該就是陰性了,那時我才深深的鬆了一口氣。  我想問GOT兄:
      1.那種測試真的準嗎?  2. 我距第二次招妓約四十天,那會準確一點嗎? 3. 會有人因在空窗期測無事,但會在九十天後測有事嗎? 我快要進行第二次約九十天後的測試了,心情很害怕,擔心當時測不準。真希望大步跨過,以後不會因跟老婆鬥氣而去招妓了,要好好做人呀﹗

引用:
原帖由 賭神無敵 於 2017-9-22 10:42 PM 發表 查看引用來源
Got 兄:
      你好,潛在這貼已有一段時間,但一直只當塘邊鶴。
小弟最近也因去招妓,懷疑中招,曾因擔心受怕,人也消瘦了不少。情況是這樣的:
      小弟在今年六月底和七月初招了兩次妓。第一次吹沒有帶套, ...
您好師兄,明白您嘅憂慮。
風險行為係無套口交,小弟不鼓勵未知道對方性健康情況下進行無套口交,但HIV風險都是屬於低風險,師兄亦不必咁擔心,最後嘅測試會預期negative。

關於您嘅問題

1.那種測試真的準嗎?  2. 我距第二次招妓約四十天,那會準確一點嗎?

40多日測試或者我只計你6月頭嗰次冇套口交,應該有50日,大概7星期,快速測試準確度都可以有70-80%.
快速HIV測試一般84日或之後就已經排除,90日或3個月只係為左方便記得。

3. 會有人因在空窗期測無事,但會在九十天後測有事嗎?
有的,但係佢哋都係有
1.高風險行為如無套肛交、無套陰道交。
2.太早做不適當的測試,例如2、3星期做快速測試(即係你做咗嗰隻測試).

觀乎師兄行為,下個星期小弟會等你嘅negative報告,會係好消息,亦都要記得做埋梅毒測試,排除頭2獎,放心吧”)

備註:假設你7月5日晚上最後一次性行為,足84日(或者12星期),9月28日就可以做快速測試.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-22 11:28 PM 發表 查看引用來源

您好師兄,明白您嘅憂慮。
風險行為係無套口交,小弟不鼓勵未知道對方性健康情況下進行無套口交,但HIV風險都是屬於低風險,師兄亦不必咁擔心,最後嘅測試會預期negative。

關於您嘅問題

1.那種測試真的準 ...
多謝師兄解答﹗希望下星期告訴你時是好消息。

引用:
原帖由 lilygugu 於 2017-9-22 07:54 PM 發表 查看引用來源

之前驗尿dna話非淋neg , 但我擔心唔準,因為藥後第二日就驗,醫生話係清咗,話DNA 係會連死嘅細菌都check 到,冇就係冇,但我 因為食得藥多身體好弱,宜家仲感冒埋,都唔知點好,好唔舒服!請大家為我打 ...
Lilygugu兄
做適量運動同多D休息!飲多D水!
冇計,抗生素真係傷身.我食10日,都覺得身體差咗!加油!

引用:
原帖由 BiggestMistake 於 2017-9-22 03:30 PM 發表 查看引用來源
WAIT兄好耐無見. 你有無好D?

尋日開始我又發燒, 第41 日, 38.3(修正左) 度. 因為之前同醫生約好左, 今日都係走去抽血驗多次HIV, 梅同HSV. 希望無事...
其實低燒代表身體有發炎,不過你都係聽醫生建議 啦... Hsv2如無病癥 check 多次可等 90day 後.預祝你無事先!

Got兄
小弟八月頭去過邪骨,有带套吹,但無換套陰交,個小姐有茶啲KY之類在個套到,之後佢有用纸巾包住先除個套出来,再打飛機至射精,之前睇過吓個套應该無穿!
現在好驚有無事,請問我風險高嗎?
現在成日無胃口食嘢,同無精神工作!

之前约了測試但自己好驚最後都是無去到,近排淋巴位不同位置都痛幾下不是固定的,舌頭有白纹,我現在真是好驚!

引用:
原帖由 els6202003 於 2017-9-23 12:22 PM 發表 查看引用來源
Got兄
小弟八月頭去過邪骨,有带套吹,但無換套陰交,個小姐有茶啲KY之類在個套到,之後佢有用纸巾包住先除個套出来,再打飛機至射精,之前睇過吓個套應该無穿!
現在好驚有無事,請問我風 ...
放心吧師兄。換套原因在於希望減低爆套嘅風險,但係即使冇換套,只要到最後都係冇穿冇爛,咁就係叫做”安全性行為”,HIV、梅毒、尿道炎風險均為0。
放心吧師兄”)

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-9-23 10:45 PM 發表 查看引用來源

放心吧師兄。換套原因在於希望減低爆套�風險,但係即使冇換套,只要到最後都係冇穿冇爛,咁就係叫做”安全性行為”,HIV、梅毒、尿道炎風險均為0。
放心吧師兄”)
Got兄
但早上起身個頭出冷汗,個身發熱真是好驚!可以點做?

Got 兄,我第41日開始發燒,而家已經係第四日,係咁乾咳加少少啖。呢個係咪中招的迹象?求指點

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆