上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  453.0k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 05:59 PM 發表 查看引用來源

冇接觸到你生殖器包括肛門,都不會因此而感染皮膚性病嘅,其他皮膚組織比較厚實都有效阻擋性病感染。
感謝got 兄回覆
下星期夠30日 做一次全檢
之後唔敢環吹😢😢

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-29 08:28 PM 發表 查看引用來源

對啊,28日其實已經基本排除,而高危的話,暫時都需要做多次測試嚟雙重排除。
好多時低危行為不是有效傳染途徑,不足以構成感染;而高危的確係有效感染途徑,所以做2次其實都無壞。 ...
但係28日5係話可以CHECK得到?...咁28日CHECK 5到咁咪5準?

引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2019-1-30 06:13 PM 發表 查看引用來源

但係28日5係話可以CHECK得到?...咁28日CHECK 5到咁咪5準?
28日當然準確,可能你話要99%,對於低危已經排除。
而家你要99.9%的話,對於高危就要額外做多個咁嘅意思。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 06:19 PM 發表 查看引用來源

28日當然準確,可能你話要99%,對於低危已經排除。
而家你要99.9%的話,對於高危就要額外做多個咁嘅意思。
5係好明白..高危既意思,為何要再額外?
SORRY GOT 兄..我會否問得太多:smile_35:

ching大家好 小弟係bi
曾經喺對方(男)床上J疊住J 對方同時揸住我同佢既J咁chok 因為搵唔到潤滑 用左d無味既潤膚膏打 我有射 對方無射
十天後痾尿唔舒服 睇醫生診斷有膀胱炎尿道炎 而驗尿無淋或非淋 亦無其他常見細菌
再三天後出現扁桃腺發炎化膿 發燒一日 間唔中又會肚瀉
雖然無插入式行為 但有徵狀時都好擔心 想請教ching hiv 同梅毒風險
另外治療扁桃腺炎時曾服抗生素 梅毒空窗期由停服抗生素開始計嗎?
感激不盡!

引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2019-1-30 06:38 PM 發表 查看引用來源

5係好明白..高危既意思,為何要再額外?
SORRY GOT 兄..我會否問得太多:smile_35:
低危:無套口交,28日或之後任何一日combo

高危:冇套陰道交、肛交,第一個post有列明,師兄可以睇睇。
28日combo基本排除,49日combo作最後排除

引用:
原帖由 明日粗野的甩毛 於 2019-1-30 06:51 PM 發表 查看引用來源
ching大家好 小弟係bi
曾經喺對方(男)床上J疊住J 對方同時揸住我同佢既J咁chok 因為搵唔到潤滑 用左d無味既潤膚膏打 我有射 對方無射
十天後痾尿唔舒服 睇醫生診斷有膀胱炎尿道炎 而驗尿無淋或非淋 亦無其他常見細菌
再三天後出現扁桃腺發炎化膿 發燒一日 間唔中又會肚瀉
雖然無插入式行為 但有徵狀時都好擔心 想請教ching hiv 同梅毒風險
另外治療扁桃腺炎時曾服抗生素 梅毒空 ...
你有射而對方冇射,咁個風險係佢會相對高啲,你嘅風險依然係極低,暫時個案冇體外摩擦感染HIV。
梅毒風險都係低,同HIV預期會係negative。
時間幾時做的話,可以睇番post。
如果性生活活躍,都緊記安全性行為,同埋定期檢查,可以每2、3個月做一次免費篩檢。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 07:13 PM 發表 查看引用來源

你有射而對方冇射,咁個風險係佢會相對高啲,你嘅風險依然係極低,暫時個案冇體外摩擦感染HIV。
梅毒風險都係低,同HIV預期會係negative。
時間幾時做的話,可以睇番post。
如果性生活活躍,都緊記安全性行為,同埋定期檢查,可以每2、3個月做一次免費篩檢。 ...
感謝got ching回覆同提醒,唔好意思再追問多兩句...

1. 就算雙方都有流precum,hiv風險依然係極低?梅毒風險依然係低?

2. 總括而言呢種行為既風險,係與無套口交相約?抑或低於無套口交?

呢幾日都真係好擔心 希望唔好煩到ching你...

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2019-1-30 07:10 PM 發表 查看引用來源

低危:無套口交,28日或之後任何一日combo

高危:冇套陰道交、肛交,第一個post有列明,師兄可以睇睇。
28日combo基本排除,49日combo作最後排除
其實我有睇但都5係好明白..如果係CHECK到感染既....28日已經係知道..就係5明點解CHECK 5到....都仲要49日做COMBO?

引用:
原帖由 明日粗野的甩毛 於 2019-1-30 07:23 PM 發表 查看引用來源

感謝got ching回覆同提醒,唔好意思再追問多兩句...

1. 就算雙方都有流precum,hiv風險依然係極低?梅毒風險依然係低?

2. 總括而言呢種行為既風險,係與無套口交相約?抑或低於無套口交?

呢幾日都真係好擔心 希望唔好煩到ching你... ...
1. 對的,因為過程都不算是插入行為,precum都經過”環境“呢個條件進行交換(如有的話)。梅毒在於就係如果對方生殖器有梅毒潰瘍,你同佢摩擦就會些微機會感染,但風險都係不高。

2.對的,similar to Oral sex.

所以如果可以知道對方嘅性健康情況,絕對會係玩得安心安全得多。

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆