上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.9k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-25 05:30 PM 發表 查看引用來源

HIV 一般都會同梅毒一齊驗,其他啲話冇症狀都無需專登去驗.
唔該got兄。因為擔心自己個情況,我周圍搵參考資料,見到台灣羅一鈞醫生對其他個案的所描述,我呢種應該屬於體液黏膜感染,感染機率幾一萬份之九,這個機率算是高嗎?而我個案中的血液混有按摩油,羅醫生說這屬於環境因素,不利病毒傳播,這是否屬實?這又是否可減低感染機率?

最後,想了解一下,什麼是指直接的體液黏膜接觸?是否指在體內進行的接觸?如果是已經排出體外的血液(如經血)接觸,病毒的感染力又是否較低?以外陰互相磨擦的體液黏膜接觸,這是屬於直接嗎?

麻煩got兄了,我有太多問題。謝謝

引用:
原帖由 rck888 於 2018-12-22 12:49 PM 發表 查看引用來源
got兄,唔好意思,我想問我1個月前接受無套口交,上個禮拜條j生左1粒野,白白地紅紅地,唔癢唔痛,一路都冇變大同變多,我想問我會唔會中左性病,會唔會係生花,我真係好擔心,以後唔敢 ...
got兄,可否請教,我係咪中左招,風險大嗎?我粒野最可能係咩,我粒野到而家都冇變化,麻煩哂

22號都5知,係中環飲到斷片.....5知點解仲可以飛的去到尖咀骨場...
引約好似見記得係做個手作仔.....但又叫左2個姐姐...5知有無做其他...
其實我真係5想去..5知點解會去左個到....飲到完全5知自己做過D咩..

而家好擔心.....唉~~

想問如果夠15日係5係可以去關愛..之後28日再去又次就得?
只是CHECK兩就可以初步排除係5係?...都係100%準?

60日又再去..就係完全排除?

引用:
原帖由 iceman1994 於 2018-12-27 12:41 AM 發表 查看引用來源

我驚尿道冇菌
但啲菌入左前列腺/精囊/睪丸
因為整個發病過整都有keep住自己 ‘歡樂時光’
由剛剛發病時 ->精液好正常
睇完社衛 ->尚算正常
睇完私家,打完針食完藥(第一次食藥) ->變黃
第二次睇醫生,食第二隻藥 ->淡黃
冇幾耐->  純白色,不透明,西米狀,不黏手
跟住就唔敢再打
我懷 ...
其實如果真係去到前炎,好多時都係屬於慢性,即係好耐好耐之前已經中招,跟住隨住時間慢慢症狀再出現

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-27 02:46 PM 發表 查看引用來源

其實如果真係去到前炎,好多時都係屬於慢性,即係好耐好耐之前已經中招,跟住隨住時間慢慢症狀再出現
我年半之前試過一次尿道炎
尿道入面損左
果陣去睇社衛
醫生話驗到有菌,但唔知係咩
(後尾另一個醫生話係社區菌)
開左抗生素同有抗生素成份嘅藥膏俾我
冇幾耐就好返
但間唔中返發,一搽隻藥膏就會好返,所以我冇突別理佢
會唔會因為咁?

引用:
原帖由 mr666 於 2018-12-27 02:10 AM 發表 查看引用來源

唔該got兄。因為擔心自己個情況,我周圍搵參考資料,見到台灣羅一鈞醫生對其他個案的所描述,我呢種應該屬於體液黏膜感染,感染機率幾一萬份之九,這個機率算是高嗎?而我個案中的血液混有按摩油,羅醫生說這屬於環境因素,不利病毒傳播,這是否屬實?這又是否可減低感染機率?

最後,想了解一下,什麼是指直接的體液黏膜接觸?是否指在體內進行的接觸?如果是已經排出體外的血液(如經血)接觸,病毒的感染力又 ...
你可以講佢係羅醫生所講嘅萬分之九嘅risk,  即係有體液噴出,經過環境再接觸到你嘅,生殖器粘膜,噉呢啲個案都唔係high risk.
預期會係negative .
世上亦無一單hiv 感染個案,係因為任何形式嘅互相手淫而中招,相信當中係包括你嘅情況.

引用:
原帖由 iceman1994 於 2018-12-27 03:21 PM 發表 查看引用來源

我年半之前試過一次尿道炎
尿道入面損左
果陣去睇社衛
醫生話驗到有菌,但唔知係咩
(後尾另一個醫生話係社區菌)
開左抗生素同有抗生素成份嘅藥膏俾我
冇幾耐就好返
但間唔中返發,一搽隻藥膏就會好返,所以我冇突別理佢
會唔會因為咁? ...
一啲都唔出奇,啲細菌可能未必係性病細菌,例如大腸桿菌,金黃葡萄球菌,都可以導致到尿道炎症狀.

引用:
原帖由 rck888 於 2018-12-27 11:18 AM 發表 查看引用來源

got兄,可否請教,我係咪中左招,風險大嗎?我粒野最可能係咩,我粒野到而家都冇變化,麻煩哂
無套口交,我諗師兄係擔心菜花,但係這種途經,唔係一個有效嘅傳染途徑,尤其是你係屬於接受嗰一方.
主要睇嗰粒嘢係什麽,你先去搵皮膚科醫生,作直接診斷

引用:
原帖由 cb01 於 2018-12-27 02:23 PM 發表 查看引用來源
22號都5知,係中環飲到斷片.....5知點解仲可以飛的去到尖咀骨場...
引約好似見記得係做個手作仔.....但又叫左2個姐姐...5知有無做其他...
其實我真係5想去..5知點解會去左個到....飲到完全5知自己做過D咩..

而家好擔心.....唉~~

想問如果夠15日係5係可以去關愛..之後28日再去又次就得?
只是CHECK兩就可以初步排除係5係?...都係100%準? ...
其實師兄都唔知自己有冇無套性行為.
如果你,真係唔記得,或者你當做自己係最高風險嘅行為, 
28 days +49 days 實驗型HIV COMBO ,就不論你什麼行為,都可以雙重排除hiv .
噉當然你可以28 days 去做個快速combo, 之後49日先做返一個實驗型combo 

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-27 03:31 PM 發表 查看引用來源

其實師兄都唔知自己有冇無套性行為.
如果你,真係唔記得,或者你當做自己係最高風險嘅行為,
28 days +49 days 實驗型HIV COMBO ,就不論你什麼行為,都可以雙重排除hiv .
噉當然你可以28 days 去做個快速combo, 之後49日先做返一個實驗型combo  ...
我係完全無左個段記憶..根本咩都5知道
28 days 快速combo 去關愛? , 之後49日先做返一個實驗型combo呢個去邊到做?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆