上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.9k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-25 12:22 PM 發表 查看引用來源

香港就比較方便啲,某些性診所係可以提供Prep, 但問題你冇食呢啲藥,何須擔心空窗期延長?
想請教下有咩因素或藥物會影響到空窗期?
日常生活飲食係咪唔會有影響?
中藥/涼茶/抗生素/消炎藥/保健食品係咪全部都唔會有影響?

引用:
原帖由 mr666 於 2018-12-25 01:04 PM 發表 查看引用來源

再次唔該got兄。咁我就等28日後先去check下。想再問下,除左hiv外,其他毛病有無風險?如梅毒。
HIV 一般都會同梅毒一齊驗,其他啲話冇症狀都無需專登去驗.

引用:
原帖由 852123321258 於 2018-12-25 04:11 PM 發表 查看引用來源

想請教下有咩因素或藥物會影響到空窗期?
日常生活飲食係咪唔會有影響?
中藥/涼茶/抗生素/消炎藥/保健食品係咪全部都唔會有影響?
除非係使用咗HIV 藥物(受管制話必定要醫生處方), 或者係癌症治療階段,否則不會讓你所講延長空窗期,放心吧.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-25 05:31 PM 發表 查看引用來源

除非係使用咗HIV 藥物(受管制話必定要醫生處方), 或者係癌症治療階段,否則不會讓你所講延長空窗期,放心吧.
而家愈黎愈多疑
會擔心連飲食方面都會影響
又話擔心自己會唔會係免疫力低果類所以會延長空窗期

其實3個月既空窗期係咪包哂全部人,非凡控制者同免疫力低既人

引用:
原帖由 852123321258 於 2018-12-25 05:34 PM 發表 查看引用來源

而家愈黎愈多疑
會擔心連飲食方面都會影響
又話擔心自己會唔會係免疫力低果類所以會延長空窗期

其實3個月既空窗期係咪包哂全部人,非凡控制者同免疫力低既人 ...
對的,所有人,除咗食個預防性投藥或者治療緊癌症,產生抗體時間都係一樣.

got兄,雖然我已經畢業,但有問題想請教你,正如我個例子,第92日做Lab hiv combo test,Negative,同90日空窗期去社衛科抽血驗抗體是否一樣道理?因為我知道hiv combo test係同一時間驗埋p24抗原,92日明顯過左太耐check唔到抗原,但驗抗體果部分係咪同社衛科驗抗體大致上係同一樣既野黎?

爬完文好多人都係28days—6weeks去驗,而我係92日negative,結果其實係唔係已經完全排除?

又或者可能有人唔鍾意去社衛科抽血,去私家當係平常既身體檢查,假如係第28日或之後任何時間,hiv combo test係唔係一個好既選擇?

字有點多,希望got兄幫小弟消除疑慮!

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 01:03 PM 發表 查看引用來源

太耐冇排精,精液都會變到比較黃同埋比較"杰"
got兄 
報告出左了
尿dna,尿種菌都all negative 
驗血報告入面肝,腎功能都正常
但係單核球比率高過正常,正常係2-10
我係12.1
google過咁係代表慢性炎症/有病毒入侵
睇黎應該係我最怕嘅前列腺炎。。。

引用:
原帖由 Fesza 於 2018-12-26 07:46 PM 發表 查看引用來源
got兄,雖然我已經畢業,但有問題想請教你,正如我個例子,第92日做Lab hiv combo test,Negative,同90日空窗期去社衛科抽血驗抗體是否一樣道理?因為我知道hiv combo test係同一時間驗埋p24抗原,92日明顯過左太耐check唔到抗原,但驗抗體果部分係咪同社衛科驗抗體大致上係同一樣既野黎?

爬完文好多人都係28days—6weeks去驗,而我係92日neg ...
HIV combo 包含咗抗體部分,當然90日個結果依然都係conclusive.
combo 特點就係可以大大縮短個空窗期,但好多人就以為過咗28,84日之後就冇用,其實呢個先係錯誤嘅想法

引用:
原帖由 iceman1994 於 2018-12-26 08:13 PM 發表 查看引用來源

got兄 
報告出左了
尿dna,尿種菌都all negative 
驗血報告入面肝,腎功能都正常
但係單核球比率高過正常,正常係2-10
我係12.1
google過咁係代表慢性炎症/有病毒入侵
睇黎應該係我最怕嘅前列腺炎。。。 ...
可能只係輕微發炎, 先可以繼續覆診.如果你仲後生的話,而且冇菌,其實前列腺都會自己康復

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-26 11:11 PM 發表 查看引用來源

可能只係輕微發炎, 先可以繼續覆診.如果你仲後生的話,而且冇菌,其實前列腺都會自己康復
我驚尿道冇菌
但啲菌入左前列腺/精囊/睪丸
因為整個發病過整都有keep住自己 ‘歡樂時光’
由剛剛發病時 ->精液好正常
睇完社衛 ->尚算正常
睇完私家,打完針食完藥(第一次食藥) ->變黃
第二次睇醫生,食第二隻藥 ->淡黃
冇幾耐->  純白色,不透明,西米狀,不黏手
跟住就唔敢再打
我懷

上一頁下一頁
發新話題