上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  451.9k

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-11 12:44 PM 發表 查看引用來源
Day 16 - 見到龜頭邊位多咗黑印,上網話係發炎後嘅痕跡.食咗2日藥,可能飲多咗水,反而多咗去廁所;成日凝住龜頭有D紅..好擔心 ureaplasma 是抗藥性
Day 17 - 之前一日貝到手臂有粒紅點,已經退色,跟住尋晚見到大脾有1-2粒紅點但又唔出-係梅?定係藥嘅副作用呢?
另外之前驗尿時醫生話我有齊3隻菌,皮膚感染先會有但小量到唔成問題,會否係龜頭炎?
感謝師兄解答..

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-13 09:50 AM 發表 查看引用來源

Day 17 - 之前一日貝到手臂有粒紅點,已經退色,跟住尋晚見到大脾有1-2粒紅點但又唔出-係梅?定係藥嘅副作用呢?
另外之前驗尿時醫生話我有齊3隻菌,皮膚感染先會有但小量到唔成問題,會否係龜頭炎?
感謝師兄解 ...
Day 17 傍晚,食藥11個鐘後,去洗手間時發現痾完尿有D透明嘅 discharge... 唔係 Precum, 係服藥嘅副作用?定係咩呢?好擔心...

您好呀Got兄 我有個問題關於combo test 小弟之前有請教過您了,係14天做pcr, 之後一直不在香港,尼幾天終於回到香港時隔約60日數多做多次combo test, 兩次結果是negative, 請問是否已是conclusive?
小弟一直其實有個疑問,combo test係14-28日做就準確,但如若過多過28日,甚至好似我多過60日多做combo測試,請問這是否恰當作結既測試? 小弟睇網上資料,p24測既蛋白會隨時間越長而減少,這能否測到?咁combo test唯一測到既是否就是抗體部分? 而當中抗體又能否測到? 如果90日用combo test 代替傳統測試方法又得唔得?
不好意思呀,小弟打得太長,問得太多,希望大家唔好見怪,感謝一眾有心人和Got兄一直無私幫助!

引用:
原帖由 shumwan 於 2017-8-12 11:14 PM 發表 查看引用來源
擔心到去返女女度問佢有冇定期驗,話有返大陸婦科檢驗,問佢有有定期HlV、梅毒檢查,佢話比我嚇到,要驚返我有事
唔好嚇自己吧師兄,根本HIV急性高燒不是您所講嘅度數,起碼都要高過38度,而且仲有合併其他症狀。
放心吧,您會係negative的。

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-13 09:50 AM 發表 查看引用來源

感謝師兄解 ...
嗰啲紅點都不是梅毒疹,就算中梅毒都冇咁快有疹。
師兄有邊三隻菌?

引用:
原帖由 waitfortest 於 2017-8-13 08:45 PM 發表 查看引用來源

Day 17 傍晚,食藥11個鐘後,去洗手間時發現痾完尿有D透明嘅 discharge... 唔係 Precum, 係服藥嘅副作用?定係咩呢?好擔心...
有可能係遺尿,即係屙唔清

引用:
原帖由 jasonjason1919 於 2017-8-13 10:39 PM 發表 查看引用來源
您好呀Got兄 我有個問題關於combo test 小弟之前有請教過您了,係14天做pcr, 之後一直不在香港,尼幾天終於回到香港時隔約60日數多做多次combo test, 兩次結果是negative, 請問是否已是conclusive?
小弟一直其實有個 ...
您好師兄,60日lab-based HIV Combo negative當然係conclusive。
不少人以為14-28日先可以用combo,但呢個觀念係錯誤的。
而且更危險嘅係有啲師兄認為15,16日或者20日combo就可以排除。

小弟第一頁post咗圖片,圖1就係 病毒,P24抗原同HIV抗體於感染後可被偵測嘅數量與時間關係。

還有一樣P24同抗體有直接嘅互相抵銷關係,P24消失原因正正就是抗體產生達到穩定數量。

60日抗原絕大多數已經偵測不多,但呢個意味著HIV抗體達到非常多嘅數量,所以如果真感染,HIV combo會positive,而不是negative。

HIV combo嘅好處就係佢同時檢驗兩個HIV病毒衍生嘅物質。

師兄60日都足夠時間去排除梅毒,唔知你做咗未呢?

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-14 04:45 PM 發表 查看引用來源

您好師兄,60日lab-based HIV Combo negative當然係conclusive。
不少人以為14-28日先可以用combo,但呢個觀念係錯誤的。
而且更危險嘅係有啲師兄認為15,16日或者20日combo就可以排除。

小弟第一頁po ...
再一次感謝got兄詳細回答,小弟清楚多了。咁其實唔講錢同測驗時間既關係,只要多過28日起或以至3個月起做combo test,其p24或抗體都能反映結果而作結論…… 咁combo test的確係很好既新一代測試,不論為早期28日至夠3個月空窗期做都有效反映結果。小弟理解的結論是否正確?
最後多謝got兄提醒,我都會搵日做埋梅測試。謝謝!敬祝大家身體健康。

引用:
原帖由 jasonjason1919 於 2017-8-14 05:18 PM 發表 查看引用來源

再一次感謝got兄詳細回答,小弟清楚多了。咁其實唔講錢同測驗時間既關係,只要多過28日起或以至3個月起做combo test,其p24或抗體都能反映結果而作結論…… 咁combo test的確係很好既新一代測試,不論為早期28日 ...
師兄理解正確,15-28日內只可以作為一個參考結果,越接近28日當然係最好。
28日或以後任何時間就是排除結果的時間,如果有高危如冇套肛交、陰道交等,
28日一次combo先排除,42日再做一次雙重排除,60日(8周多)當然都係排除。

將來單一抗體測試會慢慢被combo完全取締作為前線測試。

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-8-14 04:35 PM 發表 查看引用來源

有可能係遺尿,即係屙唔清
Got 兄!
-但係D discharge 唔似...似啫喱但唔黏, 同埋係半透明
-straphy, strepto, coliforms isolated. insignificant

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆