上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.9k

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-22 12:37 AM 發表 查看引用來源

客氣師兄,其實用什麼測試或者再進一步嘅行動,需要考慮個風險.考慮你嘅行為,當然係排除.
例如你話90日一定排除,呢個對大部分人嚟講的確係,但係對於某部分人就唔係,呢部分嘅人就係一啲接受咗預防性投藥嘅人,佢哋跟進時間需要超過90日.
所以冇話一句幾時就代表畢業,需要考慮風險.放心啦 ...
多口問句 , 如果有病徵, P24 combo係唔係一定會驗到hiv病毒?

引用:
原帖由 正一卵樣 於 2018-12-22 09:04 PM 發表 查看引用來源

多口問句 , 如果有病徵, P24 combo係唔係一定會驗到hiv病毒?
HIV唔係用病徵黎決定有定冇, 只有驗血先知
P24 combo係驗P24抗源同HIV抗體, 病毒就係用RNA test驗
但有啲人本身可以壓低病毒量所以RNA唔太準(指要99.99%排除), 壓低到病毒量唔等於冇中, 抗體依然會出現, 所以最後都係要驗抗體先準, 仲有P24可以縮短空窗期唔單只可以測到抗源, 仲有佢靈敏度更高所以可以更快有排除結果

同時所謂病徵係自己嚇自己得返黎多過中獎, 絕大多數有病徵都係冇事, 反而自己覺得唔會有事正常人咁仲大機會中:smile_30:
心理因素可以搞到身體差到極點
我知係難捱, 但當係比自己一個教訓, 以後生性, 潔身自愛, 想做愛就打丁算數:smile_30:

引用:
原帖由 kkcbbc 於 2018-12-22 08:33 PM 發表 查看引用來源

NEO做RNA test
不過建議等夠事後28日做一次p24 combo仲好, 平啲又唔差在果幾日啦
而且RNA都唔係100%準, 最後都要28日打後做lab combo test排除
當然係心理上好啲嘅
28日可以排除, 心理上唔夠就6星期再做多次會一樣結果, 6星期打後由3代開始廿幾三十年幾無一例陰轉陽 ...
感謝各位師兄但我吾敢面對😭😭好絕望

引用:
原帖由 kkcbbc 於 2018-12-22 10:00 PM 發表 查看引用來源

HIV唔係用病徵黎決定有定冇, 只有驗血先知
P24 combo係驗P24抗源同HIV抗體, 病毒就係用RNA test驗
但有啲人本身可以壓低病毒量所以RNA唔太準(指要99.99%排除), 壓低到病毒量唔等於冇中, 抗體依然會出現, 所以最後都係要驗抗體先準, 仲有P24可以縮短空窗期唔單只可以測到抗源, 仲有佢靈敏度更高所以可以更快有排除結果

同時所謂病徵係自己嚇自己得返黎多過 ...
我暫時仲未有病徵😭😭見到冇事反而有事我仲絶望😭

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-21 01:01 PM 發表 查看引用來源

yes ,sure or make it at 45 days
咁如果41去做,p24抗原抗體測試,足夠排除嗎?

引用:
原帖由 capsule... 於 2018-12-24 09:02 AM 發表 查看引用來源

咁如果41去做,p24抗原抗體測試,足夠排除嗎?
等到的話等多3,4日吧,之後你就唔會有咁多憂慮

引用:
原帖由 正一卵樣 於 2018-12-22 09:04 PM 發表 查看引用來源

除咗hiv pcr, 其他嗰啲測試都係驗,病毒嘅副產品,即係抗體同埋抗原

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-24 04:07 PM 發表 查看引用來源

等到的話等多3,4日吧,之後你就唔會有咁多憂慮
got兄,我有問題想問
41同45日驗hiv其實係未無太大影響?

引用:
原帖由 j00070 於 2018-12-24 05:21 PM 發表 查看引用來源

got兄,我有問題想問
41同45日驗hiv其實係未無太大影響?
其實冇嘅,一般都係會用星期較為普遍
例如六星期,或者七星期.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-24 05:47 PM 發表 查看引用來源

其實冇嘅,一般都係會用星期較為普遍
例如六星期,或者七星期.
因為我呢幾日喉嚨痛,就係到諗會唔會hiv,但計返我係無套口交完大約41日到,然後又諗返今個星期打左3次邊爐1次韓燒同bbq。
雖然我直覺話我知唔係hiv,但都係琴日去左抽血驗多次。
我又有多個問題,就係無套口交後14日係關愛到吉手指驗hiv其實係未唔太準?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆