上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.9k

GOT兄你好,之前係line問過你既
hiv方面係16日,31日同48日果陣去創X做過p24 combo測試
梅毒方面就係16日做過VRDL同抗體測試,40日果陣就做過抗體測試

當時問過你,你話中藥/抗生素等藥物唔會影響到個測試結果
但啱啱先醒起,自己本身有長期食開五色靈芝,係空窗期果段時間都有keep住食,咁請問呢隻會唔會影響到愛滋同梅毒既抗體測試?
因為尋晚自己上網搵資料既時候見到話靈芝可是抑制愛滋病毒增生......
source係呢度http://ganodermanews.com/index.php/%E7%84%A6%E9%BB%9E%E6%96%B0%E8%81%9E/401-%E5%B0%8D%E6%8A%97%E6%84%9B%E6%BB%8B%EF%BC%8C%E8%8E%AB%E5%BF%98%E9%9D%88%E8%8A%9D%E2%94%80%E2%94%80%E9%9F%BF%E6%87%89%E3%80%8C%E4%BA%BA%E4%BA%BA%E9%83%BD%E9%87%8D%E8%A6%81%E3%80%8D%E7%9A%84%E4%B8%96%E7%95%8C%E6%84%9B%E6%BB%8B%E7%97%85%E6%97%A5.html

仲有3個禮拜就夠3個月,諗住去關愛度拮手指做多次快速測試做最終排除
但因為有資料話快速測試既話要3個月時間先產生足夠抗體去驗
所以想問下,中藥/抗生素/同埋靈芝等保健產品會否抑制左病毒量,繼而影響抗體產生延長快速測試既空窗期?

另外最後想問埋,有啲咩藥物或者因素會影響到空窗期導致空窗期延長?

引用:
原帖由 hongjai111 於 2018-12-22 02:08 AM 發表 查看引用來源

發生時12月5日
明白,噉你有時間就先做一個hiv pcr, 個測試結果會係非常有用.

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-22 12:04 PM 發表 查看引用來源

明白,噉你有時間就先做一個hiv pcr, 個測試結果會係非常有用.
GOT兄求救,可唔可以答一答我上面既疑問,thank you very much:smile_40:

引用:
原帖由 852123321258 於 2018-12-22 10:15 AM 發表 查看引用來源
GOT兄你好,之前係line問過你既
hiv方面係16日,31日同48日果陣去創X做過p24 combo測試
梅毒方面就係16日做過VRDL同抗體測試,40日果陣就做過抗體測試

當時問過你,你話中藥/抗生素等藥物唔會影響到個測試結果
但啱啱先醒起,自己本身有長期食開五色靈芝,係空窗期果段時間都有keep住食,咁請問呢隻會唔會影響到愛滋同梅毒既抗體測試?
因為尋晚自己上網搵資料既時候見 ...
師兄,追番之前啲post,got師兄好似話過冇任何藥物會令到你三個月後個測試結果係false negative,除非你食咗治療或者預防hiv藥物,好似叫pep & prep。同埋你48日測試結果已經超過45日,根據got師兄最新建議嘅空窗期,你已經畢業啦。

引用:
原帖由 Iamnotkelly 於 2018-12-22 12:39 PM 發表 查看引用來源

師兄,追番之前啲post,got師兄好似話過冇任何藥物會令到你三個月後個測試結果係false negative,除非你食咗治療或者預防hiv藥物,好似叫pep & prep。同埋你48日測試結果已經超過45日,根據got師兄最新建議嘅空窗期,你已經畢業啦。 ...
之前都係line問過got兄話中藥同抗生素都唔會影響,佢仲講笑話如果有影響就好可以納入治療既藥物
但而家比較擔心既係靈芝方面,因為上面條source講到話可以抑制病毒產生,唔知會唔會影響埋導致抗體產生遲左
因為創X果度都話3個月先時間先產生到足夠既抗體去驗快速測試
而家係擔心唔知靈芝所謂既抑制病毒產生會影響埋抗體產生既時間,而導致產生既抗體唔夠,影響到個快速測試既結果
啱啱都打左去創X問,佢地都話中藥/抗生素等普通藥物唔會影響檢查結果,靈芝都唔會,係得癌症藥物或者肝炎藥物會有影響

got兄,唔好意思,我想問我1個月前接受無套口交,上個禮拜條j生左1粒野,白白地紅紅地,唔癢唔痛,一路都冇變大同變多,我想問我會唔會中左性病,會唔會係生花,我真係好擔心,以後唔敢

引用:
原帖由 852123321258 於 2018-12-22 12:43 PM 發表 查看引用來源

之前都係line問過got兄話中藥同抗生素都唔會影響,佢仲講笑話如果有影響就好可以納入治療既藥物
但而家比較擔心既係靈芝方面,因為上面條source講到話可以抑制病毒產生,唔知會唔會影響埋導致抗體產生遲左
因為創X果度都話3個月先時間先產生到足夠既抗體去驗快速測試
而家係擔心唔知靈芝所謂既抑制病毒產生會影響埋抗體產生既時間,而導致產生既抗體唔夠,影響到個快速測試既結果
啱啱都打左去創X ...
solved 

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-12-22 12:04 PM 發表 查看引用來源

Sorry got兄 hiv pcr姐係咩測試邊到可以做🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️而加好驚晚晚食吾安訓吾洛😭

引用:
原帖由 hongjai111 於 2018-12-22 07:19 PM 發表 查看引用來源

Sorry got兄 hiv pcr姐係咩測試邊到可以做🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️而加好驚晚晚食吾安訓吾洛😭
師姐google hiv testing就會有啦

引用:
原帖由 hongjai111 於 2018-12-22 07:19 PM 發表 查看引用來源

NEO做RNA test
不過建議等夠事後28日做一次p24 combo仲好, 平啲又唔差在果幾日啦
而且RNA都唔係100%準, 最後都要28日打後做lab combo test排除
當然係心理上好啲嘅
28日可以排除, 心理上唔夠就6星期再做多次會一樣結果, 6星期打後由3代開始廿幾三十年幾無一例陰轉陽

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆