上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.7k

引用:
原帖由 Sunnyday678 於 2018-8-9 01:59 PM 發表 查看引用來源
想問下一啲有關Klebsiella spp 的問題,有冇師兄之前有過呢隻菌?
有呀,你係咪都有

引用:
原帖由 wongming1989 於 2018-8-9 04:43 PM 發表 查看引用來源

有呀,你係咪都有
係,其實我想PM你,不過不夠分。可以PM我傾嗎?🙏🏻

引用:
原帖由 wongming1989 於 2018-8-9 04:43 PM 發表 查看引用來源

有呀,你係咪都有
Wong ming 兄 原來我都都係覆不夠分覆你。我清唔倒隻菌。我約三個月前喉嚨染到有,食完抗生素,再染又moderate growth 變咗small growth,醫生話應該不用食藥,點知上星期再查,又變返heavy growth。中間我係只同兩個人深吻過。會是我再感染,定我其實一直都清不倒?我上網睇過,好似話隻菌,其實小量不用理會。但醫生後來又話正常人不應有這隻菌。我想知道帥兄你之前的報告又怎樣?查了兩次?我怕我有其他病,同不斷尾。。😭

而家又要食抗生素,之前因為其他病,前前後後兩三個月已經食了4種抗生素了😭

呢隻到底係定唔係性病。。。。我又聽Got兄講,我可能要睇耳鼻喉。。或者我係慢性咽喉炎。。而家好煩。又怕傳咗俾人。。

其實我原本一直喉嚨都係差的,都不知道是其實自己問題,定人傳俾我。。。

希望師兄,俾啲意見🙏🏻

引用:
原帖由 Sunnyday678 於 2018-8-9 08:21 PM 發表 查看引用來源

Wong ming 兄 原來我都都係覆不夠分覆你。我清唔倒隻菌。我約三個月前喉嚨染到有,食完抗生素,再染又moderate growth 變咗small growth,醫生話應該不用食藥,點知上星期再查,又變返heavy growth。中間我係只同兩個人深吻過。會是我再感染,定我其實一直都清不倒?我上網睇過,好似話隻菌,其實小量不用理會。但醫生後來又話正常人不應有這隻菌。我想知道帥兄你之前的報告 ...
Sunny哥,我無理到隻菌呀~我五月底睇完報告就無再去覆診了但我有食曬佢比既藥~ 跟住上星期我去睇家庭醫生時候比份嘢佢睇~佢話口腔大把細菌~同埋佢都無開藥比我~如果你係驚既話去做個全餐檢查? 除咗呢隻菌仲有冇其他嘢??你打車輪對像係咪乜水?

引用:
原帖由 Sunnyday678 於 2018-8-9 08:21 PM 發表 查看引用來源

Wong ming 兄 原來我都都係覆不夠分覆你。我清唔倒隻菌。我約三個月前喉嚨染到有,食完抗生素,再染又moderate growth 變咗small growth,醫生話應該不用食藥,點知上星期再查,又變返heavy growth。中間我係只同兩個人深吻過。會是我再感染,定我其實一直都清不倒?我上網睇過,好似話隻菌,其實小量不用理會。但醫生後來又話正常人不應有這隻菌。我想知道帥兄你之前的報告 ...
我都係wo! 未出去玩之前個喉嚨又係有吾舒服架!

引用:

我覺得檢查下好貴~反而成個全面檢查仲化算~但如果你打算做全面檢查就停玩三個月~ 吾係就好晒錢架啦~

引用:
原帖由 wongming1989 於 2018-8-10 12:01 AM 發表 查看引用來源

Sunny哥,我無理到隻菌呀~我五月底睇完報告就無再去覆診了但我有食曬佢比既藥~ 跟住上星期我去睇家庭醫生時候比份嘢佢睇~佢話口腔大把細菌~同埋佢都無開藥比我~如果你係驚既話去做個全餐檢查? 除咗呢隻菌仲有冇其他嘢??你打車輪對像係咪乜水? ...
你第一次個報告寫咗乜呢?例如係咩growth? 你當時醫生點講?嗰啲就一個不知乜水,一個知啲啦,半乜水。你平時都成日發炎嗎?䐔桃線?係咪成日都要食抗生素治療?

引用:
原帖由 Sunnyday678 於 2018-8-10 08:40 AM 發表 查看引用來源

你第一次個報告寫咗乜呢?例如係咩growth? 你當時醫生點講?嗰啲就一個不知乜水,一個知啲啦,半乜水。你平時都成日發炎嗎?䐔桃線?係咪成日都要食抗生素治療? ...
五月果份報告係寫Moderate growth ,跟住叫我食晒啲藥就無覆診心諗好貴。然後我八月落屋企樓下家庭醫生睇咋~個醫生睇完認為無嘢。同埋我至從少咗飲熱嘢個喉嚨壁就無甘漲住漲住。最明顯個人如果果日心情好呢就直頭無事甘濟。我估壓力越大啲喉嚨壁個感覺就越大。

你第一次個醫生有冇這隻菌其實是不是性病?同隻菌嘅傳染機會係咪好大?我而家擔心係交差感染或都係我自己有慢性疾病,例如慢性咽喉炎或者糖尿病

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2017-7-16 07:07 PM 發表 查看引用來源
各位師兄好,小弟係Got。
感謝 Cougarpk 兄開嘅post ”今日做個 HIV RNA test”
比我侵佔佢個post(Sorry), 而有幸同各位師兄師姐分享性病知識,受益良多。

而大部分嘅問題小弟都喺嗰post分享過 如有時間不妨爬文睇睇
http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=25369939#pid463 ...
Got 師兄你好
如果唔幫女方口交但有錫左一下嘴,幾日後口腔潰瘍同痾水,睇完醫生之後好番,咁會唔會係性病?好擔心幾日訓得唔好,萬分感謝

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆