上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.7k

Remove

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-6-1 12:23 AM 發表 查看引用來源

廁所板中招,似乎師兄諗多咗。
常理去思考,如果咁都構成中招,咁每日只係香港都有幾十萬中招各式各樣嘅性病(包括HSV).
HSV最主要嘅傳染途徑都係性行為,冇套會係高危。
首先需要學識去處理症狀,跟住做blood test,睇下你同女友嘅報告結果。如果測試結果無HSV2而係HSV1, 再有症狀的話,不妨考慮做埋喺咩HSV DNA,睇下咩型號。
HSV或者其他性病病毒離開源頭係,雖然有 ...
最快應該呢幾日知道中左招,好擔心

我早兩星期做完mhs全餐test,玩之後1個月check,hsv報告0.12但negative,係咪已經中招
好後悔出去玩過,如果中咗真係望唔到將來

引用:
原帖由 firemen2000 於 2018-6-1 08:05 AM 發表 查看引用來源
Got兄,感謝你的回覆

1) 我是在 創健 做的HIV p24 Antigen & Antibodies (Elisa), 這個是4代? 9星期夠排除了吧?

2) 我應該會在 滿12星期再做一次HSV2求個安心

3) 梅毒我在第61日於社會衛生科做了檢查,但未有報告,想問下社街是做那一個檢查? 還是抗體跟VDRL都有做?

4) 有關HPV的問題,我其實都知係低危,但心入面總 ...
1) 我是在 創健 做的HIV p24 Antigen & Antibodies (Elisa), 這個是4代? 9星期夠排除了吧?
sure,排除。

2) 我應該會在 滿12星期再做一次HSV2求個安心
都可以,結果預期會係negative。

3) 梅毒我在第61日於社會衛生科做了檢查,但未有報告,想問下社街是做那一個檢查? 還是抗體跟VDRL都有做?
可以兩個都做,更多資訊可以獲得。61日夠排除了。

4) 有關HPV的問題,我其實都知係低危,但心入面總係放唔低,好似自己害左老婆咁,其實師兄有冇朋友有試過真係會自己清走D HPV呀? 我上網睇話2年內會自行靠 免疫力清走
有啲係。但菜花可以自體感染,您唔小心R到帶去另一part生殖器部位,可以感染到未感染嘅地方。高危HPV如果男士,一般可以自我清除。日常生活當然都係需要盡量健康。

5) 另外想再問多一個問題, 如果要驗乙型肝炎, 幾時去驗先準?
你而家都可以驗了,有抗體冇抗原就OK。

客氣。

引用:
原帖由 wallycp3o 於 2018-6-5 11:00 PM 發表 查看引用來源
我早兩星期做完mhs全餐test,玩之後1個月check,hsv報告0.12但negative,係咪已經中招
好後悔出去玩過,如果中咗真係望唔到將來
數字不會係0,就算HIV都唔會0, 結果係negative就OK。

請問 去政府驗血  7月等報告 但我昨晚又搞咗條女 咁份報告喺咪無用

引用:
原帖由 gotNoexcuse 於 2018-6-1 12:23 AM 發表 查看引用來源

常理去思考,如果咁都構成中招,咁每日只係香港都有幾十萬中招各式各樣嘅性病(包括HSV).
首先需要學識去處理症狀,跟住做blood test,睇下你同女友嘅報告結果。如果測試結果無HSV2而係HSV1, 再有症狀的話,不妨考慮做埋喺咩HSV DNA,睇下咩型號。
我今日又見到一粒紅點,同發現一粒疑似水泡既野,聽日去拎報告個時要再問一問係咩黎

啱啱聽完報告,醫生話咩野都冇,疱疹,淋病,梅毒,愛滋都冇,咁係咩事
醫生問我驗唔驗多次尿道,我唯有驗多次
再見醫生,驗完都係冇其他野
而醫生就話疱疹如果隔太耐,抽組織都可能驗唔到病毒

皰疹生喺邊㗎?

引用:

之前睇個2位醫生堅持係疱疹
但而家衛生科報告出黎話1,2型疱疹都係negative
咁而家係咪都係等遲D有返發病徵先算

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆