上一頁下一頁
發新話題

破除迷思...歡迎大家分享性病知識 updated on 30-01-2019 p.1_#1

收藏  |  訂閱
2.4k  452.6k

hi got兄,小弟最近好擔心中HIV,真係好擔憂,希望你可以解笞我既問題 PLZ!
小弟係上年8月17日試過人生唯一一次無套口交,係深圳既邪骨場,對方係異性(女性),而且係幫我口交.
係事後13日左右去左政府既診所抽血驗梅同HIV,佢地都無打返黎,我估無咩事.(聽講有事先會打比你)
而我係今年既4月中(大約口交後8個月)去了A-BACK UP既NGO到做左個快速抗體TEST.結果係陰性.
但我自己又手多上網睇呢樣睇個樣,有D又話要CHECK多次,有D又話CHECK既時候要用第二滴血(我係用頭一滴)
我想問下以我既情況感染HIV既風險高唔高?我需要再做一次檢查嗎?我需要去傳統測試到再做嗎?快速TEST既準確性高嗎?有事係唔係一定會出抗體?有感染一定會CHECK到?
我打過去好多機構都話唔需要,話我係完全唔再需要擔心.請問係咪只係我諗多定其實我都要再做多次先準?
另外想問問,係事後到而家都未試過發燒或有咩奇怪特徵,請問係咪其他性病潛伏期都過哂,有事一定會出黎?
萬分感激!!!(其實有D機構已經認得我....我太緊張了...)太長唔好意思...

Got 兄,我人生第一次真係搵小姐⋯但我有同佢打車輪⋯我忘記自己牙肉痛,想問感染性病風險大吾大⋯令外口交同性交我都有戴安全套。希望你可以幫忙回答小弟問題,感激不盡🙏

唔好意思咁耐先推post

想問假如有套做, 不過抆出嚟後除套, 
對方手上有體液接觸到龜頭口, 算唔算高危情況???
其實唔清楚嘅係到底對方手上嘅液體係佢嘅體液, 定係個套嘅潤滑劑

謝謝解答!!!

sorry咁多位師兄,如果留message,唔知您們介唔介意”引”我嘅留言,咁樣我會先睇到有新message,謝謝。

引用:
原帖由 nintsu 於 2018-5-18 10:57 PM 發表 查看引用來源
唔好意思咁耐先推post

想問假如有套做, 不過抆出嚟後除套, 
對方手上有體液接觸到龜頭口, 算唔算高危情況???
其實唔清楚嘅係到底對方手上嘅液體係佢嘅體液, 定係個套嘅潤滑劑

謝謝解答!!! ...
師兄諗多咗,如果咁樣情況成立,香港每年可能有幾十萬中HIV嘅case。

HIV病毒離開人體後,雖然有生命力,但感染你嘅能力不足以構成風險,所以不是高風險,而係 essentially No risk of HIV.

引用:
原帖由 wongming1989 於 2018-5-16 11:52 PM 發表 查看引用來源
Got 兄,我人生第一次真係搵小姐⋯但我有同佢打車輪⋯我忘記自己牙肉痛,想問感染性病風險大吾大⋯令外口交同性交我都有戴安全套。希望你可以幫忙回答小弟問題,感激不盡🙏 ...
濕吻大多中感冒,或者極平常嘅口腔疱疹(大部分成人有抗體,細細個幾歲時侯大部分已經”中招”)

乙型肝炎都機會不大, 大部分香港市民都接種咗疫苗。
正確戴套就無HIV風險,咪嚇自己,浪費無謂錢。

引用:
原帖由 tsp675 於 2018-5-15 07:19 PM 發表 查看引用來源
hi got兄,小弟最近好擔心中HIV,真係好擔憂,希望你可以解笞我既問題 PLZ!
小弟係上年8月17日試過人生唯一一次無套口交,係深圳既邪骨場,對方係異性(女性),而且係幫我口交.
係事後13日左右去左政府既診所抽血驗梅同HIV,佢地都無打返黎,我估無咩事.(聽講有事先會打比你)
而我係今年既4月中(大約口交後8個月)去了A-BACK UP既NGO到做左個快速抗體TEST.結果係陰性.
...
師兄您好,呢度10之7、8嗰師兄真係有真正擔憂嘅係無套口交,雖則我不同意在未知對方性健康嘅情況下進行無套口交,但事實上異性戀男性接受單一次冇套口交,HIV風險實際係0。 
擔心的話,足28日後嘅lab based HIV combo 加梅毒會係conclusive,或者84日免費檢查都conclusive。
HIV機會極極微,預期結果係negative,冇感染。
網上要自己去篩選有用嘅資料,睇錯的話盞嚇死自己,放心吧。
另外無套口交,好常見嘅就係由於口腔細菌導致嘅非淋症狀,簡單講就係尿道炎,冇尿頻、尿熱、痛嘅症狀,其實都好大機會連呢樣都冇中。
放心”)

引用:
原帖由 kwaiiiiii 於 2018-5-13 05:35 PM 發表 查看引用來源
GOT 兄.穩性淋病..非淋..係5係可以一年都無病徵?
諗多咗了師兄,冇HIV風險。
至於你講嘅非淋, 淋病,機會都極低,而大部分如果感染後都會有症狀。

師兄們謹記自己屬於咩風險先再擔心。
無套肛交→極高風險 :PCR 甚至預防性投藥

無套陰道交→高風險, PCR ,如確定對方有HIV,需要預防性投藥

無套口交:我不鼓勵,但接受口交,即係異性戀嘅男方,驗係應該,但嚇自己做咩呢??

手交、kiss、body massage:放過HIV吧,佢有時係好無辜。

其他成病例如菜花疱疹,冇套肛交陰道交係較高機會。冇套口交的話,您擔心傳染俾人更好。

非性病非淋症狀,一般抗生素治療可以斷尾。有啲比較穩固嘅,其實可能幾年前
已經有,只係自己唔care唔擔心,到自己擔心嘅時侯,日日check,就咁啱懷疑係安全性行為。

關於HIV combo測試,過左時間,一般28日後,坦白說假陽性機會高過假陰性。初步陽性的話,唔好諗埋一邊。要做嘅就係確認自己風險係邊樣,您唔係高嘅,咁最後結果會係屬於您所希望嘅結果,即刻negative。
就算唔好彩中咗,尤其是男男嘅師兄。而家2018了,每日一粒嘢,當食維他命咁,您想幾長命就睇自己平時有冇咩不良嗜好,冇嘅話,您們會長命過小弟,haha. 

Anyway,其實好多不適,10之89都唔係性病引起,比起性病,癌症更加使人氣餒擔憂。 各位新師兄,擔心自己行為的話,睇下其他畢業師兄嘅經驗, 驗完之後您都會喺畢業師兄嘅一份子。Strong Health ")

想問陰莖後面生左細細粒嘅野,有時會痕癢,ching知唔知係病,
去油麻地驗煩唔煩

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆