上一頁下一頁
發新話題

【包皮專區】 - 包皮問題請集中於此發問 (Part 3)

收藏  |  訂閱
3.0k  445.4k

引用:
原帖由 ming1010 於 2010-1-15 12:53 AM 發表 查看引用來源

有好多人之前已經講左.....我都係做激光..
頭先打左去呢間...
CHING 覺得手勢好唔好...會唔會好似其他CHING KEEP 住會流血...
如果CHING 有去開邊間好介紹.....麻煩PM 我呀...
唔該晒你..
http://www.painfree.hk/foreskin/big5/hernia.php?OVRAW=%E5%89%B2%E5%8C%85%E7%9A%AE&OVKEY=%E5%89%B2%20%E5%8C%85%E7%9A%AE&OVMTC=standard&OVADID=8020185542&OVKWID=104161334042&OVCAMPGID=453340542&OVADGRPID=5053334930

引用:
原帖由 keithli1992 於 2010-1-15 01:29 AM 發表

今日係第17日 其實本身都唔係多血流 不過明顯見到有d位有血向上面
我呢幾日見換紗布時見佢有血用紗布按住3分鐘
我想問下生理鹽水其實有咩用?
我而家都係用蒸餾水顯綿花黎抺傷口 姑娘話用蒸餾水都ok
所以我就冇特別買鹽水

其實我拆紗布都盡量細力架喇
不過d焦凝固時痴住塊紗布 到拆紗布時咪麻煩囉
平時就唔痛 所以個問題都係向d焦痴向紗布度 :smile_27:
真係拆唔到就大力少少 因為d肉痴住塊焦 塊焦又痴住紗布
我今日已經向包新紗布之前止下血
但拆紗布時都仲有個位係痴住紗布
你知啦 塊焦痴住紗布 有時連焦搣出黎 咪即係搞到d肉 所以咪痛囉
不過都其實仲有血流 係好似再流少d咁

另外我有印乾傷口先包紗布 有時我仲用風筒輕輕吹下先
覆診完醫生話d紗布線痴晒向傷口度仲唔驚咩
不過我估d焦痴埋紗布度應該唔關濕唔濕事
應該係個傷口有少少流血 又掂到紗布 凝固時就痴埋塊紗布

ching你又做左幾耐呀? 你同我一樣都未埋口
相信大家都覺得個傷口好核突又驚佢有排都未埋口
同埋你點沖涼? 我到而家都只係用水抺身 你點樣包好傷口沖涼?
仲有你個頭同個傷口之間覺唔覺發有個位係唔屬於頭又唔屬於皮既位?
請問你知唔知果個位係咩黎? thx
我第8日,其實我有一小個位已經埋左口....
不過真係好細既線位,應該會好快好....
你有無沖濕紗布再拆?
因為我都有少少焦同紗布一齊,
整濕佢再整開就容易d....
如果真係好實,咁你一係試下唔好包得太實,可能有關係啦

我又無點覺傷口核突既....反而我而家重有d 水腫未退比較驚....
其實我琴晚都係做手術後第一次沖涼,就直接沖落去....不過傷口未好唔敢反開包皮
所以就主要整乾淨陰囊同莖位等露出部份....
我係沖涼前拆左佢全身一齊沖,
沖完抺乾淨再包番紗布,
無特別就住,都無特別沖傷口部份

其實生理鹽水我都唔係點用,七日用左三支20ml....
同消毒藥水差唔多到,不過無咁痛既,
我諗會無咁多細菌,對傷口好d既,都唔一定要咁特登買,
唔係既話根本唔沖得涼啦

至於你話有個位....我真係唔明係邊度喎:smile_41:

引用:
原帖由 vcsex2009 於 2010-1-15 11:40 AM 發表

頭先打左去呢間...
CHING 覺得手勢好唔好...會唔會好似其他CHING KEEP 住會流血...
如果CHING 有去開邊間好介紹.....麻煩PM 我呀...
唔該晒你..
http://www.painfree.hk/foreskin/big5/hernia.php?OVRAW=%E5%8 ...
我都係呢度做,不過無點對比喎,
不過個度真係多人去做,
我個日去佢就一次做左兩個割包皮手術

不過聽講之前有另一個地方都幾好,不過無記低.....

引用:
原帖由 ming1010 於 2010-1-15 01:57 PM 發表 查看引用來源

不過個度真係多人去做,

哦..唔緊要啦..
我都已經約左時間下星期五見+做..
不過呢一個月難為了女友啦...
大家係咪都要成個月先可以再做??
我怕我同佢出街忍唔住又爆線就PK...

引用:
原帖由 ming1010 於 2010-1-15 01:57 PM 發表 查看引用來源

不過個度真係多人去做,

同埋...
做完之後係咪唔使做咩運動??因為我本人都幾LIKE 單車AR...打羽毛球果D...
休息幾多日左右先可以運動咁呢?

引用:
原帖由 ming1010 於 2010-1-15 01:55 PM 發表 查看引用來源

我第8日,其實我有一小個位已經埋左口....
不過真係好細既線位,應該會好快好....
你有無沖濕紗布再拆?
因為我都有少少焦同紗布一齊,
整濕佢再整開就容易d....
如果真係好實,咁你一係試下唔好包得太實,可能有關係啦

我又無點覺傷口核突既....反而我而家重有d 水腫未退比較驚....
其實我琴晚都係做手術後第一次沖涼,就直接沖落去....不過傷口未好唔敢反開包皮
所以就主要整乾淨陰囊同莖位等露出部份....
我係沖涼前拆左佢全身一齊沖,
沖完抺乾淨再包番紗布,
無特別就住,都無特別沖傷口部份

其實生理鹽水我都唔係點用,七日用左三支20ml....
同消毒藥水差唔多到,不過無咁痛既,
我諗會無咁多細菌,對傷口好d既,都唔一定要咁特登買,
唔係既話根本唔沖得涼啦

至於你話有個位....我真係唔明係邊度
我今朝換紗布都搵濕紗布濕濕佢先拆 雖然都係痴住但濕濕又真係易拆左少少
不過有個位一拆出黎我就見佢想湧血出黎 :smile_27:
唯有即刻用紗布止止血 止完係流少左 不過又唔係完全唔出血

腫你過多幾日就散架喇 我而家都完全唔腫
你真係大膽完搵野包包傷口就沖涼 好似直接俾水沖到唔係咁好架
我記得我出院時佢張注意事項都係咁寫 所以ching你最好都搵野包包佢啦
可能你做左8日康復仲好過我而家17日 見你傷口靚過我就知啦

ching你向邊度做呀?傳統定激光?

引用:
原帖由 vcsex2009 於 2010-1-15 02:12 PM 發表

哦..唔緊要啦..
我都已經約左時間下星期五見+做..
不過呢一個月難為了女友啦...
大家係咪都要成個月先可以再做??
我怕我同佢出街忍唔住又爆線就PK...
應該呢類活動要一個月先得
康復期間,真係要清心寡慾.....
引用:
原帖由 vcsex2009 於 2010-1-15 02:14 PM 發表 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=237317034&ptid=10226610][/url]

同埋...
做完之後係咪唔使做咩運動??因為我本人都幾LIKE 單車AR...打羽毛球果D...
休息幾多日左右先可以運動咁呢?
運動我真係無點試喎,不過你講個兩類都極激咁....
因為我發覺有d 姿勢係會扯到下面既傷口,
唔激烈既都可以既,太淚烈就驚會唔小心整到.....
我都係試過去篤波咋:smile_27:

引用:
原帖由 keithli1992 於 2010-1-15 03:49 PM 發表

我今朝換紗布都搵濕紗布濕濕佢先拆 雖然都係痴住但濕濕又真係易拆左少少
不過有個位一拆出黎我就見佢想湧血出黎 :smile_27:
唯有即刻用紗布止止血 止完係流少左 不過又唔係完全唔出血

腫你過多幾日就散架喇  ...
有d 位真係好難避唔出血,
因為佢有d 位凸出黎會勾住左紗布..
無流咁多就算好啦.....
無辦法:smile_39:

不過我真係無包住沖喎,
護士姐姐成日都唔同我講清楚.....:smile_27:沖得涼又唔同我講
咁我都試下包住沖...

其實我覺得我都做得幾趕,
我個日做完手術,第三日就去左拆紗布,
之後佢就無點過問我既事:smile_13:

我係做激光既,
因為我下星期都番學,唔想話行遠d 都唔得
聽講激光無痛得咁勁,手頭又鬆裕d先做....

引用:
原帖由 ming1010 於 2010-1-15 08:34 PM 發表 查看引用來源

有d 位真係好難避唔出血,
因為佢有d 位凸出黎會勾住左紗布..
無流咁多就算好啦.....
無辦法:smile_39:

不過我真係無包住沖喎,
護士姐姐成日都唔同我講清楚.....:smile_27:沖得涼又唔同我講
咁我都試下包住 ...
ching你換紗布係正接搵水整濕痴住果d位
定用濕綿花印濕痴住d位?
你做激光可能真係好得快d
不過我做完6日左右就返學考試
大問題就冇既 係護理傷口同復康度好似有大問題
運動我都唔敢做 :smile_42:  係幾日前我返學追巴士先敢跑幾步
事關之前有師兄話去完溜冰見到成底褲血

引用:
原帖由 keithli1992 於 2010-1-15 09:59 PM 發表

ching你換紗布係正接搵水整濕痴住果d位
定用濕綿花印濕痴住d位?
你做激光可能真係好得快d
不過我做完6日左右就返學考試
大問題就冇既 係護理傷口同復康度好似有大問題
運動我都唔敢做 :smile_42:  係幾日前我 ...
我直接沖....
其實我無貼得好實,所以唔使咁細致咁濕佢....
我就趁我重有假放做左先....唔使以後邊有咁多時間做?
我而家沖涼睇下傷口點先....

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆