上一頁下一頁
發新話題

沈船沈到無得救:我和她在深圳的故事(Update #183)(中轉站決定:信心動搖)

收藏  |  訂閱
593  46.5k

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-22 07:47 PM 發表
thats your understanding, and its different perspective, isnt it? BTW, it s someth like u can look down me if u are 4 times by me, but we still can be friends, that s separate issue (at least from my  ...
If you read my first response(sweetness) earlier, you should know that I don't have any issue with you at the beginning. I WILL never look anyone down, knowing that there are plenty people(I mean it) better than me financially out there. I also happen to have a gf from China. She has a regular day-job and I am just tired of people putting her down for making little money or her lack of higher education just because she's less fortunate than most of us.

謝謝你的分享:smile_53:

引用:
原帖由 Jyuzo 於 2010-1-22 11:25 PM 發表 查看引用來源

agree.. 我老婆最初都係.. 800生活費比佢.. 果陣佢自己一個住.. 當然租係我比.. 我唔知佢果4-5千包唔包埋租.... 同埋租係咩地方.. 如果剩係生活費咁計... 4-5千就好好好好洗....
照我既 understanding, 4-5k 系包租金的.

水圍租房連水電都要 2k啦.
剩得2k, 如果只系自己駛就梗系可以好好駛.
但系要顧家既話就只系勉勉強強夠 (顧家意思=晚上煮飯, 屋企兩人既雜費...etc)

你最初既 800... 系幾多年前, 果陣你老婆住邊頭???

引用:
原帖由 temp4321 於 2010-1-23 12:06 AM 發表 查看引用來源

樓主你知唔知點解咁多人吊你呀, 有無認真反省過呢?

你現在討論緊係你覺得現實生活唔可以再同佢一齊, 幾時又變返討論她是否愛你或你是否愛他呀?

其實... 我有時都睇唔清樓主想點....:smile_42:

我愛她, 可是她是負累.

我想走, 不過我要愛情.
我唔想走, 可是我又要面包.

樓主, 你不如就瀟脫一點啦. 不論你點做將來都會後悔. :smile_40:  
當你將來有愛情, 你就後悔沒得吃.
當你有面包時, 你就沒有人陪你吃.
(當然如果你是不言悔的人, 那就怎麼做就更加沒問題)

根本, 最有問題不是樓主跟女朋友的問題, 而是樓主自身性格的問題 (相信很多 ching 都吊過了 :smile_42: )

d 字好細 可唔可以放大d>?:smile_42:

好LA 幫你睇完俾commenT 先再睇4太王神傳

引用:
原帖由 prokill231 於 2010-1-23 08:28 AM 發表
d 字好細 可唔可以放大d>?:smile_42:

好LA 幫你睇完俾commenT 先再睇4太王神傳
1 和你結婚        (同時解決生活所憂+減小家庭壓力)
2 做夜場搵快錢 (解決生活所憂)
3 返四川結婚    (同時解決生活所憂+減小家庭壓力)

你係香港人  應該明白錢從來都重要, 不過國內應該更重要
為1蚊殺人你聽過未?

你有信心之後有能力可以做到同佢結婚既    咪一齊LAW
無既 你唔講 佢自己都會走
國內女仔唔同香港,  結婚壓力好重
做唔到既就無為浪費佢同自己時間
你估女仔賺錢既黃金時期好長?
做夜場既黃金時期重短呀

引用:
原帖由 食了人妻2 於 2010-1-22 10:50 PM 發表 查看引用來源
好耐無來呢度, 一來到就見到膠人膠 post
你係鐘意條女既, 就比佢繼續做 K 女, 繼續出台過夜
過多三年包佢人會定性落黎, 經驗之談.
每個人既唔同生活階段一定有佢既喜好生活方式.
如何能離開失樂園, 能留連忘返總 ...
失樂園,,,愛可有定理、、、苦戀註定難

引用:
原帖由 waie0627 於 2010-1-23 02:28 AM 發表 查看引用來源
c兄,我其實很少咁正經回貼,兩地情是很難維持,但未必每段情感都會失敗,
但我認識朋友當中,幾乎全部離婚收場.如要女方洗盡鋭華,歸於平淡,可以嗎?
我擔心你這份只是激情而不是真情.激情過後你會如何?  
記住:  ...
對呀,
包兩三年便算吧,享受過程,不問結果,這便是私有化的定義,計算大多只帶來煩惱,因為她們都沒想到會跟你終老。

引用:
原帖由 KevinPo 於 2010-1-23 07:34 AM 發表 查看引用來源

其實... 我有時都睇唔清樓主想點....:smile_42:

我愛她, 可是她是負累.

我想走, 不過我要愛情.
我唔想走, 可是我又要面包.

樓主, 你不如就瀟脫一點啦. 不論你點做將來都會後悔. :smile_40:  
當你將 ...
3年前住上沙民房.. 我都好窮... 800蚊係講緊星期1-5我唔o系度o既日子... 星期六日我o系度食野果d都係我比咁囉.. 不過後尾因為唔想比兩邊租金.. 所以我搬埋上大陸住... 咁我o系度就比100蚊一日生活費... 其實我計過數.. 日用品,食飯,bb奶粉+用品.. 都係5.5k左右一個月.. (當然未計租啦)..

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-22 09:26 PM 發表 查看引用來源
我中六開始未試過問屋企人拿錢,出黎打工禁耐,就算而家養埋條女,亦每個月俾足老豆老母,唔係你呢D六十後七十後先捱過苦既。不過我欣賞你既胸襟,我會好好學習

[img=180,18]http://i1.hk/d/images/r09/mobil ...
最重要是先懂得愛惜自己,歌都有得唱,自己都不愛,怎可給愛人好處,,,,Faye Wong

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆