上一頁下一頁
發新話題

沈船沈到無得救:我和她在深圳的故事(Update #183)(中轉站決定:信心動搖)

收藏  |  訂閱
593  46.5k

引用:
原帖由 Jyuzo 於 2010-1-22 11:25 PM 發表 查看引用來源

agree.. 我老婆最初都係.. 800生活費比佢.. 果陣佢自己一個住.. 當然租係我比.. 我唔知佢果4-5千包唔包埋租.... 同埋租係咩地方.. 如果剩係生活費咁計... 4-5千就好好好好洗....
在大陸貧富懸殊真係好大,對有錢人來講,4,5千蚊好少事,對一般大陸人來講,4,5千蚊好好使,我既POINT係想叫樓主量力而為,如果4,千蚊對自己壓力唔大,而拍得開心既冇所謂,如果對自己經濟構成壓力既放手,

[quote]原帖由 wwkin216 於 2010-1-22 09:35 PM 發表
回#374 saka師兄:你覺得我俾既支持,時間,力度都不足夠嘛?那我該怎樣…?繼續加大我既支持同再俾多D時間?

抱歉, 我吾識答.
師兄, 夠吾夠你應該問下你未婚妻.

條女對你點你好清楚,
真心假意你亦都心裡有數.
夜深人靜既時候自己坐低由頭到尾將整件事再回憶,
將你心裡面既問題寫係紙上去幫助自己整理思維,
問自己係咪真係無計定還係有仲有彎轉.
儘快既坐低同你未婚妻深入既傾,
聽下佢既意見同佢所面對既問題.
兩個人一起去面對.

就算再難既問題,
只要你肯面對,
肯同人傾,
事情係可以解決.

活在當下, 珍惜眼前人.

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-21 11:15 PM 發表 查看引用來源
“結婚係通過男女雙方一起努力”…但係大陸人既觀念就一定係男既一定要努力去揹起一頭家同養起個老婆,死未?

如果同個正經既女人結婚,由個男人揹頭家,一旦個男人失業,個女既做GE既機會小D,但如果你同呢條女結婚,如何你失業,人有三衰6旺,如果你俾既家用少左得2千,你估佢會點,樓主唔好把正常既拍拖結婚同歡場交易提並論,我睇左2幾板,發覺樓主同好多沉船客都把現實既觀念用在歡場交易果度,再討論落去都係晒氣,我唔知樓主想閃水定係想繼續,如果想閃既,請早,唔好拖住人地,如果想繼續既話,就要有廣闊既空COME

引用:
原帖由 single2008 於 2010-1-22 06:17 AM 發表 查看引用來源
樓主,我認為你只有兩件事要考慮,

1. 想方法證實她是否愛你,如否,分手
2. 想方法證實自己是否愛她,如否,分手.(愛她,包括愛她的所有一切,正如神父在結婚時會問新人一様.)

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-22 08:16 PM 發表 查看引用來源
我既想法就係同你一樣,如果結得或者結左婚就會豁出去。謝謝你真心既見解同分享!

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-22 07:54 PM 發表 查看引用來源
我知佢對我係好真心,係好單純果種。禁我先至有唔捨得。但在現實層面上,人係咪真係可以為左愛情放棄面包,取難捨易…

引用:
原帖由 wwkin216 於 2010-1-21 12:19 AM 發表 查看引用來源
我唔會走返轉頭去試佢,同佢一齊相處禁耐,佢係點我比誰人都清楚。你既懷疑,我曾經比你更甚想得更多,但發現自己既懷疑同不信任係多餘既…多謝師兄關心和提點

樓主你知唔知點解咁多人吊你呀, 有無認真反省過呢?

你現在討論緊係你覺得現實生活唔可以再同佢一齊, 幾時又變返討論她是否愛你或你是否愛他呀?

你點樣想法同人一樣呀? 你根本就自打嘴巴, 據你所講現在係覺得條女係你負累, 你又怕將來負擔唔起, 屋企人又反對, 又覺得佢配唔起你...等種種原因嘛.

香港搵一萬多大有人在, 得你要供養父母? 兩公婆夾埋可能都無你咁高收入, 點解人地可以生活到? 有人做兩份工, 咁辛苦為乜? 你估係為自己生活好D? 為左自己老婆仔女生活好呀, 呢D咪承擔咯. 至於你呢? 第一件事咪諗到自己生活差左咯, 你係愛佢就努力去搵錢應付生活啦, 起度9up有能用咩, 做份part-time都多幾條野啦, 乜野係家/乜野係愛, 返去問下你父母啦.

或者佢未可以令你為佢咁樣付出, 咁你就咪講到咁愛佢啦, 好似乜野人間大悲劇咁, 好無奈迫你地分開. 從你對佢做過既事, 講過既話, 我真係唔覺你有幾愛佢咯.

引用:
原帖由 s0178657 於 2010-1-21 11:32 PM 發表 查看引用來源

我覺得呢幾日自己既想法多了幾種
1,        等佢係深圳真正找到份白班先重新再想過大家一齊將來既可能性
2,        學前面一位師兄禁講盡自己能力俾一筆錢佢,如果係真心想一齊努力既就繼續一齊努力;唔係 ...
其實成個貼最重要一個POINT就係錢,其他都係次要,睇晒2幾板,我覺得S0178657兄既說話最啱聴

樓主, 你到底想點, 講老實話, 你條女係冇可能揾到文職, 亦冇可能做到你的要求....!

好心放生啦!  有點情義, 俾2雞野佢過年, 以後不見:smile_o06:

樓主, 你現在遇到咖問題, 我都經歷過 (當時情況甚至比你更困難, 如果我將個故事放上d台相信超過95%咖 ching 會叫我分手), 最後我選擇了結婚, 婚後生活亦遇到好多問題曾經試過兩次清袋, 但我唔覺得系咩一回事, 因為我心目中老婆系最重要, 只要搵到錢夠兩個人食白飯就無問題, 經過呢四年起起落落我兩反而感情比以前更好, 現在生活總數一步步轉好 (有幾會先講我個故事講比你聽, 因為實在太長)

我講咁多唔系想叫你同條女結婚, 感情始終系你兩個人咖事, 我系想講:

人如果想做一件事, 一個理由就夠
如果你唔想做, 你會有千萬個理由

我和咁多ching 小你咖原因, 系你同條女對話內容透露左自己咖本性, 反而系你自己唔知, 你唔信你可以試下比身邊咖人去睇下.

樓主:你女朋已在深圳世面,我相信已不是一般村姑了,加上在夜場上班,要是你已全不計教她出身,她又打算和你

一起生活,她現在的要求也絕不過份,但你現在一開始已斤斤計教這些錢,你現在應快D放手吧,因為這種夜場女跟

本不是你這種人養得起的,就算你過了這一關,你日後一定會再有問題發生,放且做男人那氣量我原全看不到你有

現今社會幾仟元人仔,對一D深圳夜場女跟本不是什麼錢,你養不起的,從你文中可看出,你未來女婆不會長留你身

邊,因你絕無男人應有的安全感,月入2萬不是很多, 養一個國內老婆,要有很大的包容和實力,沒能力就是盡快收手

了,現在港客身份在國內是全沒地位的,愛一個首先要包容和不計較付出的,你溝女但用了這些錢卻已為自已付出

了很多,你真是港人之恥,不要再傷害這女仔放她走吧,你只是她身邊一個過客,一分錢一分貨,養不起不要養,入場

費你都不想比,你點養老婆??

c兄,我其實很少咁正經回貼,兩地情是很難維持,但未必每段情感都會失敗,
但我認識朋友當中,幾乎全部離婚收場.如要女方洗盡鋭華,歸於平淡,可以嗎?
我擔心你這份只是激情而不是真情.激情過後你會如何?  
記住: 貪求思慕只因痴,一砌眼淚....思憶....都是陶然....枉費.....!
三思 !:') 三思!:') 祝你好運!!!:smile_o07: :smile_o07: :smile_o07:

引用:
原帖由 sunboy36 於 2010-1-23 01:43 AM 發表
樓主, 你現在遇到咖問題, 我都經歷過 (當時情況甚至比你更困難, 如果我將個故事放上d台相信超過95%咖 ching 會叫我分手), 最後我選擇了結婚, 婚後生活亦遇到好多問題曾經試過兩次清袋, 但我唔覺得系咩一回事, 因為我 ...
我看完你回帖 , 有先苦後甜感覺 , 這樣人生就是最快樂時刻 , 樓主看清楚人地怎樣做 , 這就是真真正正去愛一個人 , 學下野啦 不是想跟你吵架 , 只是想你不要錯過好姻緣...

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆