上一頁下一頁
發新話題

人夫人妻日誌#52 —關係- reset P475更新

收藏  |  訂閱
6.2k  157.0k

完全封關=香港變成武漢狀態。

武漢至所有做得到,係因為有全國支援,才能做到不亂。

香港真係完全停晒,人心會大亂。到時殺傷力會大於病毒。
而且點叫香港人停係家中不外出?
點執行?

叫完全封關,醉翁之意不在酒。

中央做得到既事,不等於香港政府做得到,除非香港政府能運用到緊急法,這樣才能很快地運用到權力。
平時香港政府做事,要受制於既有既程序。即要守法。
應該只有係緊急法之下,才能非常快地行使權力。

內地和香港既制度係大有分別。

香港政府好似管唔到私人公司開唔開工。
台灣都無叫私人公司完全停頓。
澳門亦都無。
世界其他地方都有個案,但都無聽佢地話要私人公司完全停頓。

現時最重要係入境者係健康和可以盡快追蹤到疑似個案和發病者、接觸者。

個護士拎到五十盒口罩返屋企,應該唔係光明正大分到,應該係灰色空間。
我唔知條例,但一次過分五十盒,唔合理掛。

今時今日,香港最大的問題,係與香港政府作對和敵視中國人的力量空前強大。
澳門無呢個情況。
台灣係疫情上,國民黨亦唔似會作出大量假新聞,謠言等等來破壞民進黨執政。

引用:
原帖由 hipocat 於 2020-2-5 11:39 發表 查看引用來源

係香港完全係絕望
好快連食物供應都有問題
買唔到米

引用:
原帖由 bcm 於 2020-2-5 14:53 發表 查看引用來源

本來3月飛韓國而家都要取消驚原機番香港
我依家諗緊報唔報名7月跑澳洲😅

而家又傳要搶廁紙

引用:
原帖由 史隆教練 於 2020-2-5 18:30 發表 查看引用來源

我依家諗緊報唔報名7月跑澳洲😅
7 月咁耐,得啦掛~

引用:
原帖由 bcm 於 2020-2-5 19:07 發表 查看引用來源
全面封關既話,恐慌程度會即時提高一百萬倍。

引用:
原帖由 degree06 於 2020-2-5 18:05 發表 查看引用來源

點執行?

...
師兄見你認真答。
咁我唔玩野,我將心底真話講出黎,一封關,香港即死,我想講既係,有d白痴以呢件事講封關,係別有用心,但信既人太多,所以我先講玩大佢,封關就封全部,之後點?
之後會好多野都缺,短視既人以為有用,明理既人就知咩一回事,但世上蠢人太多,政府又唔見得聰明,我地硬食啦師兄。

引用:
原帖由 bcm 於 2020-2-5 19:07 發表 查看引用來源
真係超低能。

引用:
原帖由 degree06 於 2020-2-5 18:05 發表 查看引用來源

點執行?

...
問題係在於對政府嘅不信任
點解會不信任? 原因大家心知肚明

你明唔明大家講緊嘅封關係點封架?唔好淨係睇無線啦
引用:
原帖由 dragonbone 於 2020-2-5 20:08 發表 查看引用來源

師兄見你認真答。
咁我唔玩野,我將心底真話講出黎,一封關,香港即死,我想講既係,有d白痴以呢件事講封關,係別有用心,但信既人太多,所以我先講玩大佢,封關就封全部,之後點?
之後會好多野都缺,短視既人以為有用,明理既人就知咩一回 ...

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆