上一頁下一頁
發新話題

13年的點滴 (UPDATED 27/DEC P.179 #2677)

收藏  |  訂閱
2.7k  632.0k

香港早晨, 大家早晨, 今日落住雨真係好寒, 唔好扮大隻扮性感, 出門著多件衫, 週一上班沖滿正能量:smile_o12:

引用:
原帖由 Alden72123 於 2013-12-16 06:50 AM 發表 查看引用來源
香港早晨, 大家早晨, 今日落住雨真係好寒, 唔好扮大隻扮性感, 出門著多件衫, 週一上班沖滿正能量:smile_o12:
Good on you. 不過已經醒左好耐喇。

引用:
原帖由 Alden72123 於 2013-12-16 06:50 AM 發表 查看引用來源
Morning Ching~Thx for the reminder.  Having a Ginger Lemon Tea now~so warm~~:smile_o12:

Referring to HKO, the colder is yet to come:smile_o06:...take care all!!

引用:
早晨各位,你都係呀!仲要帶遮…

引用:
原帖由 Tiramisubb 於 2013-12-16 09:01 發表 查看引用來源

早晨各位,你都係呀!仲要帶遮…

Gd morning all~
今朝起身好掙扎,同自己講今晚要早瞓*~*

拎頸巾,因為條頸最易冷親。

引用:
原帖由 Venusbb1031 於 2013-12-16 09:08 AM 發表 查看引用來源

Gd morning all~
今朝起身好掙扎,同自己講今晚要早瞓*~*
算啦,我晚晚都咁同自己講,最後……

引用:
原帖由 honda_r 於 2013-12-13 06:27 PM 發表 查看引用來源
唉 , 黑色星期五真係唔係流

今日唔知係邊度唔見左部電話 :smile_27:  :smile_27:
難得好返 d 既心情又一下沉到谷底........
引用:
原帖由 AlpharddrahplA 於 2013-12-13 06:37 PM 發表 查看引用來源

吓~咁Q~~小弟都唔見咗隻錶呀:smile_27: 睇呢要呢個兄弟式擁抱~互相安慰吓:smile_40:
無上二日就成十幾二十版...

我成日說,做人看開點...唔見東西當新藉口購物吧....我星期五一早起身頸差不多唔旭得, 我就當可以早點收工去睇醫生...呵呵...幾阿Q...

我無再同A聯絡之後, 話咁快過左兩個月, 那時已經是夏天, 雖然當中我來回台灣好幾次, 我真係一次都冇再聯絡A. 直到有一日, 我正忙於工作, 心情唔太好, 因為剛剛失左一個PROJECT, 電話響起, 一個唔熟悉既手提號碼顯示係電話上面, 那人原來係A :-

A : 你好嗎? 知我是誰嗎?
我 : A? 當然知道呀
A : 那麼利害, 一聽就知道是我
我 : 當然啦, 你的聲音我都記得呀
A : 會嗎? 你認識的女生那麼多
我 : 會啦, 怎樣啦?
A : 我在香港呀, 來工作
我 : 是呀! 找我有事? (我係度問廢話)
A : 怎麼那麼久沒找我? 你沒有來台嗎?
我 : 有呀, 這兩個月跑了好幾次, 都很忙呀
A : 是生我的氣吧!? 你忙晚上總要吃飯, 找我吃飯也可以
我 : 沒啦, 生你氣幹嗎?
A : 那為什麼不找我?
我 : 找你我可會鉤起那傷心的回憶
A : 少來, 對你來說怎叫傷心
我 : 那一巴掌, 很痛呢!
A : 你少來啦.......
我 : 怎麼啦, 有事找我嗎?
A : 有事找你呀, 就是今晚給你機會請我吃飯
我 : 今天晚上, sorry, 我不成呀, 今天超忙 (其實我係得閒, 但心情唔太好, 唔係好想出去)
A : 哦, 這樣呀, 那好吧, 改天再約

就係咁, A收左線, 我亦都埋頭苦幹. 到第二日, 我又收到A電話 :-

A : 大忙人, 今天中午, LUNCH, 可以嗎?
我 : 今天呀, 你想幾點? (推女人一次就好, 唔可以推兩次)
A : 12點吧, 我早上跟客人開個會, 之後就可以
我 : 那吃什麼?
A : 我在你公司附近訪客啦, 你作住吧

就係咁, 我約左佢去公司附近一間酒樓嘆飲茶. 果日我其實都好忙, 但心情已經平靜返, 我早上七手八腳先完成好工作, 就好準時去左酒樓, 我訂左位, 座位靠窗, 外面一直落雨......... 12點半, A未到, 我無打比佢, 因為怕佢未開完會, 1點佢仍未到, 1點半又未到, 我手上果本雜誌都睇晒, 佢都未出現, 我決定打比佢, 原來佢個會開遲左, 剛剛先走得. 佢來到已經就快2點, 佢今日著住套SUIT, 高跟鞋, 背住手袋, 手拿公事包同雨傘. 看來有點狼狽, 因為當時出面落得好大雨 :-
我 : 你很狼狽呀
A : 是是是, 就為了趕來, 全身都濕了
我 : 我看到呀, 上衣都濕透了 (我兩眼一直望住佢濕透既上身, 其實無野睇)
A : 你的眼神很討厭呢 (佢即刻低頭望一望自己有無走光)
我 : (我叫人拿左熱毛巾比佢, 順手拿左紙巾比佢)
A : SORRY, 我來晚了
我 : 對呀! 我等了你個多小時, 你也知我時間寶貴
A : 那好啦, 你快叫東西吃, 我來結帳吧
我 : 這個當然.

我點左D佢喜歡食既食物, LUNCH中, 大家無提起當日係台灣我比人醒一件事, 話題都一直圍繞工作為住, 直到我提出 :-
我 : 對啦, 你怎麼一直沒找男朋友?
A : 你怎知我沒有, 我之前有一個, 分開了
我 : 我沒聽你提過呢! 怎麼會分開
A : 他太沒長進啦, 不值一提
我 : 你說沒長進的人, 我相信真的很沒長進了, 哈哈
A : 你這是什麼話啦
A : 剛結識時還好, 認識清楚, 才發現清楚, 還好, 沒太遲
我 : 對呀, 現在的人都是拍拖才去了解對方的 (講呢句說話時, 我心入面想起........P)
A : 就正如你之前跟我說呀, 真的要認識清楚才可考慮是否走在一起
我 : 那慢慢找囉, 反正你有的市場
A : 有市場, 跟需要是兩會事呢, 我暫沒這個需要
我 : 對, 你什麼時候走?
A : 我呀! 週五, 後天就走啦

食完LUNCH, 我送A返酒店, 佢叫我去台灣再搵佢. 兩日後, 星期五, 照舊好忙, 我拿起枝煙, 放鬆一下心情, 突然記起A今日走, 所以打左個電話比佢 :-

我 : 你在那? 幾點機?
A : 我下午3點的機 (佢把聲好冇精神)
我 : 你怎麼啦?
A : 我在生病呢
我 : 你人在那?
A : 我在酒店, 準備要CHECK OUT
我 : 你在酒店等我, 我馬上來

係異地病, 係一件好慘既事, 特別係一個人既時候. 我去到酒店, 佢已經CHECK OUT左, 係LOBBY等我, 我二話不說, 寄放左佢D行李係酒店, 就帶左佢去睇醫生. 佢個樣好慘, 落晒形. 同佢睇完醫生, 我又同佢返酒店拿行李, 跟住送佢去機場, CHECK IN之後, 我同佢去左食野, 之後叫左杯暖水佢食藥, 望住個樣好慘既A, 唔知點解, 果刻我好有攬住佢衝動(當然無咁做啦, 只係個感覺好怪, 覺得想比D溫暖佢咁), 之後目送佢有禁區, 我顯得有少少唔捨得, 我交代佢返到台灣, LANDING之後要打比我, 等我唔駛擔心佢.

好幾個鐘頭後, 我手機響起, 係A打來, 佢返到台灣, 準備坐的士返屋企, 我提醒佢飲多D水, 同記得食藥, 其次亦都記得返到屋企就打比我報平安, 怎知........

A : 你那麼緊張關心我幹嗎.................?

就係呢個問題, 我一時唔知點答佢, 因為我都唔明點解自己會咁緊張佢.................待續

引用:
原帖由 Alden72123 於 2013-12-16 10:11 AM 發表 查看引用來源
我無再同A聯絡之後, 話咁快過左兩個月, 那時已經是夏天, 雖然當中我來回台灣好幾次, 我真係一次都冇再聯絡A. 直到有一日, 我正忙於工作, 心情唔太好, 因為剛剛失左一個PROJECT, 電話響起, 一個唔熟悉既手提號碼顯示係 ...
不錯不錯。很有電影感。師兄你做編劇編審架?

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆