上一頁下一頁
發新話題

馬膽精選: 富貴玲瓏、皇帝出巡、佳景飛駒、永利好 #1050

收藏  |  訂閱
1.1k  61.9k

第五場: 大圓機
大圓機今季三出三入位而仍未勝, 本身三歲應該可以繼續進步, 血系方面亦屬早熟份子, 此駒初出爆大冷位, 頭馬乃夢寐以求, 第二名既果然好和第四名既大富之星, 其三駒其後都已再有頭馬進帳, 此場水準極高, 而大圓機接仗成熱以為佢會縮, 點知卻照搏可也, 可能係自持有質, 心急盡快贏馬交代, 該仗若非遇上大超班馬寶樹勁盈, 相信已可補中, 而上仗遇弱旅卻稍為失望, 自製步速下連利是錢都追到佢, 進步幅度似沒有想像中黎得咁好, 慶幸上仗第三名叻百利其後也補中, 尚算有點水準, 亦有可能首次自己領放無跑得咁好, 今次寄望由田轉谷對手減弱有著數, 同系馬大部份都係跑谷草都無問題, 而本身抽到四檔, 對初次渡江既大圓機極有幫助, 希望可以稍留二三位, 憑其田草卡士, 在此佔有一定優勢, 寄望其駒能為本馬膽推介帶來久違既頭馬! 對手方面我忌重戴眼罩既開心假日, 唔知會唔會真係有個罩就完全唔同, 慶幸抽十二檔, 對大圓機威脅減少, 但重配主帥又重戴眼罩, 看似要拼個明白, 若夠快cut入蝕少少都不能抹殺其三甲機會, 仲有隻上仗車前倒後都跑得近既駿馬繽紛, 跑過一仗後增程二百兼渡江而來, 抽得一檔兼有韋達, 我覺得對大圓機最有威脅既就係佢, 正路配腳, 另外美酒初出一役於谷草一千後上不俗, 上仗轉去田草遇強而縮, 輸得遠遠地後又轉返黎谷草兼增長二百, 觀其同系馬都是稍長為佳, 分分鐘後上殺入冷位, 冷腳不可放過!

結論: 大圓機可作膽, 配腳考慮駿馬繽紛, 開心假日美酒, 若想穩陣兼有位既話可以加埋卓越時代!

引用:
原帖由 nithan 於 2006-2-27 21:36 發表

咁你又點睇尾場既不老傳奇?? 隻馬今季已跑得番, 只係因本身已非盛年, 所以遲遲仍未有馬贏, 今次落班跑強配蘇銘倫, 同場有俊歡騰扯飛, 應有一定分頭, 仲有一點, 不老傳奇本身識跑黏地, 明天就算有雨都應該無問 ...
此駒演出較反覆 , 前仗的第三也拜廄侶閃電所賜而矣 , 官仔馬負重有疑慮 , 可取之處是馬匹跑法夠彈性及評分有利兼可能遇變化場地 , 縱使初跑谷場也未可遺忘 , 限拖勿膽...

引用:
原帖由 nithan 於 2006-2-28 09:42 發表
第五場: 大圓機
大圓機今季三出三入位而仍未勝, 本身三歲應該可以繼續進步, 血系方面亦屬早熟份子, 此駒初出爆大冷位, 頭馬乃夢寐以求, 第二名既果然好和第四名既大富之星, 其三駒其後 ...
全日心水之一 , 初出兩役獲亞季所負的三匹對手 , 六出共獲三冠及亞季殿各一未失前四 , 甚至上仗負利是錢獲亞軍一役 , 三至五名再出也共獲二冠一亞兩季 , 足証馬匹班分皆利 , 今仗超級老虎去矣 , 此匹幼馬在這裡力足言惡 , 不過看腳法應可增程至 1600 或更好 , 配腳選卓越時代 , 單棍足夠了...

引用:
原帖由 JockeySmart 於 2006-2-28 11:33 AM 發表
全日心水之一 , 初出兩役獲亞季所負的三匹對手 , 六出共獲三冠及亞季殿各一未失前四 , 甚至上仗負利是錢獲亞軍一役 , 三至五名再出也共獲二冠一亞兩季 , 足証馬匹班分皆利 , 今仗超級老虎去矣 , 此匹幼馬在這裡力足言惡 , 不過看腳法應可增程至 1600 或更好 , 配腳選卓越時代 , 單棍足夠了...
單棍就夠咁有信心? 我第四隻腳先要到卓越時代添, 唔知點解總係睇佢唔多起!

大圓機本來我都好鐘意, 但係縮程而只得3.6倍而Palce係1.1-1.2???咁咪同精英大師一樣??咁有信心既..哈哈..
開心假日無B下連輸2場, 今場有8倍, 抵到爛啦, 細看呢場既放頭馬並唔多, 上2場其實佢都近, 如夠快CUT埋黎可勝.
始終分頭較佳..追多次無妨Y..
另外想問下頭場開心多寶同勁湧, 暫時只鐘意呢2隻....

禮拜三鍾意吳定強幾隻, 尤其頭兩場.........................另尾場領闖, 銀太陽咁好分可小注Q位置Q;)

what about 高原晨光,我見佢跑起狀態,2檔又好跑,變化地又啱,不可不防wo

引用:
原帖由 yickchingw 於 2006-2-28 05:35 PM 發表
大圓機本來我都好鐘意, 但係縮程而只得3.6倍而Palce係1.1-1.2???咁咪同精英大師一樣??咁有信心既..哈哈..
開心假日無B下連輸2場, 今場有8倍, 抵到爛啦, 細看呢場既放頭馬並唔多, 上2場其實佢都近, 如夠快CUT埋黎可勝.
始終分頭較佳..追多次無妨Y..
另外想問下頭場開心多寶同勁湧, 暫時只鐘意呢2隻....  
開心假日都係我必然之選, 但因今次對手大圓機不論前景和戰績都較強及有說服力, 所以我才以大圓機為首選, 開心假日今次重戴眼罩係變身既理由, 但十二外檔始終有蝕既危險, 對手不弱下而要蝕, 我作配為宜!
頭場同你一樣鍾意開心多寶, 有個靚檔係時候出頭, 而隻騰雲五班都算有個班, 強配都要小心下佢!

引用:
原帖由 beanman 於 2006-2-28 09:04 PM 發表
禮拜三鍾意吳定強幾隻, 尤其頭兩場.........................另尾場領闖, 銀太陽咁好分可小注Q位置Q;)
尾場我較看好大摩另一隻不老傳奇喎, 點睇呀?

引用:
原帖由 winnerowen 於 2006-2-28 11:14 PM 發表
what about 高原晨光,我見佢跑起狀態,2檔又好跑,變化地又啱,不可不防wo
高原晨光近仗洗仔騎得唔算好, 如果易配蘇銘倫會似樣d !

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆