上一頁下一頁
發新話題

馬膽精選: 富貴玲瓏、皇帝出巡、佳景飛駒、永利好 #1050

收藏  |  訂閱
387  61.8k

上次推介兩隻不幸都跑第三, 卻有幸能捱個第三, 自己安慰一下自己吧!:014::014:
今個星期三夜賽, 較看好賀賢馬房,  喜樂趣, 原路人, 精彩繽紛, 先力之城和好樂意, 五隻都有坐位望贏能力, 若肯全軍出擊, 頭馬坐兩場望三場, 加埋運氣分分鐘贏四五場添! 當中最愛當然係好樂意和喜樂趣, 但後者上仗贏左, 回報率近十倍, 今場對手繼續不強, 只加六磅影響亦不大, 而換上柏寶後前段更有把握力, 十一檔都唔怕, 唯獨因未有獨贏倍率, 稍忌會變成兩倍大熱, 一來變得推介乏味, 二來又怕在此雙T場合有危機, 所以以好樂意一隻單騎應戰, 希望能重響勝鼓吧!

第八場: 好樂意
此駒十四戰八上名, 只有三場沒有獎金收, 準繩度極高, 迄今只有一場頭馬, 可歸咎於跑十四場之久, 只跑了四場一哩, 本身乃中距離馬, 但偏偏多向千四或以下埋手, 未知是刻意求賠率還是鍚住隻馬, 想等佢慢慢成熟後先步向中距離強項發展, 今仗首次於一哩接連出賽, 大概是時候讓此駒發揮其真正既實力, 講番上仗, 若非霍達搏錯位, 頭馬應已手到拿來, 可以話係跟本無得輸, 搵錯一個位就無左幕後悉心部署既六倍幾回報, 怪不得今場馬上換人, 其實此駒上季一直在柏寶跨下出賽, 到今季才長期換上霍達, 今場再換上馬房首席愛將, 大有補中既決心, 今場當然沒有上仗既倍率, 但有明星馬有資格復出, 此駒應不致熱過頭, 大概可能仍有三至四倍左右, 乃合理倍率! 今仗再戰四戰一勝三位既一哩賽程, 仍排四檔出賽, 對其跑法有利, 換人出賽應不會再出現上仗搏錯位鏡頭, 相信入直路應會順勢走二至三叠望空衝刺, 率先衝過終點機會樂觀, 可作膽! 對手論質當以有資格最具威脅, 但有過傷患兼要久休達五個月, 一出便負上133頂磅, 要讓好樂意成12磅, 有一定難度, 三甲有機而未必能跑贏好樂意, 視為正路熱腳! 贏得寶轉入岳敦後場場唔同騎師但場場都有獎金收, 論馬非高質但四歲仍處當打, 稍嫌換上韋達較礙眼, 但由田草轉谷對手減弱下仍具威脅能力, 可作配! 歡樂多有三檔, 七歲老馬大摩肯收而未交代, 在此組有爭腳能力!

又再黎簡析其餘七場賽事!
第一場: 新石磨藍剛剛驚死唔夠熱咁, 搵韋達黎騎, 果然應聲倒下, 可謂求仁得仁, 今場換上馬房新拍檔楊啟棠, 不擔心騎者身手, 谷草一千亦唔怕外檔, 加上此駒有速度, 分分鐘熱倒下變半冷即食, 要小心! 草上飛馬無問題, 有主帥唔用換人跑, 真係咩辦法都要試下, 八檔若能順放有威脅!
第二場: 無心水場合, 自己不會買今場, 然而若要選一的話, 會試下初降五班而不算太重磅既健康大師!
第三場: 時代明星上仗又熱倒, 同父系四五歲仍處當打, 不應太早輕視其能力, 換柏寶或有不同演繹, 六檔不俗, 可優先留意! 閃電駒小休再來, 重磅巫斯義, 可爭冷腳!
第四場: 唔駛問阿貴, 非喜樂趣莫屬, 看過上仗後已唔怕外檔, 柏寶的確能幫到隻馬好多, 必能扶搖直上, 三班都有頭馬, 仍處四班兼只加六磅不算過份, 希斯寶藏有力三連捷!
第五場: 又黎賀賢戰駒, 原路人三班輕磅有威脅, 論馬未見底, 回師一千可能跟得更好, 有力成為馬房過關棋子之一! 果然好又用番韋達, 哈哈妙則換上賴維銘, 唔駛估, 一對拖哂穩陣!
第六場: 精彩繽紛前仗出色, 上仗就自殺幫自己友富士晨曦開路, 今仗重配霍達跑到二千二, 若能慢放入直路, 能挑戰佢既對手無多, 勝在應該有半冷分頭, 可吼之! 綠色天地近仗出色, 繼續用鄭雨滇有力繼續接近! 大文豪匆出換上巫斯義有點唔係黎陪跑既感覺, 要小心!
第七場: 同心拍檔增程必好, 但不幸抽個十二檔, 若韋達肯用心跑當然有力克服, 前仗爆冷成功而上仗熱倒屬正常, 今次若不太熱可小試, 質必夠班有餘! 先力之城匆匆再來, 可能係乘馬房出擊之夜而來, 有論馬非突出, 但三甲有望! 金沙田又一匆匆再戰, 剛戰未上名而衝得好, 抽四檔換黎海榮, 輕上加輕, 仍有力闖冷位!

引用:
原帖由 JockeySmart 於 2006-3-13 02:28 PM 發表
點睇雷電追擊 ?
今仗落班即回報弄家途程兼強配冼仔 , 還要再起用贏馬配備(B2) , 檔位不太差 , 週三場地變化的話 , 贏面會更高 , 問題是馬仔負 130 磅影響有幾大 ? 再刨刨先... [/f ...
引用:
原帖由 JockeySmart 於 2006-3-13 02:33 PM 發表
上仗全程一步不蝕竟然一戙都無 , 有點點失望...
同意此駒屬版面馬, 若買連贏我是必要配腳, 不作膽原因係覺得盛年已過, 純跑卡士, 而且週三應無變化場地之助, 要讓有時代明星九磅有點難度! 而時代明星上仗一步不蝕下一滴都無, 我會歸咎於跟前左, 我發覺此駒上名後開始, 有兩場跑到無哂水準, 無獨有偶, 兩場都係跟前二三位競跑, 而其餘三場接近既都係留守中間位置, 再後上衝刺, 我唔敢肯定是否此跑法影響, 但既然發覺疑點兼換左人上陣, 論馬無理由四班唔夠贏, 再加上連仗輸熱, 今場應有可能變得更有肉食, 故再給予機會!
引用:
原帖由 JockeySmart 於 2006-3-13 02:46 PM 發表
無異議 ! 個人認為可篤定三連捷 , 配腳選南莊好運又點睇呢 ?
南莊好運上仗九十九倍已品題過叫要視在冷腳, 可惜只能捱個第四, 差少少入位, 今場嚴仔操出而突然易配賴容安, 有點礙眼, 若繼續有分頭當然可視冷腳, 但若因此而熱則會選擇棄之! 反而多威勝用番韋達, 健康無事應可逐漸上番軌道, 乃正路配腳!
引用:
原帖由 JockeySmart 於 2006-3-13 02:58 PM 發表
果然好上仗竟然學會稍留鬥後勁 , 我特別垂青此類幼馬...
都係個句, 韋達經常騎熱馬幫神仙護航, 等神仙有番d半冷品燉黎補下, 今場神仙又有隻哈哈妙同場, 故有點擔心會.............:004:

引用:
原帖由 siu_ma 於 2006-3-14 02:56 PM 發表
nithan 兄,第八場唔好走漏金融基地,金融基地谷草1650成績唔錯同傻強亦合拍,如果步速快可爭一席,唯獨呢場欠快放馬,但係隔晚有8倍賠率,我會加佢做腳,另外鷹隼匆匆再出,如果睇佢往績,佢跑一場差跟住就會有2 ...
金融基地剛剛先飽餐一頓, 我一向都不沾手此類食飽再出既馬, 唔打自追寶尾了! 鷹隼就睇唔透, 匆出或有機, 但未可能真係四四五五!
今場我或著簡簡單單好樂意多W和小Q拖番d熱腳有資格, 贏得寶和歡樂多!

引用:
原帖由 yickchingw 於 2006-3-14 08:04 PM 發表
Nithan兄點睇第6場寶樹同威霸熊呢....
我都鍾意精彩同綠色..但寶樹可能更值博..
寶樹除前仗於首本千八有近過後, 餘仗皆未有理想成績, 今次路程亦乏根據, 我不太看好! 而威霸熊當然係好, 路程亦屬首本, 上班跑我都唔太擔心, 但此駒經常唔能夠做到跟前多少跑, 若洗仔能做到當然好, 但若跟後跑多數追唔切, 因為跑法上不穩, 成熱我唔敢做膽, 而精彩鍾意佢係因為佢跑法主動, 前仗亦十分出色, 唔知俾神仙搾乾哂, 馬房亦屯重兵, 而且亦會有分頭, 可看高半線!

引用:
原帖由 beanman 於 2006-3-14 11:37 PM 發表
確叻寶又點睇?�, 重戴眼罩跑回曾上名既谷草2200, 有計, 另明晚最心水係"果然好", 應穩勝;)
確叻寶前仗有痰, 上仗輸韋達用自殺跑法, 今次換人, 可望守中間靚位, 退哂熱的確有留意價值, 我打算此場做孖寶尾關, 上一場要原路人和哈哈妙, 搏韋達騎果然好幫神仙扯飛, 搭落黎今場既精彩繽紛和確叻寶, 賀賢柏寶任佢開, 這個孖冷冷地, 四十蚊雞同佢玩玩!

引用:
原帖由 abmysty 於 2006-3-15 01:54 AM 發表
4場10 東莞之威  
6場5 西北三雄  

唔知e2隻如何呢?
如果買位置q用黎配~買唔買得過呢~?
東莞之威咁辛苦先贏到一場, 上仗卻突然走去跑泥, 怪怪地, 論馬當然無乜著數, 但有成四十倍兼係雙T場合, 若作冷腳的確有考慮價值! 九十九倍既駿馬得寶都闖到入黎, 冷腳最緊要係自己喜歡, 咩賠率都唔駛理!
至於西北三雄前幾場巫斯義騎連場接近但未能贏, 而上仗用桑迪斯輸唔奇, 今次換賴容安應該比桑迪斯好, 而且騎者剛到步為爭取座騎應會有賣力表現, 但首戰谷草能否發揮應有水準難料, 若有接近十倍我會考慮拖, 然而目前只有四十幾蚊, 偏熱過頭, 而且今場不乏俗草健將和長途好手, 此駒若繼續無肉食, 我覺得不值搏!

引用:
原帖由 wenfai 於 2006-3-15 10:43 AM 發表

我都好鍾意,請問另外一只喜樂趣點睇,唔該比少少意見.
你梗係無睇我#442張帖, "第四場: 唔駛問阿貴, 非喜樂趣莫屬, 看過上仗後已唔怕外檔, 柏寶的確能幫到隻馬好多, 必能扶搖直上, 三班都有頭馬, 仍處四班兼只加六磅不算過份, 希斯寶藏有力三連捷!"
而且此駒我今季視之為銀行馬, 當然捧之啦!

引用:
原帖由 siu_ma 於 2006-3-15 01:42 PM 發表

隻鷹隼真係令我心思思,呢隻黑仔馬近呢10場都未試過抽過6檔以內,但隻馬有幾場未段都有22秒幾,非常凌厲,係搏就係搏呢o的冷腳入位,咁先有得執,唔係就好似上次咁黑仔中晒三隻連單T補埋都回唔到本,返正呢排 ...
唔駛自己祝自己, 等我祝你好運啦! :014:

引用:
原帖由 wenfai 於 2006-3-15 02:41 PM 發表

同時請問第2場健康大師點睇.
無獨有偶, 你問隻健康大師又剛好係我個場既首選, 但我唔打算係重心場合, 個場應該唔買, 買都唔係打算買place, 個場真係無乜邊隻鍾意, 要健康大師係貪佢初降班且有好檔, 低班有多少少質和好位兼有大師傅壓陣, 所以先作首選, 但係隻馬之前跑極都唔掂, 信心當然不大, 就算搏都只係試place! 如果喜歡冷門, 同場既路路旺有得諗, 無理由落到五班都唔得, 小心隨時爆!

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆