上一頁下一頁
發新話題

《戀戀馬教授》-全十二章連載完畢- 【7/8-後記】

收藏  |  訂閱
90  30.1k

哈哈,雲哥哥同Lo兄尋日响處咁好玩呀,又3Q又任篤二穴。 睇迪迪樓上口吻直頭已經係董事長,勁過CEO,欽敬、欽敬喔!

尋日禮拜就day off,《戀戀》第四章晏啲今晚貼,敬請留意

《戀戀馬教授》

(04) 「你試過未?」

自從嗰晚之後嘅兩星期,我同教授雖然無確實約定對方,但每晚一到11點,燈火闌珊,夜色朦朧,响campus度無無聊遊離浪盪嘅亞茂都差唔多走晒嘅時候,就會有默契咁响嗰棵櫻花樹下面前後腳出現-同時,我哋亦唔會逗留太耐,凌晨前一定會道別。

:「我話你知啦,『作家』只不過係我嘅表面職業,我嘅真正身分其實係一個⋯⋯」

:「係咩呢?」

:「哈哈,而家唔話你知,等你心思思。」

:「噓,又賣瓜子㗎⋯⋯你唔好教『小說寫作班』喇,教『調侃學生妹臨床心理學』吧啦,我全力支持。」

:「『調教學生妹』,仲要『臨床』㗎?有咁嘅course我都想教喎,最衰無人邀請過我啫,有嘅你係咪做我助教先? 哈哈⋯⋯好過嗰啲教『俄羅斯文學中的存在主義』之類嘅老學究,一味打飛機自high。」

:「哦,好吖,你終於講到你最擅長嗰範嘢喇。」

:「下?好失禮呀?同自己鍾意嘅人做愛呀,呢種精神係幾咁高尚,你試過未,明唔明?」

「同自己鍾意嘅人做愛」,我明唔明,我試過未?條問題咁深,點答呀。

用「同自己鍾意嘅人做愛」嚟比喻「打飛機」呢個行為嘅教授,我都係第一次見,幾咁有趣,幾咁自信-你話係自戀都好啦。頭兩晚,我同馬教授只係談「文」,傾佢筆下寫過嘅人物,邊個最可愛,邊個最可恨,講得好開心,而點到即止。 後來,就好似上面嘅對話咁,彷彿大家並無忌諱嘅身分或者話題,天花亂墜乜都可以傾一餐,互相挖苦、調戲都唔拘:因為一場赤裸裸無隔膜嘅心與心的對話正是如此純粹-佢唔係教授,我唔係學生,大家都只係星塵下嘅一個凡人,喺廣漠無際嘅星空之下,兩個本來大纜都扯唔埋嘅男女坐响度談天說地,呢種「親密」,難道係筆墨所能形容嘅咩?

馬教授好鍾意「食字」同語帶雙關,講嘢有時夾住英文單詞甚至成句都係英文,有時好市井好潮,又趁你未surprised完未笑完之際忽然涉幾句古雅文縐縐嘅過你歎,成個响武俠小說裏面行出嚟文武雙全嘅才子咁,好似喺度提醒身邊入世未深嘅半熟女子:欣賞男人,係需要nostalgia嘅時空距離。於是我全情奉陪。 呢種有意無意嘅曖昧,相當撩人,撩到人心癢癢、手震震、腳騰騰-因為四十分鐘原來可以過得咁快嘅,會令人唔敢立亂眨眼,令人大氣都唔敢抖,喺圓心度感受周圍前所未有嘅張力。講起嚟,尋晚我「唔覺意」早咗五分鐘落樓下「等」,等教授出現嘅時間,已經好似進入「讀秒」階段咁,漫長到不得了,好痛苦,又好甜。

呢一晚,星期六,大半數住宿舍嘅學生都趁weekend返咗娘家lu。本來我都會,但我「有約」不得不赴-10:59pm,我又「準時」落到樓下,然後,同教授並肩响月光下連續傾咗成三個鐘都無起身嘅意思-直至佢突然問:

馬:「伊欣,我可唔可以同你講啲嘢?」

我:「教授,你講呢句嘢嘅時候,咪講咗囉。」

馬:「哈。 咁,你有冇同樣嘅嘢,想同我講?」

我:「講咩呢?講咗,咁會點呢?」

然後一陣沉默。

我:「⋯⋯教授,都夜喇,我返房⋯⋯瞓覺喇,你,都早啲返去休息啦。 唔好意思,今次打攪咗你咁耐添。」

馬:「嗯,係嘅,都夜喇,咁,你都早抖啦,sweet dreams。」

我左手撐喺草地上借力,雙腳蹺得太耐,要稍慢咁抽返出嚟再企起身;當我腳板底踮地、膝頭伸返直嗰一瞬間,右腳好似觸電咁麻痺咗,完全無力企穩,霎時間要向前跌-「哎呀!」然後就好似啲爛鬼青春劇場會發生嘅經典情節一樣,馬教授及時喺我面前,捉住我雙手,一扶穩我,就順勢一把攬我入懷,一隻手抱住腰,一隻手晾喺我頸後,再喺我未反應得切嘅時候,錫落我嘅嘴唇⋯⋯但係佢無更進一步,就只係咁樣,錫咗我一啖。

。。。。。。。。。。。。。。

深夜兩點鐘,我面紅紅咁衝入宿舍浴室最角落頭嘅一格,頭先一幕情景仲喺腦海入面揮之不去;花灑嘅水早已打濕全身,但係肚臍下面有把聲音哀鳴:「Take me...」我瞇埋雙眼,幻想馬教授仍然企喺我面前,攬住我,逐吋逐吋地吻、啄、啜、輕輕咬:⋯⋯教授,點解你動作咁慢,要吊我喺半空之中呢? 你一隻手不斷搓住兩球⋯⋯有節奏咁挑逗兩點⋯⋯一隻手伸落去係咁捽我嘅⋯⋯而家先用一隻手指頂開門縫,然後慢慢攝多一隻手指,出出入入,淺淺深深,啊,好舒服呀⋯⋯你抽返手指出嚟,畀我睇見上面盡是晶瑩,但我腳好軟,裏面好空虛,我求你唔好停低動作,救我,教我,「同自己鍾意嘅人做愛呀」,到底係咩感覺吖?

~第四章完~

《戀戀馬教授》

(05)  表露心跡

「各位同學早晨!今日天氣咁好,最啱戶外上堂,帶你哋嚟跟『佢哋』學嘢。」

馬教授企响我哋前面,左手插褲袋,右手好似輕揮魔術棒咁嘅動作,向眼前嘅藍天白雲、八仙嶺同吐露港比劃兩圈。 呢度係山頂「天人合一亭」,而我正响處天人交戰緊:唉,用「五內如焚」嚟形容我嘅精神狀態似乎又過火咗啲;你話「心花怒放」喇又甜蜜有餘但煎熬不足-話晒前晚,面前而家呢位講緊嘢談吐翩翩嘅教授先至同我喺月色下發生咗⋯⋯一個初吻,跟住,過咗一日「冷河」,今朝又咁樣見返大家。 此時彼時,恍如隔世,而家好似發緊一個你知道發緊但都唔會醒嘅夢咁,無辦法唔搞到人烏下烏下。

「大自然呢本『無字天書』,教我哋嘅嘢就多咯,視乎大家領唔領悟得到。⋯⋯嗱,近近地先,前面吐露港,就要教大家點樣『吐』住、『露』住咁『講』。」

點㗎?教授又食字,用詞仲要鬼咁曖昧,又吐又露咁,定抑或根本只不過係言者無心、聽者有意,我自己太敏感過度解讀咗呢? 「教授,上幾堂你就教咗好嘅『故事』元素,點樣鋪敘處境,引爆衝突,分解矛盾⋯⋯咁,『吐露講』又係點apply落去寫故仔度㗎呢?」有同學舉手問。 「That’s right. 上幾堂嘅焦點擺咗喺『故』嗰度,今堂拉返出嚟,就係要講下揸筆嗰個用咩方式嚟『講』故。而家我哋一齊留意下個海嘅動態,點樣配合佢個名啦-四眼仔,你嚟描述下,唔使怕醜。」

「哦、哦。⋯⋯吐露港海面好平靜,無大浪,可能近啲會睇到漣漪⋯⋯而家日光日白照响上面,海面波光⋯⋯波光粼粼,⋯⋯但整體嚟講,無咩料到,好含蓄下⋯⋯」

「無錯-就係個『』字。 哈,四眼同學well done呀。 大家記住,Johnson話過:『天下有大美不言』,雖然啲咁優美嘅景色冇『出聲』,但係道理已經盡在不言中-『大道至簡』,就係鄙人嘅格言,正與貴校理念相同。 吐露港,用咁『,蓄』嘅方式嚟將心聲『吐露』,先要『』,才能『』,才能『露出』,咁至係高手。⋯⋯大家get唔get到呢? 我簡稱呢樣嘢為『表露心跡法則』。」

男同學女同學聽到塊面一陣紅、一陣白,你眼望我眼咁,呆咗呆先醒起頭先教授叫「莊子」做Johnson,又一陣笑聲;書呆子聽到有抛書包位可以入,即刻舉手講:

「教授,『心跡』,我知,古語有云,『百善孝為先,論心不論跡,論跡貧家無孝子。萬惡淫為首,論跡不論心,論心世上少完人』。『心』就係人嘅動機、心意,『跡』就係其動作行為。 教授嘅意思,係咪想話我哋知,寫故仔嘅時候,要分清楚『心』同『跡』兩樣嘢嚟刻畫咁呀?」

「妖,你講返廣東話得唔得呀?」Jessie正企响書呆子側跟,不耐煩咁「妖」咗佢一聲。

「同學,」 教授笑笑,望一望Jessie,接住講:「我同大家簡單咁『翻譯』一下啦。 『愛』,就係發乎『內心』,再付諸『行為』嘅一種體現;換言之,『愛』唔係齋『講』齋『嗡』嘅,係要『做』出嚟嘅-因為你嘅行為本身就已經充分說明內心,同大自然一樣不言自明,唔使講嘢,大家就自然識得去enjoy。 呢個就『表露心跡』法則裏面,『心跡』嘅意思。」

「噢⋯⋯」同學們聽得津津有味,一臉陶醉咁聽住教授繼續解話。

「而『表,露』,返返去吐露港嘅啟示,就係如何收放,點樣『表露有遺』,用『隱藏』嘅手法嚟『揭露』你想講嘅message;好似你戴副黑超咁,你雖則『隱瞞』緊雙眼,但同時亦都畀對方『知道』你『匿埋』緊,於是乎從呢個『捉伊人』嘅動作,比起一般人直接餵嘢,對手可以更加深刻咁接收到你嘅信息。 呢招,表面上係反其道而行,實情係極之有用嘅匿名測試。 唯有當匿名嘅時候,觀眾讀者都仍然分得出你嘅角色邊個打邊個,你先至為之成功塑造咗有血肉嘅人物。」

。。。。。。。。。。。。。。。。

「唉,伊欣,好深呀教授講嘢,語帶二三四五關咁,就嚟mid-term喇,我都未落筆撩個功課大綱出嚟。不如今晚我哋一齊食飯,再一齊溫書度下計吖?」 Canteen內,Jessie一邊飲住包麥精一邊問,而我則㧻住杯熱好立克甜絲絲咁發吽哣。

「喂,喂!伊欣,點呀?」

兩個鐘頭嘅堂眨下眼就過,馬教授雖則只係客串嚟教下班,其實比起系內好多Professor都更加識教書,又無學生走堂,又無人釣魚嘅,最多都係間中雲遊太虛啫。 Class dismiss之後,大家又滿足咁作鳥獸散,但係教授特登叫停我:

伊欣同學,唔該你留一留低吖。

我心跳超速-「咩事呀教授?」

「你今日幾點放學?」

「五點呀,喺山腰,之後⋯⋯」

「啱喇,之後你上嚟我office,Room G05,我知你打字快,倉頡輸入法一分鐘百二字,我今晚趕住要起份稿,用『口講輸入法』唔得掂呀-你嚟幫我手,我請你食飯,响佐敦道同彌敦道交界有間茶餐廳,好正嘅,帶你去。就咁啦,see you later。」

所以,我婉拒咗Jessie,落堂之後就去咗department office度搵馬教授。

教授閂埋門,落咗簾,示意我坐低,哄到我耳邊講:「伊欣同學,而家淨係得你知我用『口講輸入法』打文㗎,你要保守秘密呀。 你知啦,電腦唔係咁識分讀音似嘅字,好似『寒戰』咁佢就同我出『床戰』,又唔會同我分埋句逗喎,即係會有『兒子生性病母感安慰』之類嘅句子呢。」  我突然覺得口乾,搦起水樽飲啖水,再一個深呼吸:「教授,我幫你校對返啲錯別字,只需要好少時間㗎啫,至於分句方面,你試下唔好當咗部電腦係我咁『吞吞吐吐』,應該就唔會有問題㗎喇。」我隨即好似專業秘書咁,專心改文。「Gimme five!」結果,呢個簡單嘅校對工作,十分鐘就已經搞掂喇。

我一企起身給佢一個「五」嘅瞬間,馬教授轉身就坐低,兼順勢拉我坐上去佢大髀,用手攬實我條腰,面對面,身貼身,又一下咀埋嚟,仲伸脷「撬」開我嘴唇,明目張膽咁喺office入面同我呢個女學生打車輪,同時,教授褲襠中間慢慢頂起一根柱,頂到我兩腿之間嘅棉質小內褲凹陷咗入去。呀⋯⋯喘息時,我問:「乜星期六晚,錫嗰下唔係一個『意外』嚟嘅咩?」教授笑笑,答我:「如果你話係『意外』,咁,我不嬲鍾意做好準備,等『意外』發生。」

激情蒙蔽咗過程,唔知幾時,小內褲已經跌到落腳踝邊;教授繼續溫柔咁擁吻我,由得身體自主,繼續做我哋會繼續嘅事。 點知,呢個時候突然「各各」聲大作,有人敲門-「喂,老馬呀,我入嚟同你傾下出mid-term測驗卷啲嘢吖,唉,老細話今個禮拜要交喇,⋯⋯」文滌生教授正喺門外!

~第五章完~

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2016-7-14 12:38 AM 發表 查看引用來源
我真係企左響門外架…

嘻,迪迪,真係畀你捕住喎!

故事要進入直路喇,諸君慢慢歎啦。

本想今晚早啲入嚟打躉,慢慢覆返啲留言呀盛,不過今日DSE放榜,有表弟要陪,成班老表yo夜咗。 快快手貼完第五章我都走先喇,聽朝再見:smile_15:

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-7-14 12:41 AM 發表 查看引用來源
X2

引用:
原帖由 荊州集團 於 2016-7-11 12:08 PM 發表 查看引用來源
睇左一半 ... 仲以為自己睇緊文學史:smile_35:

見祝姐姐咁有文學味 , 又好奇下 , 祝姐有無睇<月滿威尼斯> ,
我覺得好有文學架 ... 不過講真 , 我睇文真係睇唔出 ,
祝姐係 "棄引從文" , 因為通常引果邊都係啖啖肉 ,
好少好似祝姐咁清新

小弟唔身唔係文學出身 , 試寫過但係都係寫唔出長文 ,
今次睇祝姐呢篇 , 我反而睇得好舒服 ... 我文學唔叻打唔到咩特別
但衷心支持祝姐 !!!

荊兄講緊湯唯同歌神呢套「月滿軒尼詩」哩? 我仲未睇呀。 其實湯唯主演嘅戲我都冇特登去追晒,除咗「北京遇上西雅圖」兩集,就只係睇過「色戒」同「黃金時代」。 講開又講,我亦唔係專好文藝片的,文戲武戲、荷里活片cult片乜叉都睇,可以互相調劑。 最近伊欣睇完嗰套係杜琪峯「三人行」,臨尾高潮有段七分幾鐘大混戰一鏡過,成班演員慢動作演出嚟,四方八面子彈橫飛反襯輕鬆配樂,好精彩,真係睇到想偷師,將呢幕效果响篇《戀戀》到搵位攝入去重現下添呀:smile_40:

多謝荊兄支持,第三章「情書」篇,我花咗好多功夫去撮寫段「史」㗎,斷估鍾意睇呢章嘅都唔係尋常人
-話晒咁「重口味」嘅嘢相當之趕客,只係在呢篇故事而言梁實秋與韓菁清之戀係不得不寫嘅重要情節,所以我先硬着頭皮去馬。 當然好多時寫起嘢上嚟唔顧得太多,只能做返份內事,有讀者欣賞就實在係bonus喇。 多謝晒先

引用:
原帖由 荊州集團 於 2016-7-14 09:38 AM 發表 查看引用來源
哇 , 個教授係教溝女架???:smile_47:
欸,「溝」還「溝」,都要對方「受」先得嘅,係咪?

引用:
原帖由 職業挖窿隊 於 2016-7-11 07:34 PM 發表 查看引用來源
師妹好嘢,你形容教授打開你塊"門縫"嘅時候,我個腦有同一樣嘅畫面
多謝!
引用:
原帖由 loyanpai303 於 2016-7-11 09:38 PM 發表 查看引用來源
草地 o既濕同軟,重令人有無限眷戀。
d 手指系上面輕掃,來回,感覺,正。
除咗Lo兄講嘅「濕、軟、輕」嘅美妙觸感,「斜陽」照「青草」,混和埋嘅嗰種「芬芳氣味」,亦好催情。
引用:
原帖由 過路人文迪 於 2016-7-11 09:51 PM 發表 查看引用來源
文滌生教授又要跟隊 。。。。。。
文教授好忙㗎,要應酬好多粉絲同女學生,唔得閒理伊欣同學呢

引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-7-12 10:01 AM 發表 查看引用來源
90後,你仲威過我,我得一件添咋
引用:
原帖由 鋒馬故如雲 於 2016-7-13 11:04 AM 發表 查看引用來源
因為,「同自己鐘意人」「做愛」= 唔鐘意人,就唔做愛啦。。No Love,No Sex
其實,馬教授呢一點,對伊欣而言。。真係肺腑之言,伊欣咁聰明,當然明白唔止「二指」咁簡單啦,哈哈,因為馬教授驚突然又停電就慘無人道喇
而重有最終極一點,就係。。(用番DlY,打J去估既解碼)。。「愛人,如己」呀 :smile_30:
Good job 欣兒,好文
嘻,以後就算再停電都唔怕㗎喇,因為伊欣心中有「光輝」嘛

引用:
原帖由 jessica413 於 2016-7-14 12:53 AM 發表 查看引用來源
今日第1次見到呢篇叫「戀戀馬教授」,內容未有時間睇.
但第1時間令我諗起馬如雲,篇嘢唔會係講佢掛
Ka姐,歡迎光臨呀  幻想喜劇一齣啫,「馬教授」嘅形象,如有雷同,實屬巧合喔:smile_40:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆