188Channel

標題: 請問香港郵寄一部手機返大陸,需唔需要收稅呢? [打印本頁]

作者: tager    時間: 2008-10-8 21:17     標題: 請問香港郵寄一部手機返大陸,需唔需要收稅呢?

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: Ray KK    時間: 2008-10-8 21:56

作者: abs_ch2005    時間: 2008-10-8 22:17

作者: kobe    時間: 2008-10-8 23:28

師兄
寄手機上大陸,9 成唔使交稅,因永遠都石沈大海,
香港最多查到大陸海關,之後行蹤永遠消失...
作者: tager    時間: 2008-10-8 23:43

引用:
原帖由 kobe 於 2008-10-8 11:28 PM 發表
師兄
寄手機上大陸,9 成唔使交稅,因永遠都石沈大海,
香港最多查到大陸海關,之後行蹤永遠消失...
掛號都石沈大海??
作者: Central_7    時間: 2008-10-9 00:56

寄 DHL 都有排攪呀.....郵寄真係唔敢想像....:smile_45:
作者: 屎撈人    時間: 2008-10-9 01:24

作者: wetgirl    時間: 2008-10-9 13:46

引用:
原帖由 Ray KK 於 2008-10-8 09:56 PM 發表

你入箱包好晒之後 , 去郵局寄包裹 , 郵局會俾張綠色紙仔你墳寫 , 你係價值個行寫 HK$ 10 就得架啦 , 頂目就寫禮品 , 唔使俾稅架 !
你寫$10,到時係大陸比海関見到就影都無,因為你講大話在先,香港郵局最多賠$10比番你,到時.....:smile_27: :smile_27: :smile_22: :smile_22:
作者: popojei    時間: 2008-10-9 14:03

唔駛諗,一完寄唔到
作者: Ray KK    時間: 2008-10-9 14:41

作者: 一卡兩號    時間: 2008-10-9 14:51

作者: 一卡兩號    時間: 2008-10-9 14:57

作者: 頂李個費2008    時間: 2008-10-9 15:07

作者: beta3k    時間: 2008-10-9 15:26

作者: 小四眼    時間: 2008-10-9 16:49     標題: 回覆 1# 的帖子

作者: 00352keng    時間: 2008-10-9 17:00     標題: 回覆 1# 的帖子

作者: milk27    時間: 2008-10-9 22:27

作者: smallma2000    時間: 2008-10-9 23:41

引用:
原帖由 頂李個費2008 於 2008-10-9 03:07 PM 發表
上面果D唔知算唔算愚弄綱友

我個人見議(其實成日甘寄)
先掀開叠好紙盒,火牛放袋
手機跟身
過關後去中國郵政寄特快,約两日收到,約30元,可加保險
(一定要填收件人手機或联絡電話)
快靚正
我 ...
講得對!我寄過好多次野返大陸(重慶),有手機(3次以上)、化粧品等,試過係香港寄和深圳寄,都係寄特快。係香港寄手機,試過打稅和不打稅,看你好不好彩(我估可能係抽查),寄3次有一次打了稅,寄化粧品一樣,試過一次打稅。據說(還未肯定)如果起過1500便要打稅。反而係大陸寄(國內朋友教的)就唔駛打稅,而且都很快,去重慶最慢個次都係4日。

至於話寄手機會無咗D人,請問你們試過未?定係靠估?我一次都未試過失踪。

作者: rl1012    時間: 2008-10-11 20:02

作者: cacoke    時間: 2008-10-11 20:05

作者: smallma2000    時間: 2008-10-11 21:26

引用:
原帖由 cacoke 於 2008-10-11 08:05 PM 發表
上深圳中國郵政寄 EMS 啦....我都寄過五、六部
所以話呢度好多人都係度鳩UP,根本未試過係大陸寄野,就係度亂講,又話肯定唔見,會比人偷,最撚憎呢種唔知又鳩UP的人
作者: milk27    時間: 2008-10-11 21:31

作者: smallma2000    時間: 2008-10-11 23:48

引用:
原帖由 milk27 於 2008-10-11 09:31 PM 發表

咁又唔可以咁講...

佢地唔見野果的...9成是去了...

[中國郵政]...代辦點度寄...

而不是去真正的..ems...

代辦點通常是個人經營...

再比ems/物流......

如果比物流的話...你就..哈哈
返得大陸玩都知所有所謂的代辦點都信唔過,好似個d咩xx銀行兌換代辦點,查實只係生果鋪一間,我就寧願比人收少少手續費去銀行換穩陣d

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)