188Channel

標題: 奇妙電視--韓劇 (浪漫醫生金師傅) [打印本頁]

作者: ysk2009    時間: 2018-4-15 14:06     標題: 奇妙電視--韓劇 (浪漫醫生金師傅)

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: roland22    時間: 2018-4-15 16:37

我今晚再重登一次給你..
(此劇比較特別, 經常比Google Block)
作者: ysk2009    時間: 2018-4-15 17:01

回覆 2#  roland22 的帖子:130::130:

好呀!謝謝你:130::130:
作者: milkonline    時間: 2018-4-15 17:25

回覆 2#  roland22 的帖子

是否轉成ZIP檔案也會被Block.
作者: roland22    時間: 2018-4-15 22:42

回覆 1# ysk2009 的帖子

(重登)【浪漫醫生金師傅】(粵中)(MP4-720P)(全27集)
http://www.188channel.com/viewthread.php?tid=19686158

------------------------------------------------------------------------------------
回覆 4# milkonline 的帖子

未試過ZIP檔被Block
其實咁耐以黎, 只有可供線上看的檔案會被Block(例如MP4、MKV)
而 RMVB 及 MP4-H265 就重來未試過會被Block..

作者: carlyma06    時間: 2018-4-16 01:25

Thanks.

作者: ysk2009    時間: 2018-4-16 11:46

回覆 5#  roland22 的帖子

:130:辛苦晒你!謝謝你!不過我解壓器壞左,上網再搵要付款,
之前唔駛錢,唔知點解而家話要付款。暫時要去問朋友解決。總之謝謝你:130:!
作者: carlyma06    時間: 2018-4-16 12:36

回覆 7#  ysk2009 的帖子

Roland22 大大  :  ** 下載後把副檔名 rar 改回 mp4 便可收看(無須解壓縮)
作者: ysk2009    時間: 2018-4-16 14:03

回覆 8#  carlyma06 的帖子

不好意思,我唔識找副檔呀。
作者: carlyma06    時間: 2018-4-16 14:25

回覆 9#  ysk2009 的帖子

將巳download 的file 名 (重新命名), XXXXep01.rar 改成  XXXXep01.mp4, 再按yes.

作者: roland22    時間: 2018-4-16 14:33

回覆 9# ysk2009 的帖子

你用緊咩Windows版本? Win7? Win10?

作者: ysk2009    時間: 2018-4-16 14:44

回覆 10#  carlyma06 的帖子

我淨係個zip檔都搞左一好耐,天呀!原來咁簡單,謝謝你指點,
感激萬分!
作者: ysk2009    時間: 2018-4-16 14:47

回覆 11#  roland22 的帖子

我已成功開到啦!
謝謝你 ,感激你萬分!

我是用win7的

作者: roland22    時間: 2018-4-16 14:48

回覆 12#  ysk2009 的帖子

太好了! 我差D又想整個圖文並茂既教學..:095:
作者: ysk2009    時間: 2018-4-16 15:18

回覆 14#  roland22 的帖子

:130: 謝謝你呀!感激!感激!:130:
作者: carlyma06    時間: 2018-4-16 16:09

回覆 13#  ysk2009 的帖子

開到, 太好了!  

個人經驗, 不要直接用zip軟件器開zip, 就唔會話你過期要你購買.  
zip file, right click --->解壓到此 便可以了.   
唔知幫唔幫到你的~

作者: ysk2009    時間: 2018-4-25 17:46

回覆 16#  carlyma06 的帖子

真係非常幫到我,因我是新手,好多電腦問題都唔識,這裡運作都唔熟識,
我咁遲才知,原本你在第二頁留言,萬分感激!謝謝!
作者: csc01    時間: 2018-4-26 18:56

其實可使用免費壓縮軟件....例如 7ZIP. 就可以解決  :071:
作者: Jcyee    時間: 2018-4-27 12:37

hi Roland... 我都有同樣問題 download左 .RAR 轉唔到 .MP4  
(重新命名) 只轉到 --> 浪漫醫生金師傅-EP01.mp4.rar --> 再開都會自己開左winzip..
請問我應怎樣開呢? 麻煩哂...
作者: roland22    時間: 2018-4-27 13:41

回覆 19# Jcyee 的帖子

你要先在「資料夾選項」設定顯示副檔名先,方法如下:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.) 如果用Win10的話**,先按「搜尋」,再輸入「資料夾選項」,然後按「Enter」

** 如使用 WinXP 或 Win7 , 要先按「開始」才可看到「搜尋列」
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2.) 在「檢視」一欄,將「隱藏已知檔案類型的副檔名」不要勾選,再按「確定」

3.) 之後,所有檔案名稱的最後, 都會有顯示副檔名, 然後你便可以將已顯示的副檔名 rar 改為 mp4,整個過程就完成。

留意: 副檔名, 系統只會認成個檔案名稱中, 最後的一串字..
例如你先前可能將成個檔案名改左做 浪漫醫生金師傅-EP01.mp4.rar ,
你可重新改返做 浪漫醫生金師傅-EP01.mp4 , 其它沒關係的可以刪除.

作者: Jcyee    時間: 2018-4-27 15:43

回覆 20#  roland22 的帖子

開到啦...開到啦... 唔該哂呀.... 又學多樣野... thank you ^_*

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)