188Channel

標題: 【0+0+0 = 3 】 (24) 月亮代表我的心 ~ 完 ~ [打印本頁]

作者: 米高達    時間: 2018-1-29 02:26     標題: 【0+0+0 = 3 】 (24) 月亮代表我的心 ~ 完 ~

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: 米高達    時間: 2018-1-29 02:27

(1) 陳叔叔「失禁」了

每—個人,都會有心事。。都希望能夠將心事,表達出去,唔使屈住喺心咁辛苦。

可能,「人」既構做,與生俱來,便有—份告解既需要,跟「犯罪感」有關?但偏偏,某些心事,卻又係—個秘密。

而之所以係秘密,當然係犯咗一啲不可告人既事。。例如,婚姻裏,有人出了軌。

最令我苦惱既,就係我竟然係不知不覺間, 墮入呢個情況,到自己發現時,已經太遲,也不是我喜歡上另一個男人。而是。。且待我向大家慢慢解釋吧。

事實上,我有—段美滿既婚姻,老公都好愛我,即使稱不上為「甜蜜蜜」,不竟,結婚已經十二年,莫講話「七年之癢」未有對我哋有任何影響。「性生活」上,大家都已經無乜需求。

所以,「出軌」呢個詞眼、意念,根本從未思想過。。

我跟老公,都有自己非常滿足人生既事業,佢係—個律師,我係—個社工。我睇,生活唯—短缺既。。就係我哋無「小朋友」。。而呢—點,其實老公未娶我之前,已經知道我係無法子替佢生BB,但佢都仍然肯娶我,佢真係好愛我,我亦好愛佢。

兩個月前,我喺工作上,有—個 case file ,原來係我童年屋村既鄰居。。陳叔叔,佢年事已老,現時獨居,但已經無法照顧自己,我需要幫佢處理入療養院。

當我探訪佢時,我突然聞到—股臭氣,我估陳叔叔「失禁」了,雖然我係意外咗,但並無甚麽大不了,而且,我未轉做社工之前,亦有受過做「看護」訓練,替病人沖洗抹身,我是懂的。但,亦是很久以前的事。

最終,因為那份工作太艱辛,所以才轉了做社工,因為都希望工作上能幫助到其他人。

然而,那次的情况,卻是我作為社工的工作範圍以外。。但又不知陳叔叔自己如何處理,只見佢滿面難為情,因為彼此都知道佢「失禁」了。。

回想到陳叔叔這個舊鄰居,當年對我哋同住—層樓既小朋友都很好,跟佢子女,亦是好朋友,想不到失散多年後,淪落至如此可憐,心裏不禁一酸,便決定幫佢。

我便問:「陳叔叔,你屋企有冇紙尿片呀?如果你有需要,我可以幫你換既。」

陳叔叔尷尬地回答:「冰女 (佢以前都係咁叫我個名)。。咁。。都係唔使你喇,阿傑佢聽日會返嚟。」

阿傑便是陳叔叔的兒子,比我大—歲,當年很熟呢,大家叫佢做「傑仔」,記起有一次,成班小朋友到公眾泳池游水,有些大哥哥在泳池旁追逐,我被撞跌落泳池深水處,都是傑仔嗌救命,「救生員」將我救回。

現在聽到佢既名,心中又起一股暖意,童年歡樂的時光,佢都是一份子之一。。但是,佢聽日才回來,陳叔叔豈可能等到聽日呢?會噏壞身體啊。

我便答:「吓,傑仔?不過佢聽日先返。。你點可以等到聽日呢?。。陳叔叔,你放心啦,我做過「看護」㗎,呢啲嘢我識㗎,我唔尬意㗎,如果你都唔尬意既話。」

陳叔叔仍然猶豫著。。說:「咁,點好意思呀,冰女。。」

我已經開始起身,答:「陳叔叔,唔使唔好意思啦,你咪當我好似「療養院」啲看護囉,你都就快要習慣啦,係咪?」

陳叔叔伸出一臂待我去扶佢,說:「冰女,咁真係麻煩你嘞。。你真係好人。。如果阿傑娶到你就好喇。」

聽到陳叔叔咁講,我心裏又是一段回憶。。回憶起兒時玩「坐花橋」和「搶新娘」,暖意中,亦帶點羞澀,耳根有點兒發熱。。我曾經是傑仔既「新娘子」呢。。只是當年還不懂「洞房」是甚麽一回事。

我笑一笑:「陳叔叔,唔好講咁多住,快啲嚟「洗白白」先。」

心中,卻不其然在諗,「傑仔。。佢而家既老婆唔好嗎?點解陳叔叔咁講呢?」

~ 待續 ~

『回憶那些年的片段。。』

一班細路,其中兩個男仔互扣手臂,一個細路女坐喺互扣手臂上,由「冷巷」一頭起步,前後有人護行。

另外三四個細路為另一組人,目標係要拉細路女「落橋」,當中一個,大嗌一聲:「兄弟們!同我搶個新娘落嚟」。

之後,一班細路便嘻嘻哈哈,大笑大叫地拉拉扯扯,渾作一團。

「我搶到喇!!新娘係我既!!」

冰女,每次都希望搶到佢既,係傑仔。

作者: farm1615    時間: 2018-1-29 03:05

米師兄又有新作👍👍👍👍👍👍👍👍
作者: yausm1234    時間: 2018-1-29 07:23

作者: 過路人文迪    時間: 2018-1-29 10:50

作者: 肯尼先生    時間: 2018-1-29 11:53

引用:
原帖由 米高達 於 2018-1-29 02:27 AM 發表
(1) 陳叔叔「失禁」了

每—個人,都會有心事。。都希望能夠將心事,表達出去,唔使屈住喺心咁辛苦。

可能,「人」既構做,與生俱來,便有—份告解既需要,跟「犯罪感」有關?但偏偏,某些心事,卻又 ...
米兄,呢篇文嘅寫法,同米仔嗰篇好唔同,感覺係較為“正經”,唔玩輕鬆手法喎
仲得到米兄垂青,將對本人文章嘅感覺,融入自己嘅創作故事裡面,單是這份光榮,已一定要支持啦:smile_o12:
作者: loyanpai303    時間: 2018-1-29 18:57

作者: 米高達    時間: 2018-1-29 21:03

(2) 四十—歲才來的「第一次」

估唔到。。唉,算吧。。

本來已經提醒自己要小心替陳叔叔清理,因為多年未有做這些,在無手套情况下,我只好人急生智,找來兩隻細膠袋,套了上手,再用「保鮮紙」,綁紥得安全方便,處理穢物,當然要保持衛生。

豈知手脚確是生疏了,一下子不小心,就連自己的褲子也黐上了一些,只好先把它抹去,容後再打算吧。

陳叔叔在過程中,都避開我目光,將面擰向一邊,也不知道我出了亂子,為怕佢著涼,所以只幫他把褲子除去,留下上衫,佢自己用手拿起,扶佢進浴室企著,而我亦揾到張櫈仔,可以坐下,方便替陳叔叔清洗下身。

即使大家未有目光接足,對話亦因避免彼此尷尬,減至最少,卻更顯出氣氛緊張。一來我已經很久未有接觸過老公以外的男人身體,二來,陳叔叔是自己認識的,不像從前的病人,都只是工作。

我也避開望向陳叔叔的臉,用花灑沖洗著眼前這個老男人,腦海卻是他當年和譪可親的笑容。。然而,眼前卻是另一景像。

很久未有習慣這種薰臭,我要盡量閉氣。由於手戴了膠袋,又用上厚紙巾和花灑,大至上感覺不到陳叔叔的「男人私處」,到清洗去穢物後,唔多唔少好奇的仔細一看,也要看清楚清潔是否完全。。一看下,面就紅熱起來。。陳叔叔原來是「包莖」的!!

那當然吧,即使自己老公的年代,出世的BB仍未普遍地割包皮,何况陳叔叔那年代呢。。那就麻煩了!

陳叔叔的「那地方」比我想像中細,戴著膠袋是很難處理的,唯有要佢將包皮自己反後吧,但是。。佢一隻手拉起了衫,另—隻手用來扶牆保持平衡。。算吧,為人為到底,穢物都洗清喇。

陳叔叔見我良久未有動靜,便開聲問:「冰女,唔該哂你呀,得喇嘛?」

我未有回望,盡量保持聲線隨和,答:「差不多喇,仲差些少。。陳叔叔你係咪企得耐,攰呀?」

「唔,唔係。」,而當佢見我把膠袋除去時,佢再問:「仲。。仲差乜呀?」

可以感到自己面頸在發熱,我解釋:「要同你睇吓有冇藏咗啲污糟既, 未洗清囉,好快就得,你忍多一陣啦。」

為求快捷爽手,我跟陳叔叔下體近距離面對。。盡快卻又小心地將包皮輕輕拉後。。又是一陣嘔心氣味,先才醒起閉氣,好彩未有咳出或作嘔令陳叔叔難堪。

不知是否龜頭太敏感,我已盡量輕手只用梘搽,未用紙巾磨擦,可能水力太强,陳叔叔雙腿在微震。。我見狀安慰佢,說:「忍多一陣呀吓,好快就得。」

說罷我快快趣趣做好,沒有膠袋實是輕快得多,轉身已拿大毛巾替陳叔叔乾身。。正當我垂低頭乾至脚踭時。。!!!

頭髪頂突然一股熱流,心一驚,只是諗「死喇,花灑未閂實?漏水?!」。。而當我抬頭一看時,驚訝得叫我張口!!

而張大口正是最錯的做法!!

雙目還未有看清熱流來源,已被淝得醃至睜不開來,心知不妙時,口己被浸滿一啌!!

我即時向後避,吐出口中的,快快用手上毛巾掩面,同蓋著自己的尖叫。

耳中傳來陳叔叔的震抖道歉聲:「冰女,冰女。。對。對唔住呀。。我有忍。。不過佢。。佢哋唔受控制。。對唔住。。你無事吖嘛?」

聽到陳叔叔的難過聲暗,我只想盡快回服冷靜,而然,即使頭背已離開範圍,手急用毛巾抹面,胸前亦開始感到濕暖,因毛巾蓋面看不到,原來陳叔叔仍未停,熱泉滾滾落到自己前胸,連胸圍都濕了!!

我驚魂普定,即時伸出手去將陳叔叔的「那話兒」較向另一個方向。。但是頭髮跟上半身已經遭殃了。

難堪得想掉出淚水,四十一年人,從未試過如些被人。。即使替病人清潔,可能經驗未夠,只能怨自己大意,不能怪這老人家啊。

陳叔叔的尿仍像沒完沒了似的,大家都無言,那份尷尬,就快要令人窒息,我講出一句說話希望能夠緩和一下:「唔緊要㗎陳叔叔,你慢慢痾啦。」

而陳叔叔的回應竟是:「阿傑?你唔係聽日先返嚟咩?」

奇怪陳叔叔的回答。。我愕然回首,企了一個中年男子。。傑仔?

~ 待續 ~

傑仔和一班小朋友,踎在屋村單位的鐵閘外,明顯的見到室內的冰女,坐在上下格床。。床前開了的摺枱上做功課。。仍是天真地問了:「呂師奶,冰女可唔可以出嚟玩呀?」

呂師奶不知好嬲還是好笑,不見到我的女兒在做功課嗎?答:「冰女要做功課,乜你哋無功課做既咩?」

小朋友們被反問得有些不好意思,各自心諗,「玩咗先」/「係喎,今日已經無交功課,畀老師罰咗」/「食完飯先做囉」。。( 當然,食完飯又有「幪面超人」要睇,否則聽朝返學跟同學仔操場時間無嘢講呢!)

無趣地離開,「無新娘,點玩呀?」

( 無錯,無「女」。。幾時都係一個問題 )

「咁咪玩『伏依因』囉。」

無「女」,只好玩「匿埋」。。喺屋企,慢慢演變成宅男的第一步解決方法。

作者: 米高達    時間: 2018-1-29 21:07

引用:
原帖由 farm1615 於 2018-1-29 03:05 AM 發表
米師兄又有新作👍👍👍👍👍👍👍👍
farm 師兄多謝你呀, 知你完全俾面我入場,  因為個故事名就真係九唔搭八,  其實係有原因㗎, 睇落就知。。
仲有就係呢一篇會係少咸, 唔想將個名改得太勁, 引到啲人入場之後就失望 :smile_35::smile_35:
作者: 米高達    時間: 2018-1-29 21:08

引用:
原帖由 yausm1234 於 2018-1-29 07:23 AM 發表
師兄好野,童年回憶返晒尼,支持
多謝師兄支持, 係呀, 我寫嘅時候, 就係感覺下呢種味道, 若果師兄都有feel, 咁就太好喇
作者: 米高達    時間: 2018-1-29 21:10

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-1-29 10:50 AM 發表

陳叔叔聽到咁, 跟住唔使兩秒就已經一絲不掛企定定咁等冰女埋位黎幫佢洗白白, 但點知.....

「我頂妳呀冰女, 做咩攞條消防喉黎 "啡" 我呀, 喂喂喂, 嗱係咪仲 "啡" 呀?」

http://upload.lsforum.net/us ...

嗱 嗱 嗱 嗱, 人哋正經㗎, 賴屎已經好慘, 係正經嘢嚟㗎 :smile_42::smile_42:

作者: 米高達    時間: 2018-1-29 21:13

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-1-29 11:53 AM 發表

米兄,呢篇文嘅寫法,同米仔嗰篇好唔同,感覺係較為“正經”,唔玩輕鬆手法喎
仲得到米兄垂青,將對本人文章嘅感覺,融入自己嘅創作故事裡面,單是這份光榮,已一定要支持啦:smile_o12:
梗係正經, 仲將好多問題正視添呀。。 但當你睇落,若果有小心留意, 以你嘅功力, 應該知我寫緊乜 :smile_04::smile_04: (另外仲有你股暗黑力量 )
就係想轉下口味,轉下手法, 由一個41歲, 第一身嘅女人寫出, 融入去感受一下, 玩文嗰種天馬行空幻想自由。。:smile_o11:

作者: 肯尼先生    時間: 2018-1-29 22:02

引用:
原帖由 米高達 於 2018-1-29 09:03 PM 發表
(2) 四十—歲才來的「第一次」

估唔到。。唉,算吧。。

本來已經提醒自己要小心替陳叔叔清理,因為多年未有做這些,在無手套情况下,我只好人急生智,找來兩隻細膠袋,套了上手,再用「保鮮紙」,綁&# ...
睇到呢度,似乎米兄,係想响呢篇文,顯露自己真正嘅功力喎(唔知有冇feel錯)。
過去式與現代式呼應、以一個男性,化作一個女人用第一身角度去寫、似乎想寫啲人性嘅嘢、背景設計要令到讀者有情懷感、仲要玩邊寫邊貼,呢啲全部稍一不慎,篇文就變得好危險:smile_13:係高難度動作......
而且,仲加啲有口味嘅(今回已有女主角“被”灌尿),難道分再加0.5,米兄,我對你呢篇文,好有期待:smile_o06:
作者: 京兆韋氏    時間: 2018-1-29 22:08

作者: 京兆韋氏    時間: 2018-1-29 22:39

作者: 肯尼先生    時間: 2018-1-29 22:52

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-1-29 10:39 PM 發表

呢點本屎忽就少少唔同意勒。。。

我真係要說一句,搞笑文一D都唔易寫!
作者首先要有條好橋、文筆夠幽默生趣,呢D唔係易搵,
某程度呢樣係天份。。。好似戲行裡既一句:
「千生易找,一丑難求」就是這個意 ...
京兄,從字裡行間,我幾時有講過搞笑文易寫?:smile_41:
或者我用詞不當,我應該要話米兄想顯露佢另一種功力,以致京兄舉一反三,誤會咗我:')
作者: 過路人文迪    時間: 2018-1-29 23:17

作者: 京兆韋氏    時間: 2018-1-30 10:18

作者: 米高達    時間: 2018-1-30 10:40

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-1-29 10:08 PM 發表

到底咩事。。。點解呢排個個都同我爭生意、寫重口味文?
京兄,乜好多人跟咗風,玩重口味咩?邊度?邊度?。。陳叔叔既係「意外」。。會唔會你諗多咗
作者: 米高達    時間: 2018-1-30 10:42

三位大大都先後入場,歡迎互相交流心得 :smile_o13:

京兄無疑你對寫文係有見地,十年筆底 :smile_o12:,必有所見,「笑文」確唔係人人能寫得出色,因為真係唔易寫 ( 講真,要寫一篇唔悶既文,已經唔容易。所以呢一様要克服,已經要有番咁上下經驗 ),而單是結構完整,就已經係新手第一目標。京兄明白此道理,所以先話「笑文」唔易寫,即使閱讀時,一般讀者未有刻意去體會那份功力,係因為睇得太輕鬆過瘾喇,未有好似京兄去細心留意。

肯兄雖常稱自己為「新手」,(無錯,以「寫」作日子而論可能係),但「讀功」品文一環,卻是品文高手,所以拿起筆來,便寫龍寫鳯,若是草草,自己的—關都過不了啦。今篇我是隨心而發,當然文下的真章,末必人人可以察到,知肯兄有此厚底,所以先叫你品真啲今篇股味,同手法,等你睇得更過瘾。

無錯,(功力更深的作就唔敢講),但手法係更為「隱藏」,挑戰讀功高手的趣味,若如果要好似「灣仔之虎」式咁去分析篇文,就真係要花好多篇幅。。(單是「婚姻狀況」,跟童年玩「坐花橋」,已經是一個刻意的對比)。而一般重口味寫手的「調教式灌尿」,相比我故事中「驚訝被灌」後, 還要去安慰「兇手」,呢點已經好好玩的「黑色幽默」,亦較容易被讀者接受。。嘻,畀我偷鷄落咗重料,哈哈)。我只寫出是一次「意外」。。但肯兄你睇出我玩緊「灌尿」咋,(所以你既「暗招」:smile_o01:,我都睇得出 :smile_04:,因為「文」,可以有好多層次)

文迪大哥,講到文種,我邊夠你多吖:smile_o05:,跟緊你學嘢呀,開場已講明玩你。。既文意。你話唔喺呢度貼文,但都要睇住「細佬」:smile_35:,撐下我場,引多啲你既 fans 入我場。。仲有呀,人哋寫緊「正經」文,唔好引我笑啦。。要「正經」啲既氣氛嘛

作者: 米高達    時間: 2018-1-30 10:48

(3) 再見已是三十年

人生有多少個「十年」?

童年時的童真,像已被冰封?還是已失去?

再見一個失散了三十年的朋友,眼前的「中坑」,便是當年天真可愛的傑仔?好陌生啊。。但同時,一股暖意,心底被冰封的童真,好像開始在滆化。。失去的童真,也從這刻重遇,可會找回?

百感交雜,定下神來,還是現實眼前,我滿身又濕又臭的在地上,握著陳叔叔的。。尷尬!

况且,傑仔還未知他眼前的,便是我。他只是用充滿疑問的眼光望著我,問:「嗨,請問。。」

可能因他愕然,因他問得且慢,當然我也是愕然,還未完全確定/接受他便是傑仔。陳叔叔已經開口先回答:「阿傑,佢係冰女呀,以前屋村你細個時,一齊玩嗰個呢。」

見傑仔仍是滿面疑光,是記不起我嗎?還是不解為何我。。如此尷尬?

最後,傑仔突然大喜,「冰女?真係你?真係你?」

我也高興大喜了,相逢相認的喜樂,刹時將其它事都揮去 (包括陳叔叔仍在小便),起身相對著,以歡容相認回應:「傑仔!係我呀!冰女呀!」

很想去相擁。。卻沒有,不知是因為自己身上仍濕著陳叔叔的尿,還是,男女有别,我已是一個男人的妻子,不能隨隨便便地去擁抱另一個男人啊。。

無錯,「童真」真的不再了。。以前做傑仔的「新娘子」,叫他作「相公」,真的完全是天真無邪的。

當然,那只是我個人的含蓄矜持,傑仔已經將我擁在他懷裏。。而我,也將他抱緊,輕輕的怪自己想得太多了。

之後,我們挾手挾腳,很快的將陳叔叔處理好,把他送回房上床午睡。我將為何我會如此狼狽解釋了。傑仔亦解釋陳叔叔的腦子記性不大好,記錯不是明天他才來。

我聽後真的只有苦笑,白搞了自己一尚。

傑仔很感激我所作,熱誠的說:「冰女,你咁點出去呀?不如沖個熱水涼,啲衫褲我即刻幫你洗咗佢,用風筒吹番乾先走啦。」

我本來也有打算如此做,又尿又臭的一身,如何出去呢?但想不到傑仔會出現。現在,好似有點兒不方便,但又冇辨法,只好原定計劃吧:「喔,咁好吖。。」

但,本來打算安頓好陳叔叔入房,自己洗衫乾衣也方便,現在。。如何好呢?只好將衫褲交給傑仔去洗。

傑仔給了我一套乾淨的陳叔叔的睡衣褲,便在厠所門外等我的污漕衫褲。。我在門的另一邊,當然已經面紅了,好彩他看不到。

交出後不久,傑仔問:「係得咁多喇嘛?」

我的面刹時又一紅:「係呀,污漕咗既係得嗰啲。」

因為,傑仔發覺我冇給他我的底褲,所以問嗎?我見底褲未有遭殃,點好意思給一個陌生男人我的底褲呢?。。即使,傑仔不應說是陌生男人啊。

但是,我認識的傑仔,最後分開前,他只是十二歲。

想不到,再見已是三十年,似是親切,卻又陌生。

到我沖洗完畢,傑仔已在廳中用風筒在吹乾我的衫褲,見他正好在吹我的胸圍,我又羞又不好意思,硬著頭皮多謝他:「傑仔,唔好意思,要你做埋啲咁既嘢。。我沖完喇,等我嚟吹得㗎喇。」

傑仔笑:「傻既你,講啲咁既嘢,我多謝你咁照顧我阿爸就真呢。。你坐低休息吓先啦,你都唔知你剛才個樣幾狼狽呀。」

聽到傑仔提起剛才,我面又再熱起來,苦笑:「係呀,真係好狼狽。」

傑仔提議,「咁吖,吹乾啲衫之後,我請你出去食飯,順便敍吓舊吖。」

很好的提議,我也很想跟這童年朋友,笑說當年,和想知傑仔這些年來可好嗎。。可是,今晩不可以啊,我答:「今晚?今晚唔得啊,約咗老公食飯。。今日,係我哋結婚週年紀念啊。」

傑仔:「係呀?咁。。恭喜你呀,結咗婚幾多年喇?」

傑仔聽到,即使佢仍笑著恭喜我,但眼神中的失望,叫我有點意難過,多年不見,一見面便是一盤冷水的淋下。

「12年喇,你呢。。你都結咗婚啦。。係咪呀?」

唉,出口得太快了,若傑仔還未結婚, 不是叫人很難堪嗎?。。豈知,比自己所想更差,完全忘了先前陳叔叔的那句『如果阿傑娶到你就好喇』。

傑仔苦笑:「我?離咗婚。。都有四年喇。」

知道自己問錯了,我連忙以示歉意:「啊,真係唔好意思。」

之後,我倆之間,就語塞了。。想是我的冷水。。想是怕再說錯說話。。為表我不是冷你啊,傑仔,我諗到便即時再說:「傑仔,我哋交換聯絡吖,再約下一次。」

傑仔見我真誠挽回,亦露出欣然:「好吖,記著,仍然係我請。」

我也舒了一口氣笑答:「邊個請都無所謂啦。」

傑仔:「好,一言為定。」

傑仔伸出他的手指尾。。

他。。竟然還記得我們之間的約定方式呀!!

一股暖意,湧上心頭。。我也伸出手指尾去勾傑仔的手指尾,上上下下的搖了三吓。

「好,一言為定。」

之後大家齊聲笑講:「勾過手指尾,唔認賬既食對方。。」

講出大半,我才記起最後的一 part ,我又再面紅收聲了。。傑仔卻沒有。。

「。。鼻屎!!」

之後,大家都笑了。。氣氛,亦比先前隨和,我臨走前,傑仔甚至。。哈哈。

「喂,冰女,我以前識你,你好似仲未戴呢啲。。我搬走之後,你發育呀?」

~ 待續 ~

( 今章冰女醒起男女有别。。說當年,也是因為傑仔,才知道男女之别在何處呢。)

冰女擧起兩隻小手,伸出「手刀」:「我係『女殺手』!!」

傑仔兩手差腰,凸出小小肚腩:「我係『曹探長』!『女殺手』,你要跟我返差館!」

冰女一句「我唔跟,看招!」,一脚已向上直掃起。。正中傑仔!

傑仔即時痛得大叫,之後兩手按著腿中央大哭,冰女問他有冇事也回答不到,只好跑去告訴傑仔阿媽。陳師奶急跑到走㾿,見兒子仍㩒著自己大喊,便第一時間將其褲子拉下。

大家一看,陳師奶先才安心,安慰傑仔,「攞開隻手睇吓。。無事無事,仲喺度。。唔好喊喇,收聲。。男人大丈夫,流血不流淚呀。」

冰女先才知道,男仔,原來除短頭髪外,還有其他分别。

作者: 肯尼先生    時間: 2018-1-30 13:45

引用:
原帖由 米高達 於 2018-1-30 10:42 AM 發表
三位大大都先後入場,歡迎互相交流心得 :smile_o13:

京兄無疑你對寫文係有見地,十年筆底 :smile_o12:,必有所見,「笑文」確唔係人人能寫得出色,因為真係唔易寫 ( 講真,要寫一篇唔悶既文,已經唔容易。所以呢一 ...
米兄,好感謝你對本人嘅厚愛,事實我只係極喜歡通俗小說、漫畫、電影等,這些全都與講故事有關,或許如你所說,因為睇咗幾十年,所以有時講嘅嘢,令你覺得幾啱傾,但我真係唔係乜嘢高手:smile_o05:
搞笑文當然唔易寫,甚至乎每一種類別嘅文,都唔會易寫,而京兄所講,自然精闢,我係好認同,只係我全無貶低搞笑文嘅意圖,更重要嘅,我係極珍惜在這區所有啱傾嘅同道和讀者朋友,尤其京兄與米兄更是其中之內,為免各方誤會,唯有即時澄清,希望大家明白:smile_o06:
作者: 京兆韋氏    時間: 2018-1-30 20:12

作者: 米高達    時間: 2018-1-30 20:56

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-1-30 01:45 PM 發表

米兄,好感謝你對本人嘅厚愛,事實我只係極喜歡通俗小說、漫畫、電影等,這些全都與講故事有關,或許如你所說,因為睇咗幾十年,所以有時講嘅嘢,令你覺得幾啱傾,但我真係唔係乜嘢高手:s ...
肯兄唔使拘謹, 我睇嘅都係通俗小說,漫畫,同電影, 仲有電視劇添。
以前真係乜野狗屎垃圾都睇, 但自從自己開始寫文之後, 睇野開始從另一個角度, 就係擺自己喺創作物品人嘅角度。
發覺咁樣原來係可以睇得更清澈, 更有味道。 但後來因為冇時間, 所以已經唔睇好多狗屎垃圾。
放心, 冇唔會到,完全明白你嘅原意, 你知我唔係少器之人, 而京兄, 佢份人亦好講得笑
作者: 米高達    時間: 2018-1-30 21:10

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-1-30 08:12 PM 發表

呢章睇到本屎忽都有D感動。。。

小弟係84生,其實年齡上同兩位有差 ,性啟蒙都無咁早,
我係要到01年,先開始成日放學後痴住D女仔,
一個係我暗戀對象,矮矮地、少肥,係個幾文靜、可愛既女仔;

...
嘩嘩嘩嘩, 聽到京兄咁講, 我仲感動過得到洋蔥頭呀 :smile_o03:
呢一篇文, 要畀人嘅就係呢種感覺 (其中之一啦, 嘻嘻 ), 連辣手霹靂重口味皇嘅兒真, 都比我跳起咗, 好有滿足感呀 :smile_o03:
師兄你猛咁同條女傾天南地北, 唔怪得知你仲係處男啦, 搵位同佢傾鹹嘢呀嘛, 女人係要挑逗㗎 :smile_o01:

好彩仲未有讀者走嚟問我, 「幾時埋牙? 」:smile_35:
作者: 京兆韋氏    時間: 2018-1-31 09:57

作者: 浪花十三    時間: 2018-1-31 11:45

感謝。我很喜歡這部作品。
人老戀舊,更有鹽花,正。
作者: yausm1234    時間: 2018-1-31 19:27

作者: 米高達    時間: 2018-1-31 20:37

(4) 第—任第二任男朋友

告别了傑仔,我跟老公在尖東的一間日本料理會合食晩飯。那是我們每一年週年紀念也做的,因為那地方,也是我們第一次約會的晚飯地方。

豈知,原來已經關閉了。。

竟然有一股失落。。想不到,曾在幾年前,竟然覺得年年如此,好像很悶的,還跟老公 埋怨說,「年年都係咁,你唔悶既咩?」

老公卻答:「呢度幾好吖,我以為你鍾意念舊咋。」

後來我想深一層,無錯,這兒確是不錯,最重要一點,原來老公以為我喜歡,而我也是確實喜歡,只是好像少了一點新意。。真的很矛盾,喜歡念舊,也想試試新意。

到現在真正的關門了,就有一股失落感。。算吧,不想放開,也得放開,起碼曾經陪我跟老公渡過十一年。。

十—年。。也正正是我跟傑仔在屋村的日子,我是在那兒出生的,只知道懂事後能記起的回憶,他已經存在,直到我十一歲。

不知道為何看到日本料理關門了,又帶連到想起傑仔。。之隨後又想到「他為何會離婚呢?」

老公問:「咁而家你想去邊度食?」

我有點無法習中精神,不知是因為那股失落感,還是想到了傑仔,答:「無所謂啦,是但啦。」

想不到十二週年結婚的慶祝,失去了慣常的節目,當可隨意地去選自己喜歡的時候。。後備竟然是「是但」。。

也許,今晩情意所在,已經被在陳叔叔家中發生的事打亂了。

老公答:「好吖,咁我哋就向呢邊行,見到既第一間食嘢地方,就入去食。。快快趣趣食完,之後就返屋企。」

老公講完之後,拖著我的手,向我笑了一笑。我當然明白佢句「之後就返屋企」是甚麽意思,因為年來,我們便是食晚飯,之後回家做愛,就是我們所謂的慶祝週年紀念。

「嗯。」

晩飯時,好像無甚麽特别話題,又或是慣常的報告大家一日所作的,因為老公是律師,其實有很多關於他的工作是不能告訴我,通常都是傾我的工作,但是。。

「唉 ~ 唔好提喇,而家食緊嘢,都係唔好講住喇。」

可惜,即使無講出,污漕的一幕,又在浮現,即時連胃口也掃興了,真的太耐無做看護了,已經不能習慣。

房事。。其實也不知是為了老公?為了我?還是為了結婚週年?

因為近幾年,我們已經極少了,可能是因為自己好像無太大需求,我知老公是有在我背後上網手淫的,但是,其實即使我無需求,每次他要求,我也會給他的,只是結婚四五年後,他對我的需求,已逐漸退減,不知道是否我不育的原因。

自從到我十八歲時,發覺其他女同學已經有月經,而自己還未有時,我已開始擔心,直到我二十歲,醫生証實我身體是健康的,只是生殖系統上有些少問題。

我哭了又哭,整整憂鬱了兩年,那。。不是些少問題呀!!我永遠不能成為媽媽,永遠不能生孩子。。永遠不能呀!!

男人,還會愛我嗎?。。我不知道。他們說會,但是。。

我記得起我的初戀情人。。當其時,我還是跟一般少女無異,樣貎生得不錯,亦有人追的。

初夜,便是交了給他,即使未見有月經,還是很驚會有孕,開始時,每個月擔心無月經來,會否懷了孕,很煎熬,令我對性事害怕,過了三個月,便決定若男友有需要,只好用口或手來滿足他。。不久,我們分手了。

之後,我仍然有很多人追逑,只是我需要一段時間,才能接受。到我的第二任男朋友,也是我正式知道自己是不育的,傷心之餘,男朋友很安慰,甚至很努力。。他曾這様跟我說,「洛冰,唔好信哂啲醫生,我哋做多啲。。仲要次次中出,如果你有咗,我哋就結婚,好唔好?」

當期時,我聽到,當真的是感動到喊,之後,我們瘋狂地做愛,本來對性事不大感興趣的我 (不理是因為「第一任」心理,或是生理上問題),「第二任」把我挽回,也從他身上,經歷了人生的第一次高潮!!

高潮得我落淚。。原來,性,可以這様美的。

我們的拍拖節目,差不多除了吃外,便是做愛,每一次,他都射入我體內。。

可是,過了兩年,我開始失望了,真的失望了,我還是沒有懷孕。。而「第二任」的性取向/性幻想。。我開接受不了他的要求,他亦開始希望我替他「呑」。

老實說,我跟「第一任」已經呑夠了。。還有,有時他在做愛時的說能也很難聽,例如,「洛冰,受我啲精,就唔信我屌唔大你個肚!」

但我都盡其量去忍,因為我也很想。。希望有BB後,他娶我。

可惜,最後被我發現他竟然在我背後「偷食」,而那個「第三者」,還要是我的好朋友。。她還狠狠跟我說了一句:「洛冰,你知道點解家偉(第二任的名) 同我喺一齊。」

心碎了,跟「第二任」分手。。

~ 待續 ~

作者: 米高達    時間: 2018-1-31 20:47

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-1-31 09:57 AM 發表

其實小弟既為人好清純、同D文完全唔同架
:smile_o06: :smile_o06: :smile_o06: :smile_o06: :smile_o06: :smile_o06: :smile_o06:

我只係鐘意同佢地吹下水,個腦完全無不軌企圖!
(不過,兩年前發綺夢果陣 ...
我發夢都好專一,  來來去去都係發過三四個, 咁就梗係有規矩啦  
以京兄嘅文采, 又有如此赤子之心, 其實如果改筆路, 唔寫重口味, 唔寫政治, 改寫少男情懷, 或者會殺出一條血路 :smile_04::smile_04:
作者: 米高達    時間: 2018-1-31 20:56

引用:
原帖由 浪花十三 於 2018-1-31 11:45 AM 發表
感謝。我很喜歡這部作品。
人老戀舊,更有鹽花,正。
浪花師兄好, 真高興見到你留名讚賞, 鼓勵我呢股突發興致, 比我想像中多人鍾意
係呀, 呢篇嘢, 係用慢火炆, 唔係椒鹽油炸, 要有耐性, 唔適合啲血氣方剛嘅睇。。
係陳年白蘭地, 嗒落又香又純, 唔係啤酒 good good聲 咁解渴, 多謝
作者: 米高達    時間: 2018-1-31 20:57

引用:
原帖由 yausm1234 於 2018-1-31 07:27 PM 發表
好正
多謝呀, 我會努力加油
作者: 肯尼先生    時間: 2018-1-31 21:57

引用:
原帖由 米高達 於 2018-1-31 08:37 PM 發表
(4) 第—任第二任男朋友

告别了傑仔,我跟老公在尖東的一間日本料理會合食晩飯。那是我們每一年週年 ...
咦?米兄,點解今回冇咗過去式?我仲以為你每一回都會玩呢種呼應
作者: 米高達    時間: 2018-1-31 22:13

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-1-31 09:57 PM 發表

咦?米兄,點解今回冇咗過去式?我仲以為你每一回都會玩呢種呼應
哈哈, 咁都畀林肯兄你留意到。。 :smile_o12:
其實我都有諗過呢一點, 但當其時寫完呢一章後。。 女主角嗰股失落感, 係我都完全感受到, 竟然提唔起靈感, 去寫一篇乜嘢嘅 『回憶片段 』, 去襯托今篇嘅故事 :smile_39:
所以後咪決定唔寫, 就由得故事主編嗰種感覺去沉澱 :smile_o13:
所以係有原因嘅, 果然肯兄你睇得出,少咗啲嘢 :smile_35::smile_35:

『回憶片段 』 嘅作用 ,一來我係用佢帶出「當年」情懷感, 二來可以好快好簡短, 就交代好多過往傑仔同冰女嘅關係, 三來, 因為故事係用女角第一身, 若果有啲寫作盲點, 就可以藉呢個位, 去破咗。
所以無論係手法, 同實用, 都係非常之好嘅工具
作者: 米高達    時間: 2018-1-31 22:19

引用:
原帖由 米高達 於 2018-1-31 10:13 PM 發表
哈哈, 咁都畀林肯兄你留意到。。 :smile_o12:
其實我都有諗過呢一點, 但當其時寫完呢一章後。。 女主角嗰股失落感, 係我都完全感受到, 竟然提唔起靈感, 去寫一篇乜嘢嘅 『回憶片段 』, 去襯托今篇嘅故事 ...
仲有呀, 如果睇完故事, 無為到女主角失戀而失落 。。但今次冇回憶片段, 係唔係都帶來一股失落感呢, 嘻嘻

Oh, 再加多一樣㖭, 我就係因為寫完呢一章, 將原來嘅故事名, 『純情人妻出軌記』。。 改成為依家嘅 【0+0+0 = 3 】 :smile_o08:

作者: 肯尼先生    時間: 2018-1-31 22:52

引用:
原帖由 米高達 於 2018-1-31 10:19 PM 發表
仲有呀, 如果睇完故事, 無為到女主角失戀而失落 。。但今次冇回憶片段, 係唔係都帶來一股失落感呢, 嘻嘻
米兄,其實呢種方式,如果玩得好,真係可以令你篇文變得好有特色,不過因為你話係邊寫邊貼,所以我之前有提過,兩者加埋,就變得好高難度,因為邊寫邊貼,表示已貼嘅劇情,係冇得更改,當你寫得越後,再加埋呢種每一回都有嘅過去現在呼應方式,如果兩者內容係有互相影響(如果冇,我個人覺得係玩得唔好),就好容易唔小心令到情節有反駁位,咁篇文就變得好危險
當然,以米兄嘅能力,一定駕馭到,但相信會寫得辛苦,依家唔玩呢個呼應方式,我覺得反而仲可以寫得隨心所從,其實可能仲好
作者: taikongbaby    時間: 2018-2-1 09:04

作者: taikongbaby    時間: 2018-2-1 09:36

作者: 米高達    時間: 2018-2-1 21:19

(5) 老公你今睌。。

大家可以想像我的處境,生理上的缺憾,第一,二任男友,還有好朋友給我的心理打撃。。我對戀愛,朋友,都失去了信心。。我對自己,也失去了信心,我是不會得到幸福的。

即使生活上,還是有男人向我追逑,但我,已無法再去接受。。也不想去面對,更加不想再去解釋,等待自己愛上的人去回答,「我咁様,你仲要唔要我?」

因為,即使他們說「要,我愛你」,但到最後,他們會跟以前的男朋友一様嗎?我不想去知道,不想再次受傷。。

可能,上天可憐我。。可能,是緣份。我跟我現在的丈夫遇上了。因社工一次在法律上的遺產事件,我認識了他。我們初次吃飯,便是一些「他要答謝我工作上的幫忙」為理由,他請了我到那間關閉了的日本料理。

之後他對我並不熱烈,因為他的工作是很忙的,不是時常有空,反而這様,我發現那種空間,我更容易接受。。而且,他不像從前的男朋友,比較成熟,懂得甚去尊重我。

也許,是他的年齡比較大吧,比我大上十年。到我們交深了,在談話中,是他先跟我說,不打算要小朋友 (他的原因只是不喜歡小朋友,說他們很煩 )。無錯,我第—感覺是「他的愛心有問題嗎?」。。但是,毫無疑問,我們。。有發展空間呢。

那次以後,我開始認真的考慮他,也留意更多他生活上的習慣。。他,真的很忙。但是,他對我也是不錯。所以,嚴格說來,他並非完全太愛我,才不介意我不能生育,某程度,也是他所選擇吧,而然,也是一個配搭。

到正式成為男女朋友後,我們到日本旅行,才發生了關係。老實說,他的「性能力」並不强,更會早洩,跟「第二任」簡直差得遠了。算吧,反正我的需求也不大,就讓他快快了事好了,我也做了女朋友的責任吧。

也許因為以上他的種種,差不多四十歲人,算是「立室」了,卻未「成家」,也沒有固定女朋友。。至於他曾跟多少女人上過床?我想可能不少,但是,留得著的?若是有,我也沒有我的機會吧。可以說是緣份將我們擺在一起。。所以,我們一起了。

結婚的頭兩年,我真的感到幸福,竟然能真的有自己的家。然而,愛情的感覺,已在生活於忙碌,和時間沖淡了。起初也會每星期做一兩次愛,即使只為滿足他,但能讓他滿足,我也是開心的。

但之後做愛便越來越少,有時三四星期才做一次,而他的勃起,也出現了問題,要靠上網或AV 才能。。「是我失去吸引力了嗎?」,即使我未有問出口。

有時即使他能勃起插入了,若不快快射出,便會反軟下來,令到他也很大壓力。。他跟我說:「老婆,唔關你事,可能我公作壓力太大。」

但是,我知道他私下,還是經常看咸網手淫的。他只是由看咸網之後來找我,轉為看咸網時直接手淫了事。書房中的垃圾紙巾已經告訴了我。

所以。。今晩,即使剛才食飯前,他對我帶著含意的笑容,我也不會有過大的祈望,會搞得成嗎?我已忘了上一次高潮是何時。。更恐怖的,是我記起上次高潮是跟他第一次到日本旅行。

但是。。今晚。。

「嘩,老公?。。你今晚做乜呀?你。。喺醫生度攞咗啲『偉哥』呀?」

已經很久。。很久,未有見老公如此「雄風」,竟然連自己也心動了。

老公答:「無喔。」

我相信他沒有,那。。是因為我們在床上調情傾偈時,我告訴了他,我今天的遭遇嗎?

聽到自己老婆遇上這様的慘况,自己竟然還如此興奮?老公是變態的嗎?

說到尾,今晩是我跟老公結緍十二週年。。(好像更難得的是) 他竟然如此興致勃勃,不可以掃興,只要可以讓老公開心。。我也真的很久,未有從滿足到老公性需求而來的開心了。

那是作為一個成功妻子的光榮和喜樂啊。

「嚟啦,話畀我聽點解你今晩咁興奮既?」

只可以說他是興奮,不可以說他是「勁」。

因為他只維持了三分鐘,真的不可以用「勁」來形容。

~ 待續

「快趣啲啦,冰女,架雪糕車就快走喇!」

「吓 ~ 吓 ~。。吓 ~ 我已經好快㗎喇,等埋我呀!」

「呼 ~。。好彩仲未走,我要甜筒,你呢冰女?」

「我要。。」,冰女兩手在身上快摸,之後面上急變色,開始想喊。。「我。。我啲錢呢?!。。我啲錢唔見咗呀 ~ 嗚。。我啲錢跌咗呀!!」

冷血的雪糕佬見兩個細路都唔似會有生意,打算離開:「細路,係咪買㗎?我走㗎喇。」

傑仔將錢遞向雪糕佬,大聲:「叔叔,一條『孖條』吖。」

傑仔接過『孖條』之後:「嚟吖冰女,唔好喊,我哋一人一半吖。。分一條畀你。」

冰女跟傑仔享受自己手上的雪條,面上仍有淚印和鼻涕的冰女說:「傑仔呀,其實我都想食甜筒㗎,你可以買一個,我哋大家一齊舐㗎嘛。」

傑仔答:「嘿,我先至唔食女仔既口水尾呀。」

作者: 米高達    時間: 2018-2-1 21:34

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-1-31 10:52 PM 發表

米兄,其實呢種方式,如果玩得好,真係可以令你篇文變得好有特色,不過因為你話係邊寫邊貼,所以我之前有提過,兩者加埋,就變得好高難度,因為邊寫邊貼,表示已貼嘅劇情,係冇得更改,當你寫得越後,再加埋呢種每 ...
哦,明白了,原來肯兄原以為我會以前呼後應式去玩現在/過去, 平行宇宙式相影。。難度確係較高,但亦非不可既,但,呢一招我會覺得可能會吃力不討好,一來功力未必夠,二來喺創作層面,括限便多了。玩五六章後,更可能少了新意,令人覺得悶咗,所以用上幾次,過一過條瘾便夠了。。留番啲位去另作用途,可能較果會更妙。
即使如此,實則「主篇」唔多唔少,會帶動「回憶」的靈感而落筆的,所以巧合自然地出現亦唔奇
若果只係每一章之後, 加一段回憶錄, 絕對唔係難事, 其實呢個寫法亦幾有趣, 難道唔係一個問題, 最緊要效果好。

嘩哈,今日見你此回覆,之後又見tai 師兄話呢招勁,就寫時著意一下啦。。今日手風順,工作亦空閒,竟然寫到兩章 (7,8),都用了前/後相影,到時留意一下啦

到第八章,下一章將會有一重點,好有衝動一次過爆 5.6.7.8 畀大家—氣呵成,討論關建點去向。。唔知有冇人讚成齊齊玩?還是按照原來現在呢?
作者: 米高達    時間: 2018-2-1 21:44

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-1 09:04 AM 發表

我同意肯尼兄所講,這種方式好是好,但光聽肯尼兄說的,我也己經覺得疲累,
又何況寫的那個呢??
:smile_35:

始終寫文係為興趣姐,又無糧出,寫得開心就可以了,無必要太難為自己....
其實唔算太難, 好似寫前言後語咁, 又好似寫楔子, 只不過係每一章, 而唔係每一篇啫
既然係興趣, 就成日玩, 玩得多, 都唔會太難, 好似啲人玩滑板咁, 一般人睇見當然覺得難, 但於滑板手嚟講, 佢哋只係玩緊,
最重要一環, 我都係最著重個效果囉
作者: 肯尼先生    時間: 2018-2-1 21:51

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-1 09:34 PM 發表

哦,明白了,原來肯兄原以為我會以前呼後應式去玩現在/過去, 平行宇宙式相影。。難度確係較高,但亦非不可既,但,呢一招我會覺得可能會吃力不討好,一來功力未必夠,二來喺創作層面,括限便多了。玩五六章 ...
米兄,有個問題,你玩live,點解可以,寫得咁快嘅?:smile_41::smile_41:
作者: 米高達    時間: 2018-2-1 22:03

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-1 09:36 AM 發表
....己刪....
tai 師兄, 做乜拆咗佢呀, 以我嘅記憶嚟覆你啦, 其實呢兩個男朋友同一個老公, 細心分析,內裏大有文章, 都係特別安排嘅。。
首先第一個嘅年歲, 就正正係啲靚仔, 溝女好想搞嘢, 如果條女唔順攤, 好容易就散。。 啲女為咗箍仔, 但自己又唔想搞, 就唯有用口用手, 第一段感情, 就係顯出女主角嗰個年歲。
第二任, 到廿歲打後, 啲男人唔單止貪食, 仲好賤添, 冇第一任咁純咁簡單, 冇得食就走咗去, 佢哋會不擇手段。。 同時亦開始進入,  真正搵結婚對象, 如果想組織家庭嘅, 冇仔生, 只會留低你喺度搞嘢, 會有另一手準備去生仔。( 冇仔生就可以次次中出, 嗰度係玩咗黑色幽默嘅)
呢兩條友做成冰女嘅傷害嘅嚴重性, 一來好真實, 二來合情理, 點解咁大個人, 只有兩條仔。。 今時今日嘅快文化, 一年裏頭三任男友, 都唔出奇, 點會好似以前咁, 一生人只有三個男人
至於一個大十年嘅老公, 喺冰女嘅先前情況下, 就更加典型性入位, 老公即使愛佢, 其實亦係一個幾自私嘅人, 本身唔想生仔, 覺得啲細路煩。。 然而, 女人心態, 有時會想安慰自己, 同老公加分, 等自己覺得幸福啲
作者: 米高達    時間: 2018-2-1 22:08

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-1 09:51 PM 發表

米兄,有個問題,你玩live,點解可以,寫得咁快嘅?:smile_41::smile_41:
我寫文從來好少喺屋企寫, 多數係返工等車搭車, 同埋take break 時, 玩手機攝時間寫嘅, 有時工作清閒, 都會吞pop玩下 :smile_o13:
其實已經唔算快,因為我係用手寫輸入, 輸入得好慢呢 :smile_o03:如無意外一日可以寫到一章, 手風順又多時間,可以寫到兩章, 同埋我從來好少返轉頭改文, 通常只會翻睇一兩次改錯字,
所以粗製濫造錯漏百出:smile_o05:

作者: 浪花十三    時間: 2018-2-1 22:32

米兄很厲害,可以在不同的時間地點書寫。
我則只可在夜闌人靜時候去寫。
作者: 肯尼先生    時間: 2018-2-2 03:54

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-1 09:19 PM 發表
(5) 老公你今睌。。

大家可以想像我的處境,生理上的缺憾,第一,二任男友,還有好朋友給我的心理打撃。。我對戀愛,朋友,都失去了信心。。我對自己,也失去了信心,我是不會得到幸福的。

即使生活上 ...
睇完呢回,我隱約“嗅”到陣味,唔知有冇估錯,如冇,米兄你好變態:smile_47::smile_47:
作者: 米高達    時間: 2018-2-2 09:47

引用:
原帖由 浪花十三 於 2018-2-1 10:32 PM 發表
米兄很厲害,可以在不同的時間地點書寫。
我則只可在夜闌人靜時候去寫。
浪花兄你好, 每個人嘅習慣唔同啫, 玩文嘅, 都係想陶醉於寫文之中, 有人鍾意清靜享受, 有人忙裏偷閑 :smile_o13:
作者: 米高達    時間: 2018-2-2 09:52

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-2 03:54 AM 發表

睇完呢回,我隱約“嗅”到陣味,唔知有冇估錯,如冇,米兄你好變態:smile_47::smile_47:
肯兄言重了:smile_o05:, 你應該冇估錯, 我亦一直有提醒大家, 呢篇文係情懷, 係重口味, 亦有暗黑。。
不過, 始終以女性第一身寫出, 所以有啲嘢, 行家心領神會, 你睇得明就算啦, 便會點到即止 :smile_47::smile_47:
作者: taikongbaby    時間: 2018-2-2 09:56

作者: 米高達    時間: 2018-2-2 10:56

(6) 老公的難處

老公在我身上做了三分鐘衝鋒隊,嚎叫一聲之後便軟下來在我身上,我用手去輕撫他的頭髪和耳仔,再細細聲說了一句:「你好勁呀。」

即使肉體上我未有反應,但是,心靈上我已經很滿足。

「你真係好想知?」,老公回氣後問我。

我有點摸不著頭腦,反問他:「想知乜呀?」

老公解答:「你唔係問『點解今晩我咁勁』既咩?」

哈哈哈,真的好笑,那已經是十五分鐘之前的事,而且剛才只是調情的鼓勵說話,還在他心嗎?好吧,我是一個好的聆聽者,他既然這様上心,也想聽聽他的說法:「嗯,點解你今晚咁『勁』呀?」

老公見我真的要聽,他又好像有點猶疑:「嗱,我講出嚟。。你。。唔好嬲喎。」

可惡,這使我好奇了:「嗯,得喇,幾時有嬲喎,我咁小器既咩?」

老公:「即係咁呀,你都知我 client 裏頭,咪有一個『女魔頭』林女仕既?」

咦?那女人我也聽過,即使老公不能談公事,但客戶或人物,可以傾的,曾聽他說林女仕是一個極為麻煩的客戶,我也曾在「八卦周刊」中看過她的花邊生聞。。但是,是她令到老公興奮?難怪怕我嬲了。

這確是令我愕然了,即使她有兩分姿色:「吓?唔好講我知,你剛才幻想緊同佢做呀嘛?」

老公即時很大反應:「梗係唔係!傻既咩?即『軟』啦,如果同佢做。」

唉,老公,你跟我做也經常即『軟』啦。。

我只沉默等佢繼續說,他也就繼續:「頭先呢。。唔知點解,當你講到今日。。你畀個陳叔叔。。咁樣時。。嗱,老婆,你真係唔準嬲,係你叫我講㗎。。我就想到用尿去淝個林女仕。。下面竟然不知不覺,硬到好似啲儬仔嗰陣時咁喎!!」

唉,真的不知好嬲還是好笑,因為老公的幻想,只是一種報復給一個可惡女人,又不是跟她做愛。。但是,來源卻是自己的老婆受辱呀。。其實也不是受辱,是出了意外才對。

無論怎麽講,我給另一個男人用尿淝了,老公的腦子左轉右轉後,多年不見的雄風,竟然重現,比起些「鹿尾巴」更見較。

我在沉思。。腦裏真的很多資料要處理。。例如老公是變態的嗎?。。老公很可憐啊,竟然被個「女魔頭」 欺壓成變態。。我被另一個男人如此,他不呷醋嗎?。。他能接受?。。他。。他喜歡?

「老婆?」。。「老婆?!」

我如夢初醒:「下?。。乜。。乜嘢呀?」

老公攬實我,吻了我的額頭一下,說:「你冇事吖嘛?」

我也吻了他的面脥一下:「我冇事。」

我有心事。

最後,我還是忍不著口問了:「老公呀,我。。畀個男人。。咁,你唔戥我難過,又或者呷醋既咩?」

老公笑答,暣,佢係笑然著答呀!說:「梗替你難過啦 ~ 咁慘。。但係。。點呷醋呀?唔通話『你竟然畀人淝都唔畀我淝』咩?哈哈。」

老公真的變態了。。但是,也真的有點兒慚愧,的而且確,我一生人的三個男人當中。。對我最好的,是老公。可是,我將「第一次」交了給「第一任」,「第二任」在我身上得過無窮樂趣。。而老公。。想起來,真的有點慚愧。

「老公。。?」

「嗯。。?乜嘢事?」

「I love you 。」

「I love you too 。」

可能是愧意,竟然跟老公講起些肉麻說話來。。其實也是一份感激有他的感覺。。若不是有他。。我,現在,會是孤單的一個人嗎?

。。孤單的一個人。。陳叔叔。。有人替他換尿片嗎?

傑仔。。他,現在是孤單一個人嗎?

想到了他們,對啊,還是跟老公先通知一聲較好:「老公呀,如果我同傑仔出去食餐飯,你唔會有嘢㗎呵?」

(當我告訴老公有關陳叔叔時,也講及了傑仔,卻無詳細,只說是失散了的兒時鄰居好朋友)

老公將自己的身扯後,是較易望向我,說:「我?點解會有嘢呀?除非,你同佢有嘢啦。」

好似聞到些少醋味咁。。其實,喜歡呷醋的女人,也喜歡人呷自己的醋,因為,呷醋就是在乎呀。。若我不在乎一個人,才不會為他呷醋呢。所以,老公的回應。。合格啦。

我安撫他:「傻既咩?人哋成班細路。。嗰陣時好似兄弟姊妹咁一班既之嘛。」

老公也攔大方的:「放心喎,咁多年來,我有呷過你醋咩?」

我笑番佢:「唓,咁多年來,我都冇同男人食過飯。。」

無錯,大至上,我是盡量避免,况且,我早已對男人失去興趣,或者應該說對男女關係失去興趣,結婚後當然更是。

老公被我博得無以還撃,很可憐的,我再錫多佢一啖,說:「嗰個傑仔,我當佢好似阿哥咁既之嘛。」

但。。當我說完這句話後。。我竟然有股像剛說了謊的感覺。。所以,我縮起作一圑,去睡了。

然而,到我聽到老公的鼻鼾聲時,我仍是睡不著。

最後忍不著去看看電話。。沒有,沒有人揾我。

~ 待續 ~

「冰女呀,你第日大個,想做乜嘢呀?」

「我想做護士,你呢?」

「我想做燒臘佬。」

「下?點解呀?不如你做醫生吖?」

「做醫生有乜嘢好喎?我鐘意做燒臘佬,因為。。我鍾意食叉燒!!」

傑仔一想到食叉燒的美味,興奮至跳起身,圍著冰女在跑圈。。「叉燒好好食 ~」

冰女卻沉沉自己細語:「做醫生可以娶護士喎。」

由此証明,女孩子比男孩子早熟。

作者: 米高達    時間: 2018-2-2 11:28

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-2 09:56 AM 發表

呢個真係好大鑊,亦正正係男女不同之處!!
最後想澄清一點,小弟其實覺得本故事好寫到女性心態,
我自己好鐘意睇....
tai 師兄多謝捧場, 睇得好激動喎 , 呢篇故事,味道係情懷, 但角度, 卻係由一個41歲女性落筆, 當然要留露返個女性嘅心態, 先至可以感受到主角嘅內心啦   其他嘅太澎湃, 容後再覆 :smile_35::smile_35:

作者: farm1615    時間: 2018-2-2 19:29

米師兄竟然系多產作家
作者: 米高達    時間: 2018-2-2 22:43

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-2 09:56 AM 發表

呢個真係好大鑊,亦正正係男女不同之處!!
我唸係男人都會明白,就算女友/老婆好似鍾嘉欣咁正,扑得幾十次,
男戈既"性興趣度"就自自然然會下降....就算仲係好愛佢,
都一定無開頭咁勁(黃子華話齋,呢個係"鐵達尼定律" ...
扑得多同一條女係會失去興趣, 呢個當然係定律, 魚翅食得多都想食下粉絲啦, 亦係經濟學上 supply and demand, 物以罕為貴呀嘛。

其實呢個故事裏面, 女主角因為荷爾蒙嘅影響,所以係有某程度嘅性冷感, 我係特登寫成咁嘅, 因為自己唔係咁鍾意, 所以男人嘅要求, 就變成佢認為唔可以接受嘅 「變態 」,
其實 「變態 」呢樣嘢, 用自己把尺去度, 仲多過用社會道德把尺去度。 又或者咁講啦, 自己嘅 「變態 」係可以容忍, 人哋嘅 「變態 」就唔可以, 呢啲咪人性嘅自私囉。

講真啦, 有好多女人已經好開放, 唔係好似女主角咁, 所以要用到生理上嘅缺憾, 先至叫佢有性冷感。 今時今日, 好多嘢啲女都肯玩, 當然最重要嘅基本條件就係愛條仔, 而另一方面,
就係市場嘅競爭, 如果條女乜都唔肯做, 就算你天仙咁靚, 條仔一樣會去偷食。。tai 師兄, 你一定冇睇咪仔嘅第一輯, 「朋友的家姐」, 嗰條女就較為似時下嘅女人嘞 :smile_47::smile_47:
(或者就係因為你未溝到女, 所以唔知囉, 肛交, 毒龍, 衝紅燈, 顏射, 吞精。。 好多已經成為指定動作, 就算唔係經常咁做, 但都會試下,作為地位認證 :smile_34:, 同愛的表現 )
作者: 米高達    時間: 2018-2-2 22:44

引用:
原帖由 farm1615 於 2018-2-2 07:29 PM 發表
米師兄竟然系多產作家
我難玩吖嘛:smile_o05:
作者: 肯尼先生    時間: 2018-2-2 23:12

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-2 10:43 PM 發表
扑得多同一條女係會失去興趣, 呢個當然係定律, 魚翅食得多都想食下粉絲啦, 亦係經濟學上 supply and demand, 物以罕為貴呀嘛。

其實呢個故事裏面, 女主角因為荷爾蒙嘅影響,所以係有某程度嘅性冷感, 我係特登寫成 ...
米兄,你嘅見解,基本和我一樣,我都曾經有提過
作者: headlinenews    時間: 2018-2-3 01:54

呢個故仔真係好好睇
作者: 過路人文迪    時間: 2018-2-3 02:08

作者: 米高達    時間: 2018-2-4 08:06

(7) 同枱食飯的幸福

第二朝起床時,老公已經上了班,當我看電話時,赫然看見了一個短訊。。是傑仔發的。。只是一個很簡單的「早晨」。

不知道,老公可有看見了?因為我的電話不嬲回到家後,習慣是放在食飯桌上的。隨後,自己的心卻在想,「冰呀,你做乜呀?做乜成日好似心有屎咁啫?你同傑仔都無嘢。」

之所以有那句心裏話,是著實心有屎嗎?。。就像一個人在黑夜獨自行時在唱歌,想去掩飾心裏的害怕。好吧,我承認,但那已是很久很久以前之事,而且,我正當失戀,是我最軟弱,最失意時。

那次是我跟「第一任」分手時,第一次失戀,很空虚,難過。那男仔對我,就像是他的洩慾工具,滿足不了他,便拋棄我。

那時,我已懂得男女情愛,被「第一任」的這様對待。。我不其然的想起了傑仔。。他對我的好,是那麽純,那麽真。。我很想能夠再遇上他。。不知道,他,有女朋友了嗎?可惜,我們已經失去聯絡很久了。

「第二任」的出現,當然帶給我新希望。可是,最後,他把所有希望都粉碎。。我甚至連傑仔也不再去想。

想不到三十年後,傑仔又再出現,望著手機上的『早晨』。。為甚麽不在「第二任」之前來呢?我已經有一個愛我的老公。。但你 (傑仔) 在我心中,會是我永遠的好哥哥。。我提醒自己。

好喇,不要想太多,覆他:" 傑仔你好,早晨 "

"冰女你好"

想不到他竟然「秒回」了我,老公從來沒有的,令我很突然啊。

之後他的短訊再問:"你今天會再到我爸處嗎?"

我們便開始對訊了。。

" 今天不去了,陳叔叔的事已辦好,今天有别的工作 "

" 是嗎?本來打算配合你時間 "

" 嗯,你會到陳叔叔,他需要人幫 "

" 是,我會去,每天也會 "

有個需要人照顧的老人家,真的不容易,記憶中,傑仔有個家姐呢。

" 你需要工作嗎?你姊呢?"

" 需要,姊移民多年了 "

看見後,心有—份難過。。

" 那麽我辨妥事後,看看有怎麽可以幫你,好嚒?"

" 冰女,真多謝你 "

" 不用說這些,都是 (打到這裏,我停下了手,吸了一口大氣,又再呼出,才再打下去。。) 好朋友 "

過了良久,還未有見傑仔回覆。。想是對話告一段落吧?。。還是,我的『好朋友』又是成為了一盤冷水般的淋熄了他?

" 對不起,剛才有時,那好吧, 晏些再聯 "

我回了一個笑臉 emoji 。

之後我再短訊老公,因為我估計,今晚應該會跟傑仔吃「那餐飯」吧。

" 老公,今晚大多應約傑仔,你自己安排晚餐,不要工作得太辛苦啊 "

兩小時後老公回覆。。," 嗯,好的,玩開心 "

下?我不是嬲他那麽遲才覆。。我已慣了,而是那句『玩開心』,暣,是怎麽意思呀?!

算了,即使我覆問,又要再等兩小時才有答案,當時運高罷了。

下晝,我短訊預先通知傑仔," 我還有兩小時便可到陳叔叔家 "

" 好的,慢慢不用趕,等你 "

不知何解,看見了『等你』二字,心中有一份感概,也有一分暖意。。

而當我到達陳叔叔家時。。真的,很感動啊 ~

傑仔開門給我進去,我一入到內,便聞到一陣飯香。。跟上次所聞到的。。暣,不要再提上次了。

只見陳叔叔亦已坐在飯桌前,和藹微笑著在等。

傑仔親切地笑問:「點呀?你應該未食飯㗎,呵?」

暖意,温馨。。受寵若驚地答:「未,未食。。你哋肚餓就食先嘛。。做乜等我呀 ~」

傑仔望著我:「都話咗等你㗎啦,你無睇到咩?」。。望得我有點不好意思。。而要人家等吃飯,也是不好意思。從來,只有我等老公回來吃飯。

我一看飯桌上的餸,會心微笑了:「咦?傑仔,你仲係仍然咁鍾意食叉燒呀?」

傑仔笑答:「你點知我鍾意食叉燒㗎?唔好意思呀,都係啲熟餸,無時間煑呀,只係斬咗啲料上嚟咋。」

陳叔叔亦笑:「食乜都無所謂啦,至緊要一家人坐低一齊食飯就好喇,可惜阿美又唔喺度。」

我聽得有點不好意思,卻很温暖,真的有點家的感覺。。我記起,阿美,應該便是傑仔的家姐,美姐吧。

傑仔說:「家姐話,佢訂咗機票,下星期就返嚟啦。。冰女呀,阿爸今日好精神,知道你嚟,係都話要同你食餐飯喎。」

「係呀,真係好耐無同陳叔叔食過飯喇。。。陳叔叔食飯。。傑仔 (還未有講完,傑仔挾了一舊叉燒到我碗中)。。食飯。。。。唔該。」

飯局中,都是些笑說屋邨當年的話,未有提起任何不開心的。除了陳師奶三年前過了身。而美姐嫁了到加拿大。阿傑的前妻,則完全無提,而我,也無提已嫁了一個律師。

傑仔現時是一間茶樓的點心師傅,難怪他那麽早,便已回來將陳叔叔打理好。同時,看來他做不成的燒臘師傅,也差不太遠,都是作飲食業。而我,做不成我的䕶士,也希望能幫助人。

大約八時多,我便回到家,怕老公自己懶煑飯吃。果然他正在吃飯盒,真的有點不好意思,即使已預告他自己晩飯。

「咦?老公乜你食飯盒呀?」

「唓,唔食飯盒唔通淥即食麵呀?又係你話食即食麵無益既。」

我從後攬實佢,給了他的臉一吻:「咁聽老婆話?抵錫。」

老公笑一笑:「點呀?玩得開心嘛?」

呀!是了,他的那句『玩開心』,還未算賬呢。。哼!但,當我看見他誠心友善的笑容問我同一句話時。。唉,沒表情的短訊,真的很容易令人會錯意啊。。又是自己諗多了。

但。。為何老公食飽後,竟然。。

「點呀?老婆,我就「飽暖」嘞,你呢?」

破天荒呀!!竟然連續兩晚?!不是又是「陳叔叔」加「女魔頭」的魔力呀嘛?

但今晩冷落了老公的晚餐,也好該補賞給他。

只是今晚。。當我合上眼,被老公進入時,在我腦中所見的,是阿傑開門的笑容。

『傑仔望著我:「都話等你㗎啦,你無睇到咩?」。。望得我有點不好意思。。』

我面即時紅熱起來,下體也很暢順,有快感。。?

「啊,老婆,舒服呀~ 今晚你咁濕㗎?呵 ~ 舒服。。好濕呀。。」

被老公講得我好似真的很濕似的。。真的很濕嗎?他越滑越快。。我亦被插得「嗯」了數聲。

「嘩,爽呀,老婆你今日食咗乜呀?可以咁濕既?」

做便做吧,為甚麽那麽多問題的呢?

「老婆?」

「食咗飯囉。」

「㗅 ~ 食飯?。。呀 ~ 好舒服呀!」

的確好舒服,很暢快的感覺,我徘徊在跟老公做愛的快感,和閉上眼時,跟傑仔吃飯的温馨圖畫。。

老公再問:「食飯?仲有呢?」

哈哈,我的簡單答案便是:「食叉燒。」

老公真的是怪怪的,做愛時問我吃過甚麽?

「同傑仔食飯呀?」還在一邊問,不停地插,我索性閉起雙眼享受很少和難得的快感,不用腦去諗佢問怎麽,由得他問便答。。

「嗯。。啊。。係,同傑仔食」。。啊 ~ 要命,—提到傑仔的名,今次連自己也感到下面濟出分秘。

「仲有呢?」

「仲有陳叔叔。。啊 ~,老公。。我都好舒服。」

老公聽到我嗌舒服,插得我更起勁:「係呀,老婆,話我知邊個陳叔叔?」

「琴日嗰個。。」

「用尿淝你嗰個?」老公插得很大力。。我知一定又是「女魔頭」較應在發作。。

「係呀 ~ 佢用尿淝我。。淝入我個口。。」

「嘩!!頂唔順喇!!老婆,你。。我。。等唔到喇!!要射喇!!」

我仍是閉上眼,我見到傑仔向我說:「都話等你㗎啦,你無睇到咩?」。。我,好似。。也高潮了。

~ 待續 ~

冰女父母去了飲喜酒,見冰女細個,食得又唔多,為了慳一份「人情」,托陳家照顧冰女一晩。

「陳叔叔食飯,陳師奶食飯,美姐食飯。。」

陳師奶大讚冰女乖,亦同時跟傑仔講:「傑仔你睇人哋冰女幾乖,識得嗌人『食飯』㗎,睇下你。。」

傑仔已吃了一口滿的回答:「吾。。吾。。佢都無叫我食飯。」

冰女不忿:「唓,我未叫你都已經係咁食咗先啦。。都唔等人既。」

作者: 米高達    時間: 2018-2-4 08:30

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-2 11:12 PM 發表

米兄,你嘅見解,基本和我一樣,我都曾經有提過
肯兄, 雖然我未有機會睇到你講嗰篇說話, 但唔知點解, 我覺得你好似應該同我一樣, 向同一個人講, 係咪呢
其實我嘅見解亦未必係中肯嘅, 不過起碼喺我識嘅女人當中, 佢哋係咁囉 :smile_47::smile_47:
話唔定, 有啲真係仍然仲好保守, 好似呢篇故事嘅女主角咁, 好彩我仲未遇到過 :smile_35::smile_35:
作者: 米高達    時間: 2018-2-4 08:31

引用:
原帖由 headlinenews 於 2018-2-3 01:54 AM 發表
呢個故仔真係好好睇
頭條兄, 多謝呀, 我都寫得好過癮
作者: 米高達    時間: 2018-2-4 08:37

引用:
原帖由 過路人文迪 於 2018-2-3 02:08 AM 發表

其實....正確啲嘅係......Diminishing marginal utility (遞減邊際效用),  Supply Demand 只係簡單嘅供應與需求, 講完, 閃.........:smile_o13:
文迪兄, 嗰一堂好似我同你一齊上, 點解你聽到, 我聽唔到嘅 ? ? :smile_13::smile_13:
求其啦 supply-and-demand 多人識吖嘛。。 有病醫病, 無病強身 :smile_04::smile_04:

再嚟一 招。。F = ma    :smile_34::smile_34:
作者: 京兆韋氏    時間: 2018-2-4 10:37

作者: 京兆韋氏    時間: 2018-2-4 10:45

作者: farm1615    時間: 2018-2-4 11:06

米師兄呢編似愛情小品
作者: 肯尼先生    時間: 2018-2-4 13:46

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-4 08:06 AM 發表
(7) 同枱食飯的幸福

第二朝起床時,老公已經上了班,當我看電話時,赫然看見了一個短訊。。是傑仔發的。。只是一個很簡單的「早晨」。

不知道,老公可有看見了?因為我的電話不嬲回到家後,習慣是放在食飯 ...
呢個老公,已經係心理變態:smile_39:將會......:smile_44::smile_44::smile_44:
作者: headlinenews    時間: 2018-2-4 16:13

唔知呢,我自己比較鍾意睇劇情多過嗰啲由頭拍拍拍到完場嘅文
有情節嘅先算係「情色」文吖嘛
作者: 米高達    時間: 2018-2-5 21:16

(8)可以叫妳一聲「家嫂」嗎?

晩的激烈瘋狂,老公跟我都好像有默契似的沒有再提,我。。當然也不想提,只是並不代表我沒有去想。。感覺,就像進入了一個「禁區」似的。

之後的數天,老公告知我有 project 要趕結尾和應酬,都不會回家吃晚飯,我照舊的叫他不要太辛苦。

與其一個人晚飯,我覺得可以到陳叔叔家,幫輕—下傑仔在那處的家務,不能天天吃熟餸斬料啊。他們都很高興。

當傑仔替陳叔叔清理完畢出來時,他更取笑我:「咦?好似似模似樣,成個煑婦咁喎。」

不知道為何,被傑仔取笑我為煑婦,我竟然是開心的:「哈哈,好笑嘞,我根本就煑婦。」

傑仔亦笑:「哈,我上次見你玩啲『 砂煲冷餐』, 佢哋好似仲係塑膠嘅,乜依家嚟真㗎。」

我被笑得面紅:「係呀,嚟真㗎,你恨到啦。」

唉吔,好似又講錯說話。。但心裏頭,卻是只有那一句呢。

傑仔的笑容好似有點兒失落:「我係恨,可惜我恨唔到呢。」

我擰番轉面炒餸,更改了話題:「呀,係呢,你支蠔油擺咗喺邊呀?我摷過雪櫃揾唔到既?」

「哦?咁可能用哂啦。。用啲老抽加些少水同啲生粉同鷄粉,較果差不多既啫。」

我笑:「嘩,你喺邊間茶樓做師傅㗎?我要唔好去嗰間先得喇。」

最後是傑仔用他的秘方調了給我。。味道又當真不錯。

我發覺以前的傑仔,是天真,跳皮的。但眼前的,是有孝心,細心,穩重的,我很欣賞。看見他照顧他爸爸,我竟然在想。。若果我,跟他一起,我若病了。。他也必然會如此照顧我啊。

多日來的接觸,我就好像從新去認識一個老朋友,陌生漸漸退去,親切漸漸回來。他就像從未變,即使大家都知道。。現實是,大家已經變了。

我上了陳叔叔家兩晚,回家時老公還沒有回來,甚至有一晚,我睡了還沒有回來,跟我「晩安」的,是傑仔的短訊。

傑仔告訴我今晩他會遲,因為年晚茶樓要加工開始做年糕,我說沒問題,我可以照顧陳叔叔。

經過上次的教訓,我會小心的,有備而戰,買了手套和頭罩,把頭髪紮起罩著,真的不會像上次那様狼狽。再加上連日來相處,應該也沒有先前第一次那麽尷尬吧。。希望啦。

無錯,陳叔叔也比較輕鬆,可能他今天沒有失禁。但神情上,好像精神較差,或者是傑仔今天還未到訪掛心?

我安慰他:「陳叔叔,傑仔收工就會嚟睇你㗎喇。。我哋嚟「洗白白」先啦,洗完再食飯。」

我穿起我的「全副武裝」,之後幫陳叔叔除去身上衣服,他的「那話兒」好像比上次更小,連白白的毛也比它長,可能是上次「近鏡」,所以較大些少吧,沒精打彩的垂著,很無殺傷力,才不需要怕它呢。

而當我在浴間替陳叔叔沖洗捽梘時,是我剛捽洗完「那話兒」時有所感動嗎?因為他說:「女人雙手,就係温柔啲。」

我聽得有點不知如何作答,心想,陳叔叔已一把年紀,以往他真的對我不錯,每次到他家玩,他若是在家,必問我想不想喝汽水的,直到我的媽叫他不要再給我那麽多汽水,福利才停止了。

現在,聽得他像很受用似的。。好吧,就多給陳叔叔一點福利,即使我沒有作答,給他「那話兒」洗耐一些吧。

不知陳叔叔知否我替他額外照顧,只見他身體在放鬆享受,可能想分散我的注意力,開始跟我說話,想把時間拖長?

「冰女呀?」

「乜事呀?」

「阿傑係個好仔?」

有冇搞錯呀?我在替他洗「話兒」,他竟然扯出傑仔來做話題?

「嗯,我知,好高興見番你哋呀。」

「係呀,見到你咁快就長大成人,時間真係過得好快,咁就一生人。」

「咩呀?陳叔叔,半生人咋,仲有大把日子呀。」

「係,你哋仲有大把日子,第日我唔喺度時,你可唔可以睇住阿傑呀?」

聽到陳叔叔這樣說,我的鼻不禁有陣酸起來,我知道事實便是事實,陳叔叔的日子,當真不知有多久。。我咬實了嘴唇,用鼻「嗯。」的一聲回應他。

陳叔叔又再叫我:「冰女呀,你真係個好女仔。」

我笑:「咪笑人啦,陳叔叔。」( 我仍然在替陳叔叔在捽梘 ,此刻,我只覺得,要是陳叔叔覺得受用,我便由他亨受下吧。。甚至,在考慮,若是他有更多的要求,我也許會替他做。)

「冰女。。?」我面紅了。。難道陳叔叔想我。。

「係,陳叔叔?」

連陳叔叔的面也好像紅了。。真的很紅。

果然有啊,還有點過份呢!!

「我。。想。。叫你一聲『家嫂』,可以嗎?」

真的有點羞人,即使心理上,甚至已預備至他想我。。替他用手去爽一次。。但現在,叫我作「家嫂」,那即是問,我可否嫁給傑仔啊。

但是,眼前老人的心願。。况且,也許。。也是,我自已曾經的心願。。

我笑望著陳叔叔:「可以。。但唔可以話畀傑仔知㗎。」

陳叔叔伸手去摸我帶了頭罩的頭:「家嫂 ~。。又靚又乖既家嫂。」

我亦都感受到一股莫明奇妙的幸福,笑答他:「嗱,老爺,你係應承唔準話畀傑仔知㗎。」

陳叔叔聽到我這様叫他,本來沒精打彩的,也刹時精神高興起來。。甚至連「那話兒」,也好似精神起來?

「嗯,家嫂。」

「嘻,老爺。」

~ 待續 ~

香港掛了十号風球,小孩子們很高興不用返學,只是無得到樓下玩打韆鞦和瀡滑梯 。

傑仔只好到冰女家中玩「煑飯仔」,冰女欣然的有人陪玩:「歡迎嚟到『冰女餐室』,你想要啲乜嘢飲呀?」

「我要一碗叉燒飯。」

冰女有點不滿,皺起小眉:「傑仔你認真啲啦,我呢度係餐室呀,飲嘢呀,無叉燒飯㗎。。再嚟一次。」

只嬲了一句說話時間的冰女,又再滿面笑容的問同一句:「歡迎嚟到『冰女餐室』,你想要啲乜嘢飲呀?」

傑仔也皺一皺眉,拉長了嘴:「喔。。咁我要一杯奶茶啦。」

兩秒唔使,冰女已遞放下—只小膠杯在小膠碟上,擺放在傑仔坐之前地上:「奶茶。」

傑仔也做樣的拿起飲了,之後講:「都無既?」

冰女有點生氣:「嗨吔,你嚟真啲啦,當有咪得囉。。」之後伸出手掌再說:「奶茶兩蚊,請埋單。」

傑仔用自己的手指,在冰女的手掌上啄了一下,說:「嗱,三蚊,唔使找。」

冰女望望自己空空的手心,又再皺起小眉:「都無既?」

傑仔得意地笑:「嗨吔,你嚟真啲啦,當有咪得囉。。」

作者: 米高達    時間: 2018-2-5 21:21

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-2-4 10:37 AM 發表

講真,我都覺得「玩開心」無問題,根本係女主自己心有屎!

「嘩,爽呀,老婆你今日食咗乜呀?可以咁濕既?」
其實呢句係咪有心回應返,上一章呢一句?
「嚟啦,話畀我聽點解你今晩咁興奮既 ...
京兄講得冇錯, 「玩開心」 呢三個字本身當然係冇嘢, 但就係藉佢嚟帶出女主角心有屎。。 呢個其實只係其一

若果你好似肯兄咁, 睇到個老公, 其實有好多小動作, 千祈唔好以為佢係純情, 搞到女主角好似諗多咗咁, 其實個老公先至係高手, 語帶雙關, 出招於無形, 咁去睇過老婆個反應

所以, 「玩開心」, 喺呢度, 其實係老公嘅暗招, 同時亦帶出女主角嘅心魔
我寫啲故事好多時就係鍾意玩對比, 或者玩平衡, 呢啲純粹係我自己嘅個人樂趣,  但係若果有讀者能夠品文品到咁深入, 恭喜你囉, 又睇多一層

第六第七章, 先前已經講過,係同一日寫嘅, 所以唔多唔少有多啲連繫, 因為來自同一日嘅靈感。。 冇錯, 「老公係幻想緊女魔頭,女主係幻想緊傑仔哥。。。其實本質都係一樣 」, 一個係洩慾, 一個係舒情, 男女之別。

唔差在, 喺呢個位嚟講解 一下 so far 個故事嘅角色, 因為去咗咁多集,唔多唔少, 啲角色已經開始成形, 即使好似女主角老公, 雖然未有太多描寫, 但當中暗招, 已經有人開始 pick up 到,
若果仲未留意到, 咁喺呢度一提,  就會睇得更有味道。女主角老公, 雖然唔多起眼, 但是卻喺呢個故事嘅 「藥引 」, 因為冰女童傑仔之間嘅童年友情, 我想去用多啲篇幅去寫呢種情懷, 亦都係故事骨幹嘅味道。。 但係如果一落咗鹽, 就會失去原有嘅味道, 所以女主角老公就係呢度發揮作用。。 唔好忘記佢嘅工作係律師, 所以佢講嘅說話, 絕對唔係表面咁簡單
而女主角冰女, 除咗典型女性之外, 因為天生嘅生理缺憾, 造成佢失去自信, 所以經常多疑, 同埋諗多咗

作者: 米高達    時間: 2018-2-5 21:23

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2018-2-4 10:45 AM 發表

呢個小弟本來都想講,高中課本標準用語應該係「邊際報酬遞減定律」
:smile_47::smile_47::smile_47::smile_47::smile_47::smile_47::smile_47:
高中課本標準用語 」 關我乜事? ? 我哋返嗰間係 「野雞溝女夜校」, 你估真係去讀書嘅咩 ? ?:smile_04::smile_04:

作者: 米高達    時間: 2018-2-5 21:24

引用:
原帖由 farm1615 於 2018-2-4 11:06 AM 發表
米師兄呢編似愛情小品
唔係似, 而係直情係 。 。 我每一篇都係啦

作者: 米高達    時間: 2018-2-5 21:24

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-4 01:46 PM 發表

呢個老公,已經係心理變態:smile_39:將會......:smile_44::smile_44::smile_44:
都係冰雪女唔好,  老公抑壓咗咁耐, 因為陳叔叔事件引爆咗佢, 連鎖效應下, 佢又會引爆好多嘢  :smile_47::smile_47:

作者: 米高達    時間: 2018-2-5 21:26

引用:
原帖由 headlinenews 於 2018-2-4 04:13 PM 發表
唔知呢,我自己比較鍾意睇劇情多過嗰啲由頭拍拍拍到完場嘅文
有情節嘅先算係「情色」文吖嘛
各有所長啦, 所以文無第一, 純粹係口味嘅選擇

作者: yausm1234    時間: 2018-2-6 07:52

作者: taikongbaby    時間: 2018-2-6 09:52

作者: 米高達    時間: 2018-2-6 20:54

(9) 珍惜眼前人

「家嫂。。我。。好似有啲急尿呀。」

「下,老爺。。你。。急尿呀?」

我知道陳叔叔未必能忍到去馬桶,瀨到週圍都是便更麻煩。。算啦,就地解決吧,横掂也是在浴間,只要我掌握得好,應該可以的。

我即時用手指拈著陳叔叔的「話兒」,向著去水處最為安全:「老爺呀,不如喺呢度痾啦。。唔好行來行去咁麻煩喇。。出便又凍。」

我一手拈著陳叔叔,再用花灑射在他的背門,免得他著涼。今次,大家竟然無尷尬感,難道真的是「一次生,兩次熟」?

「家嫂你真係細心,咁。。我痾囉喎。」

「嗯,痾啦,老爺,我準備好㗎喇。。」

真的好笑,記起上次的狼狽,今次竟然可以笑著的替陳叔叔作預備。

豈料,當陳叔叔痾完後,他即時眉頭皺起:「唔係喎。。好似。。快!快!馬桶!!」

下!唔好呀!千萬唔好又來呀!!

陳叔叔已衝出浴間,我連忙又攬又扶著陳叔叔。。心焦,作最壞打算。。死啦,千萬唔好呀!!

那兩三步路,比到上深圳還要遠似的!!

剛坐下。。即時像狂風暴雨般的水撞聲。。但總算平安著陸了,我呼出一口氣。。之後便要忍著呼吸,說:「陳叔叔,你慢慢,唔使心急。」

我用毛巾裹著陳叔叔,之後便到廳中揾「口罩」,預備打下—場仗。

我在廳中等。。「陳叔叔?!得就話我知啦!」

陳叔叔沒有回應。。再過了三四分鐘。。「陳叔叔?得未?因著凍呀。。」

還是沒有回應??

還是小心些,去看看他。。

「呀!!!!!」

陳叔叔半赤祼在地上,失去知覺,我已慌得不理他臭還是不臭,我連忙上前,只見馬桶之內全是血水,陳叔叔的下身亦是!!

「陳叔叔!!陳叔叔!!」

我把他上身扶坐起來,陳叔叔回復些少神智,氣若柔絲。。「冰。。女。」

我已忍不住眼涙:「陳叔叔你點呀?」

很細聲,像陳叔叔的氣,已是入的少,出的更少,但仍想講出一句說話:「冰。。女。。家。。嫂。。睇。。住阿傑。。」

說完了這句,眼睛便蓋上。。

「陳叔叔!!陳叔叔!!」希望能極力叫醒陳叔叔。。

陳叔叔的眼睛仍然閉著:「我。。無事。。只係好。。攰」

我的淚珠,一滴又一滴落下,已經不想再嗌醒陳叔叔,他。。真的像很攰。。我只是細細聲地再說一句,怕把他嘈醒。。

「老爺。。你放心瞓啦,我會㗎。」

陳叔叔好像仍然聽到,即使眼睛仍是閉著,安長地,微笑了。。

我的心,亦跟他的微笑而起了一股寒意。。我感覺到陳叔叔已停止了呼吸。。。

我輕輕把他放下,便打「九九九」,之後再立即 call 傑仔。但我無講陳叔叔可能已經去世,只告訢他陳叔叔不省人事,我已打了救護車,到急症室見他再說。

急症室大廳,傑仔終於趕到,見我紅著眼在坐:「冰,我阿爸點呀?我已經盡快趕嚟。」

是的,我跟坐救護車,也只早到十多分鐘,他們仍在做他們的「例行工事」,無錯,他們已不會替陳叔叔搶救了。。因為已是救不回。( 我曾經是看護,我知道的。)

我由坐位起身:「傑。。陳叔叔。。」

講到這裏,想把眼淚忍藏,但忍不了,我只好緊抱傑仔:「傑,對唔住呀。。陳叔叔可能已經。。」

我感覺到傑仔有股奮怒,將我推開,握緊我雙臂:「唔會既!阿爸唔會就咁就走㗎!!佢仲未見我最後一面!!家姐仲未番嚟!!。。。阿爸唔會㗎。。!!」

我不敢望向傑仔,我只將面打側。。這一種突如其來的永别,試問誰能接受?誰不悲痛呢?

「傑。。 節哀吧。」

「我唔信!。。我要入去見阿爸!」

傑仔將我放開,入了去,我沒有跟進去,因為我不忍看見。。

而傑仔,見了。。卻是見不了。。

我在廳中聽到他的哭聲。

~ 待續 ~

可愛天真的冰女,兩隻眼仔碌碌的望向傑仔的爸爸:「陳叔叔,我可唔可以飲汽水呀?」

「冰女,你媽咪叫過我唔好畀咁多汽水你飲㗎。」

「陳叔叔。。不過我好好好口喝。。好想飲喎 ~」

陳叔叔答:「咁呀?好啦,我有一支維他奶,一支麥精。。佢哋唔算係汽水既,要唔要?」

陳叔叔由雪櫃拿出兩支。

傑仔即時大叫:「阿爸,我要飲麥精!!」

最注要原因,是麥精較大支。

冰女笑:「麥精苦既,我要維他維。」

兩小孩飲了一會,傑仔問冰女:「冰女,我可唔可以飲兩啖你啲奶嘛?。。至多。。我畀你飲番我啲精吖。」

冰女做了個鬼臉:「唔得,唔要你啲精呀!苦既。」

兩小孩不明陳叔叔為何在笑。

作者: 米高達    時間: 2018-2-6 21:12

引用:
原帖由 yausm1234 於 2018-2-6 07:52 AM 發表
好文
多謝讚賞, 目前已寫完, 第九第十, 上次話去到第8章後, 會有一個急劇改變, 想聽下讀者嘅意見, 但係因為冇人覆, 所以就用番自己原本嘅意思去寫, 好多人或者以為陳叔叔可以畀冰女打飛機。。
打就係打, 不過打第二樣嘢, 打柴呀 :smile_35::smile_35:
作者: 米高達    時間: 2018-2-6 21:19

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-6 09:52 AM 發表
其實小弟想問一下,女主角叫洛冰係咪有咩玄機??
tai兄好嘢, 開始觸摸到我玩文嘅細節, 當然有玄機, 亦因為咁, 所以特登開咗冰女一兩次全名, 而阿傑個名都有玄機, 所以就唔開全名, 因為阿傑個全名一開, 啲人就即刻知道, :smile_o13:
洛冰代表乜, 就要啲讀者諗下, 先會得到答案, 當然係同懷舊有關嘅, 你想我賣個關子,定喺呢度揭曉 ? 又或者大家可以估下。。
作者: scdondon    時間: 2018-2-6 22:52

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-6 09:19 PM 發表
tai兄好嘢, 開始觸摸到我玩文嘅細節, 當然有玄機, 亦因為咁, 所以特登開咗冰女一兩次全名, 而阿傑個名都有玄機, 所以就唔開全名, 因為阿傑個全名一開, 啲人就即刻知道, :smile_o13:
洛冰代表乜,  ...
思樂冰?
作者: 肯尼先生    時間: 2018-2-7 03:04

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-6 08:54 PM 發表
(9) 珍惜眼前人

「家嫂。。我。。好似有啲急尿呀。」

「下,老爺。。你。。急尿呀?」

我知道陳叔叔未必能忍到去馬桶,瀨到週圍都是便更麻煩。。算啦,就地解決吧,横掂也是在浴間,只要我掌 ...
笑L死,甜奶苦精,虧米兄諗得出:smile_o12:
作者: SteveL5    時間: 2018-2-7 04:15

米仔哥依篇文真係峰迴路轉、盪氣廻場。
作者: yausm1234    時間: 2018-2-7 07:36

作者: taikongbaby    時間: 2018-2-7 09:42

作者: 米高達    時間: 2018-2-9 20:52

(10) 喜相逢,痛别離

陳叔叔在等候進入療養院期間病逝,其實也曾見過多次,只不過今次是發生在一個自己熟識的人,比較難以接受,更意外的,死因原來不是癌症身體機能衰退,而係中風和心臟衰竭。

想不到,相逢之喜樂,只换成離别之痛苦。

很高興能再遇上陳叔叔,更而因他,重逢了傑仔。可是,陳叔叔的離去,會否是我跟傑仔的前兆嗎?

不知道,只知傑仔是在—個極度難過期,即使我身為外人,也被情緒波動至推了老公的性要求三星期了,即使只是兩次。但跟以前相比,三個月也未必有一次要求。。噢,有的,要求我替他口交。

希望老公能體諒,陳叔叔的喪禮,老公也有陪我同去,那次是老公跟傑仔的第一次見面,雙方的態度也很友善融洽,我還擔心了兩天,有人會有醋意呢,自己又想多了。

老公還邀請傑仔,待喪期完了,歡迎他到我們家中飲湯呢。老公真好,可能是聽到我說傑仔很惨,先失去了家庭,現在連親人也失了。

我們也見到從加拿大回來的美姐,真可惜她未能見陳叔叔最後一面。本來回來是探訪,現在是送最後一程。。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

又是一個晚上,我跟老公在床上傾偈,他問:「阿冰呀,嗰個阿傑,原來仲好後生咋喎,離咗婚幾耐話?」

「佢?佢大我。。好似一年或者多啲既之嘛。。嘻,老公你真係叻既唧,識得咁様兜個彎嚟話我後生,哈哈。」

我是真的開心,也是真的讚老公。。之後我再答:「喔 ~。。好似。。四年?」

老公再問:「係咁你知唔知佢因乜嘢事離婚?有冇細路呀?」

不知道老公為何如此地好奇。。其實我比他更想知道呢。。只是,一直也沒有機會問傑仔,也不知怎麽開口問,我答:「細路就應該冇嘞,從未聽佢哋提起過。。若果有,前妻都應該帶啲孫仔去喪禮啦,係咪先?。。至於離婚。。唔知呀?。。你估下呢?」

老公是律師,邏輯上的分析,我絕對有信心的,不知他有如何看法呢。。老公想了一想,問:「喪禮上,佢前妻有嚟躹躬?」

我也想了—想:「有!之後好快就走咗。」

其實我是在份要想—想的,因為當我看見有個艷麗女人躹躬後,擁抱了傑仔一下,我當然留意她了,之後我找了個機會,問美姐她是誰而知道的。

想不到,老公也有留意到,說:「好靚,攬住阿傑仔嗰個。。?」

啊!聽得很不順耳喔:「下?佢好靚咩?」

老公笑:「你聽我講埋先㖿。。」

「講啦。」

老公知我不是真的嬲,只是女人的天然反應呀,他說:「嗰個女人。。即係佢靚得嚟。。好淫賤,仲有啲 cheap 添。。邊有我老婆靚得嚟,咁有氣質呀。」

我笑了:「哈哈,又氹我,已經四十有多啦,仲氣質?。。可唔可以老實啲,話我靚得嚟賢淑吖嘛。」

「係㗎,我就係鍾意你夠賢淑。」

「得喇得喇。。但你仲未講我聽,你估點解佢哋會離婚喎?」

「哈,你好想知我點估?。。好啦,話你聽。。咪就係因為佢前妻太淫賤,傑仔餵佢唔飽囉,哈哈,滿意未?」

真的不知是好嬲還是好笑,老公答案竟是如此:「我認真㗎?」

老公仍然繼續笑:「係呀,我都認真㗎。。你見唔到傑仔前妻個樣好淫賤咩?」

真的嗎?兩個人的關係,會因性方面得不到滿足而分開嗎?很難相信。。但是,亦曾經發生過在我身上啊,只不過,得不到滿足而離去的,不是我。

但是他們很離普啊,「第一任」,我已經盡量用手或口去滿足他,仍是將我拋棄了。。而「第二任」側仲過份,正常的做愛,都不能滿足。。竟然,想跟我,和我 ( 當時 ) 的好朋友,二女一男。。豈能接受自己的男朋友,跟另一個女人幹那種事?!

但是,不能否認,性事真的是很大影響啊。。「老公呀。。係咁。。你鍾意淫賤定賢淑既女人呀?」

老公把我攬實,「我梗係鍾意你賢淑啦。。不過,我唔介意你為我而淫賤。。老婆。。可以同我嚟番場口爆嘛?」

想不到老公竟然突然間有此要求。。而我也不好意思再推,特别是剛剛才說人得不到滿足便會分開,我伸手去摸他:「啊,你都未硬。。都想要?」

「你落去含佢—陣,佢咪硬囉。。嚟吖,扮淫賤啲。。」

老公其實不知道,我跟「第二任」時,我曾被要求到淫賤的階段有多深,因為大家都不想提及過往的性事。

好吧,就給老公來一個滿足。。

我的口技其實不差,但也含了好一陣子,它才在我口腔裏硬起來,而硬度也沒有上兩次那麽利害,若是做愛,必然又會是失敗收場。

到最後,他射的精也不太多。。為希望佢更開心,我呑了他的精,我知他是喜歡我這樣做的 ( 而我不是每次都呑 )。。之後問他:

「點呀?連你啲精都呑埋,夠淫賤未?」

老公苦笑了:「多謝你,老婆。」

可是,即使他射了,好像也未滿足似的。。起碼沒有上兩次那樣,散發著那股滿足的光彩。

~ 待續 ~

傑仔一臉正經地嗌著:「出嚟啦『萬能俠』,落去啦『金鷹號』!」

冰女亦正經的嗌:「我係『愛美神』 維納斯!!」

之後兩小孩便對著牆上一個用粉筆劃成的一隻怪獸,跳左跳右幻想著。。

冰女又再嗌:「『萬能俠』小心呀!敵人好犀利呀!」

傑仔回答:「『愛美神』,你對飛彈呢?用你對飛彈射佢吖嘛!!」

冰女苦著面說:「。。我都冇飛彈。。」

作者: 米高達    時間: 2018-2-9 21:32

引用:
原帖由 scdondon 於 2018-2-6 10:52 PM 發表

思樂冰?
唔係, 不過idea唔錯, 一打入google, 即刻有條靚女出嚟 :smile_04::smile_04:

不過真正嘅原因, 係前一排肯兄, 同我提起過一篇江湖文, 我記起裏面嘅 『奔雷手』文泰來, 佢嗰件見人妻,

形象(加懷舊味)幾啱冰女用 :smile_04::smile_04:

所以故事中嘅「呂洛冰」, 大約會係咁樣,:smile_47: 當然啲衫同髮型, 有少少分別啦 :smile_35:

作者: 米高達    時間: 2018-2-9 21:42

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-7 03:04 AM 發表

笑L死,甜奶苦精,虧米兄諗得出:smile_o12:
知道啲人鍾意『回憶那些年的片段。。』, 所以依家就每章都加, 盡量配合番主編喇, 但發覺有時玩下四格漫畫識趣味, 又短又過癮 , 亦順便加重呢篇文嘅特色, 不過開始感到吃力, 同埋會拖慢啲進度, 因為係三五七句之中, 要寫出有味道或好笑嘅重點, 唔係容易 :smile_35::smile_35:。 。 特別係重要有懷舊味 :smile_13:

維他奶/麥精呢一段, 特別仲有陳叔叔嘅登場, 紀念佢呢一集打柴, 反映返冰女回憶陳叔叔畀佢嘅福利。。
另外就係故事敘述, 係由冰女第一身講出,  話汽水係陳叔叔畀嘅, 但事實係佢自己問人攞嚟飲, 呢種 「主動 」與 「被動 」嘅女人心態
作者: 米高達    時間: 2018-2-9 21:44

引用:
原帖由 SteveL5 於 2018-2-7 04:15 AM 發表
米仔哥依篇文真係峰迴路轉、盪氣廻場。
真係唔好意思, 搞串咗陳叔叔個party, 但係以故事女主角性格嚟講, 幫陳叔叔打飛機嘅機會, 係微過陳叔叔打柴, 同埋咁, 先令佢哋兩個人之間嘅對話, 先至會顯得更加感人 :smile_35:
作者: 米高達    時間: 2018-2-9 21:46

引用:
原帖由 yausm1234 於 2018-2-7 07:36 AM 發表
人生無常,得快樂時且快樂
畀佢臨去之前畀冰女洗j, 算係咁啦 :smile_04:
係呀, 趁有得開心就開心, 可以嘅話, 做少啲, 玩多啲
同埋珍惜在乎自己嘅人, 唔在乎自己嘅, 就唔好嘥時間嘞 :smile_42:
作者: 米高達    時間: 2018-2-9 21:51

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-7 09:42 AM 發表

其實小弟覺得,米兄D文有個特別既優點....
就係好順暢好容易睇晒,我都希望自己做到呢一點!!

題外話一句....米兄睇左我篇文未??:smile_35:
等我又讚下tai兄先, 互拗背脊。。tai 兄觀察力都好強, 亦都好細心
暢順呢一點, 我又冇乜留意, 你依家提起, 我先至思考一下, 去搵出原因。。
你話都希望做到呢一點, 我就再去昅你篇文幾次, 雖然只係幾句,  的確有啲分別, 以tai兄嘅細心, 應該可以搵出原因, 之後就可以更暢順
你篇文我已經睇完。 。 點吖 ?你想我喺呢度畀你, 定係你過去個場畀你吖 ?
呢度就好啲, 話曬嗰面有好多你嘅fans, 我隨時畀人插。。 咁你明我將會講啦 :smile_04:
作者: yausm1234    時間: 2018-2-10 07:36

作者: 米高達    時間: 2018-2-12 01:04

(11) 老公的電腦

昨晩跟老公的對話,今日仍然徘徊在我心間,不是他想我扮淫賤的那部份,因為以往也有多次這樣提出,通常我聽完便算。

而是傑仔的性能力。。佢,真的會是餵不飽前妻,所以離婚嗎?很可憐啊。。

同時,認識傑仔多年,我們的關係是好朋友,也像兄妹。。即使我曾對他有男女情的幻想,但是性的一部份,我卻是從來沒有想過的,即使上次他看見我替陳叔叔清理,他只是很高興地和我重逢,並沒有想歪了。

他,現在,正藉壯年啊,離了婚?而且亦有好—段日子,若有性需要。。怎麽辦呢?像老公一樣,上網手淫嗎?。。還是?。。會去召妓嗎?

不會的。。傑仔不會的。。我,希望傑仔不會。。

今天,我便是被這些無為思想充滿了,不關我事的疑問,更是管不了,卻是揮之不去。而自從喪禮後,傑仔跟我亦較少短訊,不像之前的每日都有以短訊聊天,有點兒關心他呢。之後便決定短訊問候他。

" 傑仔幾日冇見,你好嗎?"

照舊他的回覆都很快的," 冰女你好,多謝關心,我冇事,只是較忙,家姐在香港。"

也是的,忘了美姐在港,陳叔叔的後事也有很多事需要處理。

" 那就好,若有事需要幫忙,記得 ( 打到這裏,我又是頓了一頓。。) 我這個老朋友在啊。"

" 多謝,高興上次見到你先生,他很有心,也高興你嫁得好老公。"

看見了傑仔的這一句。。我有一份感概,也許,我是幸福的。

" 傑仔你仍後生,仍可以遇上合適你的人,不要放棄。"

今次,是我們重遇後,首次講到男女關係,心裏有點兒怪怪的。。而傑仔的回覆,更叫我摸不著頭腦。

" 哈,應該不會了,你怎知我已經放棄了?"

" 點解呀?"

不知道那是否一條愚蠢的問題,只是等了很久,傑仔也無回覆,可能像上次一樣要忙吧,我告訴自己不要想太多。但,當傑仔回覆我後,便很難不去想了。。他回覆我,

" 男人之苦。"

到底,那是甚麽意思呢?真的如老公所說。。傑仔。。的性能力,有問題嗎?看見了這個回覆,真的不知如何接下去了。。好,改話題吧。

" 傑仔,過了尾七,到我家吃餐飯好嗎,試試我的自製叉燒。"

是我重遇傑仔後,特登看 YouTube 學的,希望給他一個驚喜。

" 當然好。"

。。。。。。。。。。。。。

日子過得很快,眨眼就到了傑仔差不多來我家晚飯的日子。

這段日子中,我跟傑仔的也經當用短訊聊天,但始終未再有談到那「男人之苦」,而我亦沒有告訴老公。老公跟我的房事,好像也因少了刺激,而回復正當了,即是他又回到他的上網手淫慣規。

但是。。有一日,是星期六天,他要加班返工了,當我睡醒後,在家中打掃搞衞生,發現他書房的電腦未有閂,想必是他忘了,昨晚他很夜呢。。不知道是工作還是娱樂。

好奇心驅使下,我看了。。也不完全關我事啊,file manager 還是打開的呢。。

我的天!!

很多很多的色情片啊!!

原來老公不單上網看,還下載了很多。。再看見垃圾桶裏面的紙巾。。一方面有點氣憤,但是,再想深一層。。是我滿足不了老公嗎?。。也有點慚愧。

想了解多一點老公看些甚麽色情片,我坐下來開始慢慢硏究。。看得我面也紅了。。除了一少部份非常之變態的。。大部份。。竟然是些人妻系列,而最令我觸目的是「夫目之前」系列!!

真的很難想像一個男人,竟然。。看著另一個男人跟自己的妻子在幹?!

難道,老公會想見我跟另一個男人。。?

真的難以理解,但事實就擺在眼前。最後,我把電腦關了,先才後悔,那豈不是老公知道我掂過他的電腦嗎?真的死蠢。

~ 待續 ~

傑仔:「為甚要受苦痛的煎熬 ~ ~ 快快走上歡笑的跑道 ~ ~ 剩一分熱。。」

當傑仔唱完頭兩句後,冰女大聲搶入:「剩一分熱仍是要 ~ ~ 發光 ~ ~ 找緊美好。。」

傑仔之後:「hey hey hey hey,乜你咁㗎? 做乜嘢站亂人歌柄㗎?」

冰女皺起眉:「咩呀?講明每人唱兩句㗎嘛 ~」

傑仔:「爸爸同我改個名叫『陳冠傑』,唱歌我最叻,應該由我唱哂。」

冰女即時又以『女殺手』手刀姿勢向著傑仔:「我叫『 鴛鴦刀 ~  駱冰』!!」

經過上次教訓,傑仔一見大驚,即時用手護著下體。

作者: 米高達    時間: 2018-2-12 01:16

引用:
原帖由 yausm1234 於 2018-2-10 07:36 AM 發表
師兄好野,不過我記得好似系出尼啦鐡甲萬能侠,落去啦朋友號wow😌😌

朋友號係呢一架, 係第一代萬能俠, 不過我鍾意第二代嗰架金鷹號。。定飛鷹好多啲吖嘛 :smile_o13:
不過依家知道其實係呃細路嘅, 以物理學嚟講, 根本唔可以咁鋤架飛機落去而唔撞機 :smile_o14:
作者: 肯尼先生    時間: 2018-2-12 01:53

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-12 01:04 AM 發表
(11) 老公的電腦

昨晩跟老公的對話,今日仍然徘徊在我心間,不是他想我扮淫賤的那部份,因為以往也有多次這樣提出,通常我聽完便算。

而是傑仔的性能力。。佢,真的會是餵不飽前妻,所以離婚嗎?很可 ...
呵呵,米兄,會唔會比我估中?:smile_47::smile_47:咁變態
作者: 米高達    時間: 2018-2-12 02:14

引用:
原帖由 肯尼先生 於 2018-2-12 01:53 AM 發表

呵呵,米兄,會唔會比我估中?:smile_47::smile_47:咁變態
有乜咁變態先 , 情有可原呀 :smile_o05:
咁你依家明白,點解我有呢個故事名未 ? :smile_04::smile_04::smile_04:

作者: fba7fd7d07f2c3    時間: 2018-2-13 14:35

作者: taikongbaby    時間: 2018-2-13 16:38

作者: 米高達    時間: 2018-2-14 20:22

(12) 老公發火了

「老公,我約咗傑仔星期日晚上嚟食飯,方便埋你唔使返工,唔使趕,順便會煲啖湯添。」

「好吖,係嘞,我有個客,畀咗啲名茶我,你估佢飲唔飲?你同我都飲咖啡唔飲茶,無謂嘥咗啲好嘢吖。」

「唔知呢?我問下佢吖。」我拿過來一看,真的像是好東西,我再說:「咦?好似好靚咁喎,咁大方?」

老公笑:「見係你個傑哥咋,自己又唔識得品,咪益下佢囉。」

老公取笑我,我當然要辯護:「咩傑哥呀?傑仔呀。」

老公仍未肯收手:「哈,又係你話,佢係你哥哥妹妹咁既。。話時話吖,老婆,你話你對佢好似兄妹咁啫。。你估。。佢對你。。有冇。。哈哈哈哈。」

估唔到老公竟然會咁問,我即時答:「乜嘢叫做『有冇。。哈哈哈哈』呀?你諗咗去邊呀?」

「哈,我老婆又靚又賢淑,所有男人都鍾意啦,係咪咁話先?」

我真的奇怪老公今日的說話,但我亦有些心底話,因而被觸動到:「係咩?所有男人都鍾意,但你就情願對住部電腦,都唔掂自己個老婆吖嘛?!」

當我說完這句,心裏有點後悔,我只否入了一些我跟老公之間的禁區呢?亦好像表示我已知道他用電腦手淫的 ( 所謂 )「秘密」。

更不知是否我揭穿了他,所以老羞成怒,見到老公的臉陣紅陣青,真想把剛才的說話收回,但已經太遲,老公好像想鼓起勇氣說一些話似的。。噢,來喇,他真的來喇。。

「老婆!!。。我知,我成日扯唔起!我又早洩吖嘛!我畀唔到你高潮!我無盡老公既責任吖嘛!!你係咪想咁講吖?。。你估我想㗎?!我都唔想㗎!。。我。。我老喇。。但我工作壓力好大㗎!!我要洩。。要發洩呀!!揾你,咪棧搞到你。。咁不如自己解決!!」

老公好像真的很嬲,我可以感覺到。。而他說的,既是事實,亦有道理,令到我覺得自己作為他的妻子,真的未夠體貼啊。。

「老公。。對唔住啊。。不過,我唔係咁意思。。」

老公沒有說話,轉身入了書房。

突然間,我感覺到傑仔跟他前妻,是否就像這樣,為性事不協調,導至夫妻不和至離婚呢?但是。。不公平呀?我都沒有淫賤,也沒有投訴老公餵不飽我。

想了兩想,心裏不舒服感覺更重,再想到老公待我真的不差,知道自己「那話兒」不濟,便自己發洩,也不情願給我麻煩,心裏更是內疚,決定以後定會補償給他。

好,想到即做,便由現在開始。。我到書房敲門,老公回應:「咩事?」

我用最温柔的聲音,一邊講,一邊進入書房:「老公 ~ 對唔住囉,唔好咁嬲啦 ~。。至多,我以後聽哂你話吖 ~」

到我講完以上的說話,我已跪坐到老公身前,前臂就放在他兩邊大脾。。是的,我已打算給他來一場口交,還會呑他的精液,讓他一邊享受他的變態電影,一邊享受我的愛口。

老公見狀,火氣好似即時降了:「喂喂喂喂,你咁做,乜嘢意思呀?算做色誘我呀?」

我的手在解他的褲頭和拉鍊:「色誘你?好唔好呀?。。老公你 relax 吓,睇你鍾意睇既片。。你『細佬』,我會照顧佢㗎喇。。慢慢嘆啦,我只想做個令老公滿足既老婆。」

老公亦好合作地,即時企了起身,讓我將他的褲子除去。如同一般,老公仍是軟的,真的不知為何他那麽有需要,明明軟成這樣,也會需要?

看來,真的是內裏壓力,需要舒洩啊。。我曾經上了多課心理學,亦有講到「性」,能反映很多內裏心態和不平衡。。正正就如老公想痾尿給「女魔頭」喝,作為一種報復。

老公見我送此「大禮」,很高興:「咁。。我唔客氣囉喎。。老婆你要記住,—陣無論發生乜嘢事。。又或者聽到我講乜都好,都唔使理我㗎,我純粹發洩一下,減減壓㗎咋。。同你無關,你。。至緊要唔好停,繼續咁含我條撚就得㗎嘞。。明未?」

哇,真的會這麽誇張嗎?但單是老公用上粗口,叫我『含佢條撚』,已經是前所未有。。我有點緊張呢。。看來真的是需要調理内裏工作壓力啊。

但我仍笑臉回答:「嗯,遵命。。老公。」

~ 待續 ~

小學寫毛筆字必備之墨盒,至怕帶返學,無論點包好都會漏到周書包都墨!

那些年,小學生最艱辛要面對既事。。

「書法堂」,墨筆盒漏墨!!:smile_o16:

作者: 米高達    時間: 2018-2-14 20:35

引用:
原帖由 fba7fd7d07f2c3 於 2018-2-13 02:35 PM 發表
期待故事發展
多謝支持
作者: 米高達    時間: 2018-2-14 20:41

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2018-2-13 04:38 PM 發表

我又有少少想替老公叫冤....

男人睇AV咪同睇小說一樣羅,就好似咁,
有邊個男人睇唔係熱血上頭,想好似關公張三爺咁大叫:"受死拉曹賊"
跟住渣住把關刀/丈八蛇矛衝入敵陣??

但如果真係打仗呢....
唔好話白刃戰 ...
其實好多女性, 都同樣有性幻想, 「畀人強姦」 仲係一個好熱門嘅題材, 但現實中當然冇人想畀人強姦, 所以好明確幻想同現實係兩回事
tai兄如果覺得冰女太認真, 你就太認真了, 哈哈哈哈。。 再一次唔好睇少冰女老公, 一步一步咁引緊冰女落疊, 作為一個咸濕佬, 仲有特別喜好, 點會唔記得閂機咁大意 :smile_04::smile_04:
作者: 京兆韋氏    時間: 2018-2-15 10:19

作者: Eddyo    時間: 2018-2-15 15:57

引用:
原帖由 米高達 於 2018-2-14 08:22 PM 發表
(12) 老公發火了

「老公,我約咗傑仔星期日晚上嚟食飯,方便埋你唔使返工,唔使趕,順便會煲啖湯添。」

「好吖,係嘞,我有個客,畀咗啲名茶我,你估佢飲唔飲?你同我 ...
好正, 期待更新!!

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)