188Channel

標題: [原創作品] 『回覆會員意見和選舉精華的通告』 [打印本頁]

作者: 劉金發作品    時間: 2017-12-1 05:53     標題: 『回覆會員意見和選舉精華的通告』

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: pure3000    時間: 2017-12-1 06:30

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-1 05:53 AM 發表
先前看到有些作者在討論成人小說要不要插圖?
有些說圖文並茂好!有些說不喜歡插圖,令到讀者沒有幻想空間。
劉金發2008年開始在文學區寫小說,那時沒有人在故事裏加圖的,大概我是第一個。
加插圖變成了我的風格 ...
我第一時間入嚟,比個洋蔥頭以示支持
作者: pure3000    時間: 2017-12-1 07:54

我就喜歡有圖有實相,唔配合劇情都無問題,重點係囡囡一定要“正正常常”,如果係“夏蕙姨”嗰類,就千其唔好放😂😂, 如果係“劉金發”兄件囡囡“小嵐”咁索,咁當然無任歡迎啦
作者: taikongbaby    時間: 2017-12-1 08:23

作者: rigby    時間: 2017-12-1 08:38

有插圖好
作者: taikongbaby    時間: 2017-12-1 10:06

作者: 過路人文迪    時間: 2017-12-1 10:21

作者: 京兆韋氏    時間: 2017-12-1 18:48

作者: 羊師伯    時間: 2017-12-1 20:10

作者: AiUehara    時間: 2017-12-1 20:50

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-1 10:06 AM 發表
講多一點,小弟其實有時覺得附圖者,比我地仲有"赤誠之心",
因為佢地只係單純想做好件事,讓個故事更好睇,讓讀者睇得更開心,
反而,我地就無時無刻想證明自己....唸唸下,可能自己係有少少自卑既心理
:smile_35: :smil ...
我都幾同意師兄既睇法。

而本人之所以想做到自己每個故都圖文並茂既原因都係出於希望入尼睇既讀者睇完都會有一種覺得成件事變得更加完滿同有吸引力。

故仔加插圖既初衷亦都係為左希望大家睇得特別投入同開心,故事入面既人物無論係個樣定係身材,甚至係表情都可以更加豐富同鮮明,唔洗估估下。

坦白講,讀者肯噤入去睇同埋肯回應,又或者單單一句"支持你"其實都已經係作者既寫作動力。

作者: 米高達    時間: 2017-12-1 22:12

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-1 05:53 AM 發表
先前看到有些作者在討論成人小說要不要插圖?
有些說圖文並茂好!有些說不喜歡插圖,令到讀者沒有幻想空間。
劉金發2008年開始在文學區寫小說,那時沒有人在故事裏加圖的,大概我是第一個。
加插圖變成了我的風格 ...
小弟儬仔時,偷睇老豆啲咸書,都已經係有圖,但亦有讀純咸濕故事 ( 因成本製作 paper back 書藉 ) ,所以冇圖,除封面外。所以有圖咸故,相信「古埃及」已經開始,非近代之事。單是中國「禁書」,或印度 Kama Sutra 顯示,「 圖文並茂」, 確是一種有效之法。

小弟忙寫自己意見/手法之時,亦想聽聽劉Sir 既以加圖為風格,你既原因同目標,可否分享呢?
By the way 「小嵐」有冇全祼或露點,好想睇。。 應該唔止我一個,代表其他人講 :smile_47::smile_47:

我的風格就是做到十全十美。
不止插圖,文字的編排,段落,有時會加大字型,製造效果,加表情。
總之,希望能令讀者既能閱讀到好文章,又能看到美麗的畫面。
是的,好多讀者想睇小嵐裸圖,不但男讀者,連女讀者都叫我傳小嵐的裸圖給她看。
不過,小嵐不是拍AV的,所以,係無裸圖的。:')

不過,有一輯下面只穿內褲。

作者: 變幻才是永恒    時間: 2017-12-2 07:04

有圖就好D, 因為太多字既話, 就無乜心機睇落去
作者: assault    時間: 2017-12-2 07:28

作者: 米高達    時間: 2017-12-2 11:26

引用:
原帖由 米高達 於 2017-12-1 10:12 PM 發表
小弟儬仔時,偷睇老豆啲咸書,都已經係有圖,但亦有讀純咸濕故事 ( 因成本製作 paper back 書藉 ) ,所以冇圖,除封面外。所以有圖咸故,相信「古埃及」已經開始,非近代之事。單是中國「禁書」,或印度 ...
我的風格就是做到十全十美。
不止插圖,文字的編排,段落,有時會加大字型,製造效果,加表情。
總之,希望能令讀者既能閱讀到好文章,又能看到美麗的畫面。
是的,好多讀者想睇小嵐裸圖,不但男讀者,連女讀者都叫我傳小嵐的裸圖給她看。
不過,小嵐不是拍AV的,所以,係無裸圖的。
多謝分享,「劉金發作品」確實係精心製做,呢點不可置疑。「小嵐」咁錫身,真可惜
。。。。。。。。。。。。。。。

以下是我對插圖的己見和套用手法。

一様米,養百様人,插圖不插圖,其實「主觀」上,只係作者喜歡用與否,同様,讀者亦有其「主觀」喜歡睇有或冇插圖的故事。

但若論例子,相信大家都睇過由小說改编的電影(或劇),就係一個「誇大」咗既辯論嘞,到底「實境觀感,可以强過思想意式嗎?」

答案包含很多範疇因素,若然「插圖」做得比想像中好,當然可以,a picture is worth a thousand words 。但幅「圖」若成劈屎咁。。唉,咪「見面不如聞名」囉。

「羊師伯」指出好既一點,若筆者寫既係「 潘金蓮」,但貼既係張「余慕蓮」。。頂,好掃興啫,咁就不如唔好做過喇。。但是,主觀上,筆者或者又真係覺得「余小姐」真的有若「再世金蓮」呢?咁既情形,誰對誰錯呢? 情人眼裏出西施。

所以,「圖」或「冇圖」,在乎不同寫手,也在乎不同讀者。有人愛「大」為震撼,有人話「大」係浮誇。所以我認為尊重各人的創作自由,才是共處之道,汰弱留強,市場自然會反映,即使同一張「插圖」,亦有人屌或讚。

講完廢話後,我自己既「手法」又如何呢?我本係偏向「無圖派」既,但我既故事,通常又喜歡加「插圖」嗰喎,如果讀者有留意,就發覺我既「圖」,通常絕少「括限」咗讀者對條「女」( 或扑嘢場景/動作 ) 既幻想空間既,( 除咗上次篇「比賽文」,所以根本唔係我風格 )。我插既「圖」,通常係臨發貼前 ( 即文一早已寫好 ),若有時間,就先屎忽痕,揾啲有「趣味」既少少「相關」圖片,令到讀者睇故事時,除咗「文」以外,多點「趣味感」,使「整體感受」,(係嘞,total experience ,可以播埋 music video 就仲好 ),更有娱樂性,而唔係用「圖」去加强「文意」表達。

所以我明白Tai 師兄盡量唔用插圖,去證實自己既筆力,是何用意。「霸王卸甲」,可能仍是霸王。但落咗妝既靚女,都仍是靚女,才是真正既靚女。

股神 Warren Buffet 有一句說話好得意:「Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked」

「圖」,能加,亦能減,讀者對文章既享受程度,但如果我,作為一個文人,要靠「圖」先食到「糊」,嘻 ~ 就覺得有啲窄囉。

所以,嚴格嚟講我係「冇圖派」,但會貼圖。(伸報,即使我好好好好喜歡睇圖,無字圖)。

作者: 劉金發作品    時間: 2017-12-5 18:40

跟一位讀者談過,他不喜歡色文有圖,無論是好是壞,都不想色文裏有圖。
其實一個作者在自己的文章裏加圖,是代表他想把件事做好。
我講過,在我之前是很少有在文裏加圖,現在多了很多。證明好多作者是想把自己的文章做得更好。
找圖其實是困難的,花的時間還多過寫文。不過如文迪君所講,有時搵到圖能給與作者靈感。
其實作者不用介懷讀者是看圖還是看文,文章千古事,得失寸心知。自己的水準去到哪裏,自己是知道的。
而我相信,絕大部份的讀者是看文。一篇寫得不好的文,有圖都幫不了甚麼!

小南者話我講得啱!:smile_o12:
作者: sze.story    時間: 2017-12-6 07:09

作者: pure3000    時間: 2017-12-7 16:53

引用:
原帖由 sze.story 於 2017-12-6 07:09 AM 發表
我自己就比較鍾意唔係真人嘅圖,會鍾意動漫人物嘅圖,因為真係反而俾唔到幻想空間我,好似有d 限死左人物個形象。而動漫圖幾誇都有(動漫撚)
當然如果為咗某一個人而寫,用返佢嘅圖係會簡單直接d 啦,hahahaha...
...
我覺得你講得有道理,有啲圖用真人好,不過有啲圖係用動漫圖,先可以出到個意境,
嚟緊我都有個新故事,會用到動漫圖,哈哈
作者: sze.story    時間: 2017-12-7 17:28

作者: pure3000    時間: 2017-12-8 20:32

引用:
原帖由 sze.story 於 2017-12-7 05:28 PM 發表

多多指教:smile_40:
哈!大家互相指教啦,我覺得出唔出圖,好睇個人風格,就如鹹圖版出鹹圖,有人喜歡動感,有人喜歡美感,而我就喜歡以系列形式出鹹圖,再作返首鹹詩襯托下

出文喜歡又出圖
表達不軌嘅企圖
學吓鬼佬羅拔圖
免費中出cap埋圖
作者: 劉金發作品    時間: 2017-12-26 08:01

有無人睇過著名色情小說《五十度灰》?覺得如何?發表下意見!

小說《格雷的五十道陰影》(又名《五十度灰》)作者E.L.詹姆斯。
《格雷的五十道陰影》三部曲的創作和發表都烙刻上了網路時代的印記:
2009年1月,46歲的E.L.詹姆斯讀完《暮光之城》小說,在倫敦地鐵上突獲靈感,一口氣寫了3個同人故事;同年8月,她發現一個名叫Fan Fiction的同人文網站,於是以“白雪女王的冰龍”為筆名發表了故事。
後來她對小說的內容及人名進行了更改與調整,基於長度和內容將小說拆為3本,交由澳大利亞一家虛擬出版社以電子書形式出版,小說口口相傳異常火爆,最終於2012年3月由Vintage Books購入版權,修訂版於同年4月出版,迅速包攬《紐約時報》暢銷書排行榜前三名,這為詹姆斯帶來980萬美元的收入,同名電影的版權也賣出了500萬美元。
至今,《五十度灰》全球銷售了一億本!
作者: taikongbaby    時間: 2017-12-26 11:25

作者: 米高達    時間: 2017-12-26 11:40

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-26 08:01 AM 發表

色情小說中最受人注目 ( 起碼以近年來說 ) 既 「格雷五十」。。話說當時我已經開始在網上寫色文,所以當然要見識一下呢本嘢。當時電影尚未拍成,就先睇小說,之後再煲埋套戲,畀足面,睇下有乜嘢學啦。。講真一句,屌!

唔係話佢唔好,而係「名過其實」囉,當然,sell 得咁行,自有其成功之處,最成功,咪就係 sell 得好囉 ( 咁故事本身亦唔差,只係無其名聲咁「神」級啫 )。

作為一個男讀者/觀眾,我就睇到一路笑,一路屌那媽,唔夠過瘾。。因為套嘢根本就係「女人寫畀女人睇」的「灰姑娘」故事 X 版。女人會有好感同濕哂。。咁,啲男人咪又即本陪啲女人一齊睇 ( 志在慳番啲「撻火」功夫 ),同埋唔使開口氹啲女玩「變態性口味」啫。。陪公主睇戲後上床,何樂不為呢?

另一成功點,咪將啲較「非傳統」性玩意,搞入主流大銀幕囉,但其實近年以網上接觸,所玩既,已經唔再叫人出奇。所以,呢本書,亦成為時下女人(跟男人)將自己本身既「暗黑」一面打開既鎖匙。

所以無論「 灰姑娘遇有錢男」,「暗黒」幻想被釋放,單呢兩點,都成為本書既大賣點!!但,故事同寫作,我覺得未夠「合理」,(又或者太夾硬 ),其實係我對呢本書苛刻咗,可能因為期望太高 ( 又或者本書名氣太大 )。

*其中兩點我認為不合理:1) 女主角有乜理由仲係處女??!!
2) 女主角對男主角的「吸引」,交代得唔好 ( 或未夠原因 )!

我都想聽聽其他人對呢本書,又或者我所講既意見 :smile_35:

作者: 米高達    時間: 2017-12-26 11:57

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-26 11:25 AM 發表

小弟無睇過,不過就聽聞因為呢本書,令女性對輕SM既接受程度,
大幅提升....我唸男性同胞真係要多謝作者大人:smile_47::smile_47::smile_47::smile_47:

牛若不飲水,仙女若不插菊。。:smile_13: 作者大人只係「風光」咗級「下台䃈」啫

作者: 浪花十三    時間: 2017-12-26 17:22

我曾看過。
並且覺得不少本論壇中的好手,寫得好過《五十度陰影》至少五十倍。
作者: 水晶物語    時間: 2017-12-26 21:24

作者: taikongbaby    時間: 2017-12-27 08:10

作者: 米高達    時間: 2017-12-27 10:00

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-27 08:10 AM 發表

見咁多大大都講兩嘴,小弟於係網上睇完套戲....FXXX,我睇緊D咩撚野??!!
全套戲最重口味既,只不過係打屁股....仲有呀,個女主角根本就有輕度公主病,
(咁又唔可以話佢係"重度"既),明明係自話想試下玩重SM(其實唔算重 ...
兄師明白了。。亦中伏了呢 :smile_30::smile_30:
話咗唔好畀「SM」呃咗,其實係「女人戲」
畀多個貼士你,續集仲嘔呀。。不過,如果同條女睇完有「下文」,作為有風度男兒,只好頂硬上 :smile_34:
但若是一支公,睇AV啦,又或者等我誠意介紹呢條「必殺1:37」( 一分三十七秒 ) :smile_47:,翻睇五次之內,必要你一敗地呀!!:smile_34::smile_34:貼士:電影為 Storytelling (2001),故事中白女係大學生,黑人係。。哈哈,。。係 beep beep ( 犯版規關係 ) :smile_30:

( 條 link PM 咗你,想叫你「慢用」,但應該有難度 ) 唔使睇成套戲,因為套戲所安排重點就係嗰幕戲,哈哈!!

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-27 10:29

引用:
原帖由 taikongbaby 於 2017-12-27 08:10 AM 發表

見咁多大大都講兩嘴,小弟於係網上睇完套戲....FXXX,我睇緊D咩撚野??!!
全套戲最重口味既,只不過係打屁股....仲有呀,個女主角根本就有輕度公主病,
(咁又唔可以話佢係"重度"既),明明係自話想試下玩重SM(其實唔算重 ...
Tai兄,我同你一樣,書冇睇過,但齣戲有睇,原著我唔知係點,但電影就一個字:悶。而且對我來講,情色電影最重要嘅其中之一,就係個女主角,呢套嘅就完全冇令人想好好馴服佢嘅衝動:smile_47:
作者: 京兆韋氏    時間: 2017-12-27 13:15

作者: 劉金發作品    時間: 2017-12-27 17:48

巴喇莎︰

作者: 米高達    時間: 2017-12-28 00:12

引用:
原帖由 京兆韋氏 於 2017-12-27 01:15 PM 發表

見大家講起「格雷五十」,咁岩都算,講到本屎忽老本行丫,
咁我又恃老賣老講兩句拉。。。

講真米兄所講既野,本屎忽唔覺得驚奇。本屎忽自命「重口之王」
「重口味」寫了十年有多,完全明白真正既「重口味」, ...
嘩哈,京師兄既堅持,真的令人佩服。。
套「五十」其實有好多「靚位」可以做咸啲,作者鋪哂路,只要—玩就可以「震憾」哂,(例如男一成長時做貴婦性奴,呢啲都只係暗示咗),因為始終只係一套「愛情戲」
但至於「莎姐」,你唔好咁純情,以為佢咁純情啦。。因只係出街既節目,佢扮「矜持」啫,佢咁淫,你認為佢啲對手係「小學鷄」嗎?帶起 strap-on 爆男人菊都只係當前戲都仲得啦,哈哈
記得曾經有啲花邊新聞,講個女明星,收到啲用「過嘅紙巾」都喺度喊一餐,你話邊有可能咁純情,全部都係公眾型像上扮出嚟 :smile_30:
作者: SteveL5    時間: 2017-12-28 00:45

如果講將一個女人變成性奴,五十度灰未到家,搔不到癢處,我中意N年前嘅O孃Story of O到肉好多。

作者: 劉金發作品    時間: 2017-12-28 06:33

電影裏的女主角,矯揉造作,好討厭!
但小說就很好!畢竟這是賣了一億本的書!《哈里波特》七集加起來都沒這本多!
有時間跟大家詳細分析討論。
其實,如果拍亞洲版《五十度灰》,找誰做女主角呢?
如果搵小嵐露三點演出,會好吸引!

作者: taikongbaby    時間: 2017-12-28 08:52

作者: 米高達    時間: 2017-12-28 10:52

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-28 06:33 AM 發表
但小說就很好!畢竟這是賣了一億本的書!《哈里波特》七集加起來都沒這本多!
如果搵小嵐露 ...

若果畀我拍「亞州版」《五十度灰》,我會用「林宣妤」,靚得嚟唔太離地,可以似鄰家女,年齡亦係大學生妹 :smile_47:

小嵐外型氣質較似小三 ( 因為老婆同女友都好少咁正,嘩哈哈哈 )

Tai 師兄好彩你唔係女人,否質連我都溝你唔到。。因為連 。。
引用:
唔好話我話,佢除左有錢,靚仔,同米兄所講"扑女前必需既風度"外, 佢仲有D咩吸引既內在涵義??
咁你都唔受溝?嘩哈哈哈 :smile_30::smile_30::smile_30::smile_30::smile_30:
作者: 京兆韋氏    時間: 2017-12-28 13:14

作者: 肯尼先生    時間: 2017-12-28 13:52

引用:
原帖由 米高達 於 2017-12-28 10:52 AM 發表

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20170115/photo/bkn-20170115223609449-0115_00862_001_03p.jpg" border="0" class="ui-resizable-init">?20170116 ...
有錢=唔駛擔心生活,仲可以日日shopping;靚仔=扑嘢都可以投入啲;扑女前必須嘅風度=溫柔體貼,有被尊重嘅感覺......咁......正常來講,都應該受溝啦:smile_04:,不過呢,就要有心理準備,以後要應付啲狐狸精,同埋自己嘅疑神疑鬼心態勒
作者: pure3000    時間: 2018-1-1 12:01

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-26 08:01 AM 發表

http://uploa ...

作者: pure3000    時間: 2018-1-1 12:30

引用:

http://uploa ...
作者無啦啦發咗達,執幾千萬港字,呢類事件,只會喺鬼佬地方發生,因為西人頭腦比較單純,換上香港就無可能,因為港人唔會晒錢買呢類小說,加上故事其實好一般,我兩集都係入戲院睇,睇到想瞓覺,返屋企睇4仔好過
作者: 劉金發作品    時間: 2018-1-2 19:42

引用:
原帖由 pure3000 於 2018-1-1 12:30 PM 發表
作者無啦啦發咗達,執幾千萬港字,呢類事件,只會喺鬼佬地方發生,因為西人頭腦比較單純,換上香港就無可能,因為港人唔會晒錢買呢類小說,加上故事其實好一般,我兩集都係入戲院睇,睇到想瞓覺,返屋企睇4仔好過
不是賺幾千萬。
賣了一億本,算一本5元版稅,她賺5億!
作者: 京兆韋氏    時間: 2018-1-3 11:05

作者: 劉金發作品    時間: 2018-1-8 19:10

上星期接受了香港01女記者潘宛沚的訪問,談到現時網絡上的色情小說問題,原文如下︰

色情是一個大產業,有的人喜歡摸上唐樓「撳鐘仔」,有些人則只是躲在家裏過過眼癮與心癮。
60年代美國嬉皮士的反戰口號是「Make Love; No War」,似乎解決了情慾,便可天下太平。網絡興起前,圖文並茂的報紙色情版、情色書刊是最主要的色情消費品,雖然也有店鋪打開門售賣埋身肉搏的「四仔」,但始終獲取渠道不如紙媒方便;有了網絡後,技術發展終於讓成人影片進一步發揚光大,成為色情產業中的主角,但文字真的不再有人看了嗎?
事實是,色情小說依然有為數不少的讀者,因為影片永遠無法提供文字帶給人的幻想空間。說到色情小說,你第一個想法是什麼?淫穢?猥褻?父權?「情慾書寫」專題並不打算批判色情小說的「低俗」,也不為它正名,但如果讓那些鮮少露出真身的作者給個說法,最終能擴闊大家的情慾想像,又有何不可?何況色情小說並非只是色情,裏面也滿是人生百態,甚至能讓人學到些人生道理。

比起影音產品,文字保留了想象空間,即使在這個輕易能取得成人影片的時代,色情小說必然有市場。(資料圖片/黃偉民攝)

他有劉德華的「劉」,金城武的「金」,周潤發的「發」。對甜故稍有認識的,都會聽過劉金發的名字。向西村上春樹的《東莞的森林》(電影《一路向西》原著)未出現之前,劉金發已經在香港討論區和高登討論區發表色情小說。
說起差不多十年前的處女作,還是相當稚嫩,劉金發也不敢提起。現在已是香港討論區成人文學的版主之一,他自信滿滿地道:「幾乎是『劉金發』=『成人文學』了。」可是寫色情小說的他,卻從來都不看甜故,也是因為一份自信。
劉金發與他的著作《那一年,我替三個女人畫下了人體素描》(潘宛沚攝)
一嚟就埋牙只算「肉文」不是「小說」
不論是中國古典色情小說,抑或是時下的甜故,作者身份都是神秘的,如中國「四大奇書」之一的《金瓶梅》作者蘭陵笑笑生,其真實身份至今仍是謎題。劉金發卻不介意告訴別人,自己是寫色情文學的,已出來社會工作的兒子也為他出版《那一年,我替三個女人畫下了人體素描》而自豪。書中有不少性描寫,佔大多數的則是愛情成份。「小說就是寫人,寫男男女女自然有愛情。」比起色情部分,劉金發更重視如何寫好一部小說。他從不覺得寫色情小說是一件容易的事,也因此無需顧忌甜故作者的身份。
「現在的所謂色情小說一嚟就埋牙,完全算不上是小說,只能說是肉文、J文,滿足一下性慾。」他在大學時研究古典小說寫作技巧,對小說有一份執着。觀乎香港的網絡色情小說,他認為既沒有好文筆,又沒有人物塑造、情節橋段、衝突懸念等基本的小說元素——只有「色情」,沒有「小說」。「我不會刻意看網絡上的色情小說,浪費時間。」即使這些粗製濫造的色情小說有很多讀者,他堅持對小說的要求,直至第三部作品《吸血三姊妹》便開始吸引一批讀者。本着示範何謂好的色情小說,劉金發便從一名文學碩士變成人稱「發哥」的甜故達人。
至於出現粗製濫造的情況,劉金發認為是功力和網絡的問題。「作者沒有小說訓練,而且看得出他們的年紀很小,沒有人生經歷。」文學史上有年輕的天才作家,也有隨年紀增長而愈寫愈好的作家,經歷了寫作和人生的磨練。劉金發則特別重視人生經歷,他自己也是中年才開始寫作。加上網絡小說盛行,只要在網上隨筆一揮便可成為作者,沒有讀者也不會有損失。「在網絡鍾意點就點,但實體書不同,是有成本的,計算自然多了。」香港的小說發表園地,也成為劉金發口中「為興趣玩下」的場地,只為一點掌聲。

劉金發是第一個在色情小說中加上配圖的人,他笑言別人學不到他的小說技巧,只學到了加配圖。(《吸血三姊妹》)

左為侯曜的《摩登西遊記》,右為夏飛的作品。劉金發指夏飛是一個寫作團隊,要不然也不會有那麼多作品。(網上圖片)

不為色情的文人色情小說
回想老香港的色情小說,劉金發讚賞有嘉:「文人寫的色情小說根底好,不低俗。」香港三、四十年代的報章連載色情小說,著名的有侯曜、林瀋、高雄。根據學者兼作家黃仲鳴教授所言,三位與七、八十年代的夏飛並稱「情色小說四大家」。侯曜和林瀋都繼承了古典色情文學的傳統寫法,題材和文筆都帶古風,如侯曜的《摩登西遊記》就是以豬八戒的色慾旅程帶出慾望的可怕。而且侯曜認為自己所寫的是「哲理小說」,以色情帶出道理,這方面與劉金發相似。

記得發哥寫文其實都有個主題 例如《明朝大惡爺》(我最鍾意呢部,因為以前睇得多武俠小說,所以好嚮往古代嘅文化人文社會) 主題係講救贖,講即使人做錯咩都好,始終都會有補償嘅機會 《臥底男教師》講做人態度 有時會諗,其實即使《吸血三姐妹》係以情色為主題 但發哥成日都提當中有自己嘅個人見解,價值觀
讀者 Z77XD3H

劉金發言《金瓶梅》的性愛尺度大,現今應該接受不了。(《金瓶雙艷》劇照)
《援交背後》說援交女生背後的故事,《烈火Band3》寫現今的師生關係,劉金發作品中的色情只是一部分。他以《金瓶梅》為例,指當中的色情成分相當少。紅學(《紅樓夢》研究)與金學(《金瓶梅》研究)學者劉心武也提過,《金瓶梅》的性描寫只佔二百份之一。劉金發構思作品時會考慮如何扣連性愛部分,但重要的還是表達主題,這是小說的核心。
「我不是為性而寫。」劉金發道。
作者: 駱天龍    時間: 2018-1-14 20:37

當然算小說,與傳統小說的分別只是媒介不同,小說該有的格式網絡小說也有,再廢的色情小說也不能排除在外。
說實話,水準暴跌則是必須正視的問題。
據我所知與所做,兩岸三地都有俠義之士在指導新人,不厭其煩地為了提升大家的水平而努力。
成效如何?與六合彩的得獎機率差不多。
垂淚中……
作者: ycc677    時間: 2018-1-16 21:52

:smile_o12:
作者: pure3000    時間: 2018-1-22 23:01

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2017-12-28 06:33 AM 發表
如果搵小嵐露 ...
揾“小嵐”露3點, 當然吸引啦,我每次見到佢,不其然要吞一下口水,因為我曾經喺大陸,就見過一個囡囡,好似佢咁款,可惜佢係大陸同事嘅女友,如果唔係,我一定會。。。哈哈
作者: pure3000    時間: 2018-1-22 23:08

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2018-1-2 07:42 PM 發表

不是賺幾千萬。
賣了一億本,算一本5元版稅,她賺5億!
嘩,原來5億,佢就真係發,可以提早上岸,得閑又可以寫下新故,咁又揾多幾億,西人啲錢真係容易賺,喺香港呢本嘢,如果買到1千本,都可以當佢贏,哈哈
作者: pure3000    時間: 2018-1-22 23:14

睇咗“香港01”咁耐,最有水準都係呢篇訪問,平時嗰啲,我望兩眼就算,因為係公司同事買,唔係我買,我比較喜歡“東方”,因為有“南極圈”,哈哈
作者: 劉金發作品    時間: 2018-1-28 14:40

Tanya 這篇報導真的寫得很好,她是一位初入行的年輕記者。可以繼續留意她以後的報導。
作者: 威伯    時間: 2018-1-29 17:54

作者: 劉金發作品    時間: 2018-1-29 18:31

引用:
原帖由 威伯 於 2018-1-29 05:54 PM 發表
幾時有三姊妹?
已經寫了50萬字,但全集要200萬字,可能要2019年才能跟大家見面。
作者: fung2611    時間: 2018-2-1 04:55

做左粉絲幾年了 由三姊妹時期開始追 我認為小說有圖先致印象深刻容易代入故事中 由其對小嵐每次都想入非非 

另外發哥hea男出2了嗎
作者: 劉金發作品    時間: 2018-2-7 09:52

引用:
原帖由 fung2611 於 2018-2-1 04:55 AM 發表
做左粉絲幾年了 由三姊妹時期開始追 我認為小說有圖先致印象深刻容易代入故事中 由其對小嵐每次都想入非非

另外發哥hea男出2了嗎
很快!3月。
作者: 劉金發作品    時間: 2018-2-17 15:47

新年快樂!:smile_o13::smile_o13::smile_o13:

小嵐祝香討成人文學版的作者和讀者身體健康!!
:smile_o06:

作者: 劉金發作品    時間: 2018-2-22 17:29

janda8383
有無人睇過一篇野話兩個女仔去賓館住之後無水沖涼出完房入錯房比人搞既文丫?
:smile_o06::smile_o06:

作者: cyber-andy    時間: 2018-3-3 19:01

之前有篇講個老婆叫karen,個家姐叫阿欣,有個鄰居叫gigi篇文點解冇左既??
作者: 慢嘗君    時間: 2018-3-3 20:04

作者: 慢嘗君    時間: 2018-3-3 20:06

作者: cyber-andy    時間: 2018-3-4 09:07

引用:
原帖由 慢嘗君 於 2018-3-3 08:06 PM 發表

呢篇個作者突然話唔寫了,跟住鎖埋帖,想 reply 都唔得
原來係咁,唔該晒
作者: 駱天龍    時間: 2018-3-18 02:47

想問大家一條高登流小說的概念。
身為男人的你,有冇唸過你碌野點唸?特別係你打JJ或入洞既時候。
新長篇想寫男主角變左碌撚,生係個唔識既女仔身上,跟埋去女生宿舍。
作者: 劉金發作品    時間: 2018-3-19 18:08

引用:
原帖由 駱天龍 於 2018-3-18 02:47 AM 發表
身為男人的你,有冇唸過你碌野點唸?特別係你打JJ或入洞既時候。
新長篇想寫男主角變左碌撚,生係個唔識既女仔身上,跟埋去女生宿舍。
高難度,並不容易寫!
作者: 米高達    時間: 2018-3-19 21:48

引用:
原帖由 駱天龍 於 2018-3-18 02:47 AM 發表
我寫文, 通常會諗到角色嘅內心, 至於器官, 又好似從來冇諗過喎, 哈哈。
天龍兄打算用第一身, 還是用第三身, 去描寫呢一篇呢 ?
作者: assault    時間: 2018-3-19 22:30

作者: 米高達    時間: 2018-3-20 19:43

引用:
原帖由 assault 於 2018-3-19 10:30 PM 發表

電影風塵三俠入面其中一幕,梁朝偉碌嘢做第一身,選擇咗要入栢安妮,都有啲異曲同工。
記得有套「風塵三俠」電影, 但唔記得內容了
作者: 駱天龍    時間: 2018-3-20 22:24

仲有張堅庭的《細老識講野》,都係用碌野做主題的。

米高達 發表於 2018-3-19 09:48 PM

引用:
我寫文, 通常會諗到角色嘅內心, 至於器官, 又好似從來冇諗過喎, 哈哈。
天龍兄打算用第一身, 還是用第三身, 去描寫呢一篇呢 ?

我希望是第一加第三,因為碌野的視角非常有限。
全用第一身的話,三不五時便會有「某處痕癢」的語句出現。
作者: 米高達    時間: 2018-3-21 20:17

引用:
原帖由 駱天龍 於 2018-3-20 10:24 PM 發表
仲有張堅庭的《細老識講野》,都係用碌野做主題的。

米高達 發表於 2018-3-19 09:48 PM

引用:原帖由 駱天龍 於 2018-3-18 02:47 AM 發表
想問大家一條高 ...
日常中, 人都經常將條嘢, 形容為一個「獨立個體」, (稱之為「細佬」, 又或者北方人嘅「老二」), 因為佢好似有自己嘅性格, 自己鍾意硬就硬, 軟就軟, 完全唔使畀面個大佬咁。
既然係一個獨立個體, 就可以代入, 由嗰方面嘅內在感去描寫, 而內在感受, 當然第一身手法寫出, 最能如同身受。
不過若然玩到咁大, 將感受聚焦係一個咁「狹窄」嘅地方, 第一身既視野, 確實有限, 唔用埋第三身, 真係會好難寫, 就算寫出嚟, 效果亦難討好。
呢個題材, 我覺得較為偏門, 識得欣賞嘅人, 會打個折扣, 真係會係一篇純粹表現功力嘅作品, 當言論功力, 天龍兄喺呢區之內, 係我唯一 敬佩嘅寫手。
作者: spamna    時間: 2018-3-21 22:18

回覆尋文叫旅館內被奪去初夜
作者: 劉金發作品    時間: 2018-5-12 09:34

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 劉金發作品    時間: 2018-5-16 18:11

作者: 劉金發作品    時間: 2018-5-26 14:15

作者: 駱天龍    時間: 2018-6-27 19:16

【創作心得交流】《重新認識對白》

對白,是小說的骨架,沒有對白的文章,只能成為散文,不可以說是小說。

對白也是表現性格的工具,讀者從對白中可以得知角色的個性。所以,我們寫小說的時候,要謹記劉天賜老師的說話:

「每個人的說話都有其個人特色,依角色的背景、性格、目的、處境去設計對白。」

可是,坊間與網絡上的作品,大多充斥著這條公式:

角色 + 語氣 + 動作 + 對白

這是不少寫作班的寫作公式,卻是資深小說迷所鄙視的部分。

原因,它沒有反映角色的個性,更可能弱化了讀者的智力,對提升大家的寫作水平毫無益處。

網友SHOCKER_DCD回應說:很多文最慘的是只有台詞,沒有言行神色去配襯。所以表達出來的衝擊以及印象都不夠,角色設定再漂亮也是……哎哎

網友妖男水無痕亦說:天龍兄此言得之。很多時候真正的問題不在於對話而在於形容詞。真正要做的是讓角色「傳達」而非由作者「闡述」角色的狀態。

最好的對白,就是身邊的人不經意地說出來的話。多看電影,特別是題材與你的作品類似的電影,學學角色們的表達方式,節奏和用字。

儘量使用簡短的、瑣碎的句子作對白,要容易唸出來的。如非必要,別用長句子或獨白,也別讓角色唸設定資料,會使讀者感到煩厭的。

該怎樣做才可以成功,就是把對白寫好後,不要急著修改,待二、三天後再重看一遍,再問自己:「它們有反映角色的性格嗎?它們有推動劇情的進展嗎?它們是否廢話?它們有吸引讀者注意嗎?」

想精煉對白的話,先把關於角色感情的形容詞去掉,例如生氣、快樂、討厭、愛慕等等,用言辭來表達這些意思,用角色的動作來暗示說話的聲量,例如生氣的時候,在對白裡加入罵人的詞語,粗暴的動作,會使角色在讀者的心裡活起來。

網友SHOCKER_DCD亦說:另外,台詞的頻率以及長短調整真的很重要,沒有調節的話,感覺就真的變成食之無味的劇本對白。當然要用劇本式對話寫文不是問題,但是藉此勾勒出場景跟個性卻是至難,現階段也只有日文這種口吻跟語調可以打變化球的能玩這個……

最差的對白,就是購物節目那種問答式對白,它們常見於無限流與穿越流小說。起初使用時,它們會像流沙那樣洶湧而至,使作品的字數暴增,很多達到網站所要求的指定字數,與此同時,它亦會在不知不覺間吞噬你的構思和創作熱情,直到你把稿件撕成雪花為止。

所以,大家在寫小說之前,先學習不同背景的人是怎樣說話,才按照自己的理想和文采進行修改,盡量使筆下的角色接近真實的人,亦接近讀者們的既有印象。

參考作品:《語言的問題都不似是問題呢!》

參考書籍:《詩學》:亞里士多德

《修辭學》:亞里士多德

《故事的解剖》:羅伯特.麥基

《你的劇本遜斃了!》威廉.M.艾克斯

《編劇秘笈》:劉天賜

《超棒小說這樣寫》:詹姆斯.傅瑞
作者: 浪花十三    時間: 2018-6-28 15:48

感謝天龍兄及各位賜教。
小弟寫作時,盡量不寫對白,因為一句對白說話要有用得不能刪去,才能過關,簡直好似一拳超人那一拳。
當然我自己未必做得到,但我看到太多小說的對白既非必要,亦非關小說中心思想(如有),時常警剔自己:對白,能刪則刪,只留下最能表達中心思想與角色形象的對白。
作者: 威伯    時間: 2018-6-30 08:47

作者: 駱天龍    時間: 2018-7-1 22:11

引用:
原帖由 威伯 於 2018-6-30 08:47 AM 發表 查看引用來源
吓,唔係喎,老拙覺得多對白先好睇喎,仲要啲對白冇關主題,但又寫出趣味,最後尾先兜番主題就得^_^
冇幾多人有咁勁喎,孖三扮四條就見唔少勒。
作者: 威伯    時間: 2018-7-2 02:27

作者: 劉金發作品    時間: 2018-8-9 04:33

作者: 劉金發作品    時間: 2018-8-15 04:41

作者: 劉金發作品    時間: 2018-8-20 07:09

作者: 浪花十三    時間: 2018-8-23 17:52

感謝欽題。
作者: 劉金發作品    時間: 2018-9-7 22:16

作者: 劉金發作品    時間: 2018-9-9 09:52

作者: headlinenews    時間: 2018-9-10 15:17

劉兄,請問你嗰兩篇大作去咗邊?搵唔返嘅?
作者: 劉金發作品    時間: 2018-9-10 15:27

引用:
原帖由 headlinenews 於 2018-9-10 03:17 PM 發表 查看引用來源
劉兄,請問你嗰兩篇大作去咗邊?搵唔返嘅?
哪兩篇?
作者: 劉金發作品    時間: 2018-9-24 19:09

回應會員意見︰

最近有會員提出了意見,現作出回應。

有會員指出,新人的作品獲得版主推薦,舊作者的作品沒有,現決定,版主暫不推薦任何作品。

有會員看到版面有『灌水』(洗版)的趨勢。為了避免這個趨勢蔓延,以後會嚴格執行規則。對『文不對題』的帖子,會立即刪除,不會再移到『成人文學吹水區』一帖。(最近有一帖『打飛機會否傷身』,文不對題,我刪帖後再移到『成人文學吹水區』,有多位會員對成人文學區出現這個帖極為不滿。)

回帖過於簡單,例如只用表情符號沒有文字、或只寫簡單句子,thank you、hihi、推、ccc、... 、see 等,會被視為灌水論,立即刪除回帖。

10萬高亮這一規定,使高亮有了客觀標準,獲區版主同意後執行。

但執行時,可能會有疏漏,遲了高亮,請各會員見諒。(又為了避嫌,以後所有劉金發的作品,就算超過10萬也不會高亮,己經高亮的,全部解除。故事完結後立即鎖帖沉底,不再出現在本版首頁。作品亦禁止成為『精華』作品。)

有會員說成人文學區流失了讀者,擔心這個區每況愈下。多謝會員的關心。

其實,這個區沒有每況愈下,我的《HEA男2》兩個月內獲得28萬點擊,每天平均4600個點擊,何來每況愈下呢?

只是進來看色文的讀者,大多數是靜雞雞的來,睇完靜雞雞的走,不留只言片語,所以才令人產生版面冷清的錯覺!

我要說的是,只要是精彩的作品,就能吸引每日接近5000個甚至更多的點率!

又有會員提到『趕客』,沒我十分疑惑,甚麼『趕客』呢?

我只知道有很多新讀者從其他小說平台被我邀請到『香討成人文學區』看文,有圖為證︰

除了『香討成人文學區』,劉金發在其他小說平台也有很多讀者,我把『最好的版本』在留在『香討成人文學區』連載,以吸引他們過來看我的文和其他香討成人學區的『甜故大師』的文章。

所以,這個區沒有『趕客』,只有四出『招客』!

我現在寫緊《吸血三姊妹(八)》,共一百萬字,大概明年初連載,預計連載一年,到時又會吸引到一班『三姊妹迷』回來看文,這個版區又是一番熱鬧!

『香討成人文學區』歷年來高手輩手,出了不少『甜故大師』!

這些『甜故大師』都是這個區的『寶』!

而『新人』則是這個區的未來『甜故大師』,未來的『寶』!作為前輩,作為這個區的版主,過去一直替他們推薦文章!打氣!

所以希望各位『甜故大師』,也能多多扶掖後輩,留言替他們打氣,打油!讓更多精彩作品出現在這個版區!

謝謝!

關於精華選舉的通告︰

精華作品的選舉方法。

過去的精華,是版主決定。現跟canon123區版主商量後,改為會員一人一票選出!

每年選出5部『最佳作品』入精華(排名不分上下)。

獎分提高到100分!由canon123區版主親自加分以示重視!

本年度精華的選舉方法如下︰

1. 提名期由2018年12月1日至10日。每位會員可提名自己喜歡的2018年作品作『後選作品』,提名雖說出理由。每名會員最多提名5部。

2. 2018年作品作的定義。

一. 在2018年開始連載並完結的作品。

二. 跨年連載完成的作品。即是雖然在2017年開始連載,但有一半時間在2018年連載,便作2018年作品論,符合參選資格。(例如作品有30天在2017年連載,跨年到2018年,連載了31天,便是超過一半時間在2018年連載,合資格參選。)

3. 獲得3位會員提名,便成為『後選作品』。

4. 提名期結束後,開始投票。投票期由2018年12月11日至31日。(投票不用說理由,按洋蔥頭便可。)獲最多洋蔥頭的5部作品便成為『2018年度最佳5部作品』(不計豬頭),作品會入『精華區』長期保留!作者並可獲加100分!

一人一票,公平公正!

哪5位『甜故大師』的作品會成為2018年最佳作品而入精華區呢?

年底揭開!!

最後祝大家中秋快樂!

作者: 水晶物語    時間: 2018-9-25 13:24

作者: spamna    時間: 2018-9-25 14:36

哈哈,好開心我都榜上有名,諗住已 遺忘了添,最開心係劉
Sir 吸血三姊妹新故Coming soon,令血慾沸騰,令人其待新作。
作者: AiUehara    時間: 2018-9-25 22:53

引用:
原帖由 劉金發作品 於 2018-9-24 07:09 PM 發表 查看引用來源
回應會員意見︰

最近有會員提出了意見,現作出回應。

有會員指出,新人的作品獲得版主推薦,舊作者的作品沒有,現決定,版主暫不推薦任何作品。

有會員看到版面有『灌水』(洗版)的趨勢。為了避免這個趨勢蔓延,以後會嚴格執行規則。對『文不對題』的帖子,會立即刪除,不會再移到『成人文學吹水區』一帖。(最近有一帖『打飛機會否傷身』,文不對題,我刪帖後再移到『成人文學吹水區』,有多位會 ...
多謝欣賞。
作者: headlinenews    時間: 2018-9-26 13:51

劉兄,小弟認為將兄嘅小說故意沉底同反常態咁唔set高亮,毫無必要。所有數據都係由讀者觀賞次數同回應討論次數為依歸,絕對客觀,根本就冇造馬嘅可能。無嫌可避何需避嫌?
作者: 劉金發作品    時間: 2018-9-26 18:05

引用:
原帖由 spamna 於 2018-9-25 02:36 PM 發表 查看引用來源
哈哈,好開心我都榜上有名,諗住已 遺忘了添,最開心係劉
Sir 吸血三姊妹新故Coming soon,令血慾沸騰,令人其待新作。
我是在『精華區』找推薦名單的,有作品在精華區,就是香討成人區的『甜故大師』。
提起這個推薦名單,第一名是『鋒馬』。當年我退出『成人區』後,鋒馬兄來到,貼了不少好文,撐住了這個『成人文學區』。
第二名是『BABE阿心』,他跟我是同期在『成人文學區』貼文,同樣是過百萬點率的作者,相信spamna也應該記得他。
作者: 劉金發作品    時間: 2018-9-26 18:33

引用:
原帖由 headlinenews 於 2018-9-26 01:51 PM 發表 查看引用來源
劉兄,小弟認為將兄嘅小說故意沉底同反常態咁唔set高亮,毫無必要。所有數據都係由讀者觀賞次數同回應討論次數為依歸,絕對客觀,根本就冇造馬嘅可能。無嫌可避何需避嫌? ...
無所謂的。過去我的作品,例如《吸血三姊妹(七)》,由連載到完結,178萬點擊,都沒有高亮。連載完,版主立即鎖貼沉底,然後刪主題。所以劉金發雖然是在『香討成人文學區』成名,但在這個區是找不到他的作品的。
現在我只是照過去版主的做法,不高亮,完結立即鎖貼,過一段時間便會刪除主題。(所以大家想以後都能重溫《HEA男2》的話,最好先下載,好快我就會靜雞雞刪主題。)

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)