188Channel

標題: 我一個港人上去和幾個大陸女仔去飲酒...(請指教!) [打印本頁]

作者: mj1980    時間: 2011-3-28 10:47     標題: 我一個港人上去和幾個大陸女仔去飲酒...(請指教!)

作者: o_~    時間: 2011-3-28 10:52

作者: 華D--    時間: 2011-3-28 11:07

作者: 中山新人狼    時間: 2011-3-28 11:09

作者: Nisery    時間: 2011-3-28 11:10

作者: ac18    時間: 2011-3-28 11:10

作者: mj1980    時間: 2011-3-28 11:16

作者: mj1980    時間: 2011-3-28 11:21

作者: 查篤撐    時間: 2011-3-28 11:33

作者: mj1980    時間: 2011-3-28 11:41

作者: o_~    時間: 2011-3-28 11:46

作者: bubblies    時間: 2011-3-28 11:55     標題: 回覆 1# 的帖子

作者: Dupplo    時間: 2011-3-28 11:55

作者: Hello_Man    時間: 2011-3-28 12:12

作者: earth008    時間: 2011-3-28 12:20

系大陸玩,出去玩,一般大陸都系男人比錢,女女祇系來玩比你溝

其次先到就系睇邊個特別有錢吾分男女!

你覺v貴就下次找多幾條仔分擔錢費用
作者: mj1980    時間: 2011-3-28 12:20

作者: earth008    時間: 2011-3-28 12:22

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 12:20 PM 發表

但如果人地冇諗住我比晒,而事前問人地會唔會覺得我姑寒和小家...

有時候請朋友食下野或飲野,我冇咩所謂,大家開心就得,重點是要我主動和自願,現在感到有點不被專重和做了水魚...
做得男人就遇比結賑錢玩,學賺多些錢,吾系溝吾到女:smile_42:
作者: mj1980    時間: 2011-3-28 12:25

作者: earth008    時間: 2011-3-28 12:25

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 12:20 PM 發表

但如果人地冇諗住我比晒,而事前問人地會唔會覺得我姑寒和小家...

有時候請朋友食下野或飲野,我冇咩所謂,大家開心就得,重點是要我主動和自願,現在感到有點不被專重和做了水魚...
我上次聖誕去女性朋友家玩,之後去酒吧,一男四女祇系入場費都已750元無得用來換酒,入場後啤酒都要45元罐
作者: earth008    時間: 2011-3-28 12:29

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 12:25 PM 發表

依你這樣說,其實那技師朋友的行為只是正常行規,沒當我是水魚?

因之前我都當她是朋友,這件事之後我對她有點介心...
正常過吾正常!

你答應話去得都遇了系比錢請人玩:smile_44:

系大陸去玩一般幾人玩都系得一個比錢,大陸文化!好鬼正常
作者: mj1980    時間: 2011-3-28 12:32

作者: mj1980    時間: 2011-3-28 12:36

作者: earth008    時間: 2011-3-28 12:37

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 12:32 PM 發表

都是的..但這次只怪得我一個男仔都照去跟人飲野,一個比晒都幾容..

反而如果單獨請技師吃吃飯,我倒沒問題,如果大家是朋友的話..

因我最在意的不是我比晒錢,而是想問技師的行為是否不專重我,(因小弟冇咩經驗 ...
對啊!下次找多幾個朋友分擔,或者去平宜地方飲酒!

你去邊到飲酒?飲勿酒?

系香港飲酒有時都系男人比錢,女人都吾會比
作者: earth008    時間: 2011-3-28 12:45

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 12:36 PM 發表

就算有多幾個男仔一齊玩(唔熟的),都係一個比晒?還是全部男仔夾錢請女仔?(一個比晒好WOR!)
吾同環境吾同情況,誰比錢!

例如:

1 十幾人玩,可能邊個叫出來玩邊個比曬錢!

2 又可能,幾個人每次叫酒即比錢,來來去去得兩三個比錢買酒

3可能祇有男人比錢,之前講好比錢,

4:又可能飲飲下多幾個男人飲酒但都吾會比錢

總結最好一早問好知道邊個做東做老細比錢任酒!

有時可以系女做東,因為佢悶又有錢無處洗,又想玩所以請客
作者: mj1980    時間: 2011-3-28 12:52

作者: earth008    時間: 2011-3-28 13:47

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 12:52 PM 發表

難怪她之前都叫我找多幾個男性朋友一起去啦..

去左福田一間BAR,去之前在荼餐廳佢同我講左一些酒的價錢,她說有朋友在那裡做,推介其中一支酒(VSOP)有折,由$7xx 減至$600人仔一支,當然之後都叫了幾支綠荼啦...
...
所以你祇系吾知大陸慣性習俗:smile_42: 不過吾系想溝女吊女吸引女女來玩,都無謂叫貴酒,不過好多時台都有最底消費,有時都要幾佰元一張台!
作者: cat00000    時間: 2011-3-28 14:03

作者: hkhome    時間: 2011-3-28 14:22

作者: 紀仁安    時間: 2011-3-28 14:25

作者: alankhyip    時間: 2011-3-28 15:42

RMB 700 ...........................fee to learn something:smile_34:
作者: ssp4ca    時間: 2011-3-28 15:54

作者: mj1980    時間: 2011-3-28 15:59

作者: tanghaojun    時間: 2011-3-28 16:39

引用:
原帖由 mj1980 於 2011-3-28 10:47 AM 發表
話說有個以前相熟技師找我上去飲野,她有叫我找多幾個男仔朋友上去,但我找不到...上到去她還有2個女仔朋友去,唔靚的,結果埋單700人仔我一個人比(當場的士錢都是我比,大約40人仔),我是否好on 9?

但又要面,沒有問佢地摞番 ...
下次摞番,一系下次搵佢按摩叫佢埋單
作者: canon123    時間: 2011-3-28 17:14

睇下你係咪可以食到佢? 計下可以投資多少? 超額就收手.

如果次次都有佢D朋友出泥. 忘記她, 除非佢地可以多P!
作者: suishen    時間: 2011-3-28 17:20

作者: zamok    時間: 2011-3-28 18:00

釣魚唔落餌~~~~
作者: cokecans    時間: 2011-3-28 18:12

作者: 中港澳骨王    時間: 2011-3-28 18:14

作者: snwong    時間: 2011-3-28 18:25

作者: 可愛萍萍    時間: 2011-3-28 18:27

作者: slforest    時間: 2011-3-28 18:30

作者: damonling    時間: 2011-3-28 18:44

作者: guy5    時間: 2011-3-28 18:45

作者: JJ-Armani    時間: 2011-3-28 18:56

作者: simon1999    時間: 2011-3-28 19:32

作者: wh_jacky    時間: 2011-3-28 20:23

作者: nansh118    時間: 2011-3-28 22:14

作者: CP-隊穿長    時間: 2011-3-28 23:37

作者: cherry8788    時間: 2011-3-28 23:47

作者: input    時間: 2011-3-28 23:48

作者: cherry8788    時間: 2011-3-28 23:49

作者: CP~WIN    時間: 2011-3-29 00:27

作者: skyworld7    時間: 2011-3-29 00:28

作者: cherry8788    時間: 2011-3-29 00:29

作者: CP~WIN    時間: 2011-3-29 00:35

作者: cherry8788    時間: 2011-3-29 00:36

作者: CP~WIN    時間: 2011-3-29 00:37

作者: cherry8788    時間: 2011-3-29 00:39

作者: CP~WIN    時間: 2011-3-29 00:42

作者: cherry8788    時間: 2011-3-29 00:44

作者: 孟波    時間: 2011-3-29 00:46

作者: wai1031    時間: 2011-3-29 00:47

作者: salsal    時間: 2011-3-29 07:58     標題: 回覆 1# 的帖子

作者: 中涼寒    時間: 2011-3-29 08:48

如果無下場, 你就真係好 on 9 la. 起碼都三Q la 先 cover 返條數.
作者: ykw3441    時間: 2011-3-29 08:59

作者: 中山新人狼    時間: 2011-3-29 09:37

作者: 海虎2    時間: 2011-3-29 11:19

作者: sayhi    時間: 2011-3-29 16:29

咪當有幾條女陪你飲酒,叫做小費豪俾佢地,不過就冇第二次:smile_45:
作者: Iixat    時間: 2011-3-29 16:55     標題: H K gent.

作者: 破軍仔仔    時間: 2011-3-29 18:00

作者: 挪威的森林    時間: 2011-3-29 19:39

作者: ykw3441    時間: 2011-3-29 20:14

作者: garry9692    時間: 2011-3-29 22:34

引用:
原帖由 mj1980 於 28/3/2011 10:47 發表
話說有個以前相熟技師找我上去飲野,她有叫我找多幾個男仔朋友上去,但我找不到...上到去她還有2個女仔朋友去,唔靚的,結果埋單700人仔我一個人比(當場的士錢都是我比,大約40人仔),我是否好on 9?

但又要面,沒有問佢地 ...
係邊樹飯野呀?飲左七百蚊?
作者: apple0812    時間: 2011-3-31 17:48

作者: kk5354    時間: 2011-3-31 18:08

作者: 屎朗拿度    時間: 2011-3-31 20:05

作者: ykw3441    時間: 2011-3-31 20:39

作者: kitsc    時間: 2011-4-3 14:51

作者: 通風機    時間: 2011-4-3 15:08

作者: 煩惱的    時間: 2011-4-3 17:14

作者: tony5116    時間: 2011-4-3 18:43

作者: kit00742000    時間: 2011-4-3 19:03

作者: chunhint    時間: 2011-4-6 04:28

好想問樓主?? 會覺得貴??
有時求其開支酒都唔只..
除非你去D講緊$20 支啤酒個D場..
$700 最多叫兩打半 ,因一定要小食個D
如果你去樂巢個D玩,開黑牌都有少少寒孫了...
人地好多時成排香檳開 ,一係放支大炮係度.
男人比晒錢..就大多數係
一係就女人比晒 ,絕冇可能係夾錢 !
夾錢唔會係大陸地方出現的.....(如果不是全香港人的話,雙方都很冇面)

作者: chunhint    時間: 2011-4-6 04:33

記住 ,除非同香港人玩 ,如果唔係,一定唔會有夾錢兩字 !
新年時我上海玩咁多日.都冇夾過錢.
因為計輩份有排未到 .都係D內地人比呢.
埋D 單一定唔係幾千蚊..
呢D真係文化差異.
樓主 ,比心機搵錢啦,到時香港同1佬冇分別

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)