188Channel

標題: About 沉船 (Does Hongkonger got money so easy?) [打印本頁]

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-6 21:42     標題: About 沉船 (Does Hongkonger got money so easy?)

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-6 21:49

作者: cherry8788    時間: 2011-2-6 21:51

作者: 西田美沙    時間: 2011-2-6 22:31

作者: 香港雞蟲    時間: 2011-2-6 22:36

我覺得樓主係香港人!!
作者: 香港雞蟲    時間: 2011-2-6 22:42

引用:
原帖由 macaubeyond 於 2011-2-6 09:42 PM 發表
About 沉船 (Does Hongkonger got money so easy?)
I am 30+ from Mainland.
I cannot understand some guys spend 300K for a DJ in a half year.
My salary is about 20k rmb per month and have severl houses in mainland worth about 5M rmb. Frankly, my inco ...
引用:
[quote]原帖由 macaubeyond 於 2011-2-6 09:49 PM 發表

Sorry my english is not good, but  i cannot input traditional chinese.

I have read some sink ship stories here.
These love story really touch my heart.
Yes, we need love not just make love in our short life time.
咁都得
作者: JJ-Armani    時間: 2011-2-6 22:43

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-6 22:49

作者: canon123    時間: 2011-2-6 23:08

CHING... do not bull shit here.. you said your salary is 20K per month. how can you buy several houses of 5M??? where did your money come from?? for 5M, you need to save 250 months without any expenses... that is 11 years?? and you are only 30+... unless your money is from corruption. otherwise... I do not believe it.

second. you said your salary of 20K is lower or mid-level in mainland China!!!! I know a lot of people and their salary is around 10K and they are really high paid.. a sales clerk may earn 4K-5K per month only...

no fooling around here. and your English is sucks and how can you do international business?? if only domestic business... 20K per month???

:smile_45: :smile_45:
作者: canon123    時間: 2011-2-6 23:12

引用:
原帖由 macaubeyond 於 2011-2-6 21:49 發表
Sorry my english is not good, but  i cannot input traditional chinese.

I have read some sink ship stories here.
These love story really touch my heart.
Yes, we need love not just make love in our ...
hereunder is the translation from google translate... even this popular internet programme you still do not know how to use. How can you get 20K per month???
For another thing... China is using simple Chinese and not traditional Chinese.. 90% of HK Ching here can read simple Chinese.

对不起我的英语不好,但我不能输入繁体中文。

我看过一些船沉没的故事在这里。
这些爱情故事确实触动我的心。
是的,我们需要爱不仅使我们短暂的一生的爱。
作者: macaubeyond    時間: 2011-2-6 23:33

作者: cherry8788    時間: 2011-2-6 23:39

作者: simonkok    時間: 2011-2-6 23:56

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-7 00:12

作者: telcoman    時間: 2011-2-7 00:25

作者: hyuanhan    時間: 2011-2-7 00:36

作者: 孟波    時間: 2011-2-7 00:39

作者: Tck310769    時間: 2011-2-7 01:05

作者: canon123    時間: 2011-2-7 01:59

引用:
原帖由 macaubeyond 於 2011-2-6 23:33 發表
呵呵,我英文是不好。大家能看懂简体中文么?
先回答canon123,不要上来就bullshit。
深圳有3套房产市值5M是不会错的,原因有两个,一是国内房产升值 ...
if you want to discuss about sinking. you are in the wrong area.

In your post. it seems you are telling people that you are from China and you are getting 20K salary monthly. May be I am in the lower level. all the people I know who are workers, sales, engineer.  none of them above 10K per month. So, what you call lower level or mid-level is 20K. what about the people who is earning 3K-5K per month. Please do not tell me that they are only 1% of people who earn that much!
作者: Dupplo    時間: 2011-2-7 02:09

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-7 02:43

作者: cherry8788    時間: 2011-2-7 10:17

作者: johnson67    時間: 2011-2-7 12:35     標題: 回覆 21# 的帖子

作者: middleshotman    時間: 2011-2-7 15:12

作者: canon123    時間: 2011-2-7 16:52

引用:
原帖由 middleshotman 於 2011-2-7 15:12 發表
大陸哩(如果你明白呢句廣東話什麼意思),告訴你,香港有錢人,太多,我們已經富有了超過五十年!大陸的確發展系快,只不過,中國人財不可露眼的優良傳統,在國內已經在文革的時候革走了-所以你們老是覺得你們已經富 ...
agree, support with same feeling.
作者: macaubeyond    時間: 2011-2-7 18:41

作者: simonkok    時間: 2011-2-7 19:03

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-7 19:12

作者: simonkok    時間: 2011-2-7 19:20

作者: 龍虎亂舞    時間: 2011-2-7 20:39

作者: JJ-Armani    時間: 2011-2-7 21:01

作者: nansh118    時間: 2011-2-7 21:02

作者: canon123    時間: 2011-2-7 21:13

引用:
原帖由 macaubeyond 於 2011-2-7 19:12 發表

多谢这位师兄提点,我收声。
不好意思,得罪之处,各位见谅啦。
我亦吾鐘意罵來罵去

只係覺得閣下係開分身(新註冊)馬上係度開帖用英文曬命同數港人不是! 我才作辯論! 我大陸朋友月薪不高.通常低於10K.佢地儲首期都好辛苦,現為屋奴. 當然亦有年薪百萬或老板階層的朋友.

閣下可能為富二代. 吾係以你打工幾年.而家先得2萬人工. 點可能有3間屋? 重要無供!算你買屋既時間為半价(250万).首期都約70万啦! 月供都万幾. 條數有得計. 或算你做事5年去買樓.一手過.每年要存50万!閣下點過活?

以上純為小弟之感覺! 希望無得罪你!以事論事.全無人身攻擊!

作者: 龍虎亂舞    時間: 2011-2-7 21:19

作者: cherry8788    時間: 2011-2-7 22:38

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 00:22

作者: canon123    時間: 2011-2-8 02:22

感謝您的澄清物業來源..由於第一印象,我以為你是 "CEO"之 分身。所以,我才覺得你看不起香港人,踩人為了提高自己地位。

人各有志. 有人先使未來錢,有人臨老入花叢.有人一世吾滾. 各式其式. 沉船醒番可能後悔一生. 但人生幾十寒暑,當買一个回憶啦!
作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 08:57     標題: 回覆 26# 的帖子

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 09:16

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 09:22

作者: Bunryuu    時間: 2011-2-8 09:49

其實沉又有乜所謂~!?

不過有人會認為, 出黎做~ 公廁~ 各樣那樣... SO WHAT!?

講真D 正常女仔EX 連佢自己都數唔出幾多個~ 仲要件件環保中出添啦~

如果搵到件囡囡, 係值得為佢沉既~ 我都想沉下~

可惜係... 呢D囡囡好難搵...

我成日都係果句~ 有本事留得住我個心~ 我沉係你身上又何妨~!?

不過大部份囡囡都係唔識做~ 一黎就叫買手機~ 又話冇錢乜~ 冇錢物~

男人一聽到呢D 就會比佢地嚇走...

咪玩啦~ 我上去都唔會曬黑咭出黎... 佢係乖既, 養埋佢都唔成問題~

但係要有個底線LO~

年尾留留要錢拎返屋企~ 一萬幾千呢D 我可以理解, 一開口就十萬八萬... 咪癲啦...
作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 10:01     標題: 回覆 41# 的帖子

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 10:07

作者: simonkok    時間: 2011-2-8 10:10

作者: 港男之王    時間: 2011-2-8 10:18

作者: 651bun    時間: 2011-2-8 10:21

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 10:22

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 10:30

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 10:43

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 11:00

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 14:49

作者: 龍虎亂舞    時間: 2011-2-8 15:09

作者: cherry8788    時間: 2011-2-8 15:25

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 15:32

作者: 龍虎亂舞    時間: 2011-2-8 15:51

作者: simonkok    時間: 2011-2-8 16:09

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 16:10

作者: luckycoco1    時間: 2011-2-8 16:26

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 16:34

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 16:42

作者: simonkok    時間: 2011-2-8 16:43

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 16:45

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 17:02

作者: 龍虎亂舞    時間: 2011-2-8 17:05

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 17:13

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 17:15

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 17:19

作者: 龍虎亂舞    時間: 2011-2-8 17:22

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 17:35

作者: simonkok    時間: 2011-2-8 18:00

作者: middleshotman    時間: 2011-2-8 18:05     標題: 回覆 69# 的帖子

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 18:59

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-8 19:11

作者: 抽水天王    時間: 2011-2-8 22:58

作者: johnson67    時間: 2011-2-8 23:31     標題: 回覆 72# 的帖子

作者: 651bun    時間: 2011-2-9 00:08

作者: 651bun    時間: 2011-2-9 00:17

作者: UNOWAT    時間: 2011-2-9 00:39

作者: okacheung    時間: 2011-2-9 00:47     標題: Hope you fail

作者: UNOWAT    時間: 2011-2-9 00:57

作者: macaubeyond    時間: 2011-2-9 02:23

作者: 651bun    時間: 2011-2-9 03:38

作者: okacheung    時間: 2011-2-9 08:31     標題: 回覆 81# 的帖子

作者: okacheung    時間: 2011-2-9 08:40     標題: BTW

作者: Bunryuu    時間: 2011-2-9 09:34

引用:
原帖由 middleshotman 於 2011-2-8 10:01 AM 發表
"講真D 正常女仔EX 連佢自己都數唔出幾多個~ 仲要件件環保中出添啦"....最經典呢句。。。師兄好野!

以前都仲好d,女女會放長線釣大魚,現在d九十後,真系樣樣都要快。。。特別我哋呢種早出來玩的,真系覺得 ...
識做人既囡囡呢~ 我都見識過~ 果然好快就已經上岸...

事實佢既態度真係令人愛不惜手~ 果然呢D 真係沉都抵~

要養起佢~ 簡直易過借火~ 問題佢有冇本事可以留得住個男人既心~

担白講~ 你想FOC 根本冇乜可能~

但係都唔好離譜到一開波就叫人送手機, 叫人買貴野, 嚇都嚇走哂啦~

講真果句~ 食唔同囡囡~ 你估真係個個咁有家教~!?

跌錢報告年中都唔知試過多次...

囡囡識做時~ 得閒咪返食LO~

好過搵件9唔搭8... 轉頭又放飛機~ 葉問上身~ 黑面催鐘~ 咩都有可能發生...

相好既感覺就係... 就算你唔會娶佢都好~ 你對佢都有少少感情...

而果D o靚妹呢~ 真係唔願做~ 戲都唔想交...

玩完仲X無引...

常平D倉~ D囡囡搵幾多錢, 我心中有數啦~

加上D客源都係果班人~ 間唔中會有D生客, 但係唔多LO~

有次星期5 上去~ 4點鐘落倉~ G頭話有D出左快仔未返~ 我話時間尚早~ 我坐陣等下, 睇下有冇新囡返先~

一路到7點40分~ 入黎睇既就有~ 真係帶女出去... 一件都冇...

我就知道佢地D生意其實唔係真係咁好~ 星期5都係咁~ 平日就更加唔駛講~

而我呢D VIP... 相熟G頭都唔敢整件放飛機既比我...

我講明~ 要食快仔深圳大把~ 我駛鬼山長水遠過黎呢邊~!?

而果邊係靠台灣客,香港客, 有時夾D韓國客同日本客~

但係香港客地里位置最方便~ 外地客, 去得幾多次丫~

初四果晚先搞笑~ 一入場~ 擺明就係幾個倉D囡囡擺埋哂係同一個倉比人揀~

囡囡仲話WO~ 佢唔走係因為新年特別旺~ 生意好~ 所以先唔返鄉下住~

但係全世界都知... 新年都仲係度果D~ 即係搵唔到食果班啦~

不過在場囡囡外貌絕對冇問題~ 好多靚女~

敝在有兩件我都識既... 一個我試過~ 一個我個FD試過~ 搵唔到食總會有原因...

連埋果日呢件~ 更加証明我既推論正確~

而之前件相好就係提供到大量行內資訊比我知... 而果邊D 做得耐既囡囡都識KEEP客~

果D 搵唔到食既~ 即係比人一試完就即走... 冇下次果種~

所以囡囡成日玩手機係正常的~

不過我都唔弱~ 我都一樣會玩手機~

之前見過有師兄~ 入倉同幾件相好傾計... 好似選妃咁~

我仲激~ QQ 度叫個相好比埋人名我, 問佢邊個好玩D~

與其聽D 廣告REPORT 不如直接問D囡囡好過~
作者: initialv    時間: 2011-2-9 11:49

作者: simonkok    時間: 2011-2-9 16:18

作者: hk1010h    時間: 2011-2-9 16:49     標題: 回覆 24# 的帖子

作者: okacheung    時間: 2011-2-10 01:09     標題: Consolation

作者: Bunryuu    時間: 2011-2-10 10:44

引用:
原帖由 simonkok 於 2011-2-9 04:18 PM 發表

呵呵。。。師兄,你一定好好人,所以d囡囡對你甘好。。。俾甘多行情你知。。
o岩咀型姐~

呢件相好, 真係同我一拍即合~ 唔係情侶feel wo~ 係好似朋友果隻feel 咁~

又因為我本身就已經唔係正常人~ 唔會用有色眼鏡去睇囡囡...

我又唔會以「港人」身份去將自己「無限放大」

同埋吹水吹到離哂譜~ 又話自己幾有幾有~ 係香港打份幾千蚊工, 同人講搵皮幾兩皮~ 有車有樓~

我連有黑咭都唔會比佢見到... 咪以為好型... 一陣叫你送乜送物比佢...

講真~ 養起佢地~ 真係易如反掌~

我連佢地做一個快仔, 一個過夜客可以分到幾多我都知...

大概就估計到佢地收入係幾多...

結論係~ 客少, 囡囡多~ 根本唔足夠養咁多囡囡...

所以d 媽咪例牌你一入去~ 就sell d 成日都冇生意既垃圾比你...

只有熟客~ 先會搵d 有招呼既比你...

一般熟客係連揀女都廢事... 直接打比g頭叫佢搵件比你...

而我就鐘意落場揀~ 始終信唔過... 都唔知比件咩「極品」我...

而囡囡呢~ 邊件紅牌~ 邊件垃圾, g 頭一定知!!!

紅牌呢~ 必然有佢過人之處~ 大前提係未必一定「好靚」, 但係佢一定會令你好滿意~ 甚至沉船~

而於「好靚」果d... 隨時玩完返黎出份「跌錢報告」

我果件相好~ 聽講都好似係紅牌... 梗係啦~ 咁識做... 唔係上左岸~ 真係唔係好想搵其他...

講真~ 食X完... 仲要谷X氣... 真係好X冇引~

不如搵件你對佢可以100%信任既囡囡仲穩陣~

最少銀包, 貴重野都唔駛鎖LOCKER... 大家又冇咁假~ 要做戲~

兼夾佢一定唔會放我飛機~ 又遲一遲都唔願走... 剩係呢PART 都抵返食再返食啦~

第2個... 放你飛機近乎係100%...

OK~ 就算唔放你~ 晨早8點已經要走... 頂盡10點...
作者: simonkok    時間: 2011-2-10 11:37

作者: jeanajj    時間: 2011-2-10 11:47

作者: luckycoco1    時間: 2011-2-10 17:57

作者: Tonypat    時間: 2011-2-10 21:38

作者: middleshotman    時間: 2011-2-15 14:32

作者: nansh118    時間: 2011-2-15 22:56

作者: nishiyige2    時間: 2011-2-15 23:44

作者: kp2000    時間: 2011-2-19 13:38

作者: Bunryuu    時間: 2011-2-19 16:18

妖~ 夜游版~ 風花雪月~ 對酒當歌~

你幾條茂利係度講政治...

而家講緊囡囡... 我話Q知邊個權力政治核心丫~

有時究竟係你「玩女」定女「玩你」, 真係我都搞唔清楚~

而最可悲係~ 連我自己都有D唔係好接受到成日都同唔同既面孔搞野...

有幾次都扯唔起添...

唔係囡囡唔靚~ 唔係我未老先衰~

係「歡場」係一個覆習既世界~ 你以為自己去「玩女」...

但其實錯綜複雜~ 即使係做囡囡既~ 對住唔同客人既態度都唔同~

有D囡囡真係對我超好...

有人會話~ 大佬, 比錢嫁~ 博你返轉頭姐~

但係再好演技... 都唔係好成咁掛~!?

始終人係有感覺... 佢點對你, 唔通你感覺唔到咩~!?

一般含吹奶啜, 條條女都係咁做嫁啦~

但係有D野~ 就係能夠令你愛不釋手...

一樣米養百樣人~

出得黎做~ 總有自己既原因...

就算係去滾~ 都唔一定係因為純粹為左搞野~

唔係150蚊快仔得啦~ 駛Q又KTV, 又倉女, 又快仔, 又一樓一, 又邪骨~!?

只能說~ 當你入過呢個世界~ 先知道裡面發生D咩事~

外人睇落~ 就係雞蟲同雞LO~
作者: tong123456    時間: 2011-2-19 16:43

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)