188Channel

標題: 成日話香港人無地位 [打印本頁]

作者: vfphome    時間: 2011-1-22 18:58     標題: 成日話香港人無地位

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: lung007    時間: 2011-1-22 19:14

作者: 道長    時間: 2011-1-22 19:14

作者: 思琳    時間: 2011-1-22 20:04

態度正確,師兄又何需與某些人一般見識
作者: 我叫雞唔比錢    時間: 2011-1-22 20:13

作者: sqa3759    時間: 2011-1-22 20:27

作者: canon123    時間: 2011-1-22 20:41

正確.除基本開支.有剩先用泥北上.

無咪去少日囉.吾好先洗未來錢!
作者: N76    時間: 2011-1-22 20:57

作者: sumsamxo    時間: 2011-1-22 21:23

作者: ATP    時間: 2011-1-22 22:23

:smile_o01: 要死冇得幫
作者: ykk090    時間: 2011-1-22 22:45

作者: 時間場    時間: 2011-1-22 22:47

作者: koreansam    時間: 2011-1-22 22:55

香港人, 睇吓頂得幾耐啦
作者: 8aaa    時間: 2011-1-22 23:39

作者: input    時間: 2011-1-23 00:06

作者: 孟波    時間: 2011-1-23 00:44

作者: luckyduck.    時間: 2011-1-23 00:46

作者: johnlee262    時間: 2011-1-23 01:27

作者: UNOWAT    時間: 2011-1-23 02:06

作者: 周賓    時間: 2011-1-23 06:05

言之有理, 钱非万能, 无钱就寸步难行!
作者: ricky_ston    時間: 2011-1-23 10:02

作者: glue123    時間: 2011-1-23 10:44

好,發放正能量
補充一下, 唔洗理班大陸有錢人吹, 只是拒地暴發巴之閉,在香港窮人面前拒就威, 在有錢人面前又系客客氣氣,沒必要串人
作者: vfphome    時間: 2011-1-23 12:17

引用:
原帖由 luckyduck. 於 2011-1-23 12:46 AM 發表
始終港仔都好難再揾到快錢,唔同我哋八十年代揾錢易.......對嗎

其實我想講D後生仔,因為佢地以後真係要頂住香港,上一輩甘惡劣既環境,都可以做出一片天地,今時今日佢地資源多好多,但好多年青人都捱唔到苦,講得衰D連自立既能力都無。

我只係想勸下佢地,玩當然係要,但人生中唔係只係得呢幾樣野,尤其男人最重要係事業。而且更加唔好自己無努力過,就怨天怨地。

仲有幾句

有冇錢都好,都唔好亂比面色,亂發脾氣,尤其係國內。
真係唔好做個無修養既香港人,人地教育水平落後,兼且無乜禮義,唔代表你要同佢地一樣,你有既野佢地都無,只不過你地未有機遇去運用。

至少,要做個唔好失禮人既香港人OK?
作者: raymond88    時間: 2011-1-23 12:46

開post唱衰香港人的都係八十後
作者: simonkok    時間: 2011-1-23 16:28

作者: tom.chiu    時間: 2011-1-23 18:53

努力揾錢:smile_38: :smile_38:
作者: glue123    時間: 2011-1-24 00:17

有D唔同意, 我上邊見好多扮大哥的香港人系呀叔多wor, 40-55, 唔系80後
作者: 老高    時間: 2011-1-24 01:27

作者: legofighter    時間: 2011-1-24 02:14

作者: 香港雞蟲    時間: 2011-1-24 09:47

總之就係量力而為:smile_13: :smile_13:
作者: 水上鄉下飛    時間: 2011-1-24 11:08

作者: kelvinwy    時間: 2011-1-24 13:03

講得好
作者: hkkaze    時間: 2011-1-24 14:38

作者: shanghai-people    時間: 2011-1-24 18:40

作者: simonkok    時間: 2011-1-24 18:42

作者: LinWanBob    時間: 2011-1-27 10:28

引用:
原帖由 koreansam 於 2011-1-22 10:55 PM 發表
香港人, 睇吓頂得幾耐啦
香港 game over 啦
作者: chengmingming    時間: 2011-1-30 16:14

作者: 一卡兩號    時間: 2011-1-30 16:27

作者: bestmango    時間: 2011-1-31 00:41

作者: basshw    時間: 2011-1-31 00:53

作者: 抽水天王    時間: 2011-1-31 04:20

作者: topway    時間: 2011-1-31 05:09

作者: basshw    時間: 2011-1-31 09:42

作者: 水上鄉下飛    時間: 2011-1-31 11:03

作者: hoking96    時間: 2011-1-31 11:42

作者: vfphome    時間: 2011-2-1 14:03

我唔想扯甘遠,亦唔關邊度穩錢易既事。

穩錢易,都要你肯去穩先得,你日日上去,一個禮拜上三次大空穩楊利偉,香港有金執你都未返到落地球啦。

或者講個古仔,真真假假唔重要,唔岩聽當小說睇罷了。

小弟中三畢業後,至少捱慣做慣,由老茶水吧一日企十二個鐘,到酒樓推車仔跌傷條腰都做過。

之後半工讀學寫程式,英文都唔識多個既我,不停上網抄或讀中文,再胆粗粗去考個D電腦證書,又係全部英文。

之後就跳出黎由頭做起,兩三年後月薪40K+,到兩三年後失業,之後又企得番起身40+。

睇就好易,但其實期間一D都唔易,一日對住電腦二十個鐘寫、諗做,仲要真係認真去做唔係HEA住做。唔好話叫雞,真係打飛機時間都無。

失業時沈咗九個月,完全無收入一星期係三日常仔同條女一齊,好就好在佢完全無問過我羅錢。意志一直消沈,好似呢家大部分年青人甘,無助+無奈。

但有一日,你會知無人可以幫到你,只有你自己幫你自己,你再係日日迷落去而唔努力嘗試,就只會以後日日唉聲嘆氣怨天尤人。

就算呢家,我都仲係不停甘為自己穩出路,而唔係做到甘就算。

但...你地有冇認真諗過去改變目前既環境??

作者: 趙源嵩    時間: 2011-2-1 15:13

作者: 趙源嵩    時間: 2011-2-1 15:15

作者: Hongkongakm    時間: 2011-2-1 15:46

作者: vfphome    時間: 2011-2-1 15:47

無所謂啦,你咪當我係個D有幻想症既精神病人羅,唔信可以當古仔睇。

我要講既都講完了,希望有人會有所啟發。

作者: 屎力膠    時間: 2011-2-1 15:59

作者: ccf993    時間: 2011-2-1 16:17

作者: AnotherQ    時間: 2011-2-1 16:24

作者: simonkok    時間: 2011-2-1 16:34

作者: 中港澳骨王    時間: 2011-2-2 16:25

作者: 一晚七次郎    時間: 2011-2-2 20:03

作者: glue123    時間: 2011-2-2 23:29

引用:
原帖由 vfphome 於 2011-2-1 02:03 PM 發表
我唔想扯甘遠,亦唔關邊度穩錢易既事。

穩錢易,都要你肯去穩先得,你日日上去,一個禮拜上三次大空穩楊利偉,香港有金執你都未返到落地球啦。

或者講個古仔,真真假假唔重要,唔岩聽當小說睇罷了。

小 ...
系你好命水,  大撚把人有degree 同经验programmer 都系鸡几,  得一鸡都大有人在,  而且好劲都有,  真的同人唔同命
作者: himhui01    時間: 2011-2-3 03:52

作者: vfphome    時間: 2011-2-7 11:02

引用:
原帖由 glue123 於 2011-2-2 11:29 PM 發表

系你好命水,  大撚把人有degree 同经验programmer 都系鸡几,  得一鸡都大有人在,  而且好劲都有,  真的同人唔同命
出黎做得幾年野既人,都會明白際遇係好重要架啦。

係呀,好多讀得書既人都可能穩唔多錢,但唔代表以後都係穩唔多。所以,最重要就係,一直都係講緊個幾句。

玩唔係唔玩,但做野時就要盡力去做,叫少D雞P少晚酒,諗下以後點行,學下野。

我唔認同「同人唔同命」

都要睇你之前有冇做準備先,或者睇你以前做野比人睇到你係點做先啦。
晚晚收工準時搭車上深圳,日日返工準時但鳥鳥下ON99做野無精神無心機,甘人地有野仲點會穩你做??bill gate都仆街啦。
作者: middleshotman    時間: 2011-2-7 15:36

作者: cagirl999    時間: 2011-2-11 12:21

作者: lollol222    時間: 2011-2-11 17:24

作者: turbolun    時間: 2011-2-14 18:33     標題: 回覆 1# 的帖子

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)