188Channel

標題: SZ 三大高級機場隨筆 - FY, YG, LDF [打印本頁]

作者: edward_29    時間: 2009-9-3 14:54     標題: SZ 三大高級機場隨筆 - FY, YG, LDF

本主題需向作者支付相應積分才能瀏覽
作者: edward_29    時間: 2009-9-3 14:56     標題: SZ 三大高級機場隨筆 - FY, YG, LDF (Part 2)

二) 配套服務
一言以蔽之, 就係除o左囡囡之外, 間場提供o既所有服務. 先講符x, 入場包一杯o野飲, 生果任食 (但只係得西瓜同梨), 可以比錢點簡單o既面食同三文治, 另外比較特別係仲有例湯任飲. 送大堂項目一個 (要簽小費, 簽十蚊ok), 部長態度就......一般般啦! 可能生意好, 有唔憂做之感. Locker 仔會小'R' tips, 冇車接送 (雖然有接送電話, 但次次都話架車壞o左......) (3.0/5)

羊x都係包一杯o野飲, 任食生果選擇唔似符x咁少, 而且碟碟都夠大份. 可以比錢點簡單o既面食同三文治, 例湯都好似有不過唔係日日都有. 送大堂項目一個 (要簽小費, 簽十蚊ok). 可能因為場細, 部長服務比符x到位好多, 有件仲好正tim......
Locker 仔會小'R' tips, 冇專車接送. (4.0/5)

鹵x荒亦都係包一杯o野飲, 任食生果不過細份o的. 可以比錢點簡單o既面食同三文治, 唔知有冇例湯. 送大堂項目一個 (要簽小費, 但據聞簽得少會黑面 ), 另外會有美容妹撩妳做o的似邪實正但價錢同機價差唔多o既服務, 感覺有o的怪, 如果新手想一心去起飛但又唔知頭唔知路o既分分鐘會中招. 部長服務冇羊x咁好咁貼, 但比符x有禮貌同耐心. Locker 仔會中'R' tips, 有專車接 (長期擺o係交通樓), 送都好似有但o個日走就話部車去o左第到坐唔到...... (3.6/5)

(小結: 三間o黎講最好都係羊x, 係衰在冇接送車而已; 符x最唔好就係o的部長, 有某幾個真係好串, 雖然唔係冇好o既但係少. 接送車就太tricky, 冇咪唔好整接送電話囉; 鹵x荒就要試多兩次先試得真, 但整體都唔錯, 不過如果大堂同locker 'R' Tips 可以改善就更好.)

三) 軟件質量
前晚o係鹵x荒, 睇o左大概十個左右. o個個鐘數都算幾忙, 所以睇到咁多都算係咁, 質素就一般啦, 比上不足, 比下有餘, 而且大部份都係有料之人 , 喜愛球類活動o既師兄實o岩! 仲有冇正o野真係要去多兩次先知. (3.6/5)

至於符x, 呢個長期街症場最出名o既就係多正o野. 縱然兩大皇牌之一 - (* 退休, 但依然無損佢正o野最多o既地位. 論質, 佢係三店之首; 論量, 佢亦儲備充足. 而亦因為佢量多, 手下囡囡都係形形色色, 各種各樣o既類型都有. 鍾意靚o既, 鍾意幼o既, 鍾意姐姐o既, 鍾意身材好o既, 鍾意斯文o既, 鍾意wet look o既, 通通都可以o係度搵到. 所以符x咁多人去, 係有其道理. (4.2/5)

到姊妹場羊x嘛......由於場細, 所以量比唔上其他兩家. 講到質, 有好多forum 話o個到真係機場, 因為大部份囡囡都係身材欠佳, 我認為不盡然. 因為有樣冇身材o既, 有 (但唔多); 冇樣有身材o既, 都有; 但o係我眼中, 佔大部份o既都係樣貌身材皆平平次輩, 所以去親我都狂彈女, 宜家直頭有o的彈無可彈喇! (2.8/5)

(小結: 符x不愧龍頭之名, 論囡囡質、量確暫無敵手; 鹵x荒作為大場囡量亦夠, 不過靚女有幾多就要去多一兩次先知; 至於羊x, 有樣有身材o既我真係未遇過, 希望佢可以改善o下啦......)

四) 技師服務
技師服務包括part 1 正骨同part 2 起飛服務. 好多師兄都比較著重part 2, 但作為一間高級機場, 技師part 1 o既技術都相當重要, 唔係點解要比咁貴去起飛? 講o左羊x 先, so far 去咁多次佢o的技師part 1 都按得幾好, part 2技術亦可. 而且服務態度甚佳, 做完part 2 唔會偷懶繼續按. 三間之中服務可算最用心, 唔錯! (4.0/5)

再講鹵x荒, 今次按我o既囡囡part 1 按得好, 亦都按夠半場先停; part 2 佢亦表現出色. part 2 完亦無偷懶呃鐘, Good! 不過始終只試過一次, 不敢莽下定論. (3.8/5)

最後係符x, 技師會做part 1, 不過手法同態度都同不及另外兩間; 幸好part 2 雖無驚喜, 但係都做足本份. 不過有時part 2 完就借意偷懶, 要扣分. (3.3/5)

(小結: 囡囡質素較遜o既羊x以服務取勝, 鹵x荒都唔錯不過都係要試多幾次先, 符x就太旺喇, 部份囡囡恃寵生驕, 服務質量同態度都冇另外兩間咁好.)

(Part 2 完)

作者: edward_29    時間: 2009-9-3 14:57     標題: SZ 三大高級機場隨筆 - FY, YG, LDF (Part 3)

五) 價錢 (只供參考, 不作評分

最後就係價錢喇, 三間中羊x 最貴 - 268, 有會員十送一優惠, 即係第十一次去免費, 平均價 243, 唔使入會費. 朋友同行可以幫手儲次數, 但只有卡主可以免費.

符x 同鹵x荒正價都係268, 但都可以比錢入會 (符x 唔知, 以前$20; 鹵x荒68, 有舊卡就$10), 入會之後會員價238, 理論上永久通用, 其他自己識o既朋友都可以用o個張會員卡.

六) 公司優惠活動 (只供參考, 不作評分)
各店每月都有各自o既活動比當日去玩o既師兄.

符x: 每月逢2, 12, 22 號三日都有抽獎. 獎品有減50蚊, 減100蚊同全免. 就算當次唔中下次再幫襯都可以平50蚊. 另外每月2 號全場所有飲、食都可以唔使錢任叫, 晚上會有一次catwalk show 可以睇晒全場囡囡.

羊x: 同符x差唔多, 每月逢8, 18, 28 號三日都有抽獎. 獎品有減50蚊, 減100蚊同全免. 就算當次唔中下次再幫襯都可以平50蚊. 另外每月28 號晚上會有一次catwalk show 可以睇晒全場囡囡, 不過係咪免費飲、食我就唔記得了.

鹵x荒: 逢周二晚上會有一次catwalk show 可以睇晒全場囡囡, 其他不詳.

總結:

符x: 3.2+3.0+4.2+3.3 = 13.7/20
羊x: 4.0+4.0+2.8+4.0 = 14.8/20
鹵x荒: 3.8+3.6+3.6+3.8 = 14.8/20

其實三間場o既分數好接近. 符x雖然囡多又正, 但係環境同服務都係一般, 應該要提升服務以保持競爭力; 羊x環境同服務俱佳, 但招唔到靚女係佢最大死穴, 希望其管理層能夠正視; 鹵x荒環境服務暫時都做得唔錯, 但由於我去得少, 好多好o野或者衰o野都未睇到, 評分可能會有變動.

希望以上資訊可以幫到咁多位師兄, 多謝收睇!
作者: CP~WIN    時間: 2009-9-3 14:58

作者: eddiepsp    時間: 2009-9-3 15:00

樓主好有心機寫野!
不過太長篇大論
作者: w38    時間: 2009-9-3 15:08

作者: Happy_Everyday    時間: 2009-9-3 15:08     標題: 回覆 1# 的帖子

作者: ★彩虹化身俠★    時間: 2009-9-3 15:13

作者: Shy    時間: 2009-9-3 15:14

符x:  = ?:smile_41:
羊x:  =?:smile_41:
鹵x荒: = ?:smile_41:
作者: aa162    時間: 2009-9-3 15:16

作者: raymondhauch77    時間: 2009-9-3 15:39

作者: cht    時間: 2009-9-3 15:41

作者: lossmylove    時間: 2009-9-3 16:18

作者: w38    時間: 2009-9-3 16:58

作者: 得意小龍仔    時間: 2009-9-3 17:02

作者: 怪人二十面相    時間: 2009-9-3 17:30

作者: 戇旋周伙記    時間: 2009-9-3 17:32

作者: blueflash1972    時間: 2009-9-3 17:48

作者: olddude    時間: 2009-9-3 17:49

作者: moneydaily    時間: 2009-9-3 18:11

作者: zz426438    時間: 2009-9-3 18:12

作者: youngs    時間: 2009-9-3 19:00

作者: 中山新人狼    時間: 2009-9-3 19:03

作者: o靚仔南    時間: 2009-9-3 19:09

作者: ‥RYU‥    時間: 2009-9-3 19:33

作者: master1963    時間: 2009-9-3 19:35

多謝ching報告
作者: popilo    時間: 2009-9-3 20:01

作者: fhukk    時間: 2009-9-3 20:55

作者: stalin1024    時間: 2009-9-3 21:22

作者: flycatcher    時間: 2009-9-3 22:55     標題: 回覆 19# 的帖子

作者: fkfk2009    時間: 2009-9-4 00:08

作者: funny2006    時間: 2009-9-4 00:22

作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:26

多謝咁多位師兄支持!
作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:27

引用:
原帖由 w38 於 2009-9-3 04:58 PM 發表
無 tpy :smile_04:
TPY 應該算係正骨場吧.....:smile_41:
作者: 孟波    時間: 2009-9-4 00:29

作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:29

引用:
原帖由 得意小龍仔 於 2009-9-3 05:02 PM 發表
高級極都係機場:smile_19:
我間間都未去過,
都係去CP/CA/DS呢D,
上得去都唔爭在幾舊水,
d機場唔知有乜好玩,
我去玩哂十幾式連車錢食飯一般都係600-800蚊.
有時唔可以去到CP/CA/DS 嘛,
近極來回都要another 一個鐘啦!
有時機場都有機場好玩o既.....
作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:32

引用:
原帖由 blueflash1972 於 2009-9-3 05:48 PM 發表

ching 呢篇詳細分析要SUPPORT下:smile_o12:

但係到我有野唔明。我去符水有試過抽獎但唔中。CHING講 "就算當次唔中下次再幫襯都可以平50蚊" 係點用呢? 符水有張 現金卷比番定係點呢?  請指教。

謝謝
以前唔中就係唔中, 係近呢次先唔中都有安慰獎咋!
作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:41

引用:
原帖由 olddude 於 2009-9-3 05:49 PM 發表
高級機場應該提下華僑城的wkho 掛?  普通房都198 加200 小費. 女應該係全深圳最高級. 真係培訓成個月先比上鐘., 禮服談吐是5星級數. 不過都係..太撚貴了~

我知道全國最貴的機場應該是上海了, 最高級的是8舊一機,  ...
HJHA 呢類唔算高級機場, 應該叫豪華機場喇.

不過佢都未算最甘, SZ 最甘應該係聖廷苑大白豚, 未記錯好似係 200+500.
早幾年o的女真係好得, 不過唔係我呢o的工薪一族去喇!
作者: jackal_1993    時間: 2009-9-4 00:43

thx very much for your report, which 's made  by heart. U got 100 marks.
作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:43

引用:
原帖由 ‥RYU‥ 於 2009-9-3 07:33 PM 發表

一山還有一山高 , 樓主講個三間 , 只係多港佬常去 , 真係貨比貨 , 最小皇馬都會唔會差過樓主講個三間 !

:smile_o10: :smile_o10:
各人有唔同玩法, 小弟一向都唔鍾意正骨邪dup,
再講皇馬都係日頭有特價,
我寧願比多少少, 起碼o的service 唔使估估o下嘛!:smile_47:
作者: edward_29    時間: 2009-9-4 00:46

引用:
原帖由 stalin1024 於 2009-9-3 09:22 PM 發表

皇馬有邪骨嘅咩?:smile_41:
據聞o個度起飛係日式o既 standard procedure.
我o的 friend 都係咁講, 但我就未去過
作者: billgate1973_b    時間: 2009-9-4 01:02

作者: lowfat    時間: 2009-9-4 02:15

作者: lickmyass    時間: 2009-9-4 02:31

作者: hk_pie    時間: 2009-9-4 02:57

作者: fever9up    時間: 2009-9-4 03:09

作者: 聰仔83    時間: 2009-9-4 03:19

old place & fu yung n 年前主場, 冇去好耐了........

搵日去懷舊下先... :smile_o01:
作者: wayway6822    時間: 2009-9-4 15:08

作者: yeungchai    時間: 2009-9-4 15:13

作者: albert111hk    時間: 2009-9-4 15:22

樓主好有心機寫,我間間都未去過:smile_45:
作者: Hello_Man    時間: 2009-9-4 15:23

作者: love20031606    時間: 2009-9-4 15:45

長篇大論:smile_o12:
作者: kpftiger    時間: 2009-9-6 18:42

推推推:smile_38: :smile_38: :smile_38:
thx
作者: doumeki    時間: 2009-9-6 20:47

作者: kfc2607    時間: 2009-9-6 21:20

作者: yyqwer    時間: 2009-9-7 00:12

作者: Bad-friend    時間: 2009-9-7 00:48

作者: snwong    時間: 2009-9-7 01:03

作者: Giggs.11    時間: 2009-9-7 02:25

作者: stalin1024    時間: 2009-9-7 09:18

作者: CrazyDiamond    時間: 2009-9-7 09:32

作者: flashbee    時間: 2009-9-7 09:35

Thanks for very good suggestion !
But I don't like HJ , sorry !
作者: popojei    時間: 2009-9-7 15:35

樓主好有心機啊:smile_o12:
作者: 永不沈船    時間: 2009-9-7 15:44

作者: terminator4    時間: 2009-9-7 15:51

作者: tabo123    時間: 2009-9-7 21:18

作者: stalin1024    時間: 2009-9-13 09:33

作者: kwsc    時間: 2009-9-13 10:38

作者: ha-ha-ha    時間: 2009-9-13 11:05

作者: Q女殺手    時間: 2009-9-13 12:12

作者: rick123    時間: 2009-9-13 13:17

作者: zhumuo    時間: 2009-9-13 16:08

作者: Mr.Achilles    時間: 2009-9-13 18:00

thank you C hing Edward 29 .
作者: shaom    時間: 2009-9-21 00:27     標題: 回覆 3# 的帖子

歡迎光臨 188Channel (https://www.188channel.com/)