上一頁下一頁
發新話題

【題外話2】:北上作戰之自保措施

收藏  |  訂閱
93  10.5k

【題外話2】:北上作戰之自保措施

【題外話2】:
昨晚睇過我篇COPY團外傳其中Part 4嘅各位版友應知我堅持了一段時間要求同河北妹鴛鴦浴,原因除了享受當時溫馨嘅氣氛外,最重要的深層原因其實是要防止囡囡出蠱惑,怕囡囡臨陣脫逃或偷走我嘅財物,甚至暗中通知同伴扮假公安老屈等,幸好我只是試過一次在多年前於相熟的囡囡家中過夜,但至第二朝我獨自洗澡時囡囡一位女性朋友來訪,回港途中發現部份金錢不見了。雖然我時常強調一旦決定北上玩樂就不要有太多顧慮或算計以免影響興致,不過俗語說【防人之心不可無】,基本防衛還是要準備的,唔知各位版友會否同我一樣有以下的做法,不妨賜教討論:

1)
北上唔帶多過二千元?
2)
錢財分開幾個位置袋?
3)
唔帶信用卡及提款卡上去?

4)
盡量堅持同囡囡一同沖涼?
5)
回房後要求囡囡關上電話?
6)
如囡囡不願一同沖涼?自己沖涼時會故意打開一點廁所門留意外面囡囡情況,財物帶埋入廁所,沖涼會快一點完成?

可能有些人睇完會取笑我上述做法,但總好比被人偷走錢財或證件而要煩惱一次,甚至面對人生安全的風險。我同大家分享上述預防措施,都只是希望大家旅途愉快,出入平安。

回覆 1# 的帖子

又出 ... 咁快手 ?!! :smile_53:

引用:
原帖由 Happy_Everyday 於 2009-9-10 02:04 發表 查看引用來源
又出 ... 咁快手 ?!! :smile_53:
你回得仲快手,經常第一

1)北上唔帶多過二千元? NO
2)錢財分開幾個位置袋? YES
3)盡量堅持同囡囡一同沖涼? YES
4)回房後要求囡囡關上電話? NO
5)如囡囡不願一同沖涼?自己沖涼時會故意打開一點廁所門留意外面囡囡情況,財物帶埋入廁所,沖涼會快一點完成? NO

唔撚沖 !!! 原汁原味至撚爽 !!! :smile_46:

引用:
原帖由 stevenkinghk 於 2009-9-10 02:05 AM 發表 查看引用來源

你回得仲快手,經常第一
都伏唔到你 !!! 慢左一分鐘 !!! :smile_29:

引用:
原帖由 CP~WIN 於 2009-9-10 02:05 AM 發表 查看引用來源
5)如囡囡不願一同沖涼?自己沖涼時會故意打開一點廁所門留意外面囡囡情況,財物帶埋入廁所,沖涼會快一點完成? NO
100 分 !!! :smile_03:

推左先睇下~:smile_38:

自己沖涼時會故意打開一點廁所門留意外面囡囡情況,都係一個好的做法!:smile_o12:

引用:
原帖由 CP~WIN 於 2009-9-10 02:05 發表 查看引用來源
5)如囡囡不願一同沖涼?自己沖涼時會故意打開一點廁所門留意外面囡囡情況,財物 ...
新加一條問題:唔帶信用卡及提款卡上去?

引用:
原帖由 kei210 於 2009-9-10 02:08 發表 查看引用來源
推左先睇下~:smile_38:

自己沖涼時會故意打開一點廁所門留意外面囡囡情況,都係一個好的做法!:smile_o12:
多謝你認真的回覆:smile_42:

上一頁下一頁
發新話題
前往最後回覆